Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
U FOKUSU: Sve  o rasvjetnim tijelima - Lusteri

U FOKUSU: Sve o rasvjetnim tijelima - Lusteri

30. 01. 2023.

Luster je rasvjetno tijelo u kojem se nalazi više žarulja postavljenih u određenom uzorku, viseći sa stropa pomoću kabela, lanca ili metalne šipke. Lusteri su specifični upravo po većoj količini žarulja koje su postavljene u dizajnu rasvjetnog tijela. Oni su najčešće bogatog, kompleksnog dizajna i velikih dimenzija.

Luster je rasvjetno tijelo koje je idealan odabir za veće prostore kako bi njegov dizajn došao do izražaja. Hodnici, blagovaonice, dnevni boravci.. Sve prostorije velikih dimenzija mogu izgledati luksuzno i elegantno dodatkom lustera.

Viseće svjetiljke

Viseće svjetiljke vrsta su rasvjetnog tijela koje visi na stropu. Dolaze u različitim stilovima i dizajnom, a mogu se koristiti za glavno, ambijentalno, radno ili akcentno osvjetljenje u prostoru. Viseće lampe se često koriste u kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim sobama i spavaćim sobama. Prilikom odabira viseće svjetiljke važno je uzeti u obzir veličinu, oblik i stil svjetiljke u odnosu na prostoriju u kojoj će biti postavljena.

Klasični oblik lustera

Klasični luster sa svojim mnogim svjetlima, svoju svjetlost širi u gornjem dijelu prostorije, stvarajući veliki izvor funkcionalne rasvjete za sobu. Zbog svoje veličine i dizajna lusteri se često postavljaju u poslovne prostore gdje osiguravaju izuzetan dojam.

Najljepše lustere možete vidjeti u grandioznim predvorjima ili velikim formalnim blagovaonicama hotela, restorana i elegantnih poslovnih prostora koji odišu luksuzom. Luster dobro funkcionira u tradicionalnim blagovaonicama i kao centralna točka spavaćih soba, dnevnih boravaka i kuhinja.

Veliki kristalni luster

Kristalni i puni perli. Kad zamišljate lustere, ovi vam sigurno prvi padaju na um. Ova rasvjetna tijela smatraju se najdekorativnijim tipom lustera: kristali reflektiraju svjetlost i dodaju glamur prostoru.

Perlice stvaraju poseban ugođaj. Biseri, kuglice u boji ili čak školjke garantiraju elegantno ili sjetno raspoloženje, ovisno o vašem stilu. (U slučaju kupnje kristalnog lustera morate biti svjesni da je kristal potrebno čistiti svakih šest do devet mjeseci da bi zadržali sjaj.)

Kod postavljanja lustera obavezno vodite računa o tome koliko prostora za kretanje ostavljate ispod njega. Nikome vaš lijepi luster neće biti drag ako će morati paziti da ne udare glavom u njega.

Većina lustera ima prilagodljivi lanac ili metalnu šipku i mogu se lako namjestiti.

Lusteri kao centralni dio blagovaonice

Iako su svi lusteri jedinstveni stilom, najčešći cilj postavljanja lustera je njegova dominacija u prostoriji ili podizanje sveukupnog izgleda prostora. Lusteri se ističu kao centar prostorije, lom svjetlosti koji se emitira s od dvije pa do stotinu LED žarulja, dodajući dozu drame i luksuza bilo kojem interijeru.

Luster je najčešći odabir ako u blagovaonici želite luster koji će odgovarati veličini prostorije i njenoj namjeni. U posljednje vrijeme s raznim stilovima u uređenju interijera, postavljaju se i razni drugi oblici visilica u blagovaonice no luster je i dalje glavni odabir ako želite nešto elegantno.

Veličina lustera

Veličina lustera u blagovaonici ovisi o nekoliko različitih faktora:

Veličina prostorije – ovisno o veličini prostorije morate birati veličinu lustera. Luster prevelikih dimenzija će dodatno smanjiti prostor i učiniti ga skučenim dok se luster malih dimenzija može izgubiti u prostoru i neće pružiti dovoljnu količinu svjetlosti.

Za sobe manje od 3,5m x 3,5m odaberite lustere koji su širine između 40cm i 50cm. Sobe veličine oko 4,5m x 4,5m su idealne za lustere širine između 55cm i 70cm. Veće sobe veličine oko 5m x 5m idealne su za svjetiljke širine između 60cm i 80cm.

Visina prostorije

Visina prostorije – niski stropovi otežavaju postavljanje lustera. Zbog njegovih dimenzija luster mora biti u prostoru s visokim stropom. S obzirom na njihovu duljinu, možete potražiti luster manjih dimenzija kako bi se uklopio u zadanu visinu prostorije.

Ako imate standardne stropove visine od 2,5m do 3m donji dio vašeg lustera trebao bi biti 2m od poda. Za visoke stropove dodajte 10 cm ovom broju za svaku dodatni metar visine stropa iznad 2m.

Visina lustera iznad blagovaonskog stola mora biti najmanje 75cm do 100 cm. Kako bi mogli neometano komunicirati, prolaziti oko stola i funkcionirati. Luster na nižoj visini može vas ometati prilikom postavljanja stola i komuniciranja s ukućanima.

Također, svjetlost lustera na toj visini bi vas ometala.

Veličina blagovaonskog stola

Veličina blagovaonskog stola ovisi o veličini prostorije i vašim željama te ukusu. Neovisno o tome, veličina blagovaonskog stola diktira veličinu lustera.

Luster bi svojom veličinom trebao u širini biti trećina blagovaonskog stola kako bi izgledao idealno i pružao dostatnu količinu svjetlosti.

Dizajn prostorije

Ako je prostorija otvorenog tipa i spaja se s kuhinjom i dnevnim boravkom tada luster ne mora nužno biti centralno rasvjetno tijelo iznad blagovaonskog stola.

No, na taj način kada postavljate luster iznad blagovaonskog stola odvajate prostoriju prema njenim funkcionalnim dijelovima što ju čini većom.

Mini lusteri kao ukras u interijeru

Želite li posebno urediti svoj walk-in ormar odaberite elegantni luster s kristalima malih dimenzija. Postavite ga u svoj ormar kako bi ga u potpunosti prilagodili svom ukusu i stilu. Mini luksuzni lusteri postali su trend za kutke za uljepšavanje, ormare i spavaće sobe djevojčica i teenagerica.

Luster kao glavno centralno rasvjetno tijelo u prostoriji

Ostala rasvjetna tijela naglašavaju ambijent prostorije, a lusteri preuzimaju glavnu ulogu i postaju glavni izvor svjetlosti u prostoru.

Bez obzira na promjene u trendovima većina lustera svojim dizajnom, kvalitetom i trajnošću ostaje kao jedan od glavnih elemenata u prostoru. Luster svojom veličinom i dizajnom određuje ton prostorije, stoga je iznimno važno odabrati kvalitetno rasvjetno tijelo koje će pružiti ton svjetlosti i količinu svjetlosti koja je u prostoriji potrebna.

Lusteri sa sjenilima

Svaki rasvjetni element (žarulja) na ovoj vrsti lustera ima svoje sjenilo koje raspršuje i reflektira svjetlost prema dolje. Jednostavno i efektno, sjenila izrađena od stakla i tekstila, uljepšavaju vaš interijer. Lusteri sa sjenilima od tekstila stvaraju ugodan, topao ambijent te se često postavljaju u dnevne boravke i spavaće sobe.

Prilikom odabira lustera sa sjenilima jednostavno odaberite uzorak i tkaninu koja će odgovarati dizajnu interijera u koji ga postavljate. Možete izabrati uzorak koji će odgovarati ostatku prostorije ili nešto potpuno drukčije kako bi stvorili eklektičan dojam.Lusteri koji imaju sjenila pružaju prigušujuću svjetlost, nešto blažu od svjetlosti lustera koji imaju izložene žarulje.

Lusteri u obliku svijećnjaka

Prvotno su lusteri bili kompleksan dizajn izrađen od čelika u koji su se postavljale prave svijeće kako bi se osvijetlio prostor. Oblik je zadržan i modificiran dolaskom električne energije, klasičnim žaruljama te na kraju žaruljama LED moderne tehnologije.

Ovaj tip lustera jedan je od najstarijih oblika u kojem glavnu ulogu imaju uski, dugi svijećnjaci i žarulje E12 oblika plamena ili torpeda. Vrlo često se ovaj oblik rasvjete može naći i u verziji za vanjske prostore.

Primjena ovakvih lustera može se vidjeti u formalnim javnim ustanovama, crkvama, muzejima i kazalištima te vrlo luksuznim povijesno uređenim restoranima, hotelima... Njihova primjena je česta na takvim mjestima zbog klasičnog izgleda i jednostavne primjenjivosti moderne tehnologije ugrađene u njih.

LED lusteri

Moderni LED lusteri dolaze u suvremenim izvedenicama. Oni zadržavaju veliku količinu rasvjetnih elemenata koju kombiniraju s jednostavnim geometrijskim oblikom. Isto tako postoje modeli koji luksuzan i kompleksan dizajn upotpunjuju LED žaruljama koje se svojim oblikom ne ističu u dizajnu lustera.

Ovisno o vašim željama i potrebama prostora odaberite luster koji će vam najviše odgovarati u stilu uređenja koji koristite.

Koji tip lustera da izaberete?

Postoji mnogo vrsta lustera koje možete izabrati, a onaj koji odaberete treba se temeljiti na cjelokupnom stilu vašeg doma. Ako imate moderan dom, onda bi elegantan i minimalistički dizajn lustera bio dobar izbor. Lusteri su dostupni u velikom izboru stilova, tako da možete pronaći onaj savršeni koji će nadopuniti vaš interijer. Bilo da želite tradicionalni ili moderan izgled, tu je luster koji je savršen za vas.

Za tradicionalniji prostor, bogat i kompleksan luster bio bi bolja opcija. Prilikom odabira lustera trebali biste uzeti u obzir i veličinu sobe – veliki luster će malu sobu učiniti još manjom, stoga je važno odabrati onaj koji je proporcionalan prostoru.

Metalni lusteri u kombinaciji sa staklom, kristalima ili sjenilima od tekstila, pletenog materijala ili plastike.. Postoje brojne kombinacije, veličine, stilovi i dizajn koje proizvođači koriste u izradi lustera. Na vama je da odaberete luster koji će se idealno uklopiti u vaš interijer i odgovarati svim vašim potrebama koje imate.

Luster je prekrasan dodatak svakoj prostoriji u vašem domu. Svakom prostoru dodaju dašak elegancije i luksuza. Viseće lampe odličan su način za stvaranje bolje atmosfere u vašem domu. Mogu se koristiti za ambijentalno osvjetljenje u prostoriji ili za osvjetljavanje radnog prostora.

Luster je rasvjetno tijelo u kojem se nalazi više žarulja postavljenih u određenom uzorku, viseći sa stropa pomoću kabela, lanca ili metalne šipke. Lusteri su specifični upravo po većoj količini žarulja koje su postavljene u dizajnu rasvjetnog tijela. Oni su najčešće bogatog, kompleksnog dizajna i velikih dimenzija.

Luster je rasvjetno tijelo koje je idealan odabir za veće prostore kako bi njegov dizajn došao do izražaja. Hodnici, blagovaonice, dnevni boravci.. Sve prostorije velikih dimenzija mogu izgledati luksuzno i elegantno dodatkom lustera.