Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Što je LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom?

Što je LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom?

20. 04. 2023.

LED rasvjeta je sve popularnija te ju sve više i više ljudi bira za svoj dom. Ako ste se pitali što je zapravo LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom, evo nekoliko osnovnih informacija koje će vam pomoći u odluci.

Kako funkcionira LED rasvjeta?

LED rasvjeta koristi LED žarulje, tj. svjetleće diode koje su otprilike 90% učinkovitije u proizvodnji svjetlosti od običnih žarulja sa žarnom niti. S obzirom na to da LED žarulje ne mogu „pregorjeti“ kao obične žarulje, kada im se svjetlost koju ispuštaju smanji za 30%, smatra se da je žarulja ispunila svoj životni vijek.

Suvremeni dizajn i LED stropna rasvjeta spajaju se u elegantnom i funkcionalnom svjetlu. Elegantan i moderan dizajn savršen je za svaku prostoriju u vašem domu, a LED žarulje pružaju jarko, energetski učinkovito osvjetljenje. Ovo svjetlo će sigurno dodati dašak stila svakom prostoru.

Koje su prednosti LED rasvjete?

Prednosti LED tehnologije:

 • Smanjena potrošnja električne energije za 75% u odnosu na klasične žarulje
 • Nema proizvodnje topline i emitiranje u okolinu
 • Ne ispušta štetna i UV zračenja
 • Radni vijek je do 60 puta duži nego kod klasičnih žarulja
 • Nemaju period zagrijavanja nego odmah ispuštaju optimalnu količinu svjetlosti
 • LED svjetlost je najbliža prirodnoj dnevnoj svjetlosti
 • Široki spektar boja svjetlosti (do 16 milijuna tonova boja)
 • Raspon intenziteta i tona svjetlosti (od tople bijele boje do hladne bijele boje)
 • Jednostavne mogućnosti personalizacije i upravljanja
 • Kompatibilnost s klasičnim tipovima rasvjetnih tijela (jednostavno mogu zamijeniti halogene žarulje, fluorescentne žarulje i kompaktne fluorescentne žarulje bez potrebe za zamjenom grla)
 • Široka primjenjivost u rasvjetnim tijelima u interijerima i eksterijerima

LED rasvjeta nosi mnoge prednosti kada ju se usporedi s ostalim tipovima rasvjete, pogotovo s običnim i fluorescentnim žaruljama. Evo samo nekoliko načina na koji je LED rasvjeta bolji izbor od tradicionalnih tipova rasvjete.

Kako je LED rasvjeta različita od ostalih izvora svjetlosti, kao što su obične i fluorescentne žarulje? Usporedba LED rasvjete s običnim i fluorescentnim žaruljama čini se na nekoliko načina. Kada je dobro dizajnirana, LED rasvjeta je učinkovitija, ekonomična, i ima puno dulji radni vijek.

LED rasvjeta emitira "usmjereni" snop svjetlosti, što znači da emitira svjetlost u određenom smjeru, za razliku od ostalih žarulja, koje emitiraju svjetlost i toplinu u svim smjerovima. To znači da LED rasvjeta može učinkovitije koristiti svjetlo i energiju u različitim primjenama. Žarulje sa žarnom niti proizvode svjetlost pomoću električne energije za zagrijavanje metalne niti koja kada se dovoljno ugrije ispušta svjetlost kao rezultat zagrijavanja. To rezultira time da žarulje sa žarnom niti oslobađaju 90% svoje energije u obliku topline. Ispuštanje topline iz žarulje je prekomjerna potrošnja električne energije koju u slučaju LED žarulja nemamo.

LED rasvjeta i toplina

LED diode koriste utore za toplinu kako bi apsorbirali toplinu koju proizvodi LED i raspršili ju u okruženje. Time se sprječava pregrijavanje LED rasvjete. Ali što je veća temperatura na kojoj se koriste LED diode, svjetlo će brže degradirati, te će korisni vijek biti kraći. S druge strane, obične žarulje se jako zagrijavaju i time predstavljaju rizik.

LED rasvjetna tijela ne emitiraju toplinu u svoju okolinu, to je jedan od razloga zbog kojih LED žarulje imaju puno manju potrošnju električne energije u usporedbi s klasičnim žaruljama.

Žarulje sa žarnom niti stvaraju svjetlost zagrijavanjem žarne niti unutar žarulje; toplina čini žarnu nit užarenom, proizvodeći svjetlost koju vidite. Halogene žarulje stvaraju svjetlost na isti način. Budući da žarulje sa žarnom niti i halogene žarulje stvaraju svjetlost toplinom, oko 90% utrošene energije gubi se na stvaranje topline.

Fluorescentne žarulje koriste potpuno drugačiji način za stvaranje svjetla. I kompaktne fluorescentne žarulje i fluorescentne linearne cijevi troše samo približno 30% svoje energije na toplinu, što ih čini daleko hladnijim i energetski učinkovitijima od običnih žarulja. Fluorescentne žarulje idealan su izbor kad god je važno smanjiti toplinu ili uštedjeti energiju. No i dalje stvaraju znatno veće troškove od LED žarulja.

Kako odabrati LED žarulju

LED žarulje razlikujemo prema:

 • obliku
 • tipu baze
 • svjetlosti
 • toplini svjetlosti
 • dodatnim mogućnostima

Oblici žarulja

A oblik - najčešći oblik žarulje i standard u LED tehnologiji. A žarulja je zamjena za klasičnu žarulju sa žarnom niti do 75 Vati. LED zamjena za žarulju sa žarnom niti od 100 Vati je A21 LED žarulja. LED žarulje možemo pronaći i u manjem A15 obliku.

Reflektor žarulja

Žarulje reflektori se tako zovu zbog reflektirajućeg premaza koji im omogućava stvaranje uskog/širokog kuta pružanja snopa svjetlosti. LED reflektorske žarulje imaju slovo R u svom nazivu. Razlikujemo različite tipove LED reflektorskih žarulja.

LED dekorativne žarulje

Manje od žarulja u obliku slova A, LED dekorativne žarulje obično se nalaze u zidnim svjetiljkama, lusterima i drugim dekorativnim rasvjetnim tijelima. Ove su žarulje osmišljene kako bi doprinijele izgledu vašeg uređenja i pružile ambijentalno svjetlo.

Luster

Svojim oblikom sličnim svijeći, žarulje za lustere popularan su izbor za širok raspon dekorativne rasvjete. Žarulje za lustere dostupne su u nekoliko različitih oblika kako bi u potpunosti odgovarale tipu lustera kakav želite.

Žarulje u obliku kugle

Sferične žarulje koje možete pronaći u različitim promjerima kako bi odgovarale širokom broju rasvjetnih tijela. Svojim dizajnom u potpunosti odgovaraju izgledu klasičnih žarulja i koriste se kada želite postići vintage izgled prostora.

LED žarulje s niti

LED žarulje s niti proizvode toplu bijelu svjetlost i stvaraju klasičan izgled u prostoru. Izgledaju identično kao klasične žarulje sa žarnom niti. Možete ih pronaći u različitim oblicima i varijantama boja stakla kako bi u potpunosti odgovarale klasičnim žaruljama.

Specijalne LED žarulje

Ovo su žarulje as posebnom namjenom i nisu tako popularne kao prethodno spomenuti oblici žarulja. To su S i T žarulja koje imaju specifične namjene.

Unutarnja LED rasvjeta

Unutarnja LED rasvjeta je vrsta rasvjete koja se koristi u zatvorenim prostorima. Svojim stupnjem zaštite, količinom i tonom svjetlosti, dizajnom i materijalima je prilagođena unutrašnjim prostorima.

Unutarnja LED rasvjeta ima niži stupanj zaštite od vanjske zaštite zbog specifičnosti uvjeta. Stupanj zaštite u zatvorenom je najčešće povezan uz rasvjetna tijela koja se postavljaju u kupaonice i kuhinje zbog izravnog utjecaja pare, vlage i vode na rasvjetno tijelo ovisno o njegovom položaju.

Unutarnja rasvjetna tijela:

 • Lusteri
 • Visilice
 • Podna i stolna rasvjeta
 • Reflektori
 • Ugradbena rasvjeta
 • Plafonijere

Ovisno o prostoriji i njenoj namjeni, svaka ima posebne uvjete za rasvjetom. Dnevni boravci i kuhinje imaju najveće potrebe za količinom rasvjete. Spavaće sobe, kupaonice i blagovaonice su manje zahtjevni prostori za postavljanje rasvjete.

Dnevni boravak i LED rasvjeta

U dnevnom boravku je potrebno postaviti centralno rasvjetno tijelo koje će imati ugodnu toplu bijelu svjetlost. Uz glavno rasvjetno tijelo možete postaviti i stolne odnosno stajaće lampe ovisno o dizajnu prostora i količini mjesta koju imate na raspolaganju. Stajaće i stolne lampe koje pružaju ambijentalnu svjetlost možete zamijeniti stropnim ugradbenim reflektorima.

Kuhinja i LED rasvjeta

Ovisno o tlocrtu kuhinje postavite centralno rasvjetno tijelo. Ako u kuhinji imate šank ili otok, glavno rasvjetno tijelo postavite iznad njega. Ako ga nemate u prostoriji, glavno rasvjetno tijelo postavite u sredinu prostorije kako bi osigurali optimalnu količinu svjetlosti u cijeloj prostoriji. Kako bi dodatno osvijetlili radne površine iskoristite LED trake i postavite ih ispod gornjih kuhinjskih elemenata.

Spavaće sobe i LED rasvjeta

U spavaćim sobama je potrebno postaviti centralno rasvjetno tijelo tople bijele svjetlosti i stolne lampe. Noćne lampice pružit će ambijentalnu svjetlost koja je dovoljan izvor u noćnim satima kada se spremamo za spavanje. Uz toplu bijelu svjetlost ćete se opustiti od stresa i napetosti te se spremiti za spavanje na pravi način. LED rasvjeta je najbliža prirodnoj svjetlosti koja pozitivno utječe.

Kupaonice i LED rasvjeta

Kupaonice su prostori koje trebaju specifičnu svjetlost kako bi vidjeli svoj odraz u zrcalu i boje kao na danjem svjetlu. U ponudi imamo kupaonska ogledala s ugrađenom LED rasvjetom koja imaju idealno osvjetljenje za kupaonske prostore. Uz ogledalo sa svjetlom dodajte i centralno rasvjetno tijelo koje će vam pružiti centralnu svjetlost u kupaonici, odaberite hladniji ton bijele svjetlosti.

Vanjska LED rasvjetna tijela

Vanjska rasvjeta ima visoki stupanj zaštite od vode, vlage, prašine, temperature i mehaničkih udaraca kako bi bila otporna na sve vanjske uvjete. Vanjska rasvjeta je bojom i intenzitetom svjetlosti prilagođena vanjskim uvjetima. Pruža optimalnu količinu svjetlosti za jednostavan i ugodan boravak u vanjskim prostorima koje koristite.

Vanjska rasvjeta dolazi u nekoliko različitih oblika:

 • Zidna rasvjetna tijela
 • Ugradbena rasvjetna tijela
 • Podna rasvjetna tijela
 • Stajaća rasvjetna tijela
 • Dekorativna rasvjetna tijela

Dizajn LED rasvjete

S obzirom na to da su LED diode malene veličinom, to dopušta mnoge opcije kada se radi o dizajnu. Iako postoje mnoge LED žarulje koje su u obliku običnih žarulja, LED rasvjetu može se napraviti u više oblika i postaviti praktički bilo gdje.

Unutarnja LED rasvjeta

Unutarnja LED rasvjeta je vrsta rasvjete koja se koristi unutar zgrade ili doma. Ova vrsta rasvjete obično se koristi u područjima gdje tradicionalni izvori svjetlosti, poput žarulja sa žarnom niti, ne mogu osigurati dovoljno svjetla.

LED svjetla su energetski učinkovitija od tradicionalnih izvora svjetlosti i mogu trajati mnogo godina prije nego što ih je potrebno zamijeniti.

Suvremeni dizajn - LED stropna rasvjeta

Suvremeni dizajn i LED stropna rasvjeta spajaju se u ovom elegantnom i funkcionalnom svjetlu. Elegantan i moderan dizajn savršen je za svaku prostoriju u vašem domu, a LED žarulje pružaju jarko, energetski učinkovito osvjetljenje. Ovo svjetlo će sigurno dodati dašak stila svakom prostoru.

U ponudi imamo i led svjetiljke

U ponudi imamo i led lampe. Ovo je sjajan način da uštedite novac na računu za energiju i traju puno dulje od tradicionalnih žarulja.

Što je LED rasvjeta?

LED rasvjeta je efikasnija i dugotrajnija alternativa u odnosu na klasičnu žarulju. To je zbog toga što LED diode koriste manje energije za ispravljanje struje, a također imaju i duži vijek trajanja. U usporedbi s klasičnom rasvjetom, LED rasvjeta je dostupna u više boja i izgleda, a također se može kontrolirati putem mobilnih aplikacija ili senzora pokreta.

Kako radi LED rasvjeta?


LED je skraćenica za light emitting diode. To je vrsta poluvodiča koji emituje svjetlost kada se na njega napravi struja. U usporedbi s drugim vrstama rasvjete, LED ima nekoliko prednosti. Prije svega, ona je energetski efikasnija i može trajati do 10 puta duže. Također, LED svjetiljke su isušene i bez plamena, što čini sigurnijima u prostorima s visokim rizikom od požara.

Povijest LED rasvjete


LED rasvjeta je relativno nova tehnologija, ali ne i novica. Prvi koraci u razvoju ove tehnologije su napravljeni još davne 1907. godine, kada je tadašnji student elektrotehnike Takahashi Kunshi uspio stvoriti prvu LED diode. U to vrijeme, svjetiljke koje su se koristile bile su napravljene od žive ili cijevi s plinom, a sve se to promijenilo s dolaskom LED svjetiljki.

Za razliku od prethodnih generacija svjetiljki, LED svjetiljke mogu biti potpuno hermetički zatvorene i imaju mnogo duži vijek trajanja. Osim toga, LED svjetiljke mogu biti puno manje i lakše izrađene od ostalih vrsta svjetiljki. Sve je to doprinijelo popularnosti ove tehnologije koja se danas koristi širom svijeta.

Do sredine 20. stoljeća, LED rasvjeta bila je dostupna samo u industrijskim aplikacijama. Međutim, od tada se počelo koristiti i u domaćinstvima širom svijeta, ponajprije zahvaljujući smanjenoj cijeni tehnologije koja je došla zajedno sa napretkom proizvodnje.

Danas, LED rasvjeta je postala jedna od najpopularnijih vrsta svjetiljki, jer nude puno prednosti poput dužeg vijeka trajanja, energetske učinkovitosti i neke druge koristi. To je izazvalo veliku potražnju za ovu vrstu rasvjete širom svijeta.

Pozitivni aspekti korištenja LED rasvjete

LED rasvjeta je postala sve popularnija u posljednjih nekoliko godina. Mnogi ljudi odabiru LED rasvjetu jer je ekonomična i trajna. Osim toga, ima mnogo drugih pozitivnih aspekata korištenja LED rasvjete.

LED rasvjetom se može uštedjeti do 85% energije u usporedbi sa tradicionalnom žaruljom. Također, dužina korištenja LED svjetiljke je mnogo duža - oko 10 puta duža od žarulje. To znači da ćete morati kupovati novu svjetiljku mnogo rjeđe.

Još jedan pozitivan aspekt korištenja LED rasvjete je ta što ona ne emitira toplinsku energiju. Drugim riječima, nećete se morati brinuti o pregrijavanju sobe ili prostorije u kojoj je instalirana. To također znači da LED rasvjeta neće emitirati toplotu u pravcu ljudi ili kućnih ljubimaca.

LED rasvjeta je također dostupna u različitim bojama i dizajnirana je tako da se lako prilagođava okolini. Stoga se može koristiti za pojačavanje unutarnjeg ili vanjskog okruženja.

Zašto biste trebali odabrati LED rasvjetu

Postoje mnogi razlozi zašto biste trebali odabrati LED rasvjetu u svojem domu. Prije svega, LED je mnogo energetski učinkovitiji od drugih vrsta svjetiljki, što znači da ćete uštedjeti novac na računu struje. Također, LED svjetiljke imaju duži vijek trajanja od običnih žarulja, što znači da ćete ih morati mijenjati manje često.

Iako su inicialno skuplje od običnih žarulja, u konačnici ćete se isplatiti kupovinom LED rasvjete.

Koji su prednosti korištenja LED rasvjete?

LED rasvjeta je popularna sve više zbog svojih brojnih prednosti. Pored toga što ima dug životni vijek i što je energetski efikasna, ona također može pomoći u snižavanju računa za struju. Također, LED rasvjeta ne emitira toliko topline kao ostale vrste rasvjete, što može biti korisno ako imate djecu ili kućne ljubimce.

LED rasvjeta se također brzo upali i pruža odmah vidljivu svjetlost bez prethodnog paljenja. Ona može dati veću kontrolu nad svojim rasvjetnim izvorom, omogućavajući vam da regulirate intenzitet ili boju.

Također, LED rasvjeta može biti jedna od najboljih opcija za one koji traže dizajniranu rasvjetu jer postoje mnoge dostupne opcije za stvaranje vašeg idealnog ambijenta u prostoru.

Što treba imati na umu pri odabiru LED rasvjete za svoj dom?

Kada odabirete LED rasvjetu za svoj dom, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu.

Prije svega, morate odabrati između integrirane i namjerne rasvjete. Integrirana rasvjeta je ugrađena u sam proizvod, dok je namjerna rasvjeta dodatna oprema koja se kupuje posebno.

Također je važno odabrati ispravnu boju svjetlosti. To može utjecati na vaš doživljaj prostora i na to kako će izgledati vaši proizvodi.

Najčešće postavljana pitanja o LED rasvjeti

-Koje su prednosti LED rasvjete?
-Je li LED rasvjeta ekološki prihvatljiva?
-Koliko dugo traje LED rasvjeta?
-Možemo li koristiti LED rasvjetu za unutarnje i vanjske prostore?
-Koje je najbolje mjesto za kupnju LED rasvjete?-Koliko troši LED rasvjeta?
-Je li moguće koristiti LED rasvjetu za uštedu energije?
-Koje vrste LED rasvjete postoje?
-Da li se LED rasvjeta može prilagoditi vašim potrebama?
-Koje su prednosti upotrebe LED nad drugim vrstama svjetala?

Kako odabrati pravu LED rasvjetu za svoj dom?

LED rasvjeta je postala sve popularnija u posljednjih nekoliko godina. To je zato što LED svjetiljke imaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne svjetiljke. LED svjetiljke su energetski efikasnije i dugotrajnije od tradicionalnih svjetiljki, što znači da ćete uštedjeti novac na računu struje. Također, LED svjetiljke su bolje za okoliš jer ne emitiraju toliko topline kao tradicionalne svjetiljke.

Kada odabirete LED rasvjetu za svoj dom, prvo se morate odlučiti koje vrste svjetiljki želite. Postoji mnogo različitih tipova LED svjetiljki koje se mogu koristiti u vašem domu, a izbor pravih ovisi o vašim individualnim potrebama. Ako želite unijeti dodatnu atmosferu u svoj dom, možete odabrati lampaše ili unutarnje osvjetljenje s LED diodama. Ako tražite pretežno funkcionalnu rasvjetu, onda biste trebali odabrati vanjske reflektore ili vanjske reflektorske svjetiljke.

Ne zaboravite da kupite ispravne vrste svjetiljki i instalirate ih u skladu s propisima stručnjaka. Također, osigurajte da ste dobili dobar ugovor na uslugu montaže, što će jamčiti da je svjetla pravilno postavljena. Osim toga, provjerite koje garancije nude proizvođači za svoju opremu. To će biti važno ako se pojave bilo kakvi problemi sa rasvjetom nakon instalacije.

LED trake

LED trake za dnevni boravak predstavljaju idealno rješenje ako želite da poboljšate izgled Vašeg doma. Osiguravaju lijepo i ravnomjeran svjetlosni učinak, što će unaprijediti estetiku vašeg prostora.

Mogu se postaviti na zidove, plafon ili podstave da bi dobili dodatnu rasvjetu. LED trake su energetski efikasne jer potroše manje energije nego tradicionalna rasvjeta, također su jednostavne za instalaciju i dugotrajanog korištenja.

Q: Što je LED rasvjeta?

A: LED rasvjeta je vrsta osvjetljenja koja koristi LED žarulje umjesto tradicionalnih žarulja. LED žarulje pretvaraju električnu energiju u svjetlost i omogućuju efikasniju, dugotrajniju i ekonomičniju rasvjetu.

Q: Zašto odabrati LED rasvjetu za svoj dom?

A: LED rasvjeta ima mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne žarulje. LED žarulje su energetski učinkovitije te imaju dulji vijek trajanja. Osim toga, LED rasvjeta nudi širi izbor boja i jačine svjetlosti te im se može lako regulirati jačina svjetla. LED rasvjeta također ne emitira UV zrake i manje se zagrijava tijekom rada, što ju čini sigurnijom i dugotrajnijom opcijom.

Q: Koje su vrste LED rasvjete dostupne?

A: Postoje različite vrste LED rasvjete, uključujući LED trake, paneli i svjetiljke. LED trake mogu se koristiti za osvjetljenje interijera i eksterijera, a dostupne su u različitim bojama svjetlosti. LED paneli najčešće se koriste za osvjetljenje ureda i javnih prostora, dok su LED svjetiljke popularan izbor za osvjetljenje domova.

Q: Gdje se može kupiti LED rasvjeta?

A: LED rasvjeta dostupna je u brojnim trgovinama, kako u fizičkim tako i online trgovinama. Web trgovine, poput Art-rasvjete nude širok asortiman proizvoda s povoljnim cijenama i dostavom na kućnu adresu.

Q: Kako se može instalirati LED rasvjeta?

A: Instalacija LED rasvjete ovisi o vrsti proizvoda i namjeni, no većina LED rasvjete dizajnirana je za jednostavnu instalaciju koja se može obaviti samostalno. Većina LED rasvjete radi na 12V što olakšava priključenje. Uputstva za ugradnju većine LED proizvoda mogu se pronaći na web stranicama proizvođača ili u priloženim uputama.

Q: Koje su prednosti kupovine LED rasvjete online?

A: Kupovina LED rasvjete online pruža veliki izbor proizvoda po povoljnijim cijenama. Online trgovina Art-rasvjeta nude širok asortiman proizvoda na jednom mjestu, brzu dostavu i povoljne cijene.

Q: Koje su cijene LED rasvjete?

A: Cijene LED rasvjete ovise o vrsti proizvoda, snazi i boji svjetlosti. U online trgovinama poput Art-rasvjeta moguće je pronaći proizvode po povoljnim cijenama.

Q: Koji je vijek trajanja LED žarulja?

A: LED žarulje imaju dulji vijek trajanja od tradicionalnih žarulja i mogu trajati do 50.000 sati.

Q: Kakvo jamstvo se nudi uz LED rasvjetu?

A: Proizvođači LED rasvjete obično nude jamstvo od godinu do dvije godine.

Q: Koje su prednosti LED rasvjete za interijer?

A: LED rasvjeta nudi širok izbor boja svjetlosti i jačine te omogućuje lako podešavanje rasvjete radi stvaranja željenog ugođaja. LED rasvjeta je također praktična opcija za osvjetljavanje manjih prostora jer se ne zagrijava toliko kao tradicionalna rasvjeta.

Q: Koje su prednosti LED rasvjete za radne prostore?

A: LED rasvjeta idealna je za radne prostore jer nudi izvrsno osvjetljenje s malom potrošnjom energije. LED svjetiljke omogućuju ravnomjernu rasvjetu bez stvaranja sjena, što je važno za radna područja.

Rasvjeta koju treba svaki dom

Rasvjeta je neophodna za osiguranje sigurnosti, udobnosti i produktivnosti unutar svakog doma.

Odgovarajuće rasvjetne komponente mogu transformirati bilo koji prostor, stvarajući atmosferu koja se može prilagoditi vašim potrebama - bilo da želite malo dodatne vizualne topline ili efekte oblika i boje.

U tu svrhu postoje različiti tipovi svjetala, od tradicionalnih plafonskih i osvijetljenih zidova do modernih LED traka i natpisa.

Osim toga, trebali bi biti pažljivo usmjeravani na mjesta gdje ćete najviše vremena provesti - stolove za blagovanje, radnu površinu ili dio ugodnog čitanja - tako da ste savršeno opremljeni sa svim važnom razinom osvjetljenja potrebnom za funkcioniranje dana po dan.