Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Uvod u regulatore rasvjete tzv. dimmere

Uvod u regulatore rasvjete tzv. dimmere

02. 05. 2023.

Uvod u regulatore rasvjete tzv. dimmere je tema koja privlači pažnju mnogih ljudi koji žele unaprijediti svoju rasvjetu. Regulatori rasvjete su sklopni električni uređaji koji omogućavaju kontrolu svjetlosnog toka rasvjetnih tijela. Dimmeri su posebna vrsta regulatora rasvjete koji omogućavaju podešavanje jačine svjetla.

Regulatori rasvjete su vrlo korisni za prilagodbu rasvjete različitim situacijama i potrebama, a dimmeri su posebno korisni jer omogućavaju podešavanje svjetlosti prema želji. Oni su idealni za stvaranje atmosfere u prostoriji ili za smanjenje svjetlosti u kasnim večernjim satima.

Prije nego što se odlučite za kupnju regulatora rasvjete, važno je razumjeti kako oni funkcioniraju i koje su njihove prednosti i mane. U ovom članku bit će objašnjeno što su dimmeri, kako rade, koje su njihove prednosti i mane, te kako odabrati pravi dimmer za svoje potrebe.

Što su regulatori rasvjete?

Regulatori rasvjete su elektronički uređaji koji se koriste za kontroliranje jačine svjetla koje emitiraju rasvjetna tijela. Oni omogućuju korisniku da prilagodi intenzitet svjetla prema svojim potrebama i željama.

Regulatori rasvjete se koriste za različite vrste rasvjetnih tijela, uključujući žarulje, halogene žarulje, fluo cijevi, LED-ove i druge. Oni se obično koriste u prostorijama gdje se zahtijeva različita razina svjetlosti u različitim situacijama, poput dnevnog boravka, spavaće sobe, kuhinje ili radne sobe.

Postoje različite vrste regulatora rasvjete, uključujući on/off prekidače, rotacijske prekidače, tajmere, senzore pokreta i dimmere. Dimmeri su najčešće korišteni regulatori rasvjete jer omogućuju korisniku da postavi intenzitet svjetla u rasponu od 0 do 100 posto, ovisno o željenom osvjetljenju prostorije.

Regulatori rasvjete su dizajnirani za određenu jačinu napona, struje i/ili vati, koji su vezani uz maksimalno opterećenje strujnog sustava. Stoga je važno odabrati regulator koji je kompatibilan s rasvjetnim tijelom koje se koristi, kako bi se izbjegla oštećenja i kvarovi.

Vrste regulatora rasvjete

Vrste regulatora rasvjete

Regulatori rasvjete su uređaji koji omogućuju kontrolu jačine svjetla koje emitira svjetlosni izvor. Postoje tri vrste regulatora rasvjete: regulatori napona, regulatori struje i regulatori PWM.

Regulatori napona

Regulatori napona su najčešće korišteni regulatori rasvjete. Oni rade tako da smanjuju napon koji se isporučuje svjetlosnom izvoru, što dovodi do smanjenja jačine svjetla. Regulatori napona su jednostavni za instalaciju i korištenje, a mogu se koristiti s različitim vrstama svjetlosnih izvora.

Regulatori struje

Regulatori struje rade tako da smanjuju struju koja se isporučuje svjetlosnom izvoru, što dovodi do smanjenja jačine svjetla. Oni su manje česti od regulatora napona, ali su korisni u situacijama kada je potrebna precizna kontrola jačine svjetla. Regulatori struje se najčešće koriste s LED svjetlima.

Regulatori PWM

Regulatori PWM (pulsno-širinska modulacija) rade tako da vrše brzo uključivanje i isključivanje napajanja svjetlosnom izvoru.

Na taj način se smanjuje ukupna količina energije koja se isporučuje svjetlosnom izvoru, što dovodi do smanjenja jačine svjetla. Regulatori PWM su najučinkovitiji način regulacije jačine svjetla, ali zahtijevaju posebne LED svjetlosne izvore koji su kompatibilni s ovom vrstom regulatora.

Uz navedene vrste regulatora rasvjete, postoje i drugi faktori koje je potrebno uzeti u obzir prilikom odabira regulatora rasvjete, poput maksimalne snage koju regulator može podnijeti i broja svjetlosnih izvora koje može kontrolirati.

Prilikom odabira regulatora rasvjete, važno je uzeti u obzir vrstu svjetlosnog izvora koji se koristi, kao i namjenu prostora u kojem će se regulator koristiti.

Prednosti upotrebe regulatora rasvjete

Regulatori rasvjete su vrlo korisni uređaji koji omogućuju prilagođavanje jačine svjetla u prostoriji. Ovaj uređaj se naziva i dimmer, a ima mnogo prednosti koje mogu biti korisne u različitim situacijama.

Jedna od najvećih prednosti regulatora rasvjete je mogućnost prilagodbe jačine svjetla. Ovo je vrlo korisno u situacijama kada se želi stvoriti određena atmosfera u prostoriji. Na primjer, u romantičnoj večeri, možete smanjiti svjetlo i stvoriti intimniju atmosferu. Također, ako radite na nekom projektu, možete povećati svjetlo kako biste imali bolji pregled.

Druga prednost regulatora rasvjete je ušteda energije. Kada se smanji jačina svjetla, smanjuje se i potrošnja energije. Ovo može biti korisno u situacijama kada se želi smanjiti račun za struju, ali i u situacijama kada se želi smanjiti opterećenje na okoliš.

Regulatori rasvjete također mogu produžiti vijek trajanja žarulja. Kada se smanji jačina svjetla, manje se opterećuje žarulja, što može produžiti njezin vijek trajanja. Ovo može biti korisno u situacijama kada se želi smanjiti troškove zamjene žarulja.

Konačno, regulatori rasvjete mogu biti korisni i u situacijama kada se želi smanjiti odsjaj na ekranima. Kada se smanji jačina svjetla, smanjuje se i odsjaj na ekranima, što može biti korisno kada se radi na računalu.

Ukratko, regulatori rasvjete su vrlo korisni uređaji koji omogućuju prilagođavanje jačine svjetla u prostoriji. Oni također mogu pomoći u uštedi energije, produžiti vijek trajanja žarulja i smanjiti odsjaj na ekranima.

Kako odabrati regulator rasvjete

Kako odabrati regulator rasvjete

Kada birate regulator rasvjete, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste odabrali onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. U nastavku su navedeni neki od važnih faktora koje treba uzeti u obzir.

Snaga regulatora

Jedan od najvažnijih faktora pri odabiru regulatora rasvjete je snaga regulatora. Prije kupovine, potrebno je provjeriti koja je maksimalna snaga koju regulator može podnijeti. Ako se regulator preoptereti, to može dovesti do kvara i oštećenja rasvjetnih tijela.

Kompatibilnost s žaruljama

Još jedan važan faktor je kompatibilnost regulatora s žaruljama koje koristite. Na primjer, neki regulatori nisu kompatibilni s LED žaruljama, pa je potrebno provjeriti da li je regulator kompatibilan s vrstom žarulje koju koristite.

Kompatibilnost s prekidačima

Prije kupovine regulatora rasvjete, potrebno je provjeriti da li je kompatibilan s postojećim prekidačima u vašem domu. Ako nije, to može dovesti do dodatnih troškova za zamjenu prekidača.

Cijena i kvaliteta

Cijena i kvaliteta su također važni faktori koje treba uzeti u obzir pri odabiru regulatora rasvjete. Regulatori rasvjete različitih cijena i kvalitete su dostupni na tržištu, pa je važno provjeriti da li je regulator koji odaberete dovoljno kvalitetan za vaše potrebe.

Uzimajući u obzir ove faktore, možete biti sigurni da ćete odabrati regulator rasvjete koji najbolje odgovara vašim potrebama. Prije kupovine, preporučuje se provjeriti ponudu regulatora rasvjete u webshopovima kako biste usporedili cijene i karakteristike različitih modela.

Proizvođači regulatora rasvjete

Proizvođači regulatora rasvjete

Regulatori rasvjete su važan dio svakog rasvjetnog sustava, a proizvođači nude mnoge različite modele koji se mogu razlikovati po funkcijama, dizajnu i cijeni. U nastavku su opisani neki od najpopularnijih proizvođača regulatora rasvjete.

Legrand

Legrand je jedan od najvećih svjetskih proizvođača elektromaterijala, uključujući i regulatori rasvjete. Njihovi regulatori su kvalitetni i pouzdani, a nude se u različitim modelima i cijenama. Legrand-ovi regulatori rasvjete imaju sljedeće karakteristike:

 • Maksimalna priključna snaga: 300 W
 • IP20 zaštita od prašine i stranog tijela
 • Namijenjeni za sva rasvjetna tijela od 230 V priključka
 • Nije pogodan za LED rasvjetna tijela i rasvjetna tijela na 12V

Legrand-ovi regulatori rasvjete su jednostavni za instalaciju i korištenje, a nude se po pristupačnim cijenama.

Ostali proizvođači

Osim Legrand-a, postoji mnogo drugih proizvođača regulatora rasvjete koji nude različite modele i funkcije. Neki od popularnih proizvođača uključuju:

 • TEM Čatež
 • Vimar
 • Panasonic
 • Bticino

Svaki od ovih proizvođača ima svoje prednosti i nedostatke, pa je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Pri odabiru regulatora rasvjete, važno je obratiti pažnju na sljedeće karakteristike:

 • Maksimalna priključna snaga
 • Kompatibilnost s LED rasvjetom
 • Dizajn i funkcije
 • Cijena

Uz pravilno odabrani regulator rasvjete, možete uživati u optimalnom osvjetljenju vašeg doma ili radnog prostora.

Shvatili ste da je vrijeme da napredujete sa standardnih on/off prekidača na regulatore jačine rasvjete? Evo što morate učiniti prije toga...

Regulatori su dizajnirani za određenu jačinu napona, struje i/ili vati, koji su vezani uz maksimalno opterećenje strujnog sustava. To određuje koliko žarulja ili rasvjetnih tijela može biti postavljeno na jedan regulator prije nego što se on pregrije ili dođe do kratkog spoja.

Living Light


Iako se čini jednostavno samo podijeliti to maksimalno korištenje sa brojem wati svake žarulje I tako dobiti broj i jačinu žarulja koje vaš sustav podnosi .Kada se uključi uređaj kao što je npr. rasvjetno tijelo , pojavi se visoki voltni skok koji se opisuje kao uklopna struja. Taj skok može udvostručiti ili čak utrostručiti količinu struje koja dolazi do žarulja kako bi se žarulje upalile. Najbolja praksa je ostati otprilike 25% ispod max ponuđenog opterećenja kako bi se izbjegnuo rizik pregrijavanja ili kratkog spoja.

Q: Što su dimmeri?

A: Dimmeri su uređaji koji se koriste za regulaciju svjetlosti rasvjete, što omogućuje prigušivanje i povećavanje svjetlosti.

Q: Mogu li se dimmeri koristiti s LED rasvjetom?

A: Da, većina dimmera može se koristiti s LED rasvjetom. Međutim, treba imati na umu da neke vrste LED rasvjete nisu kompatibilne s dimmerima i ponekad mogu uzrokovati probleme u radu.

Q: Kako dimmeri reguliraju svjetlost?

A: Dimmeri reguliraju svjetlost mijenjanjem izlazne snage napajanja. To se postiže promjenom širine pulsa struje i frekvencije izlaznog signala.

Q: Što treba uzeti u obzir pri odabiru dimmera?

A: Pri odabiru dimmera treba uzeti u obzir vrstu rasvjetnih tijela koja se koriste, mehanizme regulatora rasvjete i vrstu dimmera. Također, bitno je provjeriti je li dimmer kompatibilan s vrstom rasvjetnih tijela koju koristite, kako bi se izbjegle probleme u radu.

Q: Gdje se mogu nabaviti dimmeri?

A: Dimmeri se mogu nabaviti u većini trgovina elektromaterijalom, kao što su ART rasvjeta d.o.o i drugim prodajnim mjestima. Također postoji mogućnost kupnje dimmera putem web stranica tj.našeg web shop-a.

Q: Koje su prednosti korištenja dimmera?

A: Prednosti korištenja dimmera su ušteda energije, produženje vijeka trajanja svjetiljke i poboljšanje kvalitete svjetla. Dimmeri omogućuju korisniku da kontrolira svjetlinu rasvjete, smanjuje intenzitet svjetlosti i tako smanjuje potrošnju energije.

Q: Mogu li se dimmeri koristiti s halogenim žaruljama?

A: Da, većina dimmera može se koristiti s halogenim žaruljama. Međutim, treba imati na umu da ova vrsta žarulja često zahtijeva malo više snage kako bi se pokrenula u usporedbi s drugim vrstama žarulja, što može dovesti do slabijeg odziva dimmera.

Q: Postoje li modularni dimmeri?

A: Da, postoje modularni dimmeri koji se lako ugrađuju u postojeće elektro instalacije. Takvi dimmeri omogućuju fleksibilnost i mogu se jednostavno nadograditi bez potrebe za preuređenjem ili rekonstrukcijom cijelog sustava rasvjete.


Prelazite na LED žarulje?

Pošto se LED žarulje obično pokreću niskom watažom, zahtijevaju posebne regulatore za LED . Kad bi upotrijebili obične regulatore na LED žaruljama, LED bi greškom vukao više struje pokušavajuci održati kontinuiranu jačinu.

Ovo može rezultirati ili pregaranjem regulatora, treptanjem LED žarulja ili potpunim nefunkcioniranjem regulatora.

U nekim slučajevima kompatibilnost LED žarulja i dimmera određuje raspon sposobnosti smanjivanja ili pojačavanja svjetljenja žarulja. Tada se svjetlost žarulje može smanjiti samo na odredeni postotak, a ne na svih 100%.

Ovo je nekoliko uobičajenih simptoma nekompatibilnosti regulatora i LED žarulja:

- ne postoji nikakva promjena u jačini rasvjete čak i kad je regulator isključen

- treperenje ( svjetlost se pojačava ili smanjuje u nepravilnim razmacima)

- svjetlost je prisutna iako je regulator isključen

- svjetla se naglo isključe kod korištenja dimmera

- svjetla se naglo uključe kad pojačate dimmer

Kako bi izbjegli sve ove neugodnosti, potrebno je izabrati izvor svjetlosti i regulator koji su testirani i potvrđeno je da su međusobno kompatibilni.

Nakon što postavite odabrane regulatore morate pripaziti da ne uključujete druge vrste žarulja kako ne bi uzrokovali neki kvar.