Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Stvorite hygge efekt u svom domu pomoću rasvjetnih tijela

Stvorite hygge efekt u svom domu pomoću rasvjetnih tijela

03. 03. 2023.

Što je hygge? Ovaj termin potječe iz Danske, a označava onaj udoban, umirujući osjećaj kakav nalazimo kad se ušuškamo pod dekicom ispred kamina uz šalicu toplog čaja, a s vanjske strane prozora lagano pada snijeg. To je osjećaj mira i spokoja koji nas dovodi u neku vrstu blagostanja.

Nisu Danci bez razloga najsretniji ljudi na svijetu (imaju čak i institut za sreću)! Ako želite saznati više o tome, sve o fenomenu hyggea možete pročitati u knjizi Meika Wikinga: Hygge – danski recept za sretan život.

No, krenimo sad na rasvjetna tijela i kako ona mogu stvoriti hygge efekt.

Rasvjeta je ključna sastavnica hyggea u danskim domovima, a sve više i u domovima diljem svijeta koji žele stvoriti ovaj skandinavski ugođaj. Pa tko ne bi htio sreću postići pomoću unutarnjeg uređenja?

Jeste li i vi zainteresirani za hygge u svom stanu ili kući? Evo kako ga možete postići!

Stolne svjetiljke na prozorima

Stolne svjetiljke na prozorima

Svatko tko posjeti Dansku ili neku drugu skandinavsku zemlju i prošeće ulicama kad padne mrak primijetit će jednu stvar: stolne svjetiljke na prozorima. Skandinavci ne vole zavjese, rolete ili žaluzine.

Oni zadržavaju šire prozorske daske s unutarnje strane kako bi tamo stavili stolne svjetiljke koje će odašiljati blagu i toplu svjetlost.

Time kao da stvaraju dojam topline unutar kuće ili stana, unatoč relativno niskim sjevernim temperaturama.

Više rasvjetnih tijela raspoređenih po prostoriji

Kako biste postigli hygge, morat ćete se odreći onog jednog centralnog rasvjetnog tijela koje obasjava cijelu prostoriju.

Znate, ono što je standardno u našoj regiji. Hygge nalaže više rasvjetnih tijela raspoređenih po jednoj prostoriji, a svako od njih sa slabijom svjetlosti kako bi se postigao dojam ugode i topline.

Zamislimo ovo u dnevnoj sobi: jedna podna svjetiljka koja se nadvija iznad fotelje za čitanje. Pa stolna svjetiljka na stoliću pored kauča. I još dvije male zidne svjetiljke koje su usmjerene na slike na zidu.

A ako imate policu za knjige, opremite je LED trakama iznad svake police – dojam će biti jednostavno očaravajuć!

Više rasvjetnih tijela raspoređenih po prostoriji

Oblici i materijali rasvjetnih tijela

Nije samo jačina rasvjetnih tijela važna za postizanje hygge efekta. Kako ovaj termin simbolizira sreću, udobnost i komfor, najlakše će se postići ako su rasvjetna tijela napravljena od zaobljenih, prirodnih materijala. Industrijski stil i materijali poput željeza jednostavno će previše „ohladiti“ prostoriju i učiniti je bezličnom.

S druge strane, ako zamislimo šarmantnu svjetiljku od tkanine na ormariću ili pak okruglu visilicu od bambusa na sredini prostorije, možemo vidjeti zašto prirodni materijali upijaju toplinu, ali je i odašilju diljem prostorije.

Svjetiljke u obliku svijeća

Ono što Skandinavci posebno vole su svijeće. Onaj plamen koji lagano treperi u kutu kao da gori puno većom toplinom nego što to zaista jest. A ako ne želite svako toliko kupovati nove svijeće, odlučite se za svjetiljke u obliku svijeća koje trepere baš kao one prave!

Neke od njih mogu se priključiti na izvor električne energije, dok su druge prijenosne na baterije – odaberite onu koja najbolje odgovara vašem rasporedu u interijeru i uživajte u dojmu kojeg stvara!

A gdje možete pronaći svu rasvjetu potrebnu za stvaranje tog hygge efekta u svom domu? U našem webshopu ili fizičkim poslovnicama – danski recept za sreću čeka na vas!