Što je LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom?

 
 
 
 
 
 
 

Što je LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom?

LED rasvjeta je sve popularnija te ju sve više i više ljudi bira za svoj dom. Ako ste se pitali što je zapravo LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom, evo nekoliko osnovnih informacija koje će vam pomoći u odluci.

LED rasvjeta koristi LED žarulje, tj. svjetleće diode koje su otprilike 90% učinkovitije u proizvodnji svjetlosti od običnih žarulja s žarnom niti. S obzirom na to da LED žarulje ne mogu „pregorjeti“ kao obične žarulje, kada im se svjetlost koju ispuštaju smanji za 30%, smatra se da je žarulja ispunila svoj životni vijek. LED rasvjeta nosi mnoge prednosti kada ju se usporedi s ostalim tipovima rasvjete, pogotovo s običnim i fluorescentnim žaruljama. Evo samo nekoliko načina na koji je LED rasvjeta bolji izbor od tradicionalnih tipova rasvjete.

Kako je LED rasvjeta različita od ostalih izvora svjetlosti, kao što su obične i fluorescentne žarulje?

Usporedba LED rasvjete s običnim i fluorescentnim žaruljama čini se na nekoliko načina. Kada je dobro dizajnirana, LED rasvjeta je učinkovitija, svestrana, i traje duže.

LED je "usmjeren" izvor svjetlosti, što znači da emitira svjetlost u određenom smjeru, za razliku od ostalih žarulja, koje emitiraju svjetlost i toplinu u svim smjerovima. To znači da LED rasvjeta može učinkovitije koristiti svjetlo i energiju u mnoštvu aplikacija.

Žarulje sa žarnom niti proizvode svjetlost pomoću električne energije za zagrijavanje metalne niti dok ne postane "bijelo" vruća. To rezultira time da žarulje sa žarnom niti oslobađaju 90% svoje energije u obliku topline.

LED rasvjeta i toplina

LED diode koriste utore za toplinu kako bi apsorbirali toplinu koju proizvodi LED i raspršili ju u okruženje. Time se sprječava pregrijavanje LED rasvjete. Ali što je veća temperatura na kojoj se koriste LED diode, svjetlo će brže degradirati, te će korisni vijek biti kraći. S druge strane, obične žarulje se jako zagrijavaju i time predstavljaju rizik.

Dizajn LED rasvjete

S obzirom na to da su LED diode malene veličinom, to dopušta mnoge opcije kada se radi o dizajnu. Iako postoje mnoge LED žarulje koje su u obliku običnih žarulja, LED rasvjetu može se napraviti u više oblika i postaviti praktički bilo gdje.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!