Ako razmišljate o otvaranju restorana, ili želite unaprijediti svoj postojeći prostor kako bi privukao više gostiju, pravi izbor rasvjete može napraviti veliku razliku.
Osim što je neophodna za sigurnost i funkcionalnost vašeg objekta, kvalitetno osvjetljenje također stvara ugodnu atmosferu koja će zadržati vaše goste duže vrijeme. U ovom članku saznat ćete sve o odabiru najboljih svjetiljki za vaš restoran te kako ih postaviti na najefikasniji način.
Dakle, pripremite se da zasjate poput zvijezde Michelinovog vodiča uz savjete stručnjaka!
Što je to osvjetljenje restorana?
Kada govorimo o osvjetljenju restorana, radi se o kombinaciji umjetnog i prirodnog svjetla koje ima za cilj stvoriti ugodnu atmosferu koja će privući goste. Osim toga, rasvjeta igra važnu ulogu u sigurnosti prostora te pomaže osoblju da obavlja svoje zadatke.
Prirodno svjetlo uvijek bi trebalo biti prva opcija kada je riječ o osvjetljenju restorana. Ako imate prozore ili staklene zidove koji omogućavaju dnevnom svjetlu da prodre u unutrašnjost, iskoristite tu prednost što više možete! Prirodna svjetlost čini hranu izgledom ukusnijom i potiče dobro raspoloženje kod gostiju.
Međutim, budući da sunce nije uvijek dostupan ili ne želite ostati otvoreni nakon zalaska sunca, morat ćete se osloniti na umjetne izvore svijetla kao što su lampe i slično. Korištenjem različitih vrsta lampi možete postići određene efekte poput intenzivnosti i boje svijetla.
Kao vlasnik restorana, vaša glavna briga bi trebala biti kako gostima dati najbolji mogući dojam kad god posjete vaš objekt. Odabir pogodne rasvjete ključan je element u tome. Zato je važno da budete pažljivi
Kako odabrati svjetiljke za svoj restoran?
Kada se odlučujete za svjetiljke u svom restoranu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste odabrali najbolju opciju za svoj prostor. Prvo što treba razmotriti je ambijent koji želite stvoriti u restoranu. Želite li opuštajuću atmosferu ili moderniji izgled?
Drugi faktor koji bi trebao utjecati na vaš odabir su dimenzije i raspored samog restorana. Svjetla koja koristite moraju biti dovoljno jaka da osvijetle cijeli prostor, ali i dovoljno diskretna da gostima ne smetaju tokom boravka.
Također, razmislite o vrsti hrane koju nudite i koliko će to utjecati na rasvjetni dizajn. Na primjer, ako nudite romantičnu večeru sa sofisticiranom hranom, možda ćete htjeti birati svjetla s manje intenzivnom bojom.
Naravno, budžet vam također igra ulogu pri odabiru rasvjete. Međutim, uvijek postoji širok spektar opcija koje mogu zadovoljiti vaše potrebe bez prevelikih troškova.
Konačno, ne zaboravite provjeriti sve zakonske propise vezane uz rasvjetna tijela u ugostiteljskim objektima kako biste izbjegli probleme s inspekcijama u budućnosti.
Najbolji izbor lampi za vaš restoran
Kada birate lampe za svoj restoran, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, trebate razmisliti o stilu i ambijentu koji želite stvoriti u svom prostoru. Hoćete li se držati klasičnog izgleda ili tražite nešto moderno i inovativno?
Zatim je bitno uzeti u obzir funkcionalnost rasvjete. Želite lampu koja će osvjetljavati stolove na pravi način kako bi gosti mogli vidjeti hranu, ali istovremeno neće previše bljeskati i napadati oči.
Još jedan faktor kod odabira lampi je energija koju koriste. U današnje vrijeme sve više restorana prelazi na LED svjetla jer troše manje energije i traju duže od tradicionalnih žarulja.
Konačno, možda najvažniji faktor - cijena rasvjete. Dobra vijest je da postoji širok spektar opcija koje su dostupne po povoljnim cijenama bez ugrožavanja kvalitete.
Sve te stvari treba imati na umu pri odabiru najboljih lampi za Vaš restoran!
Kako postaviti svjetiljke u restoranu?
Kada birate gdje postaviti svjetiljke u restoranu, najvažnije je razmisliti o atmosferi koju želite stvoriti. Naravno, funkcionalnost svjetla mora biti na prvom mjestu jer gosti trebaju vidjeti što jedu i kako izgleda hrana.
Svjetiljke bi se trebale nalaziti na istoj visini kao i prostorija koju osvjetljavaju ili malo niže. Urestoranima s visokim stropovima bolji su veći lusteri koji mogu dati dovoljno svijetla za cijelu prostoriju, dok manji stolni lampe djeluju sjajno u uglovima ili kraj šanka.
Stvaranje zanimljivog ambijenta može se postići kombiniranjem različitih izvora svjetlosti - stropnih lampica,dizajnerskih lampaša i podnih reflektora. Također, upotreba dimmera omogućuje prilagodbu intenziteta svijetla prema potrebama vašeg restorana – od večernje romantične atmosfere do jutarnje sunčane terase.
Važna stavka pri postavljanju rasvjete jest da ona ne smije smetati gostima tijekom obroka te ne bi smjela bljeskati niti reflektirati direktno u njihove oči. Stoga pripazite na poziciju vaše rasvjete kako biste osigurali ugodno iskustvo za vaše goste.
Alternativna rješenja za osvjetljenje restorana
Postoji nekoliko alternativnih rješenja za osvjetljenje restorana koja se mogu koristiti kako bi prostor izgledao moderno i privlačno. Jedna od opcija je korištenje LED traka koje se mogu postaviti ispod stolova ili na zidove kako bi stvorile ugodnu atmosferu.
Druga ideja su svijeće koje će dodati toplinu i romantičnost vašem restoranu. Možete ih stavljati na svaki stol, a ako želite da budu sigurne, možete kupiti električne svijeće koje imaju gotovo isti efekt kao prave.
Ako želite dodati malo boje u svoj restoran, onda su rasvjetni paneli idealno rješenje. Ove panele možete postaviti na zidove ili podove te birati različite intenzitete boja ovisno o trenutnom raspoloženju gostiju.
Jedna inovativna ideja je korištenje projekcije slike po cijelom prostoru. To omogućuje vam da kreirate atmosferičan ambijent koji će ostaviti dojam na vaše goste.
Osim ovih alternativa postoje još mnoge druge ideje za osvjetljenjem restorana poput lampiona, industrijskih lampi ili čak instalacija sa više različitih vrsta rasvjete. Sve te mogućnosti treba pažljivo promisliti i uzeti u obzir koje će najviše odgovarati stilu vašeg restorana.
Kako osvijetliti restoran na najbolji način?
Kod planiranja i dizajnirana restorana ili bilo kojeg drugog prostora koji servira hranu, vlasnik obavezno mora uzeti u obzir način na koji će osvijetliti taj prostor.
Ako se stavite na njihovo mjesto brzo ćete shavtiti da osim ukusne hrane, gosti traže i hranu za ostala osjetila: osim što svjetlo u restoranu mora biti funkcionalno, ono mora stvarati i ugođaj koji će goste dodatno impresionirati kako bi se ponovno vratili u lokal.
Koji su najvažniji atributi na koje moram obratiti pažnju kako bi osvjetljenjem postignuli izvanredan doživljaj?
Neprikladno osvjetljenje uništit će ostale doživljaje koje Vaš restoran nudi. Za Vas je najvažnije da dobro razmislite koju to atmosferu u restoranu želite postići, s obzirom na vrstu usluge koju ćete nuditi, kako bi se ta usluga dodatno osnažila i naglasila lukavim osvjetljenjem.
Da li je u pitanju intimno osvjetljenje ili osvjetljenje koje će dati osjećaj veličine i prostranosti, ili možda razigrano – nije bitno, jer sve se to može postići pažljivim biranjem svjetala kojima se kreira neki imidž.
Boja prostora, atmosfera, vidljivost, veličina i način korištenja, pa čak i materijali koji su se koristili za uređenje – sve su to faktori koji odlučuju o vrsti osvjetljenja koje ćete postaviti.
Oni odlučuju hoćete li prostor osvijetliti slojevito, koliku kontrolu svjetala ćete postaviti i sve druge moguće varijacije koje ćete trebati.
Restoran se može osvijetliti različito za različita doba dana i ovisno o vrsti klijeneta koji ga posjećuju. Otmjeno večeranje u restoranima je evoluiralo do točke gdje sve ovisi samo o detaljima i oni su ti koji čine razliku.
Direktno osvjetljenje najbolje je koristiti za dio koji se želi posebno naglasiti, npr. barovi sa salatama, dok ćete za stvaranje šarmantnog ugođaja izabrati indirektna svjetla.
Proširite svoj krug klijenata pružajući im i kulinarski i arhitekturalni ugođaj. Gosti su ti koji su odlučujući faktor Vašeg poslovanja i, kada su zabrinuti zbog ugođaja u kojem će objedovati, vi ste tu da im pružite ugodno osvjetljenje i idealni ugođaj.
Slobodno koristite boje da naglasite dijelove ili neke detalje lokala. Pogrešan izbor može Vas dovesti do izgleda koji nalikuje cirkuskom miljeu, stoga ne pretjerujte.
Koji je trenutni trend po pitanju osvjetljavanja restorana?
Unutarnje uređenje restorana najčešće je najskuplja investicija u bilo kojem projektu koji započinjete. Preuređenje i redizajn nekog prostora koji se ponavlja u pravilnim vremenskim intervalima ne bi trebao biti problem ako ste odmah, kod prvog uređenja, bili dovoljno pametni da postavite fleksibilno osvjetljenje.
Spomenuli smo pravilne vremenske intervale preuređenja jer je kod restorana važno razbiti monotoniju i održati ga modernim i atraktivnim i za stalne klijente i za one koji će svojim dobrim komentarima širiti riječ o tome. Oslanjajući se na vlastito iskustvo, važno je napomenuti da morate biti kreativni.
Najnoviji stil koji se koristi u uređenju interijera restorana je korištenje LED osvjetljenja. Energetski učinkovito, fleksibilno i apsolutno prekrasno, ovo je osvjetljenje dostupno u širokoj paleti boja i uzoraka. Nećete morati brinuti hoće li Vaš prostor biti prekriven žicama, kablovima ili klasičnim postavama svjetiljki: ako ih možete priuštiti možete još i uštedjeti na sustavu za rashlađivanje prostora jer one ne zagrijavaju kao klasična svjetla. Ipak, morate provjeriti i biti sigurni da kada ih kupujete uzmete one koje imaju instalirane prekidače za kratka svjetla.
U nekim će restoranima najbolje funkcionirati grupe fiksiranih, učvrščenih svjetiljki koje naglašavaju određene elemente. Predvorje u kojem se primaju gosti ili na primjer separei, su mjesta na kojima se takva svjetla najčešće upotrebljavaju.
Svjetiljka oblika grozda koja ima više nivoa svjetala, sličnih oblika i veličina, može stvarati privlačan dramatični izgled, dok će svjetla složena u jednom nizu naglasiti dubinu prostora. Mnogi vlasnici restorana odnedavno traže da im se postave industrijska svjetla ( tipa iz 1960-ih ), a sve stoga kako bi zadovoljili i vizualne zahtjeve gosta i kako bi stvorili opuštenu, relaksirajuću atmosferu.
Barovi su postali fokusna točka većine restorana pa se interes dizajnera u traženju inovativnih rješenja za ovaj dio restorana povećao. Najbolje osvjetljenje za naglašavanje pojedinih elemenata u baru je trakasto ili pozadinsko jer će ono najbolje naglasiti ponudu pića i dizajn bara.
Neki dizajneri kombiniraju zamagljene staklene ploče ispred koji stavljaju obojena LED svjetla i time dobiju bogatu strukturu i obojenost prostora. Neki su našli izvrstan način za slaganje običnih LED žaruljica uzduž stražnjeg dijela polica i time su dobili „pop-up efekt“.
Odlično je rješenje i postavljanje LED svjetala direktno iza prozirnih boca pića jer to omogućava vrlo efektnu reklamu brenda tog pića.
Osvjetljavanje prema gore je karakteristično za prikazivanje ručno obrađenih zidova ili neobrađenog drva jer stvara zanimljivi efekt. Cilj je dati zidu veće dimenzije dodavanjem svjetala pri vrhu stolarije, ili još bolje, iza separea.
Iako većina ljudi izbjegava intenzivno osvjetljenje obojenih LED žarulja (posebno plave, crvene i purpurno crvene), ono se može dobro iskoristiti za oživljavanje prostora, posebno vikendima.
Sa povratkom popularnosti tzv. Edisonove lampe, neki restorani rade sa oslabljenim svjetlima kako bi stvorili senzualnu atmosferu i istaknuli baš to osvjetljenje. No zapamtite da je nužno da ima dovoljno svjetla u razini stola kako bi ispoštovali potrebe gosta tijekom objeda. Također morate obratiti pozornost jesu li svjetla u skladu sa zakonskom regulativom.
No, zanimljivo je da je u slučaju Edisonovih lampi, opet dozvoljeno imati žicu ili kabel na stolu ili baru, ali nije dozvoljeno niti jedno sjenilo osim proziornih staklenih, kako bi stvorili traženi sjaj ali i osigurali dovoljan dotok svjetlosti.
Što učiniti sa vanjskim osvjetljenjem restorana?
Mislim da je ono jednako važno kao unutarnje.
Pravilno vanjsko osvjetljavanje svakako je jednako važno i kao unutarnje jer daje ljepotu i šarm objektu, i naravno navodi prolaznike na činjenicu da ste otvoreni i time ih indirektno pozivaunutra. Ulaz, znakovi, parkirni prostor i arhitekturalne zanimljivosti objekta moraju biti dobro osvjetljeni ne samo kako bi istaknuli prostor već i radi praktične strane: stvaranje osjećaja sigurnosti u dobro osvjetljenom okolišu i izbjegavanje potencijalnih nezgoda.
U obzir morate uzeti smještaj samog lokala, jačinu i stil svjetla s obzirom na tradicionalni ili moderni štih lokala, ali važno je i da se vanjska svjetla slažu i sa unutarnjim dizajnom osvjetljenja. Idealan izbor su pejzažna ili prizemna svjetla.
Vaš ulazni prostor stvara prvi dojam koji čovjek dobije pri ulasku u restoran. Taj dio je često namijenjen čekanju ( u slučaju da je blagavaona puna ) pa je jako važno da je ugodan za boravak.
Planirajte osvjetljenje na način da nema negativan psihološki utjecaj na klijenta.I zapamtite, većina gostiju je fascinirana slabijim osvjetljenjem , što je u današnje doba usko povezano sa vrhunskom kvalitetom i visokim cijenama, ali stariji gosti uvijek preferiraju jače osvjetljenje.
U zaključku, osvjetljenje restorana igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i doživljaja za goste. Odabir prave vrste svjetiljki može značajno utjecati na raspoloženje i ukupni dojam vašeg restorana. Kada odaberete svjetiljke za svoj restoran, razmislite o funkcionalnosti, estetici i energetskoj učinkovitosti.
Pripazite na raspored postavljanja svjetiljki kako bi se izbjegle slijepe točke ili prekomjerne sjene koje mogu narušiti ambijent vašeg prostora. Ako tražite alternativne opcije osvjetljenja, uvijek imate mogućnost korištenja prirodnog svjetla ili LED traka.
Bez obzira na to što odaberete, upamtite da su dobri planiranje i strateška postavka ključni elementi uspješnog osvjetljenja restorana. Nadamo se da će vam ovaj članak biti koristan u procesu donošenja odluke o tome kako najbolje osvijetliti vaše poslovne prostore!