Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Lumeni - idealna svjetlost za svaku prostoriju u domu

Lumeni - idealna svjetlost za svaku prostoriju u domu

29. 04. 2023.

Lumeni su uz Kelvine i Vate još jedna mjerna jedinica koju ćete pronaći na ambalaži jedne žarulje. Upravo ovi podaci pomoći će vam da pronađete žarulju koja će vam odgovarati u prostoru u koji ih želite postaviti.

Boja svjetlosti i ton svjetlosti određuju hoće li prostor biti dovoljno osvijetljen, hoćete li se u njemu osjećati ugodno i kakvu atmosferu ćete imati u prostoriji. Presvijetli, ali i tamni prostori negativno utječu na raspoloženje i zdravlje čovjeka.

Lumeni

Lumen (često označen kao lm) je mjera jedinica za vidljivu svjetlost koju emitira izvor svjetlosti. Veći broj lumena znači jače svjetlo. Što su višim brojem lumeni izraženi emitirana svjetlost od žarulje je svjetlija, manji broj lumena znači slabiju svjetlost.

Lumeni se mjere na temelju kandela (cd) što je mjerna jedinica za vidljivu svjetlost. Jedan lumen je jednak jednoj kandeli koja se ravnomjerno emitira preko prostornog kuta steradijana.

LED i tradicionalna rasvjetna tijela koriste lumene za kvantificiranje količine svjetlosti koju emitiraju u prostor. Primijetit ćete da LED rasvjetna tijela mogu emitirati više lumena pri nižim vatima. LED tehnologija zahtjeva manju količinu električne energije za rad od drugih rasvjetnih tijela.

Računanje idealne količine svjetlosti za prostoriju

Koliko je svjetla dovoljno da osvijetli sobu? Većina dizajnera i arhitekata koji uređuju prostore koristi dva temeljna načela dizajna rasvjete pri planiranju i specificiranju rasvjete za bilo koji prostor:

  • kvalitativni (ili estetski) aspekt svjetla
  • kvantitativni (ili inženjerski) aspekt svjetla

Izračun za ukupnu potrebnu rasvjetu smatra se kvantitativnim.

Metoda lumena najčešće se koristi za izračun ukupne svjetlosne snage potrebne za vaš prostor. Ovom formulom prvo utvrđujete namjenu prostora, a zatim mjerite njegovu kvadraturu.

Lumeni - Izračunavanje idealne količine svjetlosti

Odredite kvadraturu prostora za koju želite odrediti idealnu količinu svjetlosti. Izmjerite prostor u koji želite postaviti rasvjetu. Pomnožite duljinu i širinu prostora kako biste odredili kvadraturu prostorije. Ovisno o namjeni prostorije, količina svjetlosti i intenzitet se razlikuju. Nećete trebati istu količinu svjetlosti za dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu ili ured.

Prostorije kao što su dnevni boravak i spavaća soba zahtijevaju 10 do 20 lumena po kvadratnom metru.

Prostorije kao kupaonica i kuhinja zahtijevaju snažniju svjetlost i 70 do 80 lumena po kvadratnom metru.

Kako bi jednostavno odredili potrebnu količinu lumena koju trebate pomnožite kvadraturu prostorije s 10 do 20 fc (foot candle) i dobiti ćete 1000 do 1000 lumena kao rezultat.

Foot candle mjerna jedinica

Foot candle (fc) je mjerna jedinica koja označava osvjetljenje i definirana je jednim lumenom po kvadratnom metru. U nastavku donosimo tablicu koja će vam olakšati što točnije izračunavanje idealne količine svjetlosti za određenu prostoriju.

Prostorija

Broj potrebnih fc (foot candle)

Dnevni boravak

10-20

Kuhinja centralno svjetlo

30-40

Kuhinja svjetlo kod štednjaka

70-80

Kuhinja svjetlo za kuhinjske ormariće

70-80

Blagovaonica

30-40

Spavaća soba

10-20

Hodnik

5-10

Kupaonica

70-80

Pojmovi povezani s Lumenima koje je potrebno znati prilikom određivanja idealne svjetlosti za prostoriju

Wati

Mjerna jedinica koja određuje koliko električne energije žarulja troši kako bi postigla zajamčenu svjetlinu. Svaka vrsta izvora svjetlosti, LED, fluorescentna, halogena ili neka druga žarulja ima drugačiji omjer lumena po vatu.

U nastavku ćemo koristiti lumene kao mjeru kako bismo bili sigurni da imamo dovoljno svjetla za prostor.

Efikasnost

Efikasnost označava broj lumena koje žarulja proizvodi za svaki vat koji potroši.

Što je veći broj, to je žarulja učinkovitija. Na primjer, rasvjetni proizvodi koji su zaslužili oznaku ENERGY STAR visoke su učinkovitosti, što znači da isporučuju iste značajke uz manju potrošnju energije.

Kelvini

Kelvini su mjerna jedinica temperature boje kojom opisujemo boju izvora svjetlosti. Temperatura boje je temperatura idealnog crnog tijela koje zrači svjetlost usporedivu sa svjetlosnim izvorom.

Odnos Vati i Lumena

Na ambalaži žarulje LED tehnologije nemojte gledati količinu Vati, provjerite količinu lumena kako bi pravilno odabrali žarulju koja će odgovarati svim vašim potrebama. Za manju količinu potrošene električne energije dobiti ćete puno jaču svjetlost od prijašnje koju ste dobivali korištenjem klasičnih žarulja.

  • Klasične žarulje od 100 W, zamijenite LED žaruljom od 1600 lumena.
  • Klasične žarulje od 75 vata, zamijenite LED žaruljom od 1100 lumena.
  • Klasične žarulje od 60 vata, zamijenite LED žaruljom od 800 lumena.
  • Klasične žarulje od 40 vata zamijenite LED žaruljom od 450 lumena.
razlika između lumena i lux-a

Odabir idealne žarulje

Osim Lumena, Vati i Kelvina prilikom odabira žarulje potrebno je obratiti pažnju da žarulja pristaje rasvjetnom tijelu u koje ju želite postaviti. Postoje razni tipovi rasvjetnih tijela ali i različite žarulje.

Tipovi rasvjetnih tijela:

Rasvjetna tijela dijelimo prema njihovom dizajnu, gdje razlikujemo visilice, lusteri, dekorativne lampe, stolne i stajaće lampe i reflektore. Isto tako lampe mogu biti ugradbene i nadgradne ovisno o načinu na koji se montiraju u prostoru. Prema prostoru u koji ih postavljamo lampe dijelimo na one za vanjske i unutarnje prostore.

Tipovi žarulja:

Žarulje razlikujemo prema obliku, veličini i obliku baze.

Prema obliku A žarulja, reflektorske žarulje (MR žarulja, R žarulja, BR žarulja, PAR žarulja, AR žarulja), LED dekorativne žarulje (B žarulja, C žarulja, CA žarulja, filamentne žarulje (Bullet i Candle), luster žarulje, LED žarulje sa žarnom niti (Edison žarulja, viktorijanska žarulja, S14, LED srebrna žarulja i tubular žarulja), prevelike žarulje i specijalne LED žarulje (S žarulja, T žarulja).

Prema vrsti navoja razlikujemo žarulje s Edisonovim navojem (žarulja E10, žarulja E14, žarulja E27, žarulja E40), žarulje s Bajunet navojem (žarulja B22, žarulja B22d), žarulje s Bi-pin bazom (G5 žarulja, G13 žarulja).

Nakon što odaberete žarulju prema obliku, veličini i navoju odredite idealnu količinu Lumena i Kelvina koji će vam pomoći osim odgovarajućeg dizajna odrediti i idealan ton te intenzitet svjetlosti. Ako niste sigurni kakav ton svjetlosti i intenzitet je potreban za određenu prostoriju vodite se jednostavnim uputama.

Dnevni boravak, spavaća soba i blagovaonica su prostorije u kojima možete koristiti toplu svjetlost slabijeg intenziteta. Kuhinja, kupaonica i prostori za rad su prostori u koje postavljamo hladne tonove bijele svjetlosti jačeg intenziteta.

Na kraju, obratite pažnju na IP oznake zaštite koje žarulje nose na sebi ako ih želite postaviti u specifične uvjete kao što su voda, vlaga, prekomjerna temperatura ili vanjski uvjeti.

Kada ste primijenili ovih nekoliko jednostavnih pravila prilikom odabira žarulje, ona će se sigurno uklopiti u vaš prostor i pružiti vam kvalitetnu, ugodnu i sigurnu svjetlost koja će odgovarati svim vašim uvjetima!