Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Kada odabrati luster, a kada plafonijeru za vašu prostoriju?

Kada odabrati luster, a kada plafonijeru za vašu prostoriju?

15. 04. 2023.

Izbor rasvjete ključan je za optimalno osvjetljenje vaše prostorije, ali i za atmosferu koju pokušavate postići. A to posebno vrijedi kad je u pitanju glavno rasvjetno tijelo, s lusterom i plafonijerom kao opcijama između koji se najčešće morate odlučiti.

Rasvjetni objekti danas spadaju među najvažnije faktore pri uređenju interijera, jer ne samo što imaju dekorativnu ulogu, već se brinu za funkcionalnost prostorije, kao i ugođaj koji želite u njoj kreirati.

Pravi izbor rasvjete može učiniti vaš dom toplim i ugodnim pa i zavodljivim ili čak mističnim, bilo da preferirate moderni namještaj ili onaj klasični. Upravo o svjetlosti u velikoj mjeri ovisi hoćete li se osjećati ugodno u vašem prostoru i kakvog ćete biti raspoloženja, zbog čega je izbor rasvjetnih tijela uvijek važan prilikom uređivanja dnevne sobe, ali i svih ostalih prostorija u kojima provodite mnogo vremena.

Tu poseban naglasak treba staviti na glavni izvor svjetlosti, od kojeg se očekuje da osvijetli sve one bitne dijelove prostorije, ali i da predstavlja vrijednu dekoraciju koju će zamijetiti gosti već prilikom ulaska u vaš dom.

A pri izboru glavnog rasvjetnog tijela u prostoriji obično biramo između lustera i plafonijere. Oba ova svjetlosna tijela mogu biti vrlo učinkovita u osvjetljavanju sobe i stvaranju željenog ugođaja, a konačni izbor na kraju ovisi o dimenzijama vaše prostorije, stilu interijera, kao i njegovoj namjeni. Zbog toga je važno prije konačne odluke dobro proučiti prednosti i nedostatke lustera, kao i plafonijere...

Zašto je luster dobar izbor rasvjete?

Lusteri su rasvjetna tijela kompleksnog dizajna, koji se najčešće sastoje od nekoliko različitih rasvjetnih elemenata, odnosno više žarulja.

Luster svojim dizajnom odgovara elegantnim i luksuznim prostorima, a kroz povijest je upravo ovo rasvjetno tijelo služilo moćnicima da pokažu svoju raskoš pa ćete neke od najatraktivnijih lustera pronaći u palačama, katedralama i predsjedničkim vilama, sa stotinama žarulja spojenih u jednu cjelinu.

Lusteri spadaju u kategoriju visilica, odnosno centralnih rasvjetnih tijela koja su spojena kablom, metalnim lancem ili šipkom za strop. Pojavljuju se u različitim veličinama, od onih normalne veličine namijenjenih stanovima i ostalim stambenim objektima, do nekih velikih dimenzija, kreiranih za svečane prostorije s visokim stropovima.

Moderni lusteri imaju u sebi posebnu eleganciju i mogu se uklopiti u većinu stilova uređenja, a ako su napravljeni prema pravilima struke karakterizira ih emitiranje mnogo svjetla, reflektiranog na kristalnim ili staklenim zrnima koja su dio ovog rasvjetnog objekta.

Lusteri imaju široku namjenu, a najčešće ih viđamo u dnevnim sobama, kao i u onim prostorima u kojima sve osim visilice ne bi osiguralo dovoljnu količinu svjetlosti. Pri njihovom postavljanju važno je paziti na visinu lustera i poziciju unutar sobe, kako se nitko u njega ne bi zabio glavnom ili podignutim rukama, a da se opet nalazi na onom mjestu s kojeg će osigurati dovoljnu količinu svjetlosti za sve bitne dijelove vaše prostorije...

Koje su najveće prednosti plafonijere?

Plafonijere su rasvjetna tijela pričvršćena izravno na strop. Veličinom su manje od lustera i imaju ograničen broj žarulja. Radi se obično o jednoj ili dvije žarulje, dok ih luster u sebi ima puno više. No, ako ih postavite na pravo mjesto u uvjetima pogodnima za ugradnju plafonijere, mogu biti odlično svjetlosno rješenje za vaš dom.

Praktičnost i jednostavnost neke su od najvećih prednosti plafonijera. Naime, ugrađuju se u strop i ne zauzimaju previše prostora, što ih čini jednostavnima za montažu i održavanje.

S obzirom na visinu na koju su postavljene, odmah na samom stropu, neće se tako lako oštetiti kao što bi to mogao biti slučaj s lusterom koji visi u zraku, a ne postoji ni opasnost da za njih zapnete rukama, osim ako se ne radi o vrlo niskom stropu i vašim "košarkaškim" dimenzijama.

Plafonijere se odlikuju time što emitiraju ravnomjernu svjetlost u sobi, što može biti idealno za one prostorije u kojima je važno imati dobru i pouzdanu rasvjetu. A osim besprijekorne funkcionalnosti, lako su i dostupne, jer su nezaobilazan dio ponude rasvjetnih tijela u Hrvatskoj i imaju širok raspon dizajna, veličina i stilova između kojih možete birati.

Zbog toga vam neće biti problem pronaći plafonijeru koja odgovara vašim potrebama.

Dobra je vijest što su moderna tehnologija, kao i moderni materijali, boje te uzorci učinili posljednjih godina ovo rasvjetno tijelo zanimljivim i poželjnim u svijetu dizajna, jer daleko je to od onih mutnih klasičnih plafonijera kreiranih krajem prošlog stoljeća.

Zahvaljujući LED tehnologiji moderne plafonijere danas pružaju dostatnu količinu svjetlosti i bez problema mogu biti glavno rasvjetno tijelo, čak iako nemate dodatnih zidnih, podnih i stolnih lampi na raspolaganju

. Tajna je prije svega u LED žaruljama, čije osvjetljenje imitira dnevnu vanjsku svjetlost i omogućuje vam normalno obavljanje željenih radnji u prostoriji.

Drugim riječima, plafonijere imaju sve što je potrebno da obave svoju funkciju u onim prostorijama u kojima vam treba puno slobodnog prostora za druge elemente interijera. Pa iako se mogu koristiti u gotovo svakoj prostoriji u kući, imaju ipak i jednu manu, a to je dekorativnost po kojoj se definitivno ne mogu mjeriti s modernim lusterima...

Utjecaj veličine i visine prostorije

Jedan od glavnih faktora koji će utjecati na izbor između lustera i plafonijera je veličina i visina prostorije. Ako prostorija ima visoke stropove, luster će biti učinkovitiji u osvjetljavanju prostora i osigurat će mu estetsku privlačnost.

To posebno dolazi do izražaja u svečanim dvoranama, poznatima po visokim stropovima, gdje plafonijere ne bi uspjele ništa osvijetliti, zbog čega je luster jedini logičan izbor centralnog rasvjetnog tijela. Visok strop javlja se i u stambenim prostorima, ovisno o arhitektu pa ako provodite vrijeme u takvom okruženju tada biste svakako trebali razmisliti o lusteru, a nikako ne o plafonijeri.

Ne zaboravimo niti veličinu prostorije, jer što je ona veća, tu luster ima bolje izglede pravilno je osvijetliti. Razlog je više žarulja kojima raspolaže, s tim da u takvim prostorijama svejedno trebate razmisliti o dodatnim rasvjetnim tijelima, poput zidnih, podnih i stolnih lampi, kako ključni dijelovi sobe ne bi ostali u mraku.

S druge strane, ako je prostorija manja i ima niže stropove plafonijera će biti prikladnija, pogotovo ako iza nje stoji LED tehnologija. Preveliki luster može vizualno smanjiti prostoriju i doslovno je nagrditi, a da ne govorimo o manjku prostora kojeg njegovo postavljanje može izazivati, kao i zapinjanju glavom ili rukama koje će biti vrlo teško izbjeći.

Dakle, pri odluci hoćete li koristiti luster ili plafonijeru prvo morate uzeti u obzir veličinu prostorije i njezinu visinu, a zatim je na vama razmisliti o namjeni, kao i o atmosferi koju želite postići...

Koja je namjena vaše prostorije?

Pri izboru između lustera i plafonijere nije nevažno o kojoj sobi se radi. Ako se radi o prostoriji za zabavu, odnosno o glavnoj sobi u vašem domu, tada će luster svakako biti dekorativni element koji će donijeti dodatnu eleganciju i ostaviti pozitivan dojam na goste.

Isto vrijedi i za blagovaonicu, u kojoj se također očekuje pomalo svečani ugođaj u vašem domu, za što će se najbolje pobrinuti luster. Imajte samo na umu da mora biti smješten tako da efikasno osvjetljava stol za kojim se objeduje, a da pritom nikom ne smeta prilikom kretanja.

S druge strane, plafonijera može biti optimalno rješenje za ostale prostorije u vašem domu. Posebno izdvajamo spavaću sobu, u kojoj će plafonijera biti najprikladnije rasvjetno tijelo, jer će pružiti ravnomjernu i blagu svjetlost koja neće narušiti vaš odmor nakon napornog radnog dana.

Što se pak kupaonice tiče, sve osim plafonijere bio bi loš izbor i to iz više razloga. Ne samo da bi luster bio estetski potpuno odbojan ako ga postavite na pola puta između lavaboa i tuš kabine, već bi u tom malom prostoru predstavljao smetnju prilikom kretanja, a i što je niže, veći su izgledi da će ga zapljusnuti voda, što ne želite da se dogodi.

Vrijedi spomenuti i kuhinju, kao još jednu prostoriju u kojoj je funkcionalnost najvažnija pa su plafonijere i u njoj optimalno rješenje, pod uvjetom da se ne radi o iznimnom visokom stropu.

Neki još koriste plafonijere i za vanjsku rasvjetu, kao i u svojim podrumima, no tu svakako treba uzeti u obzir reflektore, kao i zidne lampe, kao adekvatne zamjene za ona rasvjetna tijela koja inače preferiramo u najvažnijim prostorijama našeg doma...

Kakav ugođaj želite postići?

Za kraj, valja naglasiti da će izbor između lustera i plafonijere ovisiti i o atmosferi koju želite postići u svojoj prostoriji. Ako težite jednostavnosti i minimalizmu, tada će svakako plafonijera biti logična opcija, dok je s druge strane luster idealan za privlačenje znatiželjnih pogleda, kao i postizanje glamuroznog ugođaja.

Pa tako za moderni stil uređenja ima smisla odlučiti se za plafonijeru, dok su lusteri prikladniji za klasični stil, budući da su najčešće detaljno ukrašeni i daju staromodni tip elegancije vašem prostoru.

Ako želite pak postići rustikalni izgled vašeg interijera, također bi luster mogao biti bolja opcija, pogotovo onaj s prirodnim elementima od drveta ili kovanog željeza. Što se pak industrijalnog stila uređenja tiče, plafonijera s metalnim elementima i sirovim, industrijskim izgledom mogla bi biti optimalan izbor.

Naravno, u uređivanju interijera uvijek ima iznimaka zbog čega je najbolje slijediti vlastitu viziju ili poslušati savjete dizajnera kojeg ste angažirali. No, prije konačne odluke svakako imajte na umu najvažnije faktore pri izboru između plafonijere i lustera, a to su veličina i visina prostorije, kao i njezina namjena...