Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Pogledajte praktičan vodič za različite vrste grla žarulja

Pogledajte praktičan vodič za različite vrste grla žarulja

05. 03. 2023.

Žarulje su važan dio svakodnevice, ali koliko zapravo poznajete njihove karakteristike?

Danas ćemo istražiti različite vrste grla žarulja i naučiti kako se koriste. Bez obzira jeste li stručnjak za rasvjetu ili jednostavno pokušavate pronaći savršeno rješenje za svoj dom, ovaj će vam članak sigurno biti od pomoći. Krenimo!

Što je grlo žarulja?

Grlo žarulja je vrh svake žarulje koja se koristi za spajanje na izvor struje. Grlo se sastoji od dva dijela: metalni dio koji služi kao kontakt točka i staklenog ili plastičnog dijela u obliku cijevi koje štiti nit.

Postoje različite vrste grla žarulja, a najčešće su E27, E14 i GU10. E27 grlo je jedno od najčešćih i koristi se za većinu kućnih rasvjeta. Uklapa se u velike lampe poput podnih ili visećih svjetiljki te manje stolne lampe. S druge strane, E14 grlo ima manji promjer nego E27 pa ga često nalazimo kod malih dekorativnih lampica ili lustera.

GU10 grlo ima dvije stezaljke koje drže halogenku u mjestu bez ikakvog navojnog spoja, što omogućava brzu izmjenu žarulje kad god nam zatreba.

Bez obzira na vrstu grla žarulje koju trebate, važno je provjeriti specifikacije pri kupovini kako biste bili sigurni da će se dobro uklopiti sa postojećom opremom i osigurali si dugotrajnu rasvjetu!

Različite vrste grla žarulja

Različite vrste grla žarulja su bitne za različite namjene i upotrebe. Postoji nekoliko vrsta grla žarulja koje se koriste u svakodnevnom životu, a među najčešćima su E27, E14 i GU10.

E27 je najčešće korišteno grlo žarulje u kućanstvima. Ovo grlo ima promjer od 27 mm te se često koristi za rasvjetu u sobama ili kod lampaša.

E14 također ima promjer od 14 mm, ali s manjom snagom od E27. Koristi se za manje lampe ili svjetiljke koje ne trebaju veliku snagu osvjetljenja.

GU10 je drugačiji tip grla koji se koristi kod halogenskih reflektirajućih žarulja. Najveći dio ove vrste štednih izvora svijetlosti proizveden je za ovaj tip držača zbog njegove robusnosti i sigurnosti pri korištenju.

Osim navedenih vrsti postoji još mnogo drugih kao što su G9, MR16 itd., no ti će vam obično biti potrebni samo ako imate poseban projekt ili specifičan uređaj koji ih traži.

Ukratko rečeno, poznavanje različitih vrsta grla žarulje ključno je prilikom kupovine novog izvora osvjetljenja kako biste bili sigurni da je kompatibilan s vašim svjetiljkama i uređajima.

Kako se koristi grlo žarulja?

Grlo žarulja je važan dio svakog rasvjetnog tijela i koristi se za pričvršćivanje žarulje. Ugradnja grla žarulja može biti različita ovisno o vrsti rasvjete, ali postupak je obično jednostavan.

Prije ugradnje grla žarulja, uvijek treba provjeriti jesu li sve komponente isključene iz struje kako bi se izbjegle ozljede. Nakon toga, potrebno je odabrati pravu veličinu i vrstu grla koji će odgovarati vašoj svjetiljci i tipu žarulje koju namjeravate instalirati.

Kada ste dobro pregledali svoju opremu, pažljivo umetnite grlo u utore koji su predviđeni za njega na kućištu svjetiljke te ga lagano zavrtite dok ne sjedne na svoje mjesto. Važno je paziti da ne pretjerujete s silom jer biste mogli oštetiti ili slomiti kontaktne pinove.

Nakon što ste sigurni da je grlo čvrsto pričvršćeno, možete instalirati odgovarajuću vrstu žarulje prema uputama proizvođača. Pri tome pripazite na napon i snagu koju podržava vaše svjetiljka kako biste spriječili kvarove ili kratke spojeve.

Ukratko rečeno, ugradnja grla žarulja je jednostavan proces, ali uvijek je poželjno obratiti pažnju na sve detalje kako bi se izbjegle neugodnosti.

Grlo svjetiljka

Grlo svjetiljka je vrsta grla žarulja koja se koristi za spajanje svjetiljki na izvor napajanja. Ova vrsta grla žarulja obično se koristi za veće modele rasvjetnih tijela, poput stropnih svjetiljki ili lustera.

Grlo svjetiljka dolazi u različitim veličinama i tipovima, ovisno o potrebama korištenja. Najčešći tipovi su E27, E14 i GU10 grlo svjetiljke. Svaki od ovih tipova ima svoje specifičnosti koje ih čine pogodnim za različite namjene.

E27 i E14 su najčešća vrsta grla svjetiljki te imaju standardni navoj koji omogućuje jednostavnu instalaciju i zamijenu. GU10 se uglavnom koristi kod reflektorskih modela jer osigurava bolju kontrolu smjerom snopa svjetlosti.

Ugradnja grla svjetiljke je relativno jednostavna, no ipak preporučujemo da to prepustite stručnjaku kako bi osigurali ispravnu instalaciju te sigurnost prilikom korištenja rasvjete.

Ako planirate kupiti novu rasvjetu ili mijenjanje postojeće, važno je uzeti u obzir koje će vam vrste grla žarulja biti potrebne. Razumijevanje razlika između njih može pomoći u izboru najbolje opcije za vaše potrebe.

Vrste žarulja na tržištu se razlikuju prema vrsti, tipu navoja, dimenzijama i obliku. Navoj odnosno grlo žarulje je najvažniji dio žarulje prilikom odabira jer najviše o njemu ovisi hoće li vaša žarulja odgovarati rasvjetnom tijelu u koje ju želite postaviti.

Edisonov navoj

Edisonov navoj se najčešće koristi prilikom izrada žarulja, upravo on se nalazi na žaruljama moderne LED tehnologije. Upravo zbog najčešće korištenog navoja su LED žarulje idealna zamjena za tradicionalne žarulje sa žarnom niti.

Upravo slovo ''E'' u nazivu žarulje označava vrstu navoja koja se nalazi na njoj dok je broj koji se nalazi uz slovo promjer baze žarulje u milimetrima. Žarulje E26 i E27 su najpoznatije žarulje s ovom vrstom navoja. Žarulja E26 se koristi u Americi dok je žarulja E27 popularnija u Europi. Žarulja E12 je žarulja srednje veličine te je poznata i pod nazivom kandelabra.

Žarulje E tipa koje često možemo vidjeti su E11, E14, E39, E40. Žarulje s ovom vrstom navoja najčešće su jednokontaktne i dvokontaktne dok su one s tri kontakta rjeđe. Žarulje s tri kontakta možemo prepoznati po dodatnom slovu ''d'' u njihovom nazivu.

Žarulje s Edisonovim navojem

E10 žarulja

Ovo je žarulja najmanjeg promjera. Promjer od 10mm nalazi se u božićnim lampicama, baterijskim noćnim svjetiljkama, dječjim igračkama. Specifičnost za ovako male žarulje kada se koriste s električnim napajanjem je vrlo nizak napon.

Razni mali uređaji, privjesci, dječje igračke, razne baterije u sebi sadrže upravo ovaj tip žaruljice zbog njene specifične veličine.

E14 žarulja

Dok je E27 standardna veličina žarulje s Edisonovim navojem, E14 je mala verzija Edisonovog navoja na bazi od 14 mm. Zbog svojih malih dimenzija ove žarulje su svoju primjenu pronašle u uređajima kao što su kuhinjske nape i slični uređaji koji imaju rasvjetu.

Žarulje s ovim navojem su poznate po svom obliku svjećice. Osim u raznim uređajima koriste se i u dekorativnoj rasvjeti, najčešće noćnim i stolnim lampicama.

E27 žarulja

To su najčešće korištene žarulje. One se koriste u svakodnevnim rasvjetnim tijelima u privatnim i poslovnim prostorima. Koriste se u vanjskim i unutarnjim prostorima. Žarulje koje imaju E27 navoj: klasične žarulje, LED žarulje, halogene žarulje, štedne žarulje. Ovaj tip žarulja se nalazi u većini rasvjetnih tijela koje imate u svom domu neovisno o tonu svjetlosti i njenim mogućnostima.

E40 žarulja

Ovo je najveća žarulja s Edisonovim navojem, ona ima promjer od 40 mm. Upravo zbog svoje veličine i snage svjetlosti koju ispušta koristi se u specifičnim uvjetima. Žarulje E40 navoja koriste se kao vanjska rasvjeta ili u raznim pogonima i postrojenjima neovisno o industriji.

Vrste žarulja u ponudi Art Rasvjeta prodavaonice

Žarulje sa Bajunet navojem

Specifičnost ovog navoja je u njegovom obliku cilindra s navojem koji se rotiranjem postavlja u bazu i fiksira. Naziv je dobila upravo zbog načina na koji se postavlja u rasvjetno tijelo, postavite ju u grlo i zakrenete. Opruga koja se nalazi na dnu baze žarulje čini ju izrazito otpornom.

B22

Halogene žarulje su bile prve žarulje izrađene s ovim navojem. Nakon njih su se pojavile štedne žarulje i LED žarulje koje su izrađene s istim navojem. Kao i kod drugih žarulja brojka označava promjer baze žarulje u milimetrima.

B22d

Žarulja iste veličine baze no drugačijeg oblika koja je predviđena za dekorativna rasvjetna tijela. LED žarulje ovog tipa prilagođene su unutarnjim i vanjskim rasvjetnim tijelima.

Bi-pin baza (dvostruka baza)

Navoji su najčešći oblik baze žarulja, no postoje i baze koje imaju posve drugačiji oblik. To su baze koje imaju svojevrsne igle kojima se priključuju u rasvjetno tijelo. Fluorescentne žarulje su najpoznatiji tip žarulja koje u sebi imaju ovaj oblik baze. Osim fluorescentnih, sada postoje kompatibilne žarulje LED tehnologije s istim oblikom baze kako bi jednostavno zamijenili fluorescentne žarulje.

Žarulje s dvije igle su označene slovom G, dok brojka u nazivu u ovom slučaju ne označava promjer baze već razmak između dvije igle u žarulji. Nakon brojeva dolazi još jedno slovo koje označava broj igli (S - jedna igla, D - dvije igle, T - tri igle, Q - četiri igle).

G5

Rasvjetna tijela s G5 oblikom baze su fluorescentne cijevi. Novi tip fluorescentnih cijevi koji ima promjer od 16 mm i razmak između igala od 5mm. Fluorescentne cijevi imaju iznimno jarku svjetlost te su iz tog razloga pogodne za osvjetljavanje vanjskih prostora, prodajno poslovnih centara i različitih pogona. Fluorescentne cijevi zbog svog dizajna i tehnologije mogu biti samostalno rasvjetno tijelo.

LED tehnologija ima zamjenu za fluorescentne G5 cijevi koje u potpunosti odgovara grlu i količini napona kako bi LED žarulja mogla raditi bez potrebe za dodatnim izmjenama.

G13

Fluorescentne cijevi su prvotno imale promjer od 26 mm i razmak između igala od 13 mm. Ovo je stariji oblik fluorescentnih cijevi koji se sve više mijenja s manjim modelom G5.

Kao i kod manjeg modela, i za ove veće fluorescentne cijevi postoji LED moderna kompatibilna zamjena. Koriste se za osvjetljavanje radnih prostora, garaža, poslovno prodajnih prostora, pogona i drugih poslovnih prostora koji imaju potrebe za dugotrajnom ravnomjernom svjetlošću.

Zarotiraj i zaključaj (twist'n'lock) baza

Ovaj tip žarulja je specifičan po obliku navoja odnosno baze. To su žarulje GU10 i GU24 koje imaju poseban način postavljanja. Kombinacijom dvaju tipova navoja ove žarulje su iznimno stabilne.

Prilikom postavljanja igle morate postaviti u utore i zatim zakrenuti žarulju kako bi u potpunosti sjela u postojeći dodatni navoj.

Štedne žarulje (CFL) imaju ovaj specifični navoj, za klasične štedne žarulje postoji LED moderna verzija žarulja koja ima kompatibilan navoj kako bi se mogle koristiti u rasvjetnim tijelima tog tipa. Brojke iza slova koje označavaju tip navoja označavaju razmak između igala u milimetrima.

U našoj ponudi možete pronaći sve vrste žarulja dostupne na tržištu. Od klasičnih žarulja sa žarnom niti do LED žarulja moderne tehnologije. Pronađite žarulju ili njenu modernu energetski učinkovitu alternativu u našem web shopu koja će u potpunosti odgovarati rasvjetnom tijelu koje posjedujete.

Ako niste sigurni u oblik žarulje koji vam je potreban pomoć potražite kod naših iskusnih prodavača koji će rado odgovoriti na sva vaša pitanja. Naši prodavači pomoći će vam odabrati veličinu, navoj, dizajn i mogućnosti žarulje koja će u potpunosti odgovarati svim vašim potrebama i poboljšati vaše rasvjetno tijelo.

Zaključak

U zaključku, grlo žarulje je ključni dio svakog rasvjetnog tijela. Različite vrste grla žarulja nude različite prednosti i mogu se koristiti u različitim situacijama. Pri odabiru prave vrste grla za svoj projekt, važno je uzeti u obzir faktore poput veličine i snage rasvjete koja vam treba.

Bez obzira na to koji tip grla žarulje izaberete, važno je slijediti upute proizvođača prilikom instaliranja kako bi osigurali sigurnost i dugotrajnost svjetiljke.

Ukratko, poznavanje različitih vrsta grla žarulja može biti od ogromne pomoći pri kupnji novog svjetiljka ili zamjeni stare. Nadamo se da će ovaj članak pomoći u tome te vas potaknuti da istražujete više o tematici rasvjete!

Pogledajte praktičan vodič za različite vrste grla žarulja koje se primjenjuju na mnoge veličine i tipove rasvjete.

Ako ne vidite žarulju koju tražite na popisu nazovite nas rado ćemo vam pomoći pronaći ispravnu žarulju.