Strujni udar: Je li vaš dom zaštićen?

 
 
 
 
 
 
 

Strujni udar: Je li vaš dom zaštićen?

Strujni udar: Je li vaš dom zaštićen?

Osjećate li taj miris? To je miris sličan mirisu izgorenog tosta, ali dolazi iz vaše dnevne sobe i sigurno ne potječe iz vaše omiljene kulinarske emisije: to je izgoreni mikroprocesor vašeg ogromnog novog televizora...to je izravna posljedica blažeg strujnog udara!

Što je strujni udar?

To je trenutačni voltni izboj kroz električni vodič koji tipično traje manje od jedne sekunde i može biti jačine od 10 volti do desetak tisuća volti.

Manja desetovoltna fluktuacija struje može izgledati bezopasno, ali ona ipak ima potencijal da osujeti osjetljive elektroničke uređaje  u njihovom radu.

Strujni udari niske razine neće biti potpuno očiti ali mogu uzrokovati "elektroničku hrđu" koja skraćuje životni vijek uređaja oštećujući njihove unutarnje strujne krugove.

Električni udari pojavljuju se u dva oblika: unutarnji i vanjski. Česta zabluda je da do strujnih udara najčešće dolazi izvan doma, kao npr. kod udara groma u rasvjetni stup ili drvo.

Ipak, mnogo češće nastaju u kući, većinom prouzročene pregorenim osiguračem ili paljenjem i gašenjem električnog uređaja sa velikim motorom.

Kako da zaštitite svoj dom od strujnog udara?

Zaštita od strujnog udara koja pokriva cijeli prostor kuće svakako je najbolja opcija za smanjivanje potencijalnih štetnih posljedica strujnog udara.

Kako bi to učinili, treba instalirati sustav kojim se lako rukuje a koji će štititi kućne instalacije. Zaštite protiv strujnog udara koriste se za otkrivanje  neuobičajeno visokih voltnih odskoka i uzemljuju tu voltažu ns siguran način dok se visina napona ne vrati na normalan nivo. Ovi uređaji na taj način štite sve vaše kućanske elektronske uređaje. Dolaze u tri različita oblika sa zaštitom na tri različita nivoa.

Tip 1- fokusira se na vanjske strujne udare između komunalnog stupa I kućnog mjerača struje tj. sklopke. Ovaj tip instalacije može zahtjevati kontaktiranje vašeg distributera struje zbog privremenog isključivanja električne energije tijekom instalacije.

Tip 2- fokusira se na zaštiti ploče prekidača i strujnih grana povezanih sa električnim izlazima diljem kuće.

Tip 3- poznat kao "posljednja linija obrane", fokusira se na zaštitu uključenih uređaja putem zaštitinih priključaka, razdjelnika  ili adaptera.

Nužno je imati sve tri zaštite ali ako kuća nije ispravno uzemljena  strujni udar svejedno može uzrokovati veću štetu. Nepravilno i nepropisno uzemljena kuća riskira usmjeravanje struje kroz alternativne puteve i može  uzrokovati štetu na uređajima.

Dodatni savjet:  izbjegavajte uključivanje električnih uređaja u isti utičnicu koja podnosi teret većeg i jačeg uređaja sa jačim motorom, kao npr. klima uređaj. Takva vrsta uređaja zahtijeva jači početni start kod korištenja koji može uzrokovati štetu na ostalim uređajima spojenima u isti krug.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!