Kako postići prekrasno osvjetljenje u kupaonici - kupaonska rasvjeta?

 
 
 
 
 
 
 

Kako postići prekrasno osvjetljenje u kupaonici - kupaonska rasvjeta?

Iz nekog razloga, ljudi jednostavno ne pridaju previše pažnje osvjetljenju kupaone kada kupuju, iznajmljuju ili renoviraju kuću ili stan. U većini slučajeva, postavljanje jednog jedinog stropnog svjetla u središte prostorije nije dovoljno. Vjerujte mi kad kažem da vrijeme koje ćete utrošiti na planiranje i biranje osvjetljenja kupaonice nije bačeno vrijeme. Osim transformacije izgleda toaleta, prekrasno kupaonsko svjetlo poboljšat će vašu svakodnevicu jer morate priznati: svaki vaš dan počinje i završava na ovome mjestu.

   Ovo su faktori koje morate uzeti u obzir pri kupnji kupaonskih rasvjetnih tijela: jačina svjetlosti , stil ( tradicionalan ili moderan) i raznolikost svjetala, kako bi našli osvjetljenje koje najviše odgovara Vašim potrebama. Uz to se posebna pozornost mora pridati smještaju ogledala koje će optimalno iskoristiti i prirodno i električno svjetlo u toj prostoriji.

   Danas je u trendu postavljanje prekidača kojim se može regulirati jačina osvjetljenja u kupaoni pa je i to jedna od vaših mogućnosti. Uzimajući u obzir da kupaona postoji kao vaša oaza mira i vraćanja svježine i energije vjerojatno biste željeli imati i tu mogućnost kontroliranja intenziteta svjetlosti.

Kako mogu upotrijebiti svjetlo u kupaoni da naglasim neke dijelove i postignem efekt topline?

   Osvjetljenje koje, osim što dodaje dubinu nekom ambijentu, naglašava i određene elemente, izuzetno dobro funkcionira u kupaonicama. Možda ste oduševljeni svojim novim pločicama, ili imate umivaonik koji je vrlo profinjen - u svakom slučaju naglasite te dijelove i dobit ćete predivan ugođaj u prostoriji.

   Kupaona služi kao vaš osobni prostor i za funkcionalne zadatke kao što su kupanje ili dotjerivanje. Sa mnogo svjetala na pravim mjestima možete postići traženu količinu svjetla koja bi Vam inače bila ograničena, ili zbog sjena ili zbog odbljeska svjetlosti.

   Raznolikost ovih izvora pomaže u balansiranju svjetala. Uređivanje kupaone u slojevima ( zidni svijećnjaci, viseće svjetiljke, raspršeno svjetlo i sl. ) će unijeti dodatni dramatični efekt naglašavajući dekorativni namještaj i elemente u njoj. Ako tražite svjetlucavi efekt, obavezno kupite kristalna ili staklena svjetla.

   Što je Color Rendering Index ili CRI? Kako mi on pomaže u izboru rasvjetnog tijela za kupaonicu?

   Ovaj se termin koristi kako bi Vam se lakše predočio način na koji će izvor svjetlosti stvarno prikazivati boju elemenata i objakata koje će osvjetljavati. Ako npr. osvjetljenje u Vašoj kupaoni  ima CRI barem 80, to znači da će se sve u Vašoj kupaoni prikazivati baš kao da je na prirodnom svjetlu.

   U namjeri da se umanji ili potpuno izbaci sjenčanje ili pak blještanje zida, umivaonika ili slično, kupaonica mora imati pravu boju bijele svjetlosti. LED ili ne, ova svjetla su idealna za dotjerivanje zato jer će točno prikazivati ton Vaše kože.

   Nadalje, često se spominje i temperatura boje svjetla. Za vašu kupaonu je važno da imate svjetiljku sa temperaturom boje od 2700-3000 K. To je važno jer ona daju idealno osvjetljenje . Bilo koja lampa sa temperaturom od 3500 K do 4000k , svjetlosti daje laganu plavkastu notu.

Postoje li mogućnosti za osvjetljavanje tuša? Jesu li sigurne za korištenje?

   Kupaone su vlažne prostorije i sa toliko vlage u zraku svjetiljke moraju biti otporne na koroziju i rđu. Dobra je vijest da postoji dostupna ali ograničena verzija  koja se može koristiti u tuš kabini ili uz rubove kade. Tu se može birati između različitih oblika , uzorka i obrade.

   Sa visećim vodootpornim svjetlima  možete dobiti fantastično osvjetljenje, posebno ako su grupirana i manje veličine. Bez obzira jesu li skuplje ili jeftinije, vodootporne svjetiljke mogu biti i zabavne i terapeutske ako se instaliraju u kadu kroz plavi, zeleni ili crveni filtar.

Možete li mi pomoći sa nekim  idejama u kreiranju kupaone za svakoga ?

   Nije važno imate li hrabre uzorke, elegantne udubljene niše ili neke duboke boje razbacane površinom kupaone, stilski dizajnirane umivaonike, stoliće ili ogledala – najvažnija je stavr u tome koliko ćete biti kreativni u osvjetljavanju ovih elemenata.

   Ako često imate goste u svojoj kući,gosti su često osjetljivi na ovu vrstu osvjetljenja jer ne vole osjenčanost pri uređiavanju ili šminkanju. Jedan od načina kako to postići je montiranje dvije zidne svjetiljke  nekoliko centimetara udaljenih od ogledala na svakoj strani ako je ogledalo postavljeno točno iznad umivaonika. Osigurajte se da će dno sjene koju daju lampe  započeti tek iznad visine razine očiju ukućana. Svjetiljke će dati umreženu svjetlost koja će pokrivati cijelo područje ispred ogledala. Slobodno ih postavite simetrično jer će se na taj način dodatno isticati komplementirajući prostor i pozadinu. U slučaju kada ogledalo pokriva cijelu širinu umivaonika mnogo je bolje rješenje postavljanje svjetiljki  direktno na ogledalo.

   Ovaj problem stvaranja sjena možete riješiti i postavljanjem rasvjetnog tijela na stropu. Postavljanjem horizontalne šipke na kojoj se nalazi više manjih svjetiljki na visinu bar 2 metra iznad poda, dobit ćete jednoliku količinu svjetla na licu osobe koja stoji ispred ogledala.

   Mliječnobijela sjenila za lampe su najbolji izbor za jasno i glatko osvjetljenje, dok tekstil ili prozirno staklo  zapravo na kraju daju umanjenu i zagušenu svjetlost.

Što učiniti ako svoju kupaonu želim osvijetliti  i urediti namjenski?

   Slojevi koji će naglasiti ambijent i stvoriti namjenu daju posebnu dimenziju uređivanju kupaonice. Ako ih znate stvoriti, kupaona će vam biti osvijetljena točno kako ste željeli. Namjensko osvjetljenje je recimo vrlo bitno kod brijanja ili šminkanja. Lako je i instaliranje osvjetljenih ogledala u zidu koja se mogu privlačiti po potrebi i vraćati u svoj prvotni položaj nakon završetka onog što smo radili.

   Za ovakvu namjenu obavezno koristite LED žarulje. One će stvoriti najbolju atmosferu. Stavite ih sa strane polica ili niša koje imate, ili pak na strop. Možete stvoriti posebnu atmosferu ako ste nabavili svjetla prilagođena baš vašim željama koja ćete postaviti uz rub kade ili ispod prozorskih daski. Kako svjetla usmjerena prema dolje ublažavaju izgled umora na vašem licu, tako toplo obojena LED svjetla u lancu koja se nalaze i na dnu i na vrhu zida prateći oblik ogledala, kvalitetno poboljšavaju svačije raspoloženje i daju izuzetno dobar efekt.

   Nadamo se da ste našli informacije koje su vas zanimale. Za sve dodatne informacije i upite slobodno nam se obratite.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!