Kako ispravno osvjetliti dnevnu sobu?

 
 
 
 
 
 
 

Kako ispravno osvjetliti dnevnu sobu?

   Stil i funkcija. To su odlučujući faktori koji omah privlače pažnju kod odabira lustera za dnevnu sobu. Najbolja stvar kod ispravno osvjetljene sobe je raspršenost svjetla koja Vam omogućuje da se udobno smjestite i uživate u ugođaju. Dnevna soba koja je savršeno osvjetljena poigrat će se Vašim osjetilima i oduševiti Vaše goste.

   Većina dnevnih soba su centar zabave cijele kuće i u njima se odvija druženje. Ako Vaša soba i ima obilje prirodnog svjetla, ipak pravim osvjetljenjem možete nadoknaditi neke manjkove ili ispraviti neke greške. Za Vašu obitelj, i goste, dnevna soba je najvažnije mjesto pa na nju morate obratiti posebnu pozornost kod osvjetljavanja.

   Pravilno osvjetljavanje uključuje smještaj rasvjetnih tijela s obzirom na aktivnosti u koje ćete biti uključeni u toj sobi. Način osvjetljenja koji odaberete lako može postati pravo umjetničko djelo. Važno je da uzmete svjetiljke koje su unutar vašeg budžeta ali moraju biti dovoljno raznolike i interesantne da funkcioniraju duže vremena. Jer ne mijenjate svjetla u kući svaki dan.

Kako ispravno osvjetliti dnevnu sobu

Koji stilski elementi će oživjeti moju dnevnu sobu?

   Za individualnost, pronađite svjetiljke koje možete personalizirati i ponosno ih prikazivati kao Vaš osobni stil. Osvjetlite dnevnu sobu postavom koja će privlačiti pogled ne samo na sebe, već će naglasiti i Vaše omiljeno područje sobe ili namještaj. Istražite neočekivana mjesta za vaše osvijetljenje. Možete otići i dalje miješajući stara klasična svjetla sa svojim dražim suvremenim izborom. Izaberite žarulje koje stvaraju čiste, precizne boje i primjetit ćete poseban sjaj.

   Ako uokolo sobe želite stvoriti jedinstveni ugađaj onda koristite ponavljanje. Promjenjiva LED svjetla su posljednja moda i oživjet će Vašu sobu u neobičnim kutovima i sa bojama po Vašem izboru. Možete se zabaviti i sa različitim i briljantnim sjenilima za lampe koja će se lako prilagoditi Vašem prostoru.

   Ako je u pitanju veliki otvoreni prostor koji je inače osvijetljen stolnim lampama možete uklopiti različite stilove osvjetljenja. Uključite različite varijante pokrivajući dva paralelna zida, lampu u blizini stolca za čitanje i jedinu svjetiljku uz kamin. Kontrolirajte ih kroz programirane postavke upravljača pa sami birajte jačinu rasvjete kod čitanja, igranja ili slično.

Kako mogu stvoriti ambijentalnu rasvjetu u mojoj dnevnoj sobi?

   Ovu vrstu rasvjete biraju ljudi koji vole osjećaj bistrine u svojoj sobi, jer u toj sobi provode mnogo vremena vodeći razgovor ili gledajući televiziju. Uzevši u obzir da je gledanje prema gore mnogo lakše od onog prema dolje, ambijentalno svjetlo je najbolje rješenje za to. Željena količina ambijentalnog osvjetljenja u dnevnoj sobi je negdje između 1500-3000 lumena. Prostoriju osvijetlite sa udubljenim svjetiljkama ili onima ispod lukova kako bi stvorili indirektnu rasvjetu.

    Valencijska svjetla postavljena su visoko na zidu ili iznad prostora na nekom drvenom, metalnom ili staklenom držaču a druga vrsta svjetla može se postaviti na policama, u loggiama ili visoko na zidu. Ovo će funkcionirati ukoliko stvorite linearno fluorescentno osvjetljenje integrirano u neku jedinicu za zabavu ili policu za knjige.

   Nadalje, obratite pozornost na boju zidova u dnevnoj sobi – tamne boje apsorbiraju svjetlost dok ju svijetle boje reflektiraju. Tome možete doskočiti sa osvijetljenjem u trakama, lučnim osvjetljenjem ili prigušenim svjetlima usmjernim direktno prema zidovima. Odlične su i prozirne kugle podnih lampi koje su usmjerene prema gore.

Koje su vrste lampi idealne za osvjetljenje dnevne sobe?

   Lampe i njihova sjenila su osnovni dio boja i uzoraka dnevne sobe. Smještena blizu stola za igru ili kutka za čitanje, LED žarulje ili one sa žarnom niti su omiljene.Postavite stolne lampe posvuda u prostoru – na police ili sa strane.  Postavljene na krajevima stola ili na različtim mjestima u sobi, par istih lampi, asimetrično postavljenih, pružit će neformalni izgled sobi, dati osjećaj opuštenosti ukućanima i gostima i stvorit će dojam da je prostorija veća. Sa druge strane, podne lampe ne zauzimaju puno mjesta i, ako ih koristite u kutevima gdje nema stolova, one će distribuirati svjetlost na predivan način.

   U slučaju da ne postoji stropno rasvjetno tijelo, lampa odigrava ključnu ulogu u osvjetljavanju prostora. Učinite prostor ljepšim i smjestite ju uz neku umjetninu ili biljku, a možete čak i iza stolice.

Kako da rasporedim svjetlost u dnevnoj sobi?

  Od središnjeg do zidnog svjetla, trakastog ili raspuštenog , ključan je dobar raspored svjetlosti kroz čitavu sobu. Raspušteno i raspršeno svjetlo odličan je izbor za postavljanje iznad stolice, kauča ili stolića za kavu. Zidne svjetiljke su pak dobar izbor za stvaranje zanimljivih pozadinskih svjetala. Sjenila isto igraju veliku ulogu kad je riječ o stolnim i/ili podnim lampama i one će osigurati dobro namjensko osvjetljenje.

   Možete instalirati trakasto osvjetljenje u Vašoj sobi preko specijalnih mjesta, na slikama, na podu uz skulpturu ili biljku. Tako ćete naglasiti strukturalne elemente Vaše sobe. No morate biti oprezni sa toplinom i jačinom svjetla koja se stvara iznad umjetnina ili biljke.

   Iluminacija u slojevima eliminira sve potencijalne sjene u kutevima dnevne sobe.  Lokalizirajte Vaš izvor svjetlosti. Lusteri , osim što su vizualno jako privlačni , općenito stvaraju dovoljno svjetla jer su oni uvijek, manje više, postavljeni u središte kako bi osvijetlili najbitniji dio sobe. Oni upotpunjuju središnji prazni prostor sobe i s obzirom da su najčešće sastavljeni od više elemenata, mogu osvjetliti sve što želite naglasiti u sobi. Iskoristite to kao Vaše glavno osvjetljenje jedino ako imate visoki strop.

   U sličnoj izvedbi, viseće svjetiljke mogu dati karakter dnevnoj sobi dok se na primjer papirnate lanterne u obliku globusa također često koriste.

Tamo gdje  pomične lampe na podu pomažu kod namjenskog osvjetljenja oko sjedećih garnitura, ništa ne može vizualno bolje poslužiti od raspuštenog svjetla. Bez obzira je li sama usmjerena prema dolje ili se preklapa sa ukupnom shemom osvjetljenja, ta fokusirana zraka svjetlosti naglašava okolinu posebno ako se nalazi  na sjajnom stropu.

   Različiti dizajni i materijali podnih lampi dozvoljavaju  i njima da budu dio dobro izbalansiranog osvjetljenja u bilo kojem postavljenom dekoru.

   Kad je riječ o zidnim svjetiljkama one izvrsno definiraju određene dijelove sobe, kao na primjer područje oko ogledala, oko okvira kamina, iznad ugrađenih polica ili sa strane. Njihove staklene stijenke ili sjenila omogućuju im da bacaju laganu svjetlost osobito ako su postavljeni u paru i to blizu ili u razini očiju. Njihova prisutnost izuzetno dobro komplementira akcentno osvjetljenje. Trebate prigušeno svjetlo u trenucima kao što je odmor nakon večere uz drage goste ili samo želite imati neki simetrični dodatak u sobi koji ćete dobiti pomoću njihove teksture , oblika ili kontrasta sa zidovima. Kupite ove anđele ali ih nemojte nikako  koristiti kao jedini izvor svjetlosti.

   Pomoću trakastog osvjetljenja dobit ćete  jedno osvjetljenje za sve namjene. Zbog svoje fleksibilnosti možete utjecati i na njihov izgled i veličinu ali i na način kako bacaju svjetlost. Mogu funkcionirati kao raspršeno svjetlo, akcent, reflektor, ali biti i usmjereni prema podu. Ako imaju dovoljno elemenata mogu čak i potpuno osvijetliti prostoriju. Praktični su, ali nisu baš podobni za svaku dnevnu sobu.

   Još jedan inovativni trik koji često privlači pogled stropna svjetla sa ventilatorom. Jedna od vrsta uključuje i male moderne reflektore i mnogobrojne lampice na propelerima vašeg stropnog ventilatora. Dodatak ovom osvjetljenju svakako mogu biti i neke romantične svijeće...

   Spoj strategijski postavljenih svjetala je funkcionalan, lako se kontrolira i prilagođuje se prirodnoj svjetlosti koja prodire kroz prozor.

    Za strastveni sjaj koji će stvoriti iluziju više prostorija u jednoj morate procijeniti prostor i odlučiti koja vrsta žarulja najviše odgovara aktivnostima u njoj. Trebate li pomoć u tome? Slobodno nam se obratite i postići ćete zavodljivu kombinaciju stila i udobnosti u Vašoj dnevnoj sobi.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!