Traži

Unesite pojam za pretraživanje

Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
LED trake - proces postavljanja - montaža

LED trake - proces postavljanja - montaža

01. 07. 2022.

LED trake su nizovi poredanih dioda namotanih na kolut koje vam pružaju svjetlost u raznim bojama koje možete postaviti na cijeli niz načina te im omogućiti različite namjene, u stropove, namještaj, uz rubove različitih površina kako bi im se dodao akcent.

Kako bi vaše LED trake pružile svoj kapacitet potreban im je odgovarajući izvor svjetlosti, odgovarajuće mjesto postavljanja (ukoliko nisu predviđene za vanjsko postavljanje sunčeva svjetlost može utjecati na njihovu trajnost dodatnim zagrijavanjem) ali i način na koji se postavljaju.

Montaža je nakon spajanja na odgovarajući izvor svjetlosti drugi glavni faktor koji će utjecati na njihovu kvalitetu, trajnost i učinkovitost.

Pravilnom montažom LED trake omogućujete dodatno stvorenoj toplini u LED trakama i njihovim elementima protok u okolinu te im osiguravate cirkulaciju zraka i dugovječnost korištenja. Pravilnim postavljanjem i korištenjem LED rasvjetni elementi ostvaruju visoku energetsku učinkovitost i dugovječnost rasvjetnog tijela koja dovodi do ušteda.

LED trake montiraju se u metalne nosače odnosno profile kojima im se osigurava potrebno hlađenje. LBF profili su nosači koji vam omogućuju montiranje i ugradnju LED traka u namještaj, ugradnju u zidove ali i druga rasvjetna tijela.

Klasični metalni profil u obliku slova ''U'' jedan je od najkorištenijih u postavljanju i montaži LED traka. Metalni profili proizvode se i prodaju u standardiziranoj mjeri od 2m. Eloksirani aluminij materijal je koji LED trakama omogućuje dostatno hlađenje prilikom duljeg rada te svojim dimenzijama određuje i dimenzije LED trake koja će se u njega postaviti.

Potrebno je pratiti mjere koje profil postavlja za LED trake budući da se profil djelomično zatvara poklopcima koji dolaze sa bočne strane metalnog elementa. Poklopci prate formu LED trake i profila te svojim dizajnom ojačavaju konstrukciju. Jedan od poklopaca ima prethodno napravljeni otvor koji služi za provođenje priključnih kablova.

Montaža metalnih profila za LED trake ojačava se vijcima i pričvrsnicama ili ljepljivom trakom ovisno o mjestu na koje se LED traka želi postaviti.

PRAVILA ZA POSTAVLJANJE :

Poklopac koji je neizostavni dio metalnog nosača vrlo je važan element u postavljanju LED traka.

Poklopac osigurava mehaničku zaštitu LED trake te služi LED trakama kao dodatak koji stvara određeni optički dojam u prijenosu svjetlosti iz LED trake kroz poklopac do vanjskog prostora koji mroa osvjetliti. Poklopac je izrađen od termoplastičnog materijala pod nazivom polimetilmetakrilat odnosno PMMA.

PMMA materijal se još naziva akrilno, odnosno umjetno staklo ili poznatije, pleksiglas. Umjetno staklo materijal je koji je proziran ili blago zamućen, termoplastika koja je gustoće od oko 1,1 gram kubnog centimetra te ima poboljšana i neusporedivo bolja svojstva od uobičajenog stakla osim manjkavosti u otpornosti na temperature, talište stakla je na temperaturi od 900'C dok je talište PMMA materijala nisko, već pri temperaturi od 200'C ovaj materijal se topi te postaje savitljiv i gumenog opipa. Pleksiglas je materijal koji je iznimno podatan i lako obradiv te se lijepi cijanoakrilatom, cijanofixom ili poznatijeg naziva super ljepilo. Poklopci dolaze u raznim mogućim oblicima, kao što su geometrijski pravilni poklopci te razni dekorativni poklopci.

Osim prozirnog ili blago zamućenog pleksiglas poklopca, na tržištu se nalaze i poklopci koji su izrađeni od aluminijskog materijala koji vam omogućuje stvaranje granica u prolaznosti snopa svjetlosti.

Poklopci mogu biti u potpunosti prozirni ili zamućeni bijelom bojom, odnosno mliječnog tona. Koristi li se zamućeni poklopac smanjuje se vidljivost ''točkastog'' uzorka, odnosno pozicioniranja dioda u traci te vidimo samo kontinuirani snop svjetlosti u odabranoj boji.

LED trake imaju beskrajne mogućnosti korištenja, no metalni nosači proizvode se za tri glavne i najčešće namjene kao što su ugradnja u namještaj kao što su ormari, police i razni zidni elementi te ugradnja u šuplji zid i zadnja namjena je realizacija vlastitih rasvjetnih tijela. Prema namjenama profili se razvrstavaju prema serijama, serija materijala LB namjenjena je za ugradnju u namještaja, dolaze u 19 mm dimenziji koja se koristi za montiranje na rubove ploča za LBF, LBU, LBR i LBI profile. Profili LBE koriste se za vodoravne i okomite kuteve postavjlanja LED traka koje postavljate u različitim kutevima kako biste stvorili dinamiku u prostoru u koji ih postavljate.

LBK profil u kombinaciji sa LBS metalnim profilom omogućuje vam usmjeravanje svjetlosti LED trake u točno određenim kutevima od startnog nultog položaja sve do kuta od šezdeset stupnjeva. LBV metalni profili za zidnu montažu LED traka omogućuju vam osvjetljavanje sa dvije strane što ih čini posebno atraktivnima.

TB serija profila ima dimenziju od 25 mm, odnosno 12,5 mm te su predviđeni za postavljanje u zidove, odnosno suhu gradnju gips kartonskim pločama. Profil se tokom izgradnje montira na noseću konstrukciju zida.

Ukoliko profil mora ući dublje u zid moguće ga je nadograditi dodatnom metalnom trakom te se onda LED traka montira na novi dodani metalni dio čime se otvara prostor za pohranu kablova.

TBW profil ima najširi raspon mogućnosti koji pruža protok svjetlosti sa čak tri strane nakon montiranja na zid te uz njega postoji i SPL kutni profil koji također pruža mogućnost osvjetljenja sa tri strane.

Led profil za led trake

Metalni nosači LED trake iz SL serije služe za dizajniranje rasvjetnih tijela u beskonačnom broju kombinacija.

Metalni profili SL serije dolaze u većim dimenzijama, veće su širine i dubine no klasični te imaju širi ulaz za napajanje u dimenzijama od 52 x 34 mm.

U sve metalne nosače za LED trake moguće je postaviti plosnate AI trake te dobiti razne potrebne visine za postavljanje LED traka i prostor za pohranu i provođenje kablova.

Zbog velikih dimenzija ovih metalnih nosača u jedan od nosača možete postaviti čak tri LED trake odjednom.

Kvalitetna montaža LED traka osigurava trajnost i maksimalnu iskoristivost LED traka te energetsku učinkovitost ali i uštede koje se osiguravaju dugotrajnim korištenjem.