Zašto moje žarulje kratko traju?

 
 
 
 
 
 
 

Zašto moje žarulje kratko traju?

Iako klasične žarulje imaju rok trajanja između 1000 i 3000 sati, u domovima mnogih ljudi češće se događa da žarulje traju puno kraće. Ako u nekim rasvjetnim tijelima žarulju češće mijenjate nego u ostalima, ovo je članak za vas. Iako su ponekad izgorene žarulje posljedica loše proizvodnje, često nije riječ o tome. Zašto ne bi pojednostavili svakodnevicu i isključili ostale moguće razloge pa tako produžili rok trajanja vaše rasvjete? U tekstu ispod nabrojani su neki razlozi zbog kojih vaše žarulje imaju kraći rok trajanja.

Žarulje su nepravilno postavljene u rasvjetnom tijelu

Iako se ovo čini kao glupi razlog, događa se. Možda ste prečvrsto zavrnuli žarulju u njeno grlo. Ako ste na ovo zakolutali očima, prisjetite se da i ako niste vi bili krivac za to, možda je netko drugi u nekom trenutku postavljao žarulju i tako oštetio vezu između rasvjetnog tijela i nje same. U ovom slučaju, vrijeme je za kupnju novog rasvjetnog tijela. Međutim, ta veza može biti uništena i zbog vrste žarulja koje koristite. Ponekad su jeftinije žarulje lošije konstruirane i jednostavno se dobro ne povezuju s grlom rasvjetnog tijela. Uvjerite se da žarulje koje koristite nisu uzrok ovog kvara, tako da ih prvo provjerite u nekom drugom rasvjetnom tijelu.

Rasvjetno tijelo previše vibrira

Još jedan od razloga zašto žarulje mogu kraće trajati jest taj da su one podvrgnute pretjeranim vibracijama. To se može dogoditi u mnogo različitih situacija, ali najčešći je loš ventilacijski sustav u blizini rasvjetnog tijela ili rasvjetno tijelo ispod dječje sobe te sobe za vježbanje. Možda biste čak trebali razmisliti o LED žaruljama, s obzirom da ona nemaju staklo, a i svakako su energetski učinkovitije i isplativije.

Žarulje se previše zagrijavaju

Čak i ako ste kupili žarulju koja ima onu određenu vatažu koju trebate, ona bi još uvijek mogla biti pod previše pritiska zbog pretjeranog zagrijavanja. Ovo je obično slučaj kod onih žarulja koje su prevelike za rasvjetno tijelo ili kad jednostavno koristite žarulju koja nije namijenjena zatvorenom rasvjetnom tijelu. Iako se veća žarulja s ispravnim tipom grla odmah može precizno pričvrstiti u neko rasvjetno tijelo, možda ono ne funkcionira najbolje s njome i dizajnirano je da u njega budu pričvrštene manje žarulje koje ravnomjerno šire toplinu. Ako mislite da je ovo vaš problem, uvjerite se da koristite pravu veličinu žarulja ili probajte žarulje s nižom vatažom.

Vaše žarulje također mogu pregoriti ako ih koristite u prekrivenom rasvjetnom svjetlu koje jednostavno ne dobiva dovoljno zraka (previše prašine na žarulji ili po žicama može umoriti rasvjetno tijelo). U ovom slučaju, trebate dva puta provjeriti svoju žarulju da budete sigurni da je ona namijenjena i za zatvorena rasvjetba svjetla. Ako problem još uvijek nije riješen, možda trebate zamijeniti svoje ugradbene svjetiljke. Jedan način da provjerite zagrijava li se žarulja previše jest da provjerite mjesto gdje se spaja s rasvjetnim tijelom i pogledate ima li kakvih znakova otapanja ili oštećenja materijala uzrokovanog toplinom. Čak i ako žarulja nije oštećena, rasvjetno tijelo možda pati od njenog pregrijavanja.

Visoka voltaža u kući

Ako imate nekoliko novih rasvjetnih svjetla nedavno instaliranih u vašu kuću, možda je problem nastao upravo u prekomjernom korištenju struje tih novih instalacija. Iako su nas učili da struja u kući uvijek ima jačinu 220 volti, to nije potpuno točno. Nekad je kuća preopterećena ili ima oscilacija napona. Za gotovo sve ostalo što u vašoj kući radi na struju, ovo nije problem, ali za žarulje, ovo zaista može biti kobno. Oscilacija napona je normalna, ali ako vidite voltažu koja prelazi 225 volti, postoji velika šansa da ste upravo našli uzrok vaših problema.

Rasvjetna tijela ili žice nisu dobro postavljene

Ako ne vjerujete da je vaš problem u gore navedenim stavkama, onda je lako moguće da su vaša rasvjetna tijela loše postavljena ili su pak žice loše spojene. Isključite strujnu sklopku, maknite rasvjetno tijelo s njegovog položaja i dobro provjerite da su sve žice onako kako bi trebale biti, čvrsto osigurane. Labava žica može rezultirati u svakojakoj oscilaciji kroz žarulju, a to može žarulju istrošiti u samo par dana. Ako su vaše žice sve dobro spojene, čvrsto i fiksno postavljene, vaš problem ne leži u ovome.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!