Kako odabrati i kupiti viseću svjetiljku ili luster?

 
 
 
 
 
 
 

Kako odabrati i kupiti viseću svjetiljku ili luster?

Kako odabrati i kupiti viseću svjetiljku ili luster?

   Kao što delikatni privjesak na lančiću krasi Vaš vrat, tako i rasvjetno tijelo u Vašem domu zrači profinjenošću i stilom osvjetljavajući Vaš životni prostor. Bez obzira nalazi li se u spavaćoj sobi, iznad šanka, ili čak u kupaonici, to je popularan izbor za sve dekoratere interijera ali i kućevlasnike. Viseći na metalnoj šipki, lancu ili možda  kabelu, najvažniji i dio ove popularne svjetiljke  je dostupan u mnogobrojnim izvedbama tj.  oblicima, veličinama, materijalima i bojama.

Ne smijete zaboraviti ni  činjenicu  da Vam  ovakav moderni način osvjetljavanja prostora dozvoljava  da izaberete čak i žarulje, koje se mogu naći u rasponu od  flourescentnih modela pa sve do štednih žarulja. Tako ne birate samo izgled svjetiljke već i njeno optimalno korištenje.

   Ako ste i inače zainteresirani za dizajn interijera, osnovna stvar koju morate shvatiti je kako je važno ovu vrstu svjetiljke arhitektonski, a ne samo dizajnerski, uklopiti u prostor. U nastavku teksta možete naći neke savjete i odgovore koje tražite kako bi mogli razumjeti  kakva je to vrsta osvjetljenja, kako pravilno izabrati svjetiljku i na što obratiti pozornost.

   Koji su faktori koji se obavezno moraju razmotriti pri kupnji ove vrste rasvjetnog tijela?

Interijer-deluxe:

Viseće svjetiljke su vrlo su učinkovite. Pomoću njih možete stvoriti neku žarišnu točku u dijelu prostorije koji želite naglasiti ili možete imati gotovo dvostruku količinu svjetlosti s obzirom na uobičajenu...raspon mogućnosti je velik. S obzirom da se izbor oblika i stila svjetiljke razlikuju od osobe do osobe, mi ćemo Vas uputiti samo na funkcionalne i općenite točke važne za izbor rasvjetnog tijela.

Materijal i završni izgled:

Raspon materijala je jako velik i uključuje platno, staklo, plastiku i metal. Staklo i metal bolje raspršuju svjetlost u svim pravcima pa su ove visilice savršene za kuhinje i kupaonice gdje je dobro osvjetljenje vrlo važno. Viseće svjetiljke koje su zrađene od platna najčešće se nalaze u prostorijama kao što je spavaća soba, dok bi najjeftinija izvedba, plastika, najidealnije pristajala u kutove prostorija ili možda u dječju sobu.

Veličina:

Želite veliko svjetlo? Izaberite jednu veliku viseću svjetiljku na ulazu u kuću, ili iznad okruglog stola za objed. Za stolom, visilica će biti centralna točka koja privlači pogled ali uz nju obavezno moraju postojati i drugi izvori svjetlosti u prostoriji. Možete postaviti mini - kugle , koje su izvrsne za neko namjensko  osvjetljavanje a opet nisu tako intenzivne kao obične svjetiljke. Decentno će se uklopiti u taj prostor, ali, kako bi to dobro funkcioniralo,  potrebno ih je ipak staviti više. Također ih se mora smjestiti  iznad visine očiju kako bi se izbjeglo blještanje.

Žarulje:

Rasvjetna tijela  koja su namijenjena nekom specifičnom zadatku općenito koriste samo LED žarulje, jer su one energetski učinkovitije i dugotrajnije. One jesu malo skuplje , ali s obzirom da se ova vrsta osvjetljenja kontinuirano  koristi, često i čitavi dan, na kraju su isplativije. Stoga ih preporučujem i Vama jer su posljednja tehnologija i stvarno su „in“.

Ambijent:

Dok će rasvjetno tijelo , usmjereno prema gore,stvarati toplu ambijentalnu svjetlost, osvjetljavanje u suprotnom smjeru, dakle prema dolje, služi naglašavanju onog što se nalazi ispod nje. To se naziva „task lightning“ tj. osvjetljavanje sa namjenom. Ovisno o perspektivi gledanja i o funkciji koju želite da lampa ima morate biti oprezni u odabiru kako bi bili sigurni da će oblik lampe biti prikladan za oblik tijela kojeg osvjetljava, npr.stola, i da neće bacati krivu sjenu na njega.

Visina:

Svjetlost će umjesto dekoracije postati stalna iritacija u slučaju ako ga položite prenisko i uzrokujete stalno saginjanje onih koji  prolaze ispod. Općenito se preporučuju određene udaljenosti svjetla od podloge i to: za ulaz 210 cm od poda ; za blagavaonu je to najmanje 75 cm iznad stola; za kuhinjske otoke oko 75-90 cm iznad šanka. Dodatno osiguranje možete pronaći u dodavanju još barem 50 cm na visinu najviše osobe u kućanstvu. Kabel svjetiljke se često može podesiti na određenu visinu u slučaju da je dug bar 10 do 15 cm, čak do 25 cm ako je namijenjen za utičnicu.

Ožičenje:

Preporučujem vam da izaberete trajno električno ožičenje. To je dugotrajna investicija, sa čistim završetkom, i za razliku od baterija i „plug-in“ ožičenja koje zahtijeva duže kablove ili čak produžne kablove, sigurnije je i vizualno atraktivnije.

Savjeti:

Koji je idealan broj svjetiljki na jednom mjestu?

Ovo ovisi o nizu faktora koji uključuju veličinu sobe, namjenu sobe i vrstu ambijenta koju želite postići. Ponekad možete složiti grupu visećih svjetiljka u nizu a da nije pogrešno i da vrhunski izgleda.

Kako viseće svjetlo funkcionira iznad stola? Ne zagušava li to prostor?

Ako imate pravu vrstu učvršćenja, postavljenu na pravu visinu, viseće svjetlo funkcionira baš na svakom mjestu. Ono koje se nalazi iznad stola nikad nije pretjerano, osobito ako je na visini od 75 cm, ali je važno napomenuti da visina stropa i način fiksiranja jako utječu  na vaš izbor. Kad već govorimo o tome, obavezno moramo napomenuti da je najvažnije da prvo  izaberete svrhu tog osvjetljenja. Ako je npr. stol u blagavaoni pravokutan  i dug, možete izabrati svjetiljke koje ćete složiti u nizu i tako stvoriti vrlo efektno osvjetljenje- ispravno i estetski korektno.

Molim Vas nekoliko savjeta za osvjetljavanje hodnika i stepeništa.

Viseće svjetiljke se odlično uklapaju u hodnike i stepeništa. Mnogi ljudi ih izbjegavaju misleći da će uništiti ambijent ali one ga zapravo dodatno obogate. Osnovno pravilo je: što je viši strop, to bi lanac na kojem se nalazi svjetlo, morao biti duži. Takva svjetla su vrlo efektna i moćna i osiguravaju dovoljno prostora za nesmetani prolaz. Također je važna i dužina same prostorije jer utječe na broj identičnih svjetala koja ćete postaviti na toj lokaciji.

Na stepeništu, osim nužnog osvjetljenja, ova vrsta svjetla daje izvjesnu skulpturalnu notu. Na stepenicama obavezno ostavite prostor za pomicanje gore-dolje kad ih postavljate, i postavite ih dodatnih 10 cm više od najviše osobe u kući kako nitko ne bi brinuo hoće li udariti u luster.

Planiram renovirati kuhinju. Ovaj put, voljela bih neka viseća svjetla iznad šanka. Cijenila bih neki savjet ili sugestiju.

Bilo tko tko si može priuštiti ovakvo osvjetljenje obavezno bi ga trebao koristiti u kuhinju jer ono izvrsno naglašava kuhinjski dizajn i osigurava namjensko osvjetljenje koje trebate u tom prostoru.

Udaljenost rasvjetnog tijela bi trebalo biti barem 180 centimetara od poda i imajte to na umu kad odete u kupnju. U slučaju da izaberete svjetiljku od nikla stvorit ćete tradicionalni štih, a ukoliko izaberete npr. maslačak oblik, dobit ćete moderan stilski štih.

Osvjetljenje u mojoj spavaćoj sobi je pretradicionalno i jednostavno mi više ne odgovara. Pokušala bih sa nečim novim. Molim vas savjet.

Viseće svjetlo bi stvarno bio mudar izbor za spavaću sobu jer se njime postiže udobnost i opuštenost kakvu tražite i jako je važno kod kreiranja atmosfere. Trenutno je najatraktivnije postavljanje svjetla na zidu sa svake strane kreveta. Recite zbogom stolnim lampama jer ih više nećete trebati. Ako imate ograničeni prostor, ova vrsta osvjetljenja je idealna, osobito ako je postavite iznad noge kreveta. Ako je nasuprot Vašeg kreveta LCD televizor ili neki drugi ekran, budite oprezni! Pazite da si ne blokirate pogled. Slijedeća ideja je da pokušate postaviti samo s jednom visilicom u središtu sobe. Spuštena iznad nekog komada pokućstva ona će služiti i svrsi i formi.

Kakva vrsta osvjetljenja je dobra za kupaonu?

Postavljene na pravu visinu, ove svjetiljke će dati najbolje osvjetljenje. Možete ih objesiti pokraj ogledala ili ispred njih, ali kad ih kupujete budite posebno oprezni jer im je namjena da budu u vlažnoj prostoriji. To znači da neke vrste morate odmah  izuzeti iz izbora.

Nadam se da ste našli odgovore koje ste tražili. Ako niste, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo Vam se javiti povratnom informacijom.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!