Izbor dobre rasvjete i pozicioniranje

 
 
 
 
 
 
 

Izbor dobre rasvjete i pozicioniranje

Izbor dobre rasvjete i pozicioniranje

Izbor dobre rasvjete i pozicioniranje je vrlo važno kako bi se ostvarila dobra vidljivost u vašem domu te kako bi mu se dao poseban izgled.

Mnogo se toga može postići odabirom rasvjete, tako vam dom može dobiti potpuno novi i zanimljiv izgled ili ga možete postarati i učiniti neprivlačnim.

Mnogi misle da je jedan luster po sobi dovoljan, da ga samo treba ugraditi, pritisnuti prekidač i : “Bi svijetlo“. Bog ovakvog razmišljanja mnogi lišavaju svoj dom, ali i svoje oči prijeko potrebnog svijetla.

Ovaj članak donosi sedam pogrešaka koje treba izbjegavati prilikom odabira rasvjete za vaš dom. 

Ljudi često ne razmišljaju u slojevima. Čini se lagano ugraditi red svijetla u zid i biti gotovo s tim poslom, ali dugoročno će vas takvo osvjetljenje razočarati.

Stropna rasvjeta je vrlo učinkovita, ali vrlo često nije dovoljna.

Ako se, recimo, spavaču sobu osvijetli samo velikim stropnim svijetlom, gubi se topli osjećaj udobnosti koje mogu pružiti stolne svjetiljke, a ako se u dnevnu sobu stave samo stolne svjetiljke, činit će se mračno i biti će štetno za vaše oči.

Kombinacija je uvijek najbolja, a mnoge svjetiljke i rasvjetna tijela dobro će vam doći prilikom obavljanja nekih poslova jer se lako pale, a ujedno pružaju svijetlo potrebno za obavljanje samo tog zadatka.

Nadalje, prilikom postavljanja rasvjete često se zanemaruju sjene i gdje bi one mogle padati. Ako se rasvjetno tijelo postavi na krivo mjesto može biti više štete nego koristi.

U kupatilima se preporučaju dvije zidne svjetiljke sa svake stane ogledala, a ako se odučite za svijetlo iznad ogledala uvijek treba izbjegavati manja rasvjetna tijela.

Što se tiče kuhinje, i u njoj rasvjeta igla vrlo važnu ulogu.

Ako su svjetla u kuhinji pozicionirana iznad ruba radne površine, vi možete svojim tijelom zakriliti to svijetlo i stvoriti si sjene. U radnoj se sobi taj problem rješava kupnjom stolnih lampi.

Veličina rasvjetnog tijela vrlo je važna za uspostavu ravnoteže u vašem domu.

Ukoliko se mali luster postavi iznad prevelikog stola u blagovaonici, ili prevelika svjetiljka pokraj manjeg naslonjača, narušena je ravnoteža i prostorija izgleda neproporcionalno.

Kako bi se ovo izbjeglo bilo bi korisno izmjeriti sobu i te mjere nositi sa sobom prilikom kupnje lustera budući da mnoga rasvjetna tijela u salonu izgledaju puno manja nego što će izgledati u vašem domu.

Prilikom kupnje rasvjetnog tijela mnogi zaborave uzeti u obzir boju zidova sobe za koju kupuju. Bez obzira koliko rasvjetnih tijela stavite u jednu sobu, ako su zidovi previše tamni neće se postići osjećaj otvorenosti i svjetline.

Ovo se čini vrlo očitim, ali čak i najmanja razlika u tonovima može činiti veliku razliku.

Ovo se može riješiti korištenjem svijetlije boje na zidovima, ne nužno u potpunosti drugačije od originalne, ali i najmanja nijansa može činiti vrlo veliku razliku.

Iako se odabir i kupnja rasvjete za vaš dom čini kao jednostavan zadatak, mnogi ne shvaćaju koliku ulogu rasvjeta igra u cjelokupnom izgledu njihova doma.

Nekoliko je najčešćih pogrešaka koje će vaš dom učiniti tamnim, malim i neproporcionalnim samo zbog lošeg odabira rasvjete.

Treba razmišljati u slojevima; jedna soba ne znači nužno i jedno rasvjetno tijelo, treba paziti na pozicioniranje i veličinu rasvjetnoga tijela - pogotovo u kupaonici i radnoj sobi, ne treba kombinirati velike lustere ili lampe pokraj malog pokućstva i obrnuto, a boja zidova može igrati važnu ulogu prilikom osvjetljenja prostorije.

Eksperimentirajte i zabavite se prilikom osvjetljenja vašeg doma s ovim savjetima na umu.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!