Najbolji način za osvjetljavanje restorana

 
 
 
 
 
 
 

Najbolji način za osvjetljavanje restorana

Kako osvijetliti restoran na najbolji način?

   Kod planiranja i dizajnirana restorana ili bilo kojeg drugog prostora koji servira hranu, vlasnik obavezno mora uzeti u obzir način na koji će osvijetliti taj prostor.

Ako se stavite na njihovo mjesto brzo ćete shavtiti da osim ukusne hrane, gosti traže i hranu za ostala osjetila: osim što svjetlo u restoranu mora biti funkcionalno, ono mora stvarati i ugođaj koji će goste dodatno impresionirati kako bi se ponovno vratili u lokal.

Koji su najvažniji atributi na koje moram obratiti pažnju kako bi osvjetljenjem postignuli izvanredan doživljaj?

   Neprikladno osvjetljenje uništit će ostale doživljaje koje Vaš restoran nudi. Za Vas je najvažnije da dobro razmislite koju to atmosferu u restoranu želite postići, s obzirom na vrstu usluge koju ćete nuditi, kako bi se ta usluga dodatno osnažila i naglasila lukavim osvjetljenjem.

Da li je u pitanju intimno osvjetljenje ili osvjetljenje koje će dati osjećaj veličine i prostranosti, ili možda razigrano – nije bitno, jer sve se to može postići pažljivim biranjem svjetala kojima se kreira neki imidž.

   Boja prostora, atmosfera, vidljivost, veličina i način korištenja, pa čak i materijali koji su se koristili za uređenje – sve su to faktori koji odlučuju o vrsti osvjetljenja koje ćete postaviti.

Oni odlučuju hoćete li prostor osvijetliti slojevito, koliku kontrolu svjetala ćete postaviti i sve druge moguće varijacije koje ćete trebati.

   Restoran se može osvijetliti različito za različita doba dana i ovisno o vrsti klijeneta koji ga posjećuju. Otmjeno večeranje u restoranima je evoluiralo do točke gdje sve ovisi samo o detaljima i oni su ti koji čine razliku.

Direktno osvjetljenje najbolje je koristiti za dio koji se želi posebno naglasiti, npr. barovi sa salatama, dok ćete za stvaranje šarmantnog ugođaja izabrati indirektna svjetla.

   Proširite svoj krug klijenata pružajući im i kulinarski i arhitekturalni ugođaj. Gosti su ti koji su odlučujući faktor Vašeg poslovanja i, kada su zabrinuti zbog ugođaja u kojem će objedovati, vi ste tu da im pružite ugodno osvjetljenje i idealni ugođaj. Slobodno koristite boje da naglasite dijelove ili neke detalje lokala. Pogrešan izbor može Vas dovesti do izgleda koji nalikuje cirkuskom miljeu, stoga ne pretjerujte.

Koji je trenutni trend po pitanju osvjetljavanja restorana?

   Unutarnje uređenje restorana najčešće je najskuplja investicija u bilo kojem projektu koji započinjete. Preuređenje i redizajn nekog prostora koji se ponavlja u pravilnim vremenskim intervalima ne bi trebao biti problem ako ste odmah, kod prvog uređenja, bili dovoljno pametni da postavite fleksibilno osvjetljenje. Spomenuli  smo pravilne vremenske intervale preuređenja jer je kod restorana važno razbiti monotoniju i održati ga modernim i atraktivnim i za stalne klijente i za one koji će svojim dobrim komentarima širiti riječ o tome. Oslanjajući se na vlastito iskustvo, važno je napomenuti da morate biti kreativni.

   Najnoviji stil koji se koristi u uređenju interijera restorana je korištenje LED osvjetljenja. Energetski učinkovito, fleksibilno i apsolutno prekrasno, ovo je osvjetljenje dostupno u širokoj paleti boja i uzoraka. Nećete morati brinuti hoće li Vaš prostor biti prekriven žicama, kablovima ili klasičnim postavama svjetiljki: ako ih možete priuštiti možete još i uštedjeti na sustavu za rashlađivanje prostora jer one ne zagrijavaju kao klasična svjetla. Ipak, morate provjeriti i biti sigurni da kada ih kupujete uzmete one koje imaju instalirane prekidače za kratka svjetla.

   U nekim će restoranima najbolje funkcionirati grupe fiksiranih, učvrščenih svjetiljki koje naglašavaju određene elemente. Predvorje u kojem se primaju gosti ili na primjer separei, su mjesta na kojima se takva svjetla najčešće upotrebljavaju.

   Svjetiljka oblika grozda koja ima više nivoa svjetala, sličnih oblika i veličina, može stvarati privlačan dramatični izgled, dok će svjetla složena u jednom nizu naglasiti dubinu prostora. Mnogi vlasnici restorana odnedavno traže da im se postave industrijska svjetla ( tipa iz 1960-ih ), a sve stoga kako bi zadovoljili i vizualne zahtjeve gosta i kako bi stvorili opuštenu, relaksirajuću atmosferu.

   Barovi su postali fokusna točka većine restorana pa se interes dizajnera u traženju inovativnih rješenja za ovaj dio restorana povećao. Najbolje osvjetljenje za naglašavanje pojedinih elemenata u baru je trakasto ili pozadinsko jer će ono najbolje naglasiti ponudu pića i dizajn bara. Neki dizajneri kombiniraju zamagljene staklene ploče ispred koji stavljaju obojena LED svjetla i time dobiju bogatu strukturu i obojenost prostora. Neki su našli izvrstan način za slaganje običnih LED žaruljica uzduž stražnjeg dijela polica i time su dobili „pop-up efekt“.

   Odlično je rješenje i postavljanje LED svjetala direktno iza prozirnih boca pića jer to omogućava vrlo efektnu reklamu brenda tog pića.

   Osvjetljavanje prema gore je karakteristično za prikazivanje ručno obrađenih zidova ili neobrađenog drva jer stvara zanimljivi efekt. Cilj je dati zidu veće dimenzije dodavanjem svjetala pri vrhu stolarije, ili još bolje, iza separea. Iako većina ljudi izbjegava intenzivno osvjetljenje obojenih LED žarulja (posebno plave, crvene i purpurno crvene), ono se može dobro iskoristiti za oživljavanje prostora, posebno vikendima.

   Sa povratkom popularnosti tzv. Edisonove lampe, neki restorani rade sa oslabljenim svjetlima kako bi stvorili senzualnu atmosferu i istaknuli baš to osvjetljenje. No zapamtite da je nužno da ima dovoljno svjetla u razini stola kako bi ispoštovali potrebe gosta tijekom objeda. Također morate obratiti pozornost jesu li svjetla u skladu sa zakonskom regulativom. No, zanimljivo je da je u slučaju Edisonovih lampi, opet dozvoljeno imati žicu ili kabel na stolu ili baru, ali nije dozvoljeno niti jedno sjenilo osim proziornih staklenih, kako bi stvorili traženi sjaj ali i osigurali dovoljan dotok svjetlosti.

Što učiniti sa vanjskim osvjetljenjem restorana? Mislim da je ono jednako važno kao unutarnje.

   Pravilno vanjsko osvjetljavanje svakako je jednako važno i kao unutarnje jer daje ljepotu i šarm objektu, i naravno navodi prolaznike na činjenicu da ste otvoreni i time ih indirektno pozivaunutra. Ulaz, znakovi, parkirni prostor i arhitekturalne zanimljivosti objekta moraju biti dobro osvjetljeni ne samo kako bi istaknuli prostor već i radi praktične strane: stvaranje osjećaja sigurnosti u dobro osvjetljenom okolišu i izbjegavanje potencijalnih nezgoda.

   U obzir morate uzeti smještaj samog lokala, jačinu i stil svjetla s obzirom na tradicionalni ili moderni štih lokala, ali važno je i da se vanjska svjetla slažu i sa unutarnjim dizajnom osvjetljenja. Idealan izbor su pejzažna ili prizemna svjetla.

   Vaš ulazni prostor stvara prvi dojam koji čovjek dobije pri ulasku u restoran. Taj dio je često namijenjen čekanju ( u slučaju da je blagavaona puna ) pa je jako važno da je ugodan za boravak. Planirajte osvjetljenje na način da nema negativan psihološki utjecaj na klijenta.I zapamtite, većina gostiju je fascinirana slabijim osvjetljenjem , što je u današnje doba usko povezano sa vrhunskom kvalitetom i visokim cijenama, ali stariji gosti uvijek preferiraju jače osvjetljenje.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!