Kako stvoriti savršeno kuhinjsko osvjetljenje?

 
 
 
 
 
 
 

Kako stvoriti savršeno kuhinjsko osvjetljenje?

Kako stvoriti savršeno kuhinjsko osvjetljenje?

   Zajednički faktor većine kuhinja a koji sve više dolazi do izražaja je pravilno osvjetljenje. Ono je posebno po tome što stvara karizmatični ugođaj, ali sa druge strane idealno naglašava funkcionalnu stranu kuhinje – osigurava dobro osvjetljene plohe kako bi vidjeli što radite i kako bi se osigurali od ozljeda.

   Prije nego što popričamo o različitim kuhinjskim dizajnima  i vrstama osvjetljenja koju možete staviti, moramo nabrojati koji su faktori važni pri odabiru rasvjetnih tijela. To su dužina stropa, duljina do kuda prirodna svjetlost ulazi u prostoriju, smještaj kuhinjskih prozora i posljednje bi bila i pozicija samih kuhinjskih elemenata i otoka ako ga imate. Glavni zaključak je da što je veća kuhinja više svjetla ćete trebati.

   Kako pomoću rasvjetnih tijela stvoriti ugođaj u kuhinji da ne izgleda preformalno? Kako se to razlikuje od dekorativnog osvjetljavanja?

   Savršen ugođaj u kuhinji danas možete stvoriti vrlo lako, uz pomoć mnoštva genijalnih ideja u ponudi. Važno je samo da ne pretjerujete.

   Naprimjer, imate neki ekskluzivni objekt na polici? Naglasite ga osvjetljavanjem. Pokušajte sa stavljanjem svjetala unutar ostakljenih ormarića. Možete instalirati rasvjetu ispod gornjih kuhinjskih elemenata ili iznad kuhinjskog otoka kako bi stvorili efekt raspršenosti svjetla i izbjegli stvaranje sjena. Halogene, fluorescentne i svjetiljke sa žarnom niti dostupne su u različitim modelima i jačinama osvjetljenja. Instalirajte ih blizu prednjeg ruba ormarića i, ako je moguće, postavite ih u kontinuranoj LED traci sa matiranim lećama u slučaju ako imate sjajne kuhinjske elemente.

   Mijenjanje kuhinjskog osvjetljenja ne znači nužno da ih morate postaviti više, već da ona budu fleksibilna i praktična, kao što je to recimo u slučaju prekidača za kratka svjetla, što je pravi tehnološki blagoslov. On vam dozvoljava da uživate u tri funkcije osvjetljivanja: potpuno osvjetljenje sa žaruljama visoke vataže, namjensko osvjetljavanje prostora za recimo sjeckanje povrća ili pospremanje namirnica te naravno za akcentno osvjetljavanje koje služi stvaranju ugođaja, posebno ako u planu imate romantičnu večeru. Dizajn i oblik ovih svjetiljki i njihovih sjenila igraju veliku ulogu u stvaranju traženog ambijenta.

   Sa druge strane, dekorativno osvjetljenje traži da se osvjetli čitavi prostor ne samo kuhinje već i da se kuhinjska svjetla povežu i sa osvjetljenjem ostalih soba. Ovdje dominiraju stropne svjetiljke i visilice i one se moraju približno uklopiti sa osvjetljenjem ostatka kuće. Manje visilice ili samostojeće lampe daju prostoru stvarno dobru auru ispunjavajući i namjensku i dekorativnu funkciju. Iznad sudopera ili otoka ovi izvori svjetla koji se nalaze iznad razine glave osiguravaju Vam dovoljno svjetla i ono pada lijepo i jednolično.

   Netko možda više voli koristiti kristalne verzije lampi koje izdvajaju Vašu kuhinju od svih ostalih, pa možete pokušati i sa tim. Uglavnom, dekorativno osvjetljenje direktno je vezano uz veličinu kuhinje i dodatno se mora uzeti u obzir veličina i prozirnost sjenila kod njega. To je najskuplja shema osvjetljenja i stoga zahtijeva pomno planiranje.

   Koji su posljednji trendovi u osvjetljavanju kuhinja?

   LED svjetla su potpuni „in“. Od zidnih svijećnjaka do superfinih lustera, LED se koristi i zbog izuzetne funkcije i zbog daška umjetnosti kojeg unosi u osvjetljavanje. Led je postao usko vezan uz tematiku estetskog i doživljava se više kao ukras prostorije nego kao namjena. Sparivanje i upotreba mini-visilica postalo je individualni stil koji pomaže u stvaranju dramatičnijeg efekta.

   Kad ih usporedimo sa lusterima oni su ti koji će postati fokusna točka kuhinje. Bez obzira je li u pitanju namjensko osvjetljavanje prostora iznad otoka ili stola, LED svjetla stvaraju zadivljujuće i zanimljive aranžmane, s time da su oni u kružnom ili orbitalnom obliku trenutno najtraženiji. Popularni materijali su drvo i kristal.

   Iako neka mjesta koriste luster kao glavnu točku prostorije, viseće svjetiljke su te koje upotpunjuju i komplementiraju stil. Primjerci staromodnog izgleda daju modernoj kuhinji zanimljivu antiknu notu. Ipak, bilo bi nepravedno da ne kažem da kristalni luster  nekim kuhinjama  daje izuzetno sofisticirani izgled.

   Danas je popularna i mix-and-match shema. Ona označava dozvoljavanje miješanja stilova. Time se dobija eklektični ugođaj koji se često koristi kako bi se vidio napredak razvoja vaše kuhinje. Vintage stil se dozvoljava ako neće stvoriti previše kontrasta sa pozadinom. Želite li staviti različite oblike osvjetljenja ( ambijentalno, akcentno, namjensko ili dekorativno), naravno da možete, ali iako će to dobro izgledati, vrlo je naporno. Stoga je ponekad jednostavnije prepustiti se stručnim rukama.

Lampa u kuhinji- jeste li uopće čuli za ovakvu ideju?

 

   Ako mislite da Vam nedostaje svjetla na Vašim glavnim radnim plohama, pokušajte sa osvjetljenjem u traci. Ove trake možete postaviti u krugu kojim se najviše krećete u kuhinji i ono će, osim što će biti prilagođeno Vašim individualnim potrebama, dodatno naglašavati prostor. Također možete dodati i svjetla unutar ormarića, npr. u kutovima.

   Ova svjetla dolaze i u halogenoj, fluorescentnoj i uobičajenoj izvedbi sa žarnom niti, a možete birati između različitih voltaža. Pošto ih ima mnogo u ponudi i jako su raznolika lako ih se može koristiti i za namjensko osvjetljavanje. Pripazite samo da ih ne postavite u liniji sa radnom plohom jer će biti blokirane, ali ne smiju biti ni u razini očiju kako Vam ne bi smetale. Stavite ih postrance, pod kutom, okrenute prema širem prostoru. To će ih istaknuti, uskladiti sa okolinom i neće ometati otvaranje ormarića.

Da li trakasto osvjetljenje uopće ima neku funkciju u kuhinji?

   Nekima da. Lampe daju osjećaj intimnosti prostoru, stvaraju nježnu eleganciju i bez obzira jesu li podne ili postavljene na šank, stvorit će ugođaj koji ćete obožavati.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!