Kako opremiti vlastiti stambeni prostor rasvjetom

 
 
 
 
 
 
 

Kako opremiti vlastiti stambeni prostor rasvjetom

dekorativna rasvjeta

Kako opremiti vlastiti stambeni prostor rasvjetom

Imate vlastiti prostor ali za kojega niste baš sigurni da je u njemu najbolja moguća atmosfera? Nikakav problem!

Kada smo prije mnogo godina napravili anketu, pokazujući dvije fotografije istog prostora slučajnim prolaznicima na ulici (oko 1500 anketiranih), dobili smo potvrdu naših razmišljanja. Prostor kojega smo pokazali bio je preuređeni industrijski prostor jedne američke zgrade (monospace), kojega smo u jednom slučaju opremili vrhunskim potpisanim namještajem, dok smo drugoga opremili tek najnužnijim namještajem. U prvom slučaju namjerno smo prostor rasvijetlili lošom rasvjetom, dok smo se za drugoga potrudili i stvorili intimnu i ugodnu atmosferu, svjetlima. Samo trojica ispitanika su rekli da im se više dopada ambijent sa skupim namještajem! (Pretpostavljamo da su ta trojica prepoznala skupi namještaj pa su se time vodili kod odluke; op.a.). Rasvjeta sudjeluje u stvaranju ugođaja s golemih 75% u odnosu na namještaj i ostalu opremu prostora (do 25%)!

rasvjeta stanaDnevne mjene svjetla kreću se od toplo bijelog svjetla ujutro preko hladno bijeloga u vrijeme podneva sve do zagasito toplo bijeloga (gotovo narančastoga) u suton. Te mjene su pijava na koju se naš mozak navikao tijekom tisučljeća iskustva. U tom smislu evolucija je „zapečatila“ percepciju odnosno recepturu konstantnih mjena a koje nam najbolje odgovaraju. Ako ćelite, takva rasvjeta je idealna za našu svakodnevnicu, bez obzira na aktivnosti kojima se bavimo.

Zna se da je u hladno bijelom svjetlu, zastupljena najveća količina plavog dijela spektra, dok se u toplo bijelom svjetlu isčitava najveća količina crvenog dijela spektra. Plava komponenta djeluje na naš endokrini sustav na način da inhibira (priječi) lučenje hormona Melatonina u krvotok (to je hormon sna i odmora, koji stanicama daje nalog usporavanja metaboličkih funkcija i time osigurava odmaranje organizma). S druge strane, crveni dio spektra stimulira lučenje Melatonina, pa nas usporava u svakodnevnim aktivnostima.

Gledano iz druge perspektive, znamo da se prostori visoke koncentracije (uredi, crtaone, učionice, ...) trebaju opremiti rasvjetnim tijelima koja su van našeg perifernog vidnog polja, te osmišljena tako da se dizajnom stapaju s elementima ambijenta (namještajem, otvorima u zidu, stepenicama, ...) U ovim prostorima je potrebno ostvariti visoki stupanj rasvjetljenosti koji će osigurati razlikovanje detalja (crteži, slova, ...).

Prostori komunikacije (hodnici, koridori, ...), opremaju se svjatiljkama koje stimuliraju ili destimuliraju kretanje kroz prostor. Tako znamo da se linearni raspored svjetiljaka koji je paralelan smjeru protezanja koridora, postavlja ako želimo ubrzati prolazak ljudi kroz taj prostor. U suprotnom, ako ih želimo usporiti (kao u koridorima shopping centara), svjetiljke ćemo postavljati u linearnom poprečnom rasporedu.rasvjeta

Konačno, prostori opuštanja i intime (dnevni boravak, restoran, caffee, ...) opremati ćemo s više manjih izvora toplo bijeloga svjetla, čime će se periferno vidno polje ispuniti toplinom i donijeti smiraj našim mislima. Kada je potrebno, prosotr za čitanje u dnevnom boravku, rasvijetliti ćemo dodatno stojećom podnom svjetiljkom, čiji će se snop svjetla slijevati po našim ramenima i tekstu kojega čitamo, uz uvjet da nam tijelo ne stvara sjenu na knjizi.

Važno je upozoriti da se rasvjeta u načelu dijeli na funkcionalnu i dekorativnu, a te dvije komponente u prostorima intime moraju biti u skladu i balansu. Odnos između te dvije komponente u relaciji s vrstom prostora (interijera) može se definirati na slijedeći način:

Tip prostora

Funkcionalna rasvjeta

Dekorativna rasvjeta

Prostori visoke koncentracije

90%

10%

Prostori komunikacije – ubrzavanje prometa ljudi

75%

25%

Prostori kumunikacije – usporavanje prometa ljudi

50%

50%

Prostori opuštanja i intime

10%

90%

 

Kada razmišljamo o Vašem stambenom prostoru, mi Vam želimo pomoći stvoriti ono što se zove DOM! A dom se može stvoriti samo ako Vam je ugodno u tom prostoru. S druge strane svaka prostorija Vašeg doma mora biti smisleno opremljena rasvjetom, jer, kako smo već rekli, rasvjeta je presudna za stvaranje atmosfere odnosno potvrde namjene pojedine prostorije.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!