Rasvjeta spavaćih soba i dnevnih soba

 
 
 
 
 
 
 

Rasvjeta spavaćih soba i dnevnih soba

Rasvjeta u dnevnoj sobi – o ovom prostoru smo već govorili u nekoliko navrata, pa ćemo ovdje sublimirati sve značajke. Dnevni boravak je prostor opuštanja, (čitanje, gledanje televizije, druženje s obitelji i prijateljima), no nerijetko i blagovanja. Te dvije funkcije se moraju moći zadovoljiti i stoga se govori o dva različita sustava rasvjete. Iznad blagovaonskog stola treba postaviti (obično) viseću svjetiljku dekorativnog tipa, koja će svojom rasvjetom osigurati konzumiranje i najzahtjevnije vrste namirnica (riba), kada je potrebno osigurati dovoljnu razinu rasvjetljenosti. Dekorativni karakter ove svjetiljke je potreban kako bi se uklopila u ostatak interijera cijelog prostora. S druge strane, opuštajući dio dnevnog boravka treba opremiti dovoljnim brojem manjih svjetiljaka koje će ostvariti intimnu atmosferu i omogućiti nesmetano gledanje televizijskog programa (treba se u dobroj mjeri umanjiti inače prevelik kontrast televizora u odnosu na okolinu), gdje se preporuča jedna do dvije svjetiljke manjih dimenzija, postavljenih uz televizor (ako nema drugog izvora svjetla u pozadini televizora). U prostoru dnevnog boravka je preporučeno  nabaviti i postaviti jednu podnu svjetiljku koja će omogućiti ugodno čitanje iz fotelje ili sa trosjeda.

Rasvjeta spavaćih soba (roditeljska) – funkcija ovog prostora je vrlo jednostavna – odmor i potpuno opuštanje. Osim toga, posebno ujutro, u sobi se odijevamo pa je potrebno rasvjetu definirati na nekoliko razina. Prva razina je večernja, gdje nam je potrebno ugodno opuštajuće svjetlo, koje nam omogućava intimnost i čitanje, uz uvjet da svjetiljka za čitanje ne ometa našeg partnera u snu. Uz malešne izvore svjetla dovoljnih za intimu i čitanje, predlažemo i jaču svjetiljku stropnog ili visećeg tipa, koja će nam pomoći pri jutarnjem odijevanju, kao i kod održavanja higijene sobe.

Spavaća soba (dječja) – Nemojte zaboraviti da je dječja spavaća soba ujedno Vašem djetetu i dnevna soba, pa ju je potrebno opremiti respektivno tomu. To znači da je (ovisno o starosti djeteta) u sobi potrebno predvidjeti krevet, ormar i radni stol, jer dijete čim krene u školu počinje koristiti radni stol u sve većoj mjeri. Danas se i računala ili igraće konzole počesto nalaze na radnom stolu dječje sobe. Iznimka je tek televizor, koji je obično postavljen negdje drugdje (ako uopće i postoji u dječjoj sobi). Sve ovo što smo nabrojili, kao i raznolikost aktivnosti koje se odvijaju u dječjoj sobi, pred nas stavlja vrlo složene prohtjeve u kontekstu rasvjete. No, znajući točno o čemu se radi i receptura koju ćemo primijeniti će biti odgovarajuća. Na stropu treba postaviti plafonsku svjetiljku ili viseću svjetiljku, dizajna kakvo dijete sugerira, jer u konačnici dijete će boraviti u tom prostoru. Moramo znati da u dječjim glavama nešto što odrasli zovu moda, postoji ali je sročeno drugačijim parametrima. Nipošto moda koju žele pratiti djeca ne mora biti u korelaciji s onime što mi pod tim pojmom podrazumjevamo. No, kako je za očekivati da djetetu u goste dođu druga djeca, osigurajmo mu osjećaj ponosa pokazivanjem svih elemenata svojeg carstva. Zato predlažemo da povedete dijete sa sobom u nabavku stropne svjetiljke. Često ćete proći jeftinije nego što ste očekivali, jer djećja estetika i osjećaj za dizajnom su puno neposredniji i jednostavniji od naših. Osim plafonske, predvidite i barem jednu svjetiljku za radni stol. Ako je Vaše dijete već starije, vjerujemo da će odobravati ideju svjetiljke za čitanje pored kreveta, kao možda i poneku neformalnu svjetiljku negdje u slobodnom dijelu prostora svoje sobe. To može biti svjetiljka kuglastog ili ovalnog oblika, jednostavno ostavljena negdje na podu. Vrlo je važno paziti da svjetiljka onemogućava direktan dodir s metalnim djelovima svojeg interijera kao niti direktno sa strujom. Stoga su ove svjetiljke obično izrađene od otporne polikarbonatne plastike, otporne na udarce i padove. Ako u sobi postoji i televizor, osigurajte neko, barem slabašno svjetlo uz sami televizor, jer će Vašem djetetu biti daleko ugodnije gledati televizijski program u tim okolnostima. Za kraj, oštro sugeriramo na tome da djetetu osigurate spavanje u potpunom mraku (bez malog svjetla uz jastuk!), jer ćete mu time omogućiti pravi i potpuni odmor a osim toga možete u velikoj mjeri osigurati izbjegavanje pojave kratkovidnosti. O tome smo već pisali na drugim mjestima.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!