Važnost reciklaže žarulja

 
 
 
 
 
 
 

Važnost reciklaže žarulja

Važnost reciklaže žarulja

Svakoga dana bacaju se tone smeća u okoliš, isto tako svakoga dana učimo o važnosti reciklaže, ekološkog zbrinjavanja otpada i njegovog pravilnog razdvajanja. No znate li kako se ponašati ukoliko se dogodi da vam se žarulja razbije?

Ukoliko je staklo žarulje razbijeno ostanite smireni i pokušajte slijediti pravila koja vam donosimo.

Prije svega isključite svjetiljku iz struje ukoliko se razbijena žarulja nalazi u njoj. Živa koja se nalazi u njoj se vjerovatno nalazi po površinama oko svjetiljke i potrebno je djecu smjestiti u drugu prostoriju. Otvorite prozore i stvorite cirkulaciju zraka te izađite iz sobe na 15 minuta. Stavite rukavice i pokupite komade stakla, prođite po površini nekoliko puta krpom kako biste bili sigurni da ste sve pokupili. Ostatke žarulje pokupite u tvrdu kutiju i odnesite u reciklažno dvorište.

Ukoliko se rasprsnuta žarulja nalazi iznad tekstilne podloge, tepiha, kauča, posteljine postupite na sljedeći način. Prije svega odvedite djecu i ljubimce u drugu prostoriju te prema prethodnim uputama napravite propuh u prostoriji koju ćete zračiti 15 minuta i biti izvan nje za to vrijeme. Površinu usisavajte najmanje tri puta uz otvorene prozore. Ukoliko možete tekstilnu površinu očistiti i prozračiti na otvorenom to vam svakako preporučujemo. Čistite li usisavačem, vrećicu bacite a cijev i spremnik očistite te ga upalite da radi u prazno desetak minuta. Sve s čime ste bili u doticaju sa razbijenom materijom bacite u za to predviđeno mjesto.

Zapamtite da je živa otrovna, ona isparava i ulazi u organizam. Ukoliko je žarulja pukla dok je svjetlo upaljeno većina žive je u plinovitom stanju i isparava. Živa se lijepi na komadiće stakla stoga žarulju čim ju pokupite bacite u vanjski spremnik koji je predviđen za to. Provjetravanjem smanjujete količinu živinih para u zraku.

Svatko od nas se našao u ovoj situaciji barem jednom, pravilno postupanje sa opasnim materijalima je vrlo važno. Moramo biti svjesni stvari koje nas svakodnevno okružuju koje mogu postati opasne.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!