Što trebate znati kod odabira vanjske rasvjete

 
 
 
 
 
 
 

Što trebate znati kod odabira vanjske rasvjete

Što trebate znati kod odabira vanjske rasvjete

Pažljivo dizajnirana rasvjeta usmjerena je isticanju najljepših elemenata vrta, dvorišta, šetnice... Važno je razmisliti o tome kada i gdje trebate svjetlo i da li ćete samo uživati u pogledu iz dnevne sobe ili ćete organizirati druženja te intenzivno koristiti vrt?

Nakon što ste se odlučili o namjeni vanjskog prostora morate odabrati pravi intenzitet svjetlosti. Više nije kao u stara vremena, kada je vrt bio ili potpuno osvjetljen ili potpuno u mraku. Danas se koristi djelomična rasvjeta: osvjetljuje se drveće i grmlje sa malo svjetla kako bi izgledalo homogeno sa ostatkom vrta.

Najoptimalnije rješenje bila bi LED rasvjeta jer pruža veliki izbor i mogućnosti postavljanja . Za postizanje svjetlosne ravnoteže i stvaranje ugodne atmosfere u vrtu, ona je opet optimalno rješenje jer pruža velike mogućnosti što se tiče načina postavljanja i ima dobar izbor boje, intenziteta i dinamike svjetla.

U osnovi postoje dvije boje svjetlosti: hladno bijela (4.200-6.500 K) i toplo bijela (<3.300 K). Halogene žarulje i konvencionalne žarulje sa žarnom niti proizvode toplu bijelu svjetlost, ali troše puno energije. Štedne žarulje i LED su ekonomičnije, a nude se u obje boje. Hladno bijelo svjetlo idealno je za osvjetljavanje živih biljaka i stabala, a toplo bijelo svjetlo preporučuje se na terasi i svim područjima gdje planirate dulje sjediti ili boraviti.

Dobra rasvjeta mora stvoriti i dobru povezanost između unutarnjeg i vanjskog prostora. U suvremenom se stanovanju vrt smatra otvorenim prostorom koji je nastavak dnevnog boravka. Pravilno osvjetljenje može dodatno povećati osjećaj širine i dubine ukupnog prostora. Ne zaboravite na dinamiku i kontraste, jer su vizualno jako važni.

Dobra vanjska rasvjeta također uzima u obzir sigurnost. Pravilna rasvjeta staza smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima. Ako imate malu djecu, razmislite o tome gdje se najviše kreću i borave te dodatno osvijetlite takve pozicije.

Kvalitetna rasvjeta i ugođaj prostora traže detaljnu analizu i puno promišljanja pa je idealno prepustiti uređenje stručnim osobama. Naš stručni tim osigurat će vam vrhunsku izvedbu i komociju u postizanju tog cilja.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!