Ne znam ništa o žaruljama Gdje da počnem?

 
 
 
 
 
 
 

Ne znam ništa o žaruljama Gdje da počnem?

Ne znam ništa o žaruljama  Gdje da počnem?

Pronalazak žarulje zvuči kao vrlo jednostavna stvar. Dođete u trgovinu, uzmete onu koju trebate bez da obratite pozornost na ostale mogućnosti koje se nude. Danas postoji mnogo vrsta žarulja i svaka ima svoj set značajki. To je dosta zbunjujuće, osobito nekome tko nije upoznat sa terminologijom.  No, nema potrebe za frustracijom. Ovisno o tome što tražite, morate se fokusirati samo na određene značajke kako bi što brže pronašli što tražite.

Pretpostavimo da tražite novu žarulju za stolnu lampu. Vaša obična žarulja od 100 Watti je pregorila i odlučili ste isprobati neku LED verziju. Želite da je svjetlost dovoljno jaka de vidite, ali ne želite da vas zasljepljuje. Glavna stvar na koju morate obratiti pozornost su Lumeni, Kelvini, Watti, veličina i izgled nove žarulje.

U biti, Lumeni označavaju količinu emitirane svjetlosti. Ako želite svjetlost jednako jaku kao i kod stare žarulje od 100 Watta, tražit ćete žarulju sa velikim brojem Lumena. Na primjer, obična žarulja od 100 Watta ima otprilike 1350 Lumena.

Kelvin je termin koji se koristi za opisivanje temperature boje svjetla. On počinje od 2500K što je svjetlost skoro toplo žuta. Raste do 3000K i postaje sve bjelije  i počinje dobivati plavkastu notu što je viši broj Kelvina. Raspon od 3000 do 5000K je popularan za stolne lampe, jer veći brojevi znače jaču svjetlost a ona je namijenjena samo za određene detaljne poslove i previše opterećuje nakon nekog vremena.

Watt ne mjeri svjetlost. Watti mjere količinu struje koju koristi žarulja. Žarulje sa žarnom niti koriste više struje za rad što naravno uzrokuje veću potrošnju. LED žarulje su potpuna suprotna stvar, koriste puno manje struje za stvaranje iste količine svjetlosti koju koriste obične žarulje. Dobar primjer za to su LED žarulje od 13 Watta koje sa lakoćom zamjenjuju one od 100 Watta.

Kod kupnje žarulje uvijek obratite pozornost na veličinu jer je oko sklono krivoj procjeni, a ne želite žarulju veću nego što je vaše rasvjetno tijelo.

Veličina i oblik idu ruku pod ruku kad kupujete žarulje. Različiti oblici dolaze u različitim veličinama. Tipični oblik stolne lampe je A19 i razlikuje se po dijametru kojeg lako iščitate iz brojeva koji slijede iza tog slova A. Dakle A19 je žarulja promjera 19 milimetara...

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!