Cestovna rasvjeta

 
 
 
 
 
 
 

Cestovna rasvjeta

Cestovna rasvjeta

Odgovornost
Najveći dio prometnica, od ulica u naseljima i gradovima, preko prilaznih cesta do obilaznica i čvorišta u nadležnosti je općina, gradova, jedinica lokalne samouprave ili državnih cesta. U najboljem je interesu svih ovih zajednica dobrim rasvjetnim rješenjima osigurati visoki stupanj sigurnosti na prometnicama. Da li je cestovna rasvjeta svugdje u Europi na razini na kojoj bi trebala biti? Da li uvijek daje puni doprinos visokom stupnju sigurnosti na cestama? Vjerujemo da još uvijek postoji mnogo prostora za daljnja poboljšanja i unapređenja.

Kada padne noć...
Tijekom dana sunčeva svjetlost pruža stupanj rasvjetljenosti prometnica do 100 000 luxa pružajući oku mogućnost visokog stupnja uočavanja i razlikovanja objekata prema svjetlini i boji.Tijekom noći, uslijed niskih stupnjeva rasvjetljenosti, oko gubi mogućnost raspoznavanja boja i oslanja se isključivo na razlike svjetlina monokromatski percipiranih objekata. Vozila se noću ispomažu farovima koji dopunjuju rasvjetljenost ali samo do udaljenosti od otprilike 40 metara. Za efikasnu reakciju na situacije na cesti, vozaču je ključno raspoznavanje objekata na udaljenosti 60 do 160 metara ispred vozila. Bez adekvatne cestovne rasvjete, u ovom trenutku to uopće nije moguće postići.

Trendovi
Kao reakcija na preopterećenje motornim prometom, većina gradova potiče alternativne vidove prijevoza poput bicikla, koturaljki ili skateboarda. Ovakvim vrstama sudionika u prometu, javna rasvjeta još je potrebnija nego vozačima s obzirom da oni ne raspolažu efikasnim vlastitim izvorima svjetlosti poput farova na automobilima. I posebne staze za ovakve vrste prometa potrebno je rasvjetliti odgovarajućom vrstom javne rasvjete.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!