Vodič za rasvjetu i rasvjetna tijela

 
 
 
 
 
 
 

Vodič za rasvjetu i rasvjetna tijela

Za početak  moramo definirati tri osnovna tipa osvjetljenja prije nego što uđemo u detalje o tome kako se ta tri tipa kombiniraju sa tradicionalnim lampama, modernim lampama i različitim rasvjetnim tijelima.

Tri tipa osvjetljenja

Ambijentalna rasvjeta

Ovaj tip rasvjete ima zadaću zamijeniti dnevnu svjetlost. Najčešće dolazi sa neke centralne lokacije na stropu. Ta je  vrsta osvjetljenja proizašla iz vremena plinskih svjetiljki, kada su one bile jedini izvor svjetlosti u prostoriji. Sam po sebi, ovaj tip osvjetljenja stvara blagi, jednolični efekt. Ali, ukoliko ga kombinirate sa svim ostalim tipovima , ili bar jednim tipom osvjetljenja, dobit ćete izvanrednu varijaciju svjetala koja će ispuniti sve funkcije: i estetske i namjenske.

Akcentna rasvjeta

Ovaj tip daje naglasak i dubinu stvarajući sjene u nekim kutovima, dok na drugim mjestima nastaju bazeni svjetlosti. To prostoru daje strukturu, fokus i oblik koji je jako tražen pa je stoga ovakva vrsta osvjetljenja najčešća vrsta u ponudi.

Rasvjeta sa namjenom

Ovakvu rasvjetu trebate za specifičnu namjenu, kao što je kuhanje, rad na kompjuteru, čitanje, šivanje ili možda crtanje. Ona osigurava uzak snop svjetlosti  koji se fokusira samo na područje na kojem radite. Što je fokusiraniji snop svjetla postići ćete manju blještavost koja vas neće ometati pri radu. U većini slučajeva taj snop svjetlosti  dolazi malo odmaknut i nalazi se sa strane ili ispred vas. Inače bi stvarao sjenu na prostor koji želite osvijetliti…

Usporedba ambijentalne, akcentne i namjenske rasvjete - Moderne lampe koje pripadaju u tu kategoriju

Viseća svjetla

Postavljaju se da vise sa središta stropa. Obavezno se moraju kombinirati  i miješati sa ostalim vrstama svjetiljki i lampi, inače nastaje izgled kao u „ sobama za ispitivanje“. One poravnavaju sjene i stvaraju prilično „zamagljeni“ izgled prostorije. Kod njih je obavezno uzeti i regulator osvjetljenja  kako bi se lakše smanjili negativni elementi takvog osvjetljenja. Korištene na ovaj način dati će dobar akcent prostoriji ali važno je dobro izabrati veličinu i oblik. Nude se u raznim varijantama, od onih sa sveprisutnim papirnatim sjenilima do komplicirano razrađenih lustera.

Stolne i podne lampe

Lampe prostoru daju puno više od pukog osvjetljavanja. One dodaju jedan dizajnerski element koji može potpuno promijeniti izgled i osjećaj sobe. Kad se koriste na stolu odlične su jer popunjavaju sivilo i prazni prostor koji se prostire i vertikalno i horizontalno. Kad se koriste kao element na podu, nude jednake pogodnosti, ali imaju puno veću fleksibilnost jer ih možete premjestiti po potrebi; iza stolca, u kutove ili uz kraj kauča.

Trakasta rasvjeta ili rasvjeta u nizu

To se zapravo odnosi na ravne električne nosače  različitih dužina koji dozvoljavaju dodavanje različitih reflektora. Idealno je da su priključeni u dva strujna kruga, tako da se sve lampe ne pale istovremeno kada se stisne prekidač. Postoji i mogućnost dodavanja regulatora jačine svjetlosti.

Raspušteno osvjetljenje

Ovo je poznato i kao osvjetljenje u limenci, jer se zapravo radi o rasvjetnim tijelima koja se instaliraju u otvore na stropu. Tako izgleda kao da svjetlost dolazi iz rupa u stropu, sa fokusom prema dolje u obliku široke zrake svjetla ili kao uski reflektor.

Rasvjeta usmjerena prema gore

Iako je lampa najmanje dekorativni element u sobama, kao vrsta svjetla je važnija nego što izgleda. Ona neprimjetno obavlja svoj posao, skrivajući se iza velikih komada namještaja, ili je čak pričvršćena za pod. Svjetli direktno u strop osiguravajući mekano svjetlo koje uvećava prostor i daje sasvim novu dimenziju, dok god je strop u nekoj svijetloj nijansi. Jako dobro funkcionira u radnoj sobi jer takva vrsta svjetiljke ne stvara odbljesak.

Moderne zidne svjetiljke i svjećnjaci

U ovo se ubrajaju sve vrste svjetiljki koje su pričvršćene na zid  a mogu se pronaći u iznimnom broju i obliku od mliječnih do onih sa sjenilima. One stvaraju ugodnu, blagu svjetlost a njihov karakter potpuno ovisi o boji zida na kojeg su pričvršćene i od kojeg se ta svjetlost reflektira. Savršene su u kombinaciji sa ambijentalnom rasvjetom jer stvaraju bilo koju traženu atmosferu. Keramička sjenila usmjeravaju svjetlost direktno prema stropu dok prozirnija i prozračnija sjenila daju blago osvjetljenje. Odlične su za hodnike, predvorja i dnevne sobe.

Iako je ova kategorizacija rasvjetnih tijela napravljena kako bi vam olakšala biranje i osvjetljavanje vašeg doma, taj posao ipak ponekad zna biti jako zahtjevan. Tom problemu najlakše je doskočiti angažiranjem našeg  profesionalnog osoblja koje će vam stručnim savjetima pomoći da svoj dom uredite sa stilom.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!