Uvod u regulatore rasvjete tzv. dimmere

 
 
 
 
 
 
 

Uvod u regulatore rasvjete tzv. dimmere

Shvatili ste da je vrijeme da napredujete sa standardnih on/off prekidača na regulatore jačine rasvjete? Evo što morate učiniti prije toga...

Regulatori su dizajnirani za određenu jačinu napona, struje i/ili vati, koji su vezani uz maksimalno opterećenje strujnog sustava. To određuje koliko žarulja ili rasvjetnih tijela može biti postavljeno na jedan regulator prije nego što se on pregrije ili dođe do kratkog spoja.

Iako se čini jednostavno samo podijeliti to maksimalno korištenje sa brojem wati svake žarulje I tako dobiti broj i jačinu žarulja koje vaš sustav podnosi .Kada se uključi uređaj kao što je npr. rasvjetno tijelo , pojavi se visoki voltni skok koji se opisuje kao uklopna struja. Taj skok  može udvostručiti ili čak utrostručiti količinu struje koja dolazi do žarulja kako bi se žarulje upalile. Najbolja praksa je ostati otprilike 25% ispod max ponuđenog opterećenja  kako bi se izbjegnuo rizik pregrijavanja ili kratkog spoja.

Prelazite na LED žarulje?

Pošto se LED žarulje obično pokreću niskom watažom, zahtijevaju posebne regulatore za LED . Kad bi upotrijebili obične regulatore na LED žaruljama, LED bi greškom vukao više struje pokušavajuci održati  kontinuiranu jačinu. Ovo može rezultirati ili pregaranjem regulatora, treptanjem LED žarulja ili potpunim nefunkcioniranjem regulatora. U nekim slučajevima kompatibilnost LED žarulja i dimmera određuje raspon sposobnosti smanjivanja ili pojačavanja svjetljenja žarulja. Tada se svjetlost žarulje može smanjiti samo na odredeni postotak, a ne na svih 100%.

Ovo je nekoliko uobičajenih simptoma nekompatibilnosti regulatora i LED žarulja:

- ne postoji nikakva promjena u jačini rasvjete čak i kad je regulator isključen

- treperenje ( svjetlost se pojačava ili smanjuje u nepravilnim razmacima)

- svjetlost je prisutna iako je regulator isključen

- svjetla se naglo isključe kod korištenja dimmera

- svjetla se naglo uključe kad pojačate dimmer

Kako bi izbjegli sve ove neugodnosti, potrebno je izabrati izvor svjetlosti i regulator koji su testirani i potvrđeno je da su međusobno  kompatibilni.

Nakon što postavite odabrane regulatore morate pripaziti da ne uključujete druge vrste žarulja kako ne bi uzrokovali  neki kvar.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!