Rasvjeta predsoblja ili rasvjeta hodnika

 
 
 
 
 
 
 

Rasvjeta predsoblja ili rasvjeta hodnika

Predsoblje (ulazni dio stambenog prostora) – rasvjeta mora biti izbalansirana, tako da obavlja dvije funkcije istovremeno. Ona mora biti i funkcionalna i dekorativna. Na neki način, predsoblje je prostor prvoga dojma cijelog stana ili kuće (ako se preskoči vanjski izgled, koji naravno, igra ulogu ako je riječ o kući). U tom se prostoru odijevate, oblačite za izlazak ali isto tako razodijevate pa svjetla mora biti dovoljno kako bi mogli još jednom baciti pogled na svoj izgled, odnosno kako bi mogli odložiti stvari kada se vratite kući. U tom prostoru dočekujemo i ispraćamo goste i nerijetko se (posebno kod ispraćaja) ovdje zadržimo i više no što to očekujemo. Stoga je atmosfera ovoga prostora važna. Preporuka je opremanje prostora (u relaciji s mogućnostima), sa svjetiljkama tipa plafonjera i/ili zidna. Ako je hodnik postavljen između spavaćih soba i kupaonice (WC-a) predlažemo postavljanje nekoliko malenih zdinih svjetiljaka (na bazi LED izvora) koje će biti psotavljene na maloj visini iznad poda. Ta mala svjetla trasirati će nam put do WC-a i nećemo trebati paliti veliko svjetlo u hodniku.Rasvjeta hodnika

Hodnici – kao što smo već rekli, to su prostori prolaska i u njima se ne zadržavamo dulje vrijeme. Stoga je potrebno koristiti funkcionalnu rasvjetu sa stropa, koja može biti točkasta i linerana. Osim prolaska kroz hodnik, rasvjeta nam mora osigurati dobru preglednost stvari koji se (nerijetko) nalaze u ugradnim zidnim ormarima ovoga dijela načeg doma.

Rasvjeta kupaonica (i wc) – u načelu radi se o prostorima u kojima se ne boravi dugo. Stoga je preporučena uporaba funkcionalnih svjetiljaka tipa plafonjera, koje će ostvariti dovljnu rasvjetljenost za većinu aktivnosti koje obavljamo u ovim prostorima. Posebnu pozornost treba posvetiti svjetiljkama u zoni ogledala (iznad umivaonika). Ove svjetiljke moraju biti linearne i postavljene vertikalno s obje strane ogledala, jer samo tako će zadovoljiti visoke zahtjeve za rasvjetljenošću lica (brijanje, šminkanje). Ako se pak radi o velikoj kupaonici u koju se mogu smjestiti jacuzzi i/ili čak i sauna, onda se tim elementima treba posvetiti i posebnom rasvjetom.

Sugeriramo opciju rasvjete koja će mijenjati boju, čime će uz ugodnu vibraciju vode, aktiviranjem mlaznica jacuzzi-ja, doprinjeti kromoterapeutskim učinkom mjenama različitih boja svjetla. kupaonska rasvjetaAlternativno, iznad velike kade ili jacuzzi kade mogu se postaviti minijaturne LED svjetiljke, koje stvaraju potpuno opušteni ugođaj (pod uvjetom da emitiraju toplo bijelo svjetlo).

 

 

 

 

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!