KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU 1., 2. i 3. GENERACIJE PHILIPS HUE ŽARULJA

 
 
 
 
 
 
 

KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU 1., 2. i 3. GENERACIJE PHILIPS HUE ŽARULJA

Tvrtka Philips Hue jedna je od tvrtki koja je još davnih dana, među prvima na tržištu, u ponudu stavila proizvode vezane uz tzv. "pametnu" rasvjetu i već je dugo vremena aktivna na tržištu.

Njihove žarulje koje mijenjaju boju prvi put su stigle na tržište u listopadu 2012. s 1.generacijom. Generacije 2 i 3 uvedene su 2015. i 2016. godine. Svaka generacija nudi nova poboljšanja u tehničkim specifikacijama ovih žarulja. Te specifikacije uključuju intenzitet boja, upotrijebljeni lumen i opcije prigušivanja svjetlosti na žaruljama.

 

Philips Hue proizveo je dva različita proizvoda: Philips Hue Bridge i Philips Hue Light Bulbs tj. Philips Hue Most i Philips Hue Žarulje. Most omogućuje korisniku da komunicira ili kontrolira Philip Hue žarulje pomoću internetske aplikacije. To se postiže pomoću ZigBee tehnologije.

Svaka generacija ima tri tipa žarulja koje uključuju: bijele Philips Hue žarulje, bijele Philips Hue ambijentalne žarulje i Philips ambijent žarulje u boji i bijele žarulje.

Razlika je u tome što Philips Hue White (bijele) žarulje izbacuju meko bijelo svjetlo. S druge strane, bijele ambijent Philips Hue žarulje omogućuju vam odabir između hladne, meke ili tople bijele svjetlosti.

 

RAZLIKE IZMEĐU GENERACIJA

Bilo je suptilnih promjena vizualnog izgleda žarulja, ali ništa radikalno, a došlo je i do promjena u specifikaciji žarulja što ih čini svjetlijim i živahnijima.

1. GENERACIJA

Prva generacija Hue žarulja izašla je na tržište u listopadu 2012. i proglašena najboljim novim gadgetom godine. Što se tiče mosta, karakteristika prve generacije je okrugli uređaj dok su novije verzije više kvadratne.

Za razliku od žarulje koja je dvaput nadograđivana, most je imao jednu nadogradnju pa postoje samo dvije verzije. Most 1.0 je okruglog oblika što je glavna razlika od verzije 2.0. Verzija 1.0 dolazi s Gen 1 kit u paketu i ne pruža podršku za Apple Homekit. Verzija 2.0 s druge strane dolazi s Gen 2 i 3 starter setovima i ima kvadratni oblik.

Jedno od glavnih primjetnih poboljšanja je da Hue Most 2.0 pruža podršku Apple Homekitu i također omogućuje korisniku da koristi Appleov Siri bot za kontrolu žarulja što nije bilo moguće s 1.0. Hue Most 1 može funkcionirati sa žaruljama svih generacija.

Dugovječnost žarulje varira s generacijom kojoj pripada žarulja. Žarulja 1.generacije ima životni vijek od 15.000 sati. 3.generacija žarulja s druge strane daje do 25.000 sati bogatstva boja, što je ekvivalent osvjetljavanju u trajanju od 6 sati dnevno do 12 godina, što pokazuje da je ta 3.generacija žarulja najbolja mogućnost za pojedince koji tragaju za dugotrajnim žaruljama.

U prodaji se još uvijek nalaze i setovi starije 1.generacije. Međutim, iako su jeftiniji, bolje je kupiti noviju verziju koja podržava HomeKit i ima noviji most.

2. GENERACIJA

U listopadu 2015. Philips je pokrenuo verziju Huea 2. generacije, a Hueov most je se uvelike izmijenio. Uvođenjem 2. generacije mosta,  uređaj je dobio novi četvrtastiji dizajn i ugodniji dizajn, ali  njegova je nova ključna značajka bila Appleova podrška platforme HomeKit smarthome.

 

Žarulje 2. i 3. generacije dobile su blago poboljšane performanse u odnosu na 1.generaciju. Najočiglednija izmjena je to što su novije inačice 200 lumena jačeg osvjetljenja nego kod 1.generacije. Najnovije žarulje svijetle na maksimalno 800 lumena, a prva generacija na maksimalno 600 lumena. Ovo čini sve kasnije generacije 25% jačima od žarulja iz prve generacije.

S ovim žaruljama može se doseći ta granica lumena na specifičnim temperaturama bijele boje, a sve ostale boje žarulja izgledaju potpuno identično u svim generacijama uključujući i njihovu razinu svjetline. Na primjer, crvena boja ima ograničenje svjetline, pa crvena žarulja izgleda gotovo identično kod svih 3 generacija žarulja.

 

Bijele žarulje ->

Hue Lux (model id LWB004) - bijela, samo 2700K

Hue sa mogućnosti prigušivanja (ID modela LWB006 / LWB007) - bijela, samo 2700K

Hue bijela ambijent (model id LTW004) - bijela, 2000K-6500K,

 

3. GENERACIJA

Treća generacija je potpuno posvećena bojama pa svjetlina ostaje ista, ali obojene žarulje sada proizvode puno bolje zelene, plave i cijan (plavo-zelene) nijanse.

U početku su bijele žarulje imale loše verzije zelene, plave i cijan boje. Zelena u žarulji 1. i 2. generacije izgledala je kao tmurna žuta. Plava je sa druge strane stvarala ljubičastu refleksiju u te iste dvije generacije. Cijan je također izgledala bljedunjavo.

Iz tog razloga je poboljšanje boje u žaruljama treće generacije vrlo primjetno. Nude se bogatije boje koje stvaraju puno atraktivnije plave, zelene i cijan boje.

Svjetlo 3.generacije lako se pronalazi među ostalim žaruljama jednostavnim traženjem logotipa "bogatije boje" u gornjem desnom kutu ambalaže koja se koristi na tim žaruljama. Te žarulje također imaju bijelu plastičnu podlogu sa zlatnim tekstom.

Razlika između žarulja druge i treće generacije?

Dok fizički izgledaju isto (osim manjih promjena teksta na kutijama), stvarna je razlika kod žarulja u boji. Treća generacija žarulja je živopisnija s boljim spektrom boja, žuta jednostavno izgleda više žuta i zelena boja izgled zelenijom. Žarulje u boji kod starijih generacija nisu tako impresivne.

Sposobnost prigušivanja jačine svjetlosti na vrlo niskoj razini povećava se sa svakom generacijom, što znači da druga generacija žarulja može prigušiti na nižu razinu od prve. S druge strane, žarulja treće generacije može prigušiti do najmanje razine jer može postići nižu razinu i od one iz  prve i druge generacije.

Prema specifikacijama žarulje 2. i 3. generacije imaju istu razinu osvjetljavanja koja je preko RF do 2%. Međutim, za oštro oko, vidjet ćete da postoji velika razlika u njihovim sposobnostima prigušenja. Ova značajka osvjetljavanja čini najboljom žarulju treće generacije, posebno ako se odmarate ili spavate. 2. i 3. generacija također se uključuje brže od žarulja 1.generacije.

Međutim, za žarulje je malo teže utvrditi iz koje su generacije, pogotovo kada se gledaju žarulje 1. i 2. generacije. Na pakiranju 3.generacije nalazi se logotip "bogatije boje" u gornjem desnom kutu okvira i to olakšava prepoznavanje.

S druge strane, homekit druge generacije ima pečat u donjem lijevom kutu na prednjoj strani sa oznakom "radi sa Apple Homekit". Stoga je pametno provjeriti ove razlike na Philips Hue proizvodima prilikom kupnje kako bi se osigurali da ste kupili željeni proizvod.

 

4. GENERACIJA

Još nema žarulja četvrte generacije, no do toga bi moglo doći 2018., iako je 3. siječnja došlo do manjih poboljšanja Hue žarulja, ali pod opisom 3.1 žarulje, a ne nove četvrte generacije. To znači da su preinake bile minimalne.

 

HUE MOST -bridg

Kod kupnje mosta, lako je uočiti razliku između 1.0 i 2.0 jer imaju vidljivu razliku u obliku: most 1.0 ima okrugli oblik dok 2.0  ima oblik kvadrata.

Most druge generacije uključuje sve mogućnosti koje ima 1.generacija, ali ima i mogućnost dodatnog uključivanja HomeKit podrške. Ovaj most je također potreban za korištenje Hue Entertainment i Hue Sync.

Oba mosta mogu raditi sa do 63 žarulje (50 preporučenih) i 63 senzora (Dimmer - senzor za prigušivanje, Tap - senzor , ili Motion - senzor pokreta).

 

ZAKLJUČAK

Većina Philips Hue paketa koji uključuju Philips žarulje, senzore pokreta i svjetlosne trake je kompatibilna i može raditi sa žaruljama sve tri generacije.

Philips Hue također radi i sa SmartThing čvorištima, Nest kamerama i detektorima dima, pa čak i glasovnim kontrolama poput Amazon Echo-a i Appleovog Siri.

Pri kupnji kompleta, korisnik mora znati koje su njemu potrebne specifikacije. Na primjer, oni koji ne namjeravaju koristiti Apple Homekit podršku mogu kupiti set Generacije 1 i biti zadovoljni njegovim funkcioniranjem. Oni koji trebaju Apple Homekit podršku, s druge strane, morat će kupiti komplet od 2. ili 3.generacije. Za svijetlije i ugodnije boje, žarulja treće generacije je malo bolja od svojih prethodnika.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!