Gdje postaviti luster u kući

 
 
 
 
 
 
 

Gdje postaviti luster u kući

Lusteri su u povijesti imali veliku popularnost koja je dolaskom novijih tehnologija i rješenja padala. No, s vremenom su ljudi ponovno počeli koristiti lustere sve češće i češće, koristeći iste u svakoj prostoriji svoga doma. Donosimo vam nekoliko savjeta gdje sve i kako možete instalirati luster.

Luster iznad stola je obavezan

Najpopularnije mjesto za luster je iznad stola za kojim objedujemo. Takvi lusteri se često montiraju na visinu od 70 do 80 centimetara iznad samog stola. Visina varira ovisno o jačini i veličini samog lustera, visini stropa i sličnim stvarima.

Najbolji odabir bio bi luster s mogućnošću regulacije jačine svjetlosti (mogućnost dimanja), kako bi je ovisno o radnji koja se vrši na stolu mogli prilagoditi. Kada jedete vjerojatno ćete smanjiti svjetlost, dok ćete za precizne radove pojačati rasvjetu.

U hodnik postavite lustere u nizu

Drugo najpopularnije mjesto za luster je - hodnik. Na samom ulasku u vaš dom ostavit će maksimalan dojam, a ako se radi o dužem hodniku, razmislite o nizu jednakih lustera, postavljenih na jednaku visinu i razmak u odnosu na vrata i zidove (kao i između njih samih, naravno).  Svakako, pripazite da ne postavite lustere previsoko u domovima s visokim stropom, kako ne bi izašli iz vidokruga.

Gdje postaviti luster u spavaćoj sobi

U spavaćoj sobi situacija je dosta specifična. Ako želite izbaciti klasične lampe kraj noćnih ormarića, alternativu možete pronaći u manjim lusterima na njihovoj poziciji. Oni mogu ići dosta nisko ako noćni ormarići ostaju kraj kreveta. Dojam je fantastičan.

Osim njih, bitna je kompletna rasvjeta spavaće sobe, te će mnogi poželjeti locirati još jedan luster, veći, iznad kreveta. Naš savjet je da to učinite iznad podnožja kreveta, i to dovoljno visoko da ne bi udarali glavom ili nogom pri ulasku ili izlasku iz kreveta.

Ostala mjesta za postaviti luster

Ako planirate postaviti luster u kupaonici, pripazite na zaštitu od štetnog vanjskog djelovanja. To mogu biti tekućina, kruti metali, prašina, dodir i slično. Radi se o takozvanoj IP zaštiti, koju smo već opisivali u našim tekstovima.

Luster možete postaviti u dnevnom boravku, iznad stolića za kavu. Prednost je što ga možete staviti dosta nisko jer neće nikome smetati, a ostavit će odličan dojam.

Završno, ne postoji loša pozicija za lijepi luster. Bitno je da uvijek pazite na visinu i dimenzije lustera, kao i na eventualnu dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja u prostorijama u kojima su prisutni.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!