Daju li Edisonove žarulje dovoljno svjetlosti?

 
 
 
 
 
 
 

Daju li Edisonove žarulje dovoljno svjetlosti?

Antikna rasvjeta, ili Edisonova žarulja, nedavno je postala jako popularna. Nailazimo na njih u restoranima, kafićima, galerijama... No, neki su pojedinci ostali razočarani količinom svjetlosti koju proizvode ove predivne žarulje.

Stoga je važno da budete dobro informirani prije nego kupite neki pd ovih predivnih komada. Današnja standardna žarulja sa žarnom niti oma oblik kruške, prosječnu vatažu od 40 do 150 vata i prosječno traje 1000 sati. Iako se njihov broj smanjio dolaskom energetski učinkovitijih LED žarulja, antikne žarulje su postale popularne zbog svog starinskog „vintage“ izgleda. No trebate znati da Edisonova žarulja iste vataže kao i obična žarulja, proizvodi manju količinu svjetlosti.

Morate znati da vati nisu isto što i lumeni: lumeni označavaju jačinu svjetlosti. Antikne žarulje, osim što imaju manji nivo rasvjete i manje lumena po vati, one imaju i manju temperaturu boja. Njihov raspin je od 1800-2400 Kelvina, dok je kod normalne žarulje taj broj 2700. Tu svjetlost dodatno smanjuje i jantarna boja stakla koja se prakticira u proizvodnji antiknih žarulja. Sjaj tih žarulja podsjeća bojom na plamen ili zalazak sunca...

Zato kod kupnje starinskih žarulja obratite pozornost na to da takva žarulja od 60 wati emitira svjetlost od 400 lumena, dok obična žarulja iste vataže proizvodi gotovo dvostruko više lumena. Zato je važno da antikne žarulje ne koristite za glavnu ili namjensku rasvjetu, već za akcentnu.

Danas se proizvode i Edisonove žarulje sa LED emisijom. To je novi način korištenja ove starinske žarulje koji joj omogućuje stvaranje više lumena i duži rok trajanja.

Tako dobijete vintage izgled žarulje i 15,000 sati trajanja umjesto običnih 1000. Zašto je ovdje rok trajanja LED-a kraći? Jer se Edisonove žarulje pregrijavaju pa tako i utječu na LED diode.

U svakom slučaju, što god odlučili, iskoristite ove predivne žarulje za stvaranje vintage ugođaja u jednom kutku vašeg doma.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!