stropni ventilatori

 
 
 
 
 
 
 

Instaliranje i idealna veličina ventilatora

"Ultraslim"

Danas mnoge sobe imaju vrlo niske stropove. Da bismo uživali u udobnosti stropnog ventilatora u takvim sobama, Casa Fan nudi "ultraslim" odnosno ultratanke i niske modele uređaja u širokom rasponu koji imaju vrlo nisku ukupnu visinu.

Prilikom procjene sigurnosti korisnika s stropnim ventilatorima, bitna je udaljenost od poda do donjeg ruba elisa. Ovi modeli opremljeni su elisama koje su vrlo blizu stropu.

Međutim, zbog uskog zračnog razmaka između lopatica i stropa i zbog toga što je kućište zatvoreno do stropa, postoji povećana otpornost na isporučeni zračni tok, čime se smanjuje količina pomaknutog zraka i njegov efektivni raspon.

Zbog toga su u Casa Fan tvornicama dodatno modificirali suspenziju mnogih svojih stropnih ventilatora tako da se mogu montirati bez pada. Primjerice, model TITANIUM Casa Fan ventilator mjeri samo 190 mm od stropa do donjeg ruba elisa i ima samo neznatno smanjenje nominalnog protoka zraka.

Koja je veličina idealna za vaš dom?

Tablica u nastavku daje naznaku koji je promjer ventilatora potreban za određenu veličinu sobe. Veličine su za kvadratne sobe s visinom stropa od 2,30 do 3,30 m. U višim prostorijama odaberite sljedeći najveći promjer ventilatora.

Ultraslim stropnim ventilatorima prostruji manje zraka nego kod ventilatora koji su klasičnih modela. Vrlo često nas pitaju: nije li 132 cm veliki ventilator? Naravno, ako zamislite disk promjera 132 cm na vašem stropu, onda je to doista veliko.

Ali imajte na umu da motor ventilatora mjeri samo 30 cm u promjeru. Ovisno o modelu, ventilatori mogu imati 3, 4 ili 5 lopatica koje su mnogo uže. To znači da uređaj izgleda mnogo ugodnije od diska istog promjera.

 

Veličina sobe

Promjer elisa

do 8m2

75 cm

< 10 m2

90 cm

8 - 12 m2

103 cm

10 - 16 m2

120 cm

12 - 25 m2

132 cm

18 - 32 m2

140 cm

25 - 45 m2

160 cm

30 - 50 m2

>180 cm

 

Ukrasne prirodne elise

Novost u asortimanu Casa Fan ventilatora su ukrasne elise od prirodnih materijala koje su ručno izrađene, možete pronaći vješto tkane štapove od ratana, obojeni ili lakirani bambus u prugama ili osušeno palmino lišće rastegnuto na okvir koje će stvoriti posebnu atmosferu i biti dizajnerski detalj bilo koje sobe. Ove elise mogu se kombinirati s mnogim Casa Fan stropnim ventilatorima, ovisno o vašim individualnim potrebama i željama.

Napominjemo da su ove elise ručno izrađene. Male razlike, kao što je odstupanje u boji između nekih elisa, pokazatelj su ručne izrade istih. Nejednolika priroda gornje površine lopatica uzrokuje turbulenciju, smanjujući protok zraka i djelotvoran raspon svakog ventilatora. Ako vam je potrebna velika brzina zraka, najbolji odabir za vas bile bi standardne obične drvene elise.

2, 3, 4 ili 5 elisa?

Broj elisa i općenito ukupna površina koju elise zauzimaju zajedno određuju volumetrijski zračni mlaz ventilatora. Jednako je važan i profil, odnosno oblik elise.

Optimalni oblik profila vođene elise ventilatora je ona koja je zakrivljena, provodi više zraka nego glatke elise ventilatora. Tako, na primjer, stropni ventilatori Casa Fan NORDIK serije s tri profilne metalne elise provodi više zraka nego dekorativni drveni model s pet ravnih elisa.

Stoga, u svim Casa Fan ukrasnim stropnim ventilatorima, kut nagiba elise je optimiziran za snagu motora i brzinu kako bi se osigurao najbolji mogući rezultat uz dobru energetsku učinkovitost i jedva primjetnu buku za uporabu u stambenim i poslovnim prostorima. Na zahtjev, npr. zbog estetskih razloga, neki modeli (npr. Casa Fan Royal ventilatori) mogu također biti opremljeni s dvije ili četiri elise.

Držači odnosno vratila ventilatora

Stropni ventilator sa standardnim kratkim spuštenim vratilom savršen je za visine stropova do oko 2,6 m. Do visine stropa od oko 4,0 m, preporučljivo je upotrijebiti 60 cm dubine. Alternativno, može se upotrijebiti donji dio od 120 cm.

Zbog strukturalnih razloga i gdje je to potrebno, vratilo ventilatora može se blago skratiti na bilo koju veličinu između minimalne moguće i postojeće dužine držača ventilatora.

Visina stropa

Vratilo ventilatora

do 2,4 m

kraći profil

do 2,6 m

standardni profil

do 3 m

50 cm

do 4 m

60 cm

do 5 m

100 cm

> 5 m

120 cm

 

Ugradnja

U principu, stropni ventilator treba biti ugrađen na čvrstu površinu bez vibracija. Za spuštene stropove (stropovi od drva ili gipsanih ploča), pazite da ventilator bude pričvršćen na gredu, gredu ili slično.

Bilo kakva neravnina stropa može dovesti do znatne buke. Pazite da bilo kakvi predmeti (žarulje, kabeli, itd.) nisu u blizini te ih ne mogu dodirnuti elise ventilatora.

Koristite samo montažnu opremu koja se isporučuje za montiranje Casa Fan ventilatora.

Na stranicama proizvoda možete pronaći uputstva kako montirati svaki tip ventilatora koji se nalazi u ponudi. Potrebni su vam samo odgovarajući vijci za strop s odgovarajućim zidnim utikačima. Ako niste sigurni hoće li vaš strop nositi težinu ventilatora, obratite se stručnjaku za pomoć ili savjet.

Casa Fan ventilatori dolaze sa svim potrebnim dodacima koje trebate prilikom montiranja ventilatora.

Ventilatori sa DC motorom Faro ventilatori

Jeste li znali da prilikom kupnje ventilatora osim na izgled, boju, dizajn morate obratiti pažnju i na motor koji se u njemu nalazi? Donosimo vam tekst sa malo tehnikalija, puno zanimljivih činjenica i još nekoliko razloga zašto je, i koji ventilator pravi izbor za vas!

AC motori su motori sa izmjeničnom strujom dok su DC motori, motori koji imaju jednosmjernu struju. Glavni razlog iz kojeg vam ovo govorimo je taj što postoji velika razlika između njih koja vas se tiče a to je potrošnja električne energije koja se razlikuje od motora sa izmjeničnom do motora sa jednosmjernom strujom.

Motori sa jednosmjernom strujom troše puno manje električne energije, tiši su u radu te imaju bolju kontrolu nad brzinom rada. Ovaj tip motora za svih rad uvijek koristi istu jačinu napona dok to kod motora sa jednosmjernom strujom varira, njihovi konektori ne primaju uvijek jednaku visinu napona te ona varira u određenom rasponu.

Ventilatori sa jednosmjernim strujnim motorom su relativno mladi i pojavili su se prvi put u Americi, od strane tvrtke Emerson Electrics. Na početku su kao i svaki izum bili dosta skupi dok se nisu razvili do motora kakve proizvode i prodaju danas koji su efikasni, učinkoviti i po vrlo prihvatljivoj cijeni.

Ukoliko ih usporedimo sa konvencionalnim ventilatorima, potrošnja ventilatora sa jednosmjernim motorom je 70% niža, jako brzo se pokreću i puno brže reagiraju na naredbe za ubrzanje, usporavanje i na poslijetku na gašenje i paljenje. Ventilatori najčešće imaju šest brzina i oni koji imaju ovaj tip motora vrlo su precizni ukoliko gledamo na postizanje i održavanje brzine.

Motori ovakvih ventilatora su puno lakši budući da su motori manji te je njihova instalacija puno lakša, životni vijek im je puno duži zbog smanjenog zagrijavanja motora kog ovoga tipa. Modernizacijom su ventilatori dobili i daljinsko upravljanje te ih više nije potrebno podešavati na samom uređaju već iz ugodnog položaja na sofi možete uz pomoć daljinskog upravljača odrediti brzinu vašeg ventilatora.

Boje su ponovno u modi

Malo neočekivano, dogodio se veliki povratak boja u dizajn rasvjetnih tijela.  Čini se da je obojeno rasvjetno tijelo postalo česta zamjena za neku umjetninu u domu  i da je namjerno birano da privuče pažnju.

Posljednjih godina i desetljeća trend je lutao između mat srebrnog i sjajnog, i možda malo zlatnog. Tu i tamo tu bi klasiku prekinulo trend tradicionalnih crnih ili bijelih modela. No sada je sve naopačke – boje su posvuda! Slavi se povratak životnih zabavnih boja, povratak u šarene sedamdesete

Od lagane klasične muzike  do jakog popa.

Novi trend su boje. I često idu do ekstrema. Mnogi su proizvođači još uvijek vjerni svojim linijama, ali vidi se veliki pomak u izboru boja. Proizvođač tipa Oligo, koji već 25 godina proizvodi suptilne oblike i kromirane površine, odbacio je dio svoje postojanosti i lansirao seriju obojenih svjetiljki koje su bile iznaneđenje za tržište rasvjetnih tijela.

Nastale su moderne interpretacije klasičnih sjenila: LED svjetiljke su dostupne u bijeloj, crnoj, sivoj, narančastoj, žutoj i zelenoj boji.  Artemide je za Božić lansirao posebnu poklon kolekciju Tolomeo svjetiljke: mlađu sestru zvanu  : “Micro Pinza LED”, kaja se može kupti u talijanskim nacionalnim bojama (zelena, bijela i crvena).. Baltensweiler – koji je poznat po kombinacijama crne i kroma obojio je lampu“Zett USB color” u sjajne metalik boje.

Primjera je mnoštvo, i ne bi mogli stati na jedan papir. Činjenica je da su granice napokon pomaknute. Bez obzira na razlog ovih promjena (koji je vjertojatno u želji kupaca da ukrase svoje domova življim komadima), nije važno jer će ova promjena biti korisna svima i napokon neće postojati nikakva ograničenja u u uređivanju prostora. Nova raznolika ponuda ima nevjerojatnu mogućnost izbora. Donedavno, moralim ste birati između bijele i tamnosive, a paleta boja danas je toliko široka da ćete bez problema naći što tražite. I kao da to nije dovoljno, možete izabrati boju iz RAL kartica i zatražiti od proizvođača svoj omiljeni ton.

Ventilator kao obrana od insekata

Topli dani sa sobom donose razne bube, insekte, kukce, a najgori od svih za toplih ljetnih noći su komarci i tu ćemo se svi složiti. Jeste li znali da vam ventilator može pomoći u obrani od letećih napasti kao jedan od najprirodnijih obrambenih mehanizama?

Zbog načina na koji struji zrak prilikom miješanja koja ventilator stvara komarcima se znatno otežava letenje u prostoriji u koju su uletjeli te će imati malih poteškoća dok dođu do svoje žrtve. Zrak koji kruži dok se spušta prema tlu u obliku svojevrsnog stošca, oblika tornada uvući će ih u svoju ciklonu te će im trebati neko vrijeme da se izvuku iz struje u koju ih je ventilator uvukao i nastave slobodno letjeti dalje po prostoriji.

No još učinkovitija pozitivna strana ventilatora protiv ovih letećih napasti je s kemijske strane. Ventilatori ''spuštaju'' natrag u prostor CO2 koji mi disanjem ispuštamo iz organizma te se time remeti radar komarcu i nije siguran gdje se točno nalazimo. Budući da im je to svojevrsan sustav za pronalaženje ljudi znatno im ometamo plan uključenim ventilatorom jer nas ne mogu pronaći tamo gdje su nas ''nanjušili'' a njihovim lutanjem dobivate na vremenu kako biste ih uočili i na vrijeme se zaštitili preferiranim sredstvom protiv komaraca.

Ventilatore možemo pronaći u nekoliko oblika, odnosno podjela prema prostorno položajnoj namjeni. Oni mogu biti ventilatori za interijere, ventilatori za eksterijere i ventilatori koji se nalaze u poluotvorenim prostorima, raznim sjenicama, verandama, trijemovima. Svojim specifikacijama su prilagođeni prostoru, na vama je samo da odaberete pravi tip, postavite ga i ne morate se više brinuti.

Uz ventilator u prostoriji u kojoj boravite tokom večernjih sati smanjite količinu izvora svjetlosti budući da je i to jedan od razloga zbog kojih komarci dolaze u kuću u većim količinama te se potrudite zaštititi prozore i vrata mrežama protiv kukaca.

Ovoga ljeta otjerajte komarce na prirodan i zdrav način i uživajte u ugodnoj temperaturi.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!