stropni ventilator forum

 
 
 
 
 
 
 

Ušteda uz stropni ventilator Casa Fan

Ušteda na troškovima električne enrgije

Topli zrak ima nižu specifičnu težinu od hladnog zraka. Što rezultira zakonima fizike koji ga podižu u zrak i čine da se nakuplja ispod stropa prostorije.

Ovaj fenomen je poznat svima koji su ikada radili na ljestvama na razini stropa u grijanoj sobi tijekom zime. Postoji značajna razlika u temperaturi između stropa i poda. Što je prostorija viša, to je veća razlika.

Stropni ventilator s ispravnom oštricom može poslati ovaj ogromni “spremnik topline” natrag u stambeni prostor bez propuha.

Bez dodatnih troškova grijanja, temperatura na razini poda bitno se povećava. Tako da će uređaj sam sebe otplatiti u toj razlici u temperaturi u roku od dvije do tri sezone grijanja!

Te uštede generiraju se automatski. Budući da termostati radijatora sada imaju pametne mogućnosti i pridruženi sustav grijanja, oni se uključuju kasnije.

Koristeći pravilo da porast sobne temperature od 1 ° C odgovara približno 6% povećanju troškova grijanja, može se vidjeti da se mnogo novca može uštedjeti uz vrlo malo truda.

U svakoj se sobi pod stropom nakuplja topli sloj. Na razini poda temperatura se znatno smanjuje. Toplina se "lijepi" na strop. Ventilator na stropu s odgovarajućom oštricom profila donosi topli zrak koji leži ispod stropa natrag u stambeni prostor.

Prosječna temperatura zraka na stropu izračunava se na sljedeći način (pojednostavljeno):

t stropa = t poda * (1+ (0,115 * h))

t stropa = temperatura stropa

t poda = temperatura poda

h = visina stropa

Ovo vrijedi bez obzira na vanjske faktore kao što su toplinska izolacija, sunčevo zračenje itd.

Primjer:

U prostoriji koja ima strop na visini od 3 metra, temperatura poda iznosi 18°C. Temperatura na stropu izračunava se na sljedeći način:

18 * (1+(0.115 * 3)) = 24.21 °C

U našem primjeru razlika u temperaturi je viša od 6°C. Kao rezultat nastaju značajne uštede u troškovima grijanja.

Smjer rada u svrhu potrošnje i optimalne iskoristivosti uređaja

Unaprijed ili unatrag? Ventilator se može okretati naprijed ili natrag. U naprijed, po ljeti, odnosno, zrak se ispuhuje izravno prema dolje.

Zbog niskog tlaka iznad ventilatora, zrak struji preko poda, uz zidove i ponovno se vraća prema dolje kroz ventilator.

U obrnutom ili zimskom pogonu zrak se usisava iz tla, gura prema stropu i vraća se natrag niz zidove preko poda ispod ventilatora gdje se ponovno usisava.

Ono što je ovdje presudno jest da je u obrnutom načinu rada brzina u dnevnom prostoru mnogo niža nego u naprijed pogonu, te da su strujanja zraka manje neugodna i manje se osjete.

Odlučivanje o tome koji je pravac rotacije bolji za vašu primjenu ovisi uglavnom o visini stropa.

S visinom stropa koja je viša od prosječnih 2,6 m stropni ventilator treba raditi naprijed, čak i zimi; u suprotnom, zračni se tlak visoko iznad poda „otkida“ i stoga se ne može postići optimalno miješanje s toplim slojem.

U tom slučaju ventilator bi se trebao okretati sporije nego u obrnutom radu. U ovom slučaju preporučujemo jednog od naših upravljača.

Ušteda energije u oba smjera: visina stropa i brzina rotacije određuju smjer vrtnje stropnog ventilatora za vraćanje topline na razinu poda.

 

Ljetni rad

Tijekom toplijih mjeseci stropni ventilator uvijek radi u smjeru naprijed. Visoka brzina, zajedno s prirodnim znojenjem tijela, stvara oblik hlađenja isparavanjem.

Baš kao što se u automobilu osoba na visokim temperaturama osjeća ugodno ohlađeno, s otvorenim prozorima. Ali ovdje se hladni vjetar treba koristiti umjereno i štedljivo.

Stropni ventilator u spavaćoj sobi, koji cijelu noć radi punom brzinom, može ubrzati hlađenje tijela i, u najgorem slučaju, čak dovesti i do prehlade.

 

Rad na najvišoj brzini

Kao i kod mnogih drugih stvari, kada koristite stropne ventilatore zimi, količina je bitna. Kada je brzina vrtnje ventilatora prevelika, sa previše okretaja nastaje propuh koji poništava učinak grijanja.

Kada je brzina okretaja pak premala, protok zraka ne dolazi dovoljno nisko i topli zrak ne dolazi do poda.

Iz tog razloga Casa Fan stropni ventilatori imaju mogućnost podešvanja brzine rada ventilatora.

Korištenjem prijenosnika koji se mogu regulirati možete odabrati jednu od 5 brzina rada kako biste postigli idealan protok hladnog, odnosno toplog zraka kroz cijeli prostor bez propuha.

Casa Fan ventilatori dolaze u čak 10 veličina, promjera od 75 cm do čak 212 cm.

Sigurni smo da ćete pronaći ventilator koji vam odgovara svojom veličinom, veći ventilatori trebaju manju brzinu kretanja kako bi  obradili istu količinu zraka sa manje buke.

Ovisno o vašim prostorijama, njihovoj veličini i vašim potrebama za grijanjem, odnosno hlađenjem zasigurno ćete pronaći odgovarajući Casa Fan ventilator koji će odgovarati vašim potrebama.

Ventilatori su učinkoviti dodaci zimskim danima koji će vam značajno poboljšati dane u kojima se koristite grijanjem te vam pomoći zagrijati prostorije brže, sa manje energije i značajno smanjiti potrošnju električne energije u zimskom periodu.

Ventilatori poboljšavaju energetsku učinkovitost doma jednostavnim strujanjem zraka kroz prostoriju koji vam omogućuje kraći rad uređaja za grijanje no višu temperaturu koristeći postojeći topli zrak koji se nalazi na višoj razini u prostoriji.

Modeli i načini postavljanja stropnog ventilatora

Kakve električne spojeve trebate?

Ako u stropu imate električni priključak koja nije spojena prekidačem za uključivanje i isključivanje, možete upotrijebiti bilo koji model s ugrađenim prekidačem za povlačenje, sa ili bez svjetiljke.

Za rad, jednostavno povucite kabel kako biste uključili ili isključili žarulju ili motor. Prekidač kabela za povlačenje također upravlja kontrolom brzine plafonskog ventilatora.

Alternativno, možete koristiti jedan od naših daljinskih upravljača za kontrolu brzine i svjetla. Ako imate električnu utičnicu u stropu koju kontrolira prekidač za uključivanje i isključivanje, možete također koristiti bilo koji model s ugrađenim prekidačem za povlačenje kabela.

Podesite željenu brzinu pomoću prekidača kabela za povlačenje. Smjer vrtnje se podešava pomoću kliznog prekidača na stropni ventilatoru.

Ventilator sada radi pri brzini i smjeru postavljenom prekidačem kabela za povlačenje kada se uključi prekidač za svjetlo. Kako vam je potrebna električna veza da biste promijenili brzinu, koristite prekidač za povlačenje kabela.

Ako želite zamijeniti svoje stropno svjetlo ventilatorom sa svjetlom, to je lako učiniti. Ako je korišten jednostavan prekidač za svjetlo, možete ga ponovno koristiti.

Prekidač kabela za povlačenje plafonskog ventilatora je isključen, a kabel za svjetlo uključen. Kada uđete u sobu, možete uključiti i isključiti svjetlo kao i prije. Ako je potrebno, uključite stropni ventilator pomoću kabela za povlačenje.

Nadalje, prekidač za svjetlo može se promijeniti u SCNR5 5-stupanjski ili 4-brzinski ST4 / 150 II upravljač. Ako imate dvopolnu sklopku (L1, L2, N, E), motor i svjetlo mogu se samostalno isključiti.

U tu svrhu koristite SCNRL 5-brzinski regulator ili ST4-400 s ugrađenim prekidačem svjetla.

Priključivanje prigušivača za svjetiljku moguće je pomoću zasebne faze, u kombinaciji s jednim od Casa Fan regulatora brzine.

Ako niste sigurni koju kontrolu trebate koristiti u svojoj aplikaciji, obratite se električaru. On će vas savjetovati profesionalno.

Također će vam ispričati o raznim načinima na koje Casa Fan ventilatori mogu biti jednostavno i pravilno instalirani.

Stropni ventilatori ili klima uređaji?

Koliko struje koristi ventilator u usporedbi s klima uređajem?

Odabir stropnih ventilatora, za razliku od klimatizacije, znači korištenje samo malog dijela električne energije koja se potroši u kućanstvu.

Ventilatori štedi vlasnicima kuća pozamašan iznos novca koji bi inače bio utrošen na napajanje njihovog hlađenja, no osim uštede pruža više ekološki prijateljski i održiv način za poboljšanje temperature u kućanstvu.

S porastom svijesti o okolišu na globalnoj razini. Ako je okruženje još uvijek previše toplo, možete koristiti kombinaciju stropnih ventilatora i klima uređaja, koji će vam i dalje omogućiti manje energije i osigurati da se osjećate ugodno.

Stropni ventilatori u uređenju interijera

Dok je tipična bijela klimatizacijska kutija standard i ne postoje privlačnija dizajnerska rješenja, zasigurno nije tako vizualno privlačna kao primjerice ručno izrađeni kolonijalni ventilator.

Ako želite stvoriti dizajnerski prostor koji će za vas biti ugodan i upečatljiv isplati se koristiti dizajnerski stropni ventilator umjesto ili u kombinaciji s vašim zrakom za luksuzniji interijer.

Održavanje stropnih ventilatora je jednostavno

Ako odvojite vrijeme za odabir visokokvalitetnog stropnog ventilatora od strane iskusnih profesionalaca, on će vam pružiti godine hlađenja, uz malo održavanja.

U Casa Fans tvrtci ručno testiraju svaki stropni ventilator kako bi vam osigurali samo iznimnu kvalitetu, uzimajući u obzir težinu svake komponente, kao i testiranje motorizirane opreme, kako bi osigurali dugotrajan konačni proizvod.

Održavanje - S klima uređajem, morate čistiti filtar svakih 30 dana. Nasuprot tome, stropni ventilatori, ako su pravilno postavljeni, treba ih samo čistiti svakih 4 mjeseca do godinu dana.

Troškovi kao i potrošnja stropnog ventilatora u usporedbi sa klima uređajem su zaista drastični. Stropni ventilatori osim svoje ekonomične potrošnje zahtjevaju i zaista ekonomično održavanje i brigu.

Osim troškova i dizajna, dolazi na red i ekološki aspekt koji je na strani stropnih ventilatora ali i zdravstveni čimbenici.

Klima uređaji vrlo su agresivni prema osobama koje su sklone glavoboljama i problemima sa sinusima dok će provjetrena prostorija sa laganim cirkuliranjem zraka omogućiti kvalitetan zrak bez negativnih nuspojava za vaše zdravlje.

Instaliranje i idealna veličina ventilatora

"Ultraslim"

Danas mnoge sobe imaju vrlo niske stropove. Da bismo uživali u udobnosti stropnog ventilatora u takvim sobama, Casa Fan nudi "ultraslim" odnosno ultratanke i niske modele uređaja u širokom rasponu koji imaju vrlo nisku ukupnu visinu.

Prilikom procjene sigurnosti korisnika s stropnim ventilatorima, bitna je udaljenost od poda do donjeg ruba elisa. Ovi modeli opremljeni su elisama koje su vrlo blizu stropu.

Međutim, zbog uskog zračnog razmaka između lopatica i stropa i zbog toga što je kućište zatvoreno do stropa, postoji povećana otpornost na isporučeni zračni tok, čime se smanjuje količina pomaknutog zraka i njegov efektivni raspon.

Zbog toga su u Casa Fan tvornicama dodatno modificirali suspenziju mnogih svojih stropnih ventilatora tako da se mogu montirati bez pada. Primjerice, model TITANIUM Casa Fan ventilator mjeri samo 190 mm od stropa do donjeg ruba elisa i ima samo neznatno smanjenje nominalnog protoka zraka.

Koja je veličina idealna za vaš dom?

Tablica u nastavku daje naznaku koji je promjer ventilatora potreban za određenu veličinu sobe. Veličine su za kvadratne sobe s visinom stropa od 2,30 do 3,30 m. U višim prostorijama odaberite sljedeći najveći promjer ventilatora.

Ultraslim stropnim ventilatorima prostruji manje zraka nego kod ventilatora koji su klasičnih modela. Vrlo često nas pitaju: nije li 132 cm veliki ventilator? Naravno, ako zamislite disk promjera 132 cm na vašem stropu, onda je to doista veliko.

Ali imajte na umu da motor ventilatora mjeri samo 30 cm u promjeru. Ovisno o modelu, ventilatori mogu imati 3, 4 ili 5 lopatica koje su mnogo uže. To znači da uređaj izgleda mnogo ugodnije od diska istog promjera.

 

Veličina sobe

Promjer elisa

do 8m2

75 cm

< 10 m2

90 cm

8 - 12 m2

103 cm

10 - 16 m2

120 cm

12 - 25 m2

132 cm

18 - 32 m2

140 cm

25 - 45 m2

160 cm

30 - 50 m2

>180 cm

 

Ukrasne prirodne elise

Novost u asortimanu Casa Fan ventilatora su ukrasne elise od prirodnih materijala koje su ručno izrađene, možete pronaći vješto tkane štapove od ratana, obojeni ili lakirani bambus u prugama ili osušeno palmino lišće rastegnuto na okvir koje će stvoriti posebnu atmosferu i biti dizajnerski detalj bilo koje sobe. Ove elise mogu se kombinirati s mnogim Casa Fan stropnim ventilatorima, ovisno o vašim individualnim potrebama i željama.

Napominjemo da su ove elise ručno izrađene. Male razlike, kao što je odstupanje u boji između nekih elisa, pokazatelj su ručne izrade istih. Nejednolika priroda gornje površine lopatica uzrokuje turbulenciju, smanjujući protok zraka i djelotvoran raspon svakog ventilatora. Ako vam je potrebna velika brzina zraka, najbolji odabir za vas bile bi standardne obične drvene elise.

2, 3, 4 ili 5 elisa?

Broj elisa i općenito ukupna površina koju elise zauzimaju zajedno određuju volumetrijski zračni mlaz ventilatora. Jednako je važan i profil, odnosno oblik elise.

Optimalni oblik profila vođene elise ventilatora je ona koja je zakrivljena, provodi više zraka nego glatke elise ventilatora. Tako, na primjer, stropni ventilatori Casa Fan NORDIK serije s tri profilne metalne elise provodi više zraka nego dekorativni drveni model s pet ravnih elisa.

Stoga, u svim Casa Fan ukrasnim stropnim ventilatorima, kut nagiba elise je optimiziran za snagu motora i brzinu kako bi se osigurao najbolji mogući rezultat uz dobru energetsku učinkovitost i jedva primjetnu buku za uporabu u stambenim i poslovnim prostorima. Na zahtjev, npr. zbog estetskih razloga, neki modeli (npr. Casa Fan Royal ventilatori) mogu također biti opremljeni s dvije ili četiri elise.

Držači odnosno vratila ventilatora

Stropni ventilator sa standardnim kratkim spuštenim vratilom savršen je za visine stropova do oko 2,6 m. Do visine stropa od oko 4,0 m, preporučljivo je upotrijebiti 60 cm dubine. Alternativno, može se upotrijebiti donji dio od 120 cm.

Zbog strukturalnih razloga i gdje je to potrebno, vratilo ventilatora može se blago skratiti na bilo koju veličinu između minimalne moguće i postojeće dužine držača ventilatora.

Visina stropa

Vratilo ventilatora

do 2,4 m

kraći profil

do 2,6 m

standardni profil

do 3 m

50 cm

do 4 m

60 cm

do 5 m

100 cm

> 5 m

120 cm

 

Ugradnja

U principu, stropni ventilator treba biti ugrađen na čvrstu površinu bez vibracija. Za spuštene stropove (stropovi od drva ili gipsanih ploča), pazite da ventilator bude pričvršćen na gredu, gredu ili slično.

Bilo kakva neravnina stropa može dovesti do znatne buke. Pazite da bilo kakvi predmeti (žarulje, kabeli, itd.) nisu u blizini te ih ne mogu dodirnuti elise ventilatora.

Koristite samo montažnu opremu koja se isporučuje za montiranje Casa Fan ventilatora.

Na stranicama proizvoda možete pronaći uputstva kako montirati svaki tip ventilatora koji se nalazi u ponudi. Potrebni su vam samo odgovarajući vijci za strop s odgovarajućim zidnim utikačima. Ako niste sigurni hoće li vaš strop nositi težinu ventilatora, obratite se stručnjaku za pomoć ili savjet.

Casa Fan ventilatori dolaze sa svim potrebnim dodacima koje trebate prilikom montiranja ventilatora.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!