rustikalna rasvjeta

 
 
 
 
 
 
 

Dekorativna rasvjeta - rasvjeta u svrhu umjetnosti

Čovjek je od najranijih zapisa imao smisao za lijepo i prostor u kojem se nalazi pokušavao je ukrasiti ponajprije špiljskim crtežima, kasnije dekorativnim predmetima isklesanim iz drveta i kamena, u dvorcima su to već bili portreti, predmeti ukrašeni dragim kamenjem i pojavljuju se svijećnjaci od srebra, zlata i dragog kamenja.

Eksperimentiranje svjetlom kao vidom umjetnosti datira u vrijeme Bauhausa čiju ostavštinu pronalazimo u velikim instalacijama metalnih šipki glatkih oblih oblika u koje su postavljene žarulje. Varijacije koje se postižu jednostavim materijalom kao što je metalna šipka su bezbrojne i vašem prostoru donose moderan, čist i vrlo elegantan izgled. Jedan ovakav luster u središtu prostora dostatan je da zamijeni sve ostale detalje u prostoru.  Svjetiljke od metalnih šipki geometrijskih oblika vašem prostoru donijeti će profinjen i ozbiljan izgled dok će ukoliko odaberete uzorak sa metalnim šipkama slobodnog uzorka vaš prostor dobiti trendi i moderan, vrlo zaigran i slobodan izgled, vrlo svjež i mladenački.

Kombinacije sa stalkom treba birati oprezno, ukoliko je staklo oblikovano i iskorišteno u ''chandelier'' stilu, odnosno lampe koje su bogate rezanim dijelovima stakla i resama načinjenim od istih u prostor ćemo dodati dašak ženstvenosti, elegancije ali i povijesnog, renesansnog stila budući da ovakvi bogati, kristalni lusteri asociraju na stare pariške dvorce u kakvima je Napoleon boravio.
Stakleni lusteri ravnog reza upotpunjeni crnim grubim materijalima koji  spajaju staklene stijenke prostoru daju modernistički izgled, smješteni iznad kuhinjskog šanka, radnog stola, vašeg omiljenog kutka za odmor ili dnevnog boravka, nema pravila, u svaki prostor savršeno će se uklopiti. Ako u vašem prostoru prevladavaju sivi i bijeli tonovi uz dodatak drveta u natural izdanju i bijelog čupavog tepiha ovi će vam lusteri dati izgled interijera kao sa naslovnica arhitektonskih novina!

Vaš prostor za rad može biti pravo mjesto na kojem ćete iskoristiti jednu ovakvu lampu, dizajn ovoga tipa razbiti će monotoniju a igra svjetla i sjene svakoga će dana stvarati nešto novo dok se sunce penje prema horizontu i iz različitih kuteva prolazi kroz staklene stijenke koje vise sa vašega stropa.

Niste tip za prevelike modernističke intervencije u vašem domu ali biste ipak nešto čime ćete zadiviti sve koji dođu u vaš dom? Za vas su savršene male stolne lampe u obliku kugle koje djeluju kao mali roboti u prostoru, ukoliko ste fan tehnologije ili poznate jednog takvog, lampa ovakvog dizajna će ga oduševiti. Svijetliti će u vašoj omiljenoj boji i podići vam raspoloženje kada budete zatrpani poslom i poslovnim sastancima, dašak razigranosti će vas razbuditi i osvježiti za daljnji rad. Prvenstveno su namijenjene najmlađima budući da imaju veliku skalu boja u kojoj mogu osvijetliti prostor to nitko ne mora znati, zar ne?

Rustikalna rasvjeta

Rustikalni stil

Rustikalni stil rasvjete kao i ukupnog uređenja interijera) svoj postanak datira u doba brojnih samostojnih kuća, koje su činile tkivo naselja. Posebno se to može dočarati kućama tipa koliba. Materijal koji dominira je drvo s ponešto željeznih (čeličnih) detalja. Osim toga, djelovi kuće su izgrađeni od kamenih blokova. Namještaj je bio načinjen od masivnog drveta sa svim svojim tipikumima, a presvlake i ostali djelovi pokućstva, nerijetko su izrađivani iz prirodne kože ili raznih vrsta tkanina. Zavjese su bile obvezni dio ovih prostora, a i one su bile izrađene od tkanina različite propusnosti svjetla. Svi materijali su imali svoje prirodne boje i teksture, koje su zaokruživale toplinu prostora.

Prostorima su često dominirali i elementi iz životinjskog svijeta, od trofejnih ukrasa na zidu do cijelih životinjskih koža na podovima. Ukrasi po zidovima i stalažama bili su izrađeni iz porculana, terakote i stakla, a slike su bile podosta rijetki ukras.

Jedan od centralnih elemenata prostora bilo je ognjište ili, kod bolje stojećih ljudi, zidni kamin. Oko tih su se mjesta okupljali ukućani i kratko zabavljali tijekom večernjih sati, čitajući, pričajući priče ili pjevajući u svečanijim prigodama. Vatra, kao element, imala je funkciju grijanja ali i svjetla, pa joj se pridavala posebna pozornost, održavajući ju živom ponekad i tijekom cijele noći, u zimskim danima.

Iz početka rasvjeta je bila na bazi voštanica i petrolejskih svjetiljaka, a kasnije je dominirala plinska rasvjeta. Ugođaj koji se osjećao u takvim prostorima je bio mješavina emotivnih krajnosti. Od topline koju su stvarali brojni manji izvori svjetla sa svjetlom toplo bijelih nijansi, sve do mističnosti i gotovo zebnje, u tamnim nerasvijetljenim kutovima i prolazima.

Budući je rustikalni stil iznimno teksturalni, ugođaj bi se stvarao već s malim količinama svjetla iz postojećih izvora.

Uvođenjem električne rasvjete, vrsta i broj svjetiljaka u ovakvim prostorima, povećao se i dopunio funkciju. Tako su se počele pojavljivati viseće svjetiljke i podne stojeće svjetiljke. Do tada svjetiljke su bile isključivo zidne i stolne.

Materijali od kojih su svjetiljke izrađivane bili su drvo, metal i staklo, sa platnenim ili pergamentnim sjenilima. Ova sjenila su uvelike smanjivale efikasnost svjetiljaka, jer su to iz početka bili dosta debeli i neprovidni materijali.

Danas, u doba sintetskih materijala, paleta proizvoda iz domene rustikalne rasvjete uvelike se povećala, međutim dizajn svjetiljaka je ostao gotovo isti kao i na početku. Tako govorimo o svjetiljkama na bazi metalne konstrukcije s drvenim ukrasima te platnenim sjenilima.

Rustikalni stil nije rezerviran samo za interijer. Ako je Vaša kuća izgrađena na bazi kamenih blokova ili drvenih elemenata, rasvjetom možete stvoriti ugođaj prave rustike. Načelno, svjetlo bi trebalo naglasiti materijale i njihovu teksturu, a to se ostvaruje s postavljanjem usmjerenih svjetiljaka u zemlju ili gornji rub građevine, te usmjeravanjem svjetla uz zid. Na ovaj način naglašavaju se neravnine i tekstura materijala i u konačnici se replicira dojam kojega zgrada ostavlja tijekom dnevnog svjetla.

Vaš dom ne mora biti u nekim udaljenim planinskim djelovima zemlje da bi u njemu stvorili rustikalni ugođaj. Ovaj stil može „zagrijati“ svaki prostor, bio on u udaljenim samotnim lokacijama, predgrađu ili u samom centru grada. U konačnici, boravite u interijeru a interijer možete dekorirati prema vlastitoj želji i nahođenju, spretno kombinirajući materijale, boje te svjetiljke. Ne zaboravite da je za stvaranje ugođaja u prostoru od presudnog značaja rasvjeta, pa Vam iskrenstručne usluge u tom smislu ako sami niste u mogućnosti procijeniti.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

 

Rustikalna rasvjetaRustikalne lampe

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!