rasvjetna tijela

 
 
 
 
 
 
 

U FOKUSU: Sve o rasvjetnim tijelima - Lusteri

Luster je rasvjetno tijelo u kojem se svjetla nalaze raširena u nekoliko grana, viseći sa stropa pomoću kabela, lanca ili metalne šipke.

Blagavaonica sa lusterom

Iako su svi lusteri jedinstveni stilom, najčešći cilj postavljanja lustera je njegova  dominacija u prostoriji ili podizanjesveukupnog stila prostora. Lusteri se ističu kao centar zabave, svjetlucajući i sjajući od dvije pa do stotinu žaruljica, dodajući dozu drame bilo kojem interijeru.

 

Klasični luster sa svojim mnogim svjetlima, svoju blještavost širi u gornjem dijelu prostorije, stvarajući veliki izvor ambijentalne rasvjete za sobu. Zbog svoje veličine i kitnjavosti lusteri se često postavljaju u visokoprometna područja gdje osiguravaju izuzetan dojam. Najljepše lustere možete vidjeti u grandioznim predvorjoma  ili velikim  formalnim blagavaonicama.

Luster srednje veličine dobro funkcionira u tradicionalnim blagavaonicama i kao centralna točka spavaćih soba, dnevnih boravaka i kuhinja.

Ako je stol u blagavaonici izuzetno dug, razmislite o postavljanju dva lustera srednje veličine umjesto jednog velikog. Tako ćete postići bolji efekt.

Isto tako, impresionirajte sami sebe popularnim trendom postavljanja malog lustera u svoj garderobni ormar. Ovo je jedan  od najdomišljatijih načina za osvjetljavanje garderobe.

Ostala rasvjetna tijela naglašavaju dizajn prostorije, a lusteri preuzimaju glavnu ulogu i daju glavni ton prostoru. Bez obzira na promjene u trendovima većina lustera zadržava jačinu i kvalitetu i uvijek su u modi.

Lusteri se obično kategoriziraju ukupnim brojem žaruljica i stilom. Kao što smo ranije spomenuli, lusteri mogu biti ogromni: stotine žaruljica često ukrašavaju predvorja hotela ili operne kuće.

1.Lusteri sa sjenilima

Svako svjetlo na ovoj vrsti lustera ima svoje sjenilo koje raspršuje i reflektira svjetlost prema dolje. Jednostavno i efektno, sjenila  izrađena od stakla i tekstila, učjepšavaju vaš okoliš.

2. Lusteri kao svijećnjaci

U FOKUSU: Sve o rasvjetnim tijelima - Lusteri

Ova forma uključuje mnogo stilova a osnovna joj je premisa slaganje svjetla u redove na način da se ti redovi slažu jedan iznad drugoga.

Ovaj tip lustera jedan je od najstarijih oblika u kojem glavnu ulogu imaju uski, dugi svijećnjaci i žarulje E12 oblika plamena ili torpeda. Vrlo često se ovaj oblik rasvjete može naći i u verziji za vanjske prostore.

3.Veliki kristalni luster

Kristalni i puni perli. Kad zamišljate lustere, ovi vam sigurno prvi padaju na um. Ova rasvjetna tijela smatraju se najornamentiranijim tipom lustera:  kristali reflektiraju svjetlost i dodaju glamur prostoru.

Perlice stvaraju malo kapriciozniji stil. Biseri, kuglice u boji ili čak školjke garantiraju elegantno ili sjetno raspoloženje, ovisno o vašem stilu. (U slučaju kupnje kristalnog lustera morate biti svjesni da je kristal potrebno čistiti svakih šest do devet mjeseci da bi zadržali sjaj.)

4.Mali lusteri postali su popularni izbor za garderobe i kupaonice. Njihova mala veličina dozvoljava im da se postave čak i u kuće sa niskim stropovima i u ponešto nekonvencionalnim prostorima.

Kod postavljanja lustera obavezno vodite računa o tome koliko prostora za kretanje ostavljate ispod njega. Nikome vaš lijepi luster neće biti drag ako će morati paziti da ne udare glavom u njega.

Većina lustera ima prilagodljivi lanac ili metalnu šipku i mogu se lako namjestiti.

Lucide rasvjeta

Pitate se koji proizvođač nudi jednako kvalitetna rasvjetna tijela za unutarnju i vanjsku upotrebu? Odgovor je, jednostavno, Lucide. Ovaj se brend može pohvaliti i visokim standardom kvalitete i vrhunskim dizajnom. Evo zašto bi mogao biti najbolji izbor baš za vaše potrebe!

Lucide rasvjeta proizvodi izrađeni su od najboljih materijala

Sanjate o podnim svjetiljkama izrađenim od visokokvalitetnog drva? Želite obogatiti svoj životni prostor rasvjetnim tijelima od prekrasno obrađenog nehrđajućeg čelika? Bez obzira na vaše stilske preference, tražite li kvalitetu, nećete vam biti teško naći ju upravo među Lucide proizvodima. Što god da odaberete, možete biti sigurni da će vam trajati i da će uljepšavati vaš dom još godinama!

Lucide rasvjeta visoko su učinkoviti

Treba vam zidna svjetiljka koja se može namještati? Želite opremiti svoj dom rasvjetom čiji se intenzitet može podešavati? Lucide proizvodi širok raspon rasvjetnih tijela, ali jedna od najvećih prednosti ovog brenda upravo je funkcionalnost proizvoda. Vodite li se praktičnošću prilikom uređenja doma, bit će vam užitak razgledavati ih, a nešto će vam zasigurno i zapeti za oko!

Lucide rasvjeta proizvodi slijede najnovije trendove

Trendseterima među nama bit će drago čuti da je Lucide jedan od brendova koji puno toga polaže u estetiku. Želite li ono što još nije viđeno, ono što iskače u kojem god se prostoru nalazilo, prije ćete to naći kod ovog belgijskog proizvođača nego kod nekog drugog. Pripremite se stoga za lov na najnovije trendove!

Lucide proizvodi prikladni su za sve vrste prostora

Kako smo naglasili i na samom početku, Lucide je proizvođač koji svoje mušterije opskrbljuje širokim rasponom rasvjetnih tijela. Među njima su i klasična rasvjetna tijela za unutarnju upotrebu, ali i ona za vanjsku. Nije bitno opremate li kuhinju ili dječju sobu, svoj dom ili poslovni prostor, unutrašnjost ili vanjski dio kuće, Lucide teži tomu da vam sve to pruži na jednom mjestu!

Dolaze u svim mogućim stilovima

Volite kombinaciju drva i metala? Uvijek se odlučite za ono najneobičnije? Jedva čekate osvježiti svoj prostor nekom toplom ili kričavom bojom? Bez obzira na individualne preference, Lucide je brend koji nikad ne razočara. Kod njih ćete naći sve od klasične stolne svjetiljke u neutralnim bojama do futurističkih komada u hrabrim nijansama!

Kako postići prekrasno osvjetljenje u kupaonici - kupaonska rasvjeta?

Iz nekog razloga, ljudi jednostavno ne pridaju previše pažnje osvjetljenju kupaone kada kupuju, iznajmljuju ili renoviraju kuću ili stan. U većini slučajeva, postavljanje jednog jedinog stropnog svjetla u središte prostorije nije dovoljno. Vjerujte mi kad kažem da vrijeme koje ćete utrošiti na planiranje i biranje osvjetljenja kupaonice nije bačeno vrijeme. Osim transformacije izgleda toaleta, prekrasno kupaonsko svjetlo poboljšat će vašu svakodnevicu jer morate priznati: svaki vaš dan počinje i završava na ovome mjestu.

   Ovo su faktori koje morate uzeti u obzir pri kupnji kupaonskih rasvjetnih tijela: jačina svjetlosti , stil ( tradicionalan ili moderan) i raznolikost svjetala, kako bi našli osvjetljenje koje najviše odgovara Vašim potrebama. Uz to se posebna pozornost mora pridati smještaju ogledala koje će optimalno iskoristiti i prirodno i električno svjetlo u toj prostoriji.

   Danas je u trendu postavljanje prekidača kojim se može regulirati jačina osvjetljenja u kupaoni pa je i to jedna od vaših mogućnosti. Uzimajući u obzir da kupaona postoji kao vaša oaza mira i vraćanja svježine i energije vjerojatno biste željeli imati i tu mogućnost kontroliranja intenziteta svjetlosti.

Kako mogu upotrijebiti svjetlo u kupaoni da naglasim neke dijelove i postignem efekt topline?

   Osvjetljenje koje, osim što dodaje dubinu nekom ambijentu, naglašava i određene elemente, izuzetno dobro funkcionira u kupaonicama. Možda ste oduševljeni svojim novim pločicama, ili imate umivaonik koji je vrlo profinjen - u svakom slučaju naglasite te dijelove i dobit ćete predivan ugođaj u prostoriji.

   Kupaona služi kao vaš osobni prostor i za funkcionalne zadatke kao što su kupanje ili dotjerivanje. Sa mnogo svjetala na pravim mjestima možete postići traženu količinu svjetla koja bi Vam inače bila ograničena, ili zbog sjena ili zbog odbljeska svjetlosti.

   Raznolikost ovih izvora pomaže u balansiranju svjetala. Uređivanje kupaone u slojevima ( zidni svijećnjaci, viseće svjetiljke, raspršeno svjetlo i sl. ) će unijeti dodatni dramatični efekt naglašavajući dekorativni namještaj i elemente u njoj. Ako tražite svjetlucavi efekt, obavezno kupite kristalna ili staklena svjetla.

   Što je Color Rendering Index ili CRI? Kako mi on pomaže u izboru rasvjetnog tijela za kupaonicu?

   Ovaj se termin koristi kako bi Vam se lakše predočio način na koji će izvor svjetlosti stvarno prikazivati boju elemenata i objakata koje će osvjetljavati. Ako npr. osvjetljenje u Vašoj kupaoni  ima CRI barem 80, to znači da će se sve u Vašoj kupaoni prikazivati baš kao da je na prirodnom svjetlu.

   U namjeri da se umanji ili potpuno izbaci sjenčanje ili pak blještanje zida, umivaonika ili slično, kupaonica mora imati pravu boju bijele svjetlosti. LED ili ne, ova svjetla su idealna za dotjerivanje zato jer će točno prikazivati ton Vaše kože.

   Nadalje, često se spominje i temperatura boje svjetla. Za vašu kupaonu je važno da imate svjetiljku sa temperaturom boje od 2700-3000 K. To je važno jer ona daju idealno osvjetljenje . Bilo koja lampa sa temperaturom od 3500 K do 4000k , svjetlosti daje laganu plavkastu notu.

Postoje li mogućnosti za osvjetljavanje tuša? Jesu li sigurne za korištenje?

   Kupaone su vlažne prostorije i sa toliko vlage u zraku svjetiljke moraju biti otporne na koroziju i rđu. Dobra je vijest da postoji dostupna ali ograničena verzija  koja se može koristiti u tuš kabini ili uz rubove kade. Tu se može birati između različitih oblika , uzorka i obrade.

   Sa visećim vodootpornim svjetlima  možete dobiti fantastično osvjetljenje, posebno ako su grupirana i manje veličine. Bez obzira jesu li skuplje ili jeftinije, vodootporne svjetiljke mogu biti i zabavne i terapeutske ako se instaliraju u kadu kroz plavi, zeleni ili crveni filtar.

Možete li mi pomoći sa nekim  idejama u kreiranju kupaone za svakoga ?

   Nije važno imate li hrabre uzorke, elegantne udubljene niše ili neke duboke boje razbacane površinom kupaone, stilski dizajnirane umivaonike, stoliće ili ogledala – najvažnija je stavr u tome koliko ćete biti kreativni u osvjetljavanju ovih elemenata.

   Ako često imate goste u svojoj kući,gosti su često osjetljivi na ovu vrstu osvjetljenja jer ne vole osjenčanost pri uređiavanju ili šminkanju. Jedan od načina kako to postići je montiranje dvije zidne svjetiljke  nekoliko centimetara udaljenih od ogledala na svakoj strani ako je ogledalo postavljeno točno iznad umivaonika. Osigurajte se da će dno sjene koju daju lampe  započeti tek iznad visine razine očiju ukućana. Svjetiljke će dati umreženu svjetlost koja će pokrivati cijelo područje ispred ogledala. Slobodno ih postavite simetrično jer će se na taj način dodatno isticati komplementirajući prostor i pozadinu. U slučaju kada ogledalo pokriva cijelu širinu umivaonika mnogo je bolje rješenje postavljanje svjetiljki  direktno na ogledalo.

   Ovaj problem stvaranja sjena možete riješiti i postavljanjem rasvjetnog tijela na stropu. Postavljanjem horizontalne šipke na kojoj se nalazi više manjih svjetiljki na visinu bar 2 metra iznad poda, dobit ćete jednoliku količinu svjetla na licu osobe koja stoji ispred ogledala.

   Mliječnobijela sjenila za lampe su najbolji izbor za jasno i glatko osvjetljenje, dok tekstil ili prozirno staklo  zapravo na kraju daju umanjenu i zagušenu svjetlost.

Što učiniti ako svoju kupaonu želim osvijetliti  i urediti namjenski?

   Slojevi koji će naglasiti ambijent i stvoriti namjenu daju posebnu dimenziju uređivanju kupaonice. Ako ih znate stvoriti, kupaona će vam biti osvijetljena točno kako ste željeli. Namjensko osvjetljenje je recimo vrlo bitno kod brijanja ili šminkanja. Lako je i instaliranje osvjetljenih ogledala u zidu koja se mogu privlačiti po potrebi i vraćati u svoj prvotni položaj nakon završetka onog što smo radili.

   Za ovakvu namjenu obavezno koristite LED žarulje. One će stvoriti najbolju atmosferu. Stavite ih sa strane polica ili niša koje imate, ili pak na strop. Možete stvoriti posebnu atmosferu ako ste nabavili svjetla prilagođena baš vašim željama koja ćete postaviti uz rub kade ili ispod prozorskih daski. Kako svjetla usmjerena prema dolje ublažavaju izgled umora na vašem licu, tako toplo obojena LED svjetla u lancu koja se nalaze i na dnu i na vrhu zida prateći oblik ogledala, kvalitetno poboljšavaju svačije raspoloženje i daju izuzetno dobar efekt.

   Nadamo se da ste našli informacije koje su vas zanimale. Za sve dodatne informacije i upite slobodno nam se obratite.

Rasvjeta,rasvjetna tijela i lusteri u Art-rasvjeti

Da li ste sigurni da znate što želite? Što sve prostor kojega stvarate mora sadržavati? Kako bi prostor kojega opremate trebao izgledati?

Koja bi se atmosfera u njemu trebala stvoriti?
Mnoga su pitanja koje si investitori ne postavljaju na samom početku kreiranja vlastitog prostora, a još manje je točnih (dobivenih) odgovora na ta pitanja. Stoga, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli pomoći.
Za početak, morate biti svjesni da je danas vrijeme uskih specijalizacija i ne postoje „majstori za sve“! Stoga se za kreaciju Vašeg zdanja obratitie arhitektima!

Za opremanje rasvjetom, obratite se stručnjacima za rasvjetu. Zasigurno se nećete u slučaju zubobolje, obratiti Vašem susjedu veterinaru ili ginekologu, a posebno ne „Štefu“ koji zna sve popraviti.

Naravno, otići ćete stomatologu. Imajte na umu da su najbolja rješenja ona koja izvedu stručnjaci. U konačnici, taj pristup će Vas i najmanje koštati, bez obzira što Vam se može učiniti da ste to u stanju riješiti sami.

Iskustvo govori da vlastita rješenja nikada nisu potpuna a osim toga, na kraju koštaju najviše jer će biti potrebno mnogo toga mijenjati „u hodu“, nakon što se „u živo“ uvjerite da ste pogriješili u procjeni ili prosudbi pa i u nabavci.zidne lampe
Moramo reći da su ponekad upravo detalji onaj presudni jezičac na vagi koji će neki prostor učiniti dobrim, jako dobrim ili savršenim, no da bi se moglo doći do oga, potrebno je veliko iskustvo i godine prakse, te svakodnevnog informiranja. Kada Vam arhitekt ili dizajner rasvjete u kratko vrijeme daju skice prijedloga rješenja, nemojte to devalvirati, jer njima je bilo potrebno malo vremena (ali PLUS desetljeća učenja, iskustva i prakse) da bi do toga došli.

Zato krenite od sebe i procijenite koliko bi nekome naplatili uslugu iz domene kojom se Vi bavite, te koliko Vam je trebalo vremena za doći na ovu poziciju na kojoj ste sada (ako ste s tom pozicijom zadovoljni).
Od tri najvažnije komponente izvedbe Vašeg prostora, ODLIČNA IZVEDBA, JEFTINO i BRZO, nemoguće je dobiti sve tri.

Toga morate biti svjesni. U najboljem slučaju, dobiti ćete dvije, a i s time bi trebali biti zadovoljni, jer mnogi ne dobiju niti jednu od navedenih. Zašto? Zato jer ne planiraju i zato što na samom početku ne traže odgovore na pitanja poput onih s početka ovog teksta.
Najvrijednija rješenja ne nastaju preko noći i često su za njihovu izvedbu potrebni posebni elementi koji se ne drže na skladištima, već izrađuju po narudžbi. Takvi elementi nerijetko imaju i relativno (ili apsolutno) visoku cijenu. Ipak, u suradnji s kvalitetnim etabliranim stručnjakom, počesto se mogu očekivati i „personalizirana“ rješenja koja je možda potrebno izraditi samo za Vas, što Vas ukonačnici ne mora koštati previše, jer, još uvijek je moguće pronaći kvalitetne majstore koji će Vam izraditi komad namještaja ili svjetiljku po nacrtu stručnjaka a koji Vas neće skupo koštati.

Naravno, za to će im biti potrebno dosta vremena, no u konačnici ćete dobiti točno ono što ste tražili.
Tri su načina opremanja Vašeg prostora, pa ćemo Vas podsjetiti na sva tri:
1. Prostor opremate prema vlastitom nahođenju – šanse da na kraju ta kreacija ispadne dobro i jeftino, manje su od 50%, osim ako niste sami stručnjak za opremanje prostora. Ova opcija Vam osigurava najkraće vrijeme čekanja do konačnog rješenja, i  to je sve! Šanse da nakon što opremite svoj prostor sami, na kraju ne budete zadovoljni su jako blizu 100%,  procijenite između svega dostupnoga koje je najbolje rješenje. Tada ćete tražiti drugo rješenje, pa možda i treće, sve dok ne budete zadovoljni, a to će Vas koštati vremena i novca!
2. Prostor Vam opremaju trgovci (namještajem, rasvjetom, dekorima, tepisima, zavjesama, ...) – prostor će po svemu sudeći na kraju ispasti dobro, jer trgovci su danas jako dobro instruirani u smislu pojedinih rješenja. Stoga budite oprezni i ako niste sigurni u kvalitetu ponuđenog rješenja, potražite drugo mišljenje (ako nemate izbora, opet se obratite trgovcu, ali drugome). Šanse da Vaš prostor bude dobro izveden su preko 75%, no također, šanse da to rješenje platite znatno skuplje od onoga što ste očekivali su jako blizu 100%! Vrijeme do konačnog rješenja, na skali od 1 do 5, biti će između 1 i 2 !

Morate znati da se u ekstremnim slučajevima, trgovci trude prilagoditi Vaš prostor svojim proizvodima.
3. Prostor Vam osmišljaju stručnjaci – šanse da dobijete optimalno rješenje po svim kriterijima (cijena, kvaliteta i rok) su najveće! Na primjer, stručnjaci koji dizajniraju rasvjetu će se uvijek konzultirati s Vama ali i s glavnim projektantom (arhitektom) te će tek nakon koncenzusa, dati svoj konačni prijedlog.

Ova opcija Vam nudi 100% najbolje rješenje, s time da bi u cjenovnom smislu (u odnosu na Vaša očekivanja), na skali od 1 do 5, trebali proći s oko 2! Ipak, rokovi će biti nešto duži poradi kvalitetnog projektiranja, čestih konzultacija te izbora iz ogromne ponude koja je dostupna na tržištu.
Na Vama je konačna odluka, ali sada kada smo Vas podsjetili na sve dobre i loše strane pojedine opcije, sami ćete odlučiti za onu koja Vam najviše odgovara. (Nemjote reći da Vam nismo sve rekli !)
Art rasvjeta je trgovačka kuća koji Vam otvoreno daje ovakve savjete, a to nas zasigurno razlikuje od drugih trgovaca.

Procijenite sami! Mi smo se specijalizirali za rasvjetu ali za kvalitetna rješenja sami angažiramo vrhunske stručnjake iz područja dizajna rasvjete, čime svakodnevno povećavamo broj naših zadovoljnih klijenata!

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

rasvjetna tijelapodne lampereflektorirasvjeta

Kratkovidnost kod djece – često posljedica noćnog svjetla

Veliki dio oftalmologa i pedijatara se slaže u činjenici da djetetu ne treba svjetlo pokraj glave, dok dijete spava. Činjenica je da je naše oko uvijek budno, pa tek kada se sklope očni kapci, prestane dotok vizualnih informacija u mozak i mozak nalaže tijelu da se počinje odmarati. No, budući je kapak te malo deblji kožni prekrivač oka, kroz njega svjetlo prolazi. U tim okolnostima podsvijest ostaje budna jer je podsvijest vezana uz dio mozga koji se zove amigdala. Amigdala, povezana s Talamusom predstavlja optički aparat za preživljavanje. Ovaj par budno motri na sve neobične i nagle promjene u našem vidnom polju, kao i na intenzitet svjetla koje nam ulazi u oko. Na neki način, intenzitet svjetla uključuje ovaj sustav samoodržanja. No, osim podsvijesti, očni živci uporno u vizualni korteks (dio mozga zadužen za interpretaciju slike koja nam ulazi u oko) šalju signale. Mozak ih, dakako obrađuje u kontinuitetu. No, budući nema oštru sliku koja mu dolazi, pokušava povratnim vezama natjerati oko da se adaptira i smanji fokusnu udaljenost, ne bi li na taj način raspoznao sliku. Upornim dugotrajnim procesom ove vrste, oko se trajno deformira i dijete postaje kratkovidno. Ova je pojava zabilježena kod oko 50% djece! Stoga, dragi roditelji, umjesto svjetla pokraj glave Vašeg djeteta, prije spavanja ispričajte djetetu lijepu priču sa sretnim završetkom, zagrlite ga i poljubite. Objasnite mu da ste blizu. To će mu biti sasvim dovoljno za miran san. Morate znati i činjenicu da je ljudsko oko (posebno kod mladih ljudi) sposobno rapoznavati prepreke i u uvjetima gotovo nikakve rasvjetljenosti. Uz to Vam moramo reći da je intenzitet svjetla koje ljudsko oko može koristiti za razaznavanje predmeta oko sebe samo 0,01 lx (što odgovara rasvjetljenosti koju generira zvjezdano nebo bez mjesečine). Dakle, ako se dijete i probudi tijekom noći i želi Vas potražiti, slabašno svjetlo koje postoji u svakoj sobi (a dopire kroz prozor), biti će mu dovoljno da stigne do Vas bez udaranja o potencijalne prepreke na svom putu.
Ako ipak želite svom djetetu ostaviti neko prigušeno svjetlo, neka to bude slabašna svjetiljka koja se direktno utiče u utičnicu na zidu (ujedno štiti od dodira djetetove ruke s opasnim naponom u električnoj utičnici). Ta mala tinjalica je uvelike dovoljna za sve noće djetetove potrebe.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Bling-bling

Raskoš i kristali, kao u dobra stara vremena

Katalog: WOFI 2012

Sjetite li se starih filmova i grandioznih scena balova, prekrasnih haljina, elegantnih odijela i klasične glazbe, sigurno se sjećate i velikih i dobro osvijetljenih balskih dvorana. One su imale velike lustere s tisućama staklenih ukrasa koji su svojim površinama dodatno stvarale magičan ugođaj te pokazivale raskoš i blještavilo, a vrlo često i bogatstvo.
Danas su balovi i takav tip arhitekture daleko iza nas, no ostalo je ono najbolje – raskošna rasvjeta. Tisuće kristala koje reflektiraju svjetlo, kapljice vode i blještavilo poslužili su kao inspiracija za seriju rasvjetnih tijela marke Wofi koje se u potpunosti oslanjaju na refleksiju. 

Katalog: WOFI 2012

Prilikom odabira ovakvog tipa važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Važno je uzeti u obzir veličinu prostorije kako luster ne bi bio prevelik ili premalen. Namjena prostorije je bitna – ako ćete u prostoriji boraviti više danju nego u večernjim satima, možda ovakav luster nije dobro rješenje, budući da se njegov potencijal neće moći u potpunosti iskoristiti. Ovakav tip lustera primjeren je za blagovaone koje se koriste u posebnim prilikama te dnevne boravke koji su površinom veći. Budući da je ovakav tip lustera raskošan i upečatljiv, treba ga promatrati i u odnosu na namještaj. Pokušajte prostoriju u kojoj je luster opremiti s namještajem kojeg prate prirodne linije, uzorci i boje kako dojam cjelokupne prostorije ne bi ispao kičast.

Katalog: WOFI 2012

Jako je važno i napomenuti da je danas dizajn ovakvih lustera moderniji i drugačiji, ali je ideja raskoša i blještavila ostala i u današnjim vremenima. Mali savjet: budući da su ovakvi lusteri prvo što se vidi prilikom ulaska u prostoriju, potrebno ga je redovno čistiti kako bi i dalje ostao blještav i magičan.

Katalog: WOFI 2012

Štedljiva rasvjetna tijela - štedna žarulja

Žarulje sa žarnom niti (klasične ili „obične“ žarulje) energetski su daleko najlošiji oblik rasvjete, jer one od svoje ukupne energije za dobivanje svjetlosti potroše samo 5 %, a ostatak se njihove energije pretvara u toplinu. Postoje međutim i žarulje koje mnogo učinkovitije iskorištavaju energiju. Važno je znati svrhu određene žarulje, budući da svjetlost ne određuje samo jačina osvjetljenja već i tzv. temperatura svjetla.
Najbolje je svjetlo ono koje je nalik sunčevoj svjetlosti, tj. onoj kojoj je naš vid i prilagođen.
Za neke primjene međutim, kao što je primjerice vanjska rasvjeta, temperatura svjetla nije osobito bitna, pa je vanjska rasvjeta, jer joj je jedina funkcija da osigura vidljivost, najčešće žute boje i lošije kvalitete.
Te, natrijeve žarulje, ekonomski su najisplativije.

Od rasvjetnih tijela koja zamjenjuju „obične“ žarulje najštedljivije su fluocijevi

,čija je iskoristivost oko 5 puta veća od one u „obične“ žarulje. Na taj način primjerice fluocijev snage 50 W zamjenjuje žarulju sa žarnom niti od 250 W, a uz veliku uštedu energije daje i kvalitetnije svjetlo. Cijena je fluocijevi zbog toga i višestruko viša od cijene obične žarulje, ali je i njezina trajnost oko 20 puta dulja, pa je dakle i energetski i financijski isplativija.
Problem fluocijevi je u tome što one zahtijevaju posebne svjetiljke, što veoma često može biti problemom.

Zbog toga su osmišljene štedljive žarulje koje rade na istom principu, a može ih se spojiti na iste svjetiljke kao i „obične“ (klasične) žarulje.

Štedne žarulje ili fluokompaktne žarulje (štedna žarulja) također troše oko 5 puta manje električne energije od klasičnih žarulja

, ali je njihov životni vijek nešto kraći od vijeka fluocijevi (do 15000 sati rada ili čak 15 puta duže od klasičnih).
Usto ih je moguće ugraditi u bilo koju svjetiljku u kojoj su prije bile klasične žarulje.

Bitno je naglasiti da i fluokompaktne žarulje postoje u velikom broju varijacija, i da se također razlikuju u cijeni. Njihova štedljivost i kvaliteta svjetla nije upitna, pa je bolje i isplativije kupiti štednu žarulju provjerenoga proizvođača bez obzira na višu cijenu.
Halogene su žarulje također bolje od klasičnih, a prikladne za stolne svjetiljke i reflektore.
One su oko 50 % učinkovitije i višestruko dulje traju.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Svjetlost-svjetiljke

Svjetlost

Kako će boje, različite plohe i oblici u stambenom prostoru djelovati na ljudsko oko ovisi ili o prirodnoj ili o umjetnoj svjetlosti. Maštovita i dobra rasvjeta pridonosi izgledu cjelokupna doma. Oblici, veličina i ugođaj određenoga prostora izravno ovise o vrsti svjetlosti kojom je prostor osvijetljen. U planiranju bi rasvjete trebalo podjednako voditi računa o prirodnoj i o umjetnoj svjetlosti. Može zvučati neobično, ali neophodno je razmjestiti pokućstvo u stanu prije izbora rasvjete i postavljanja rasvjetnih tijela. U dnevnoj se sobi oko toga ne treba previše zamarati ali u kuhinji, gdje je rasvjeta povezana s određenim aktivnostima, budite mnogo pažljiviji. Vodite računa i o vanjskoj rasvjeti, tj. onoj izvan kuće, ispred ulaznih vrata, u garaži itd. Sve električne radove i rasvjetne instalacije i postavljanje rasvjetnih tijela trebao bi obaviti kvalificirani električar. Odnos svjetla i sjene također igra vrlo važnu ulogu u osvjetljavanju prostorija. Ravnomjerno osvijetljena prostorija s malo ili nimalo sjena ubrzo postaje nezanimljiva, a boravak u njoj zamoran. Struktura i boja osvijetljene površine mijenjaju se ovisno o vrsti i jačini svjetlosnoga izvora i kutu pod kojim svjetlost pada na nju. Primjerice, neravan zid ili zidni vijenac obasjan izravnom, punom svjetlošću postaje ravan i gubi se treća dimenzija. Zid osvijetljen iskosa, pomoću usmjerena svjetlosnoga izvora sa stropa, djeluje sasvim drukčije. Na sličan način mijenja se i boja osvijetljene površine, ali u tome dodatnu ulogu ima jačina svjetlosti i vrsta žarulje. Kupujte svjetiljke koje odgovaraju stilu prostorije, koje dugo traju, koje se lako čiste i održavaju i s kojima se spretno i lako rukuje. Prije bilo kakve konačne odluke u odabiru pojedinih rasvjetnih tijela, treba planirati rasvjetu za svaku prostoriju pojedinačno, vodeći računa o njezinu rasporedu i djelovanju. Brojne i raznovrsne svjetiljke i žarulje u trgovini mogu zbuniti kupca, ali u osnovu postoji samo nekoliko vrsta rasvjetnih tijela. Slično je i s tehničkim nazivljem (terminologijom) koja veoma često zbunjuje i stručnjake, a kako onda ne bi i laike. U sljedećim ćemo Vam rubrikama pokušati razotkriti sve tajne vezane uz rasvjetu i razvrstati ih u jednostavne grupe kako bismo vam olakšali snalaženje. Također ćemo se pokušati služiti i što jednostavnijim izrazima kako bismo Vas poštedjeli terminološke zbrke. Objavljeno 15.12.2006.

Kvalitetna rasvjetna tijela - najbolja svjetlost našega doma

Kvalitetna rasvjetna tijela

Na psihičko, fizičko i fiziološko zdravlje ljudi utječe svjetlost, kako ona sunčeva tako i ona umjetna, pa onda kada kažemo da naša životna i radna učinkovitost i koncentracija ovise o količini i kvaliteti svjetlosti koje obasjava naše svakodnevne aktivnosti nismo puno pogriješili. Unatoč našemu znanju i razumijevanju važnosti svjetlosti, veoma se često događa da mu ne poklanjamo dovoljno pažnje prilikom osmišljavanja našega životnoga prostora. Prilikom uređenja svoga doma, a kako bismo postigli poseban ugođaj, obično se služimo maštom i posežemo za različitim zidnim bojama, biljkama, zastorima ili nekim drugim dekoracijama. Međutim, samo su najbolji svjesni činjenice da će najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućiti upravo pravilno i stručno postavljeni izvori svjetlosti koji će istaknuti sve prednosti i sakriti sve nedostatke našega prostora, a koji ujedno mogu biti i jedni od najljepših detalja u našem domu. Obično je jedna od najčešćih pojava upravo loš raspored rasvjetnih tijela unutar doma. Najočitiji pokazatelji nekvalitetne ili na krivim mjestima postavljene rasvjete su bol u glavi, bol u očima, razmirice u bračnom krevetu oko toga tko će ugasiti svjetlo prije spavanja, nezadovoljstvo kuhanjem ne zato jer ne volimo kuhati nego zato što nemamo preglednu radnu plohu, gubitak koncentracije u radnoj sobi, dječjoj sobi ili nekom drugom radnom kutku i sl. Dobrom se rasvjetom može nazvati ona rasvjeta koja će nam dom učiniti prostranijim, čišćim, toplijim i svjetlijim, tj. ona rasvjeta koja će pratiti naš prirodni bioritam te se prilagođavati vremenskim uvjetima i specifičnim potrebama. Međutim, najbolji je dodatak svakom interijeru prirodno svjetlo čija kvaliteta uvelike ovisi o položaju našega doma prema različitim stranama svijeta, odnosno mjestu na kojemu se u našem domu nalaze prozori:

 • interijer okrenut k sjeveru: svjetlo je u takvu prostoru hladno i oštro, jer sunčeve zrake ne padaju direktno u prostor. Takvim je prostorima dobra rasvjeta najnužnija.
 • interijer okrenut k istoku: prostor je dobro osvijetljen ujutro, a poslije slijede duge sjene te veoma rani nestanak izravna sunčeva svjetla. Kako bismo povećali količinu upotrebljiva svjetla, takve je prostore potrebno opremiti dobrom umjetnom svjetlošću.
 • interijer okrenut k jugu: takav prostor posjeduje toplo svjetlo tijekom čitava dana iako se njegov intenzitet mijenja kroz dan, a i kroz godinu. Popodnevna je svjetlost obično toliko jaka da prividno smanjuje volumen predmeta u prostoru. Takvi su prostori obično najbolji za kuhinje, dnevne sobe i druge sobe u kojima provodimo najviše svoga vremena.
 • interijer okrenut k zapadu: problem je takvih prostora u tome što oni posjeduju najviše svjetlosti u najtoplijem dijelu dana pa zbog toga većina predmeta u interijeru ima veoma jak odbljesak. Prednost je takva prostora što ćete u predvečerje imati veoma ugodno, meko svjetlo i duge sjene.

Danas je sve nedostatke prirodne svjetlosti moguće kompenzirati različitim oblicima i jačinama žarulja i svjetiljaka koje na sebi svojstven način mogu utjecati na izgled i ugođaj našega doma. Bilo da se radi o običnim žaruljama, plafonjerama, lusterima, zidnim svjetiljkama ili halogenim svjetiljkama (halogenkama), naš životni prostor uvelike ovisi o načinu na koji možemo iskoristili navedene izvore svjetlosti. Kako biste što bolje iskoristili ono što nam pruža današnja rasvjetna tehnika, pročitajte dolje navedene članke i saznajte kako ćete najbolje osvijetliti kupaonicu, kuhinju, sliku ili biljku te kojim sve optičkim trikovima možete vizualno uljepšati svoj dom.

Svjetlosni trikovi

Rasvjetna su tijela veoma zahvalan dekorativni element, jer mogu sakriti sve nedostatke vašega doma i dodatno naglasiti sve njegove ljepote. Raspored bi rasvjetnih tijela trebao biti dovoljno fleksibilan kako bi se pomoću njih stvorio različit ugođaj tijekom dana, a i različita usmjerenost svjetla može mijenjati i izgled pojedine prostorije pogotovo u smislu njezinih dimenzija, ali i boja. Ukoliko želite da Vam soba djeluje prostranijom, poduzmite sljedeće:

 • iskoristite zidne svjetiljke koje usmjeravaju svjetlost prema stropu (upplighter). Usto strop obojite u neku svjetliju boju i učinak će biti intenzivniji;
 • osvijetlite sva četiri ugla prostorije;
 • u jednom dijelu sobe postavite jednu svjetlosnu plohu (primjerice, presvučeni okvir iza kojega ćete staviti izvor svjetlosti) kako biste privukli pozornost. Tako će se prostorija činiti prostranijom.

Ukoliko želite da Vam soba djeluje višom:

 • upotrijebite najviše vertikalne zrake svjetlosti;
 • objesite stropne svjetiljke (lustere ili visilice) veoma nisko.

Ukoliko želite da Vam soba djeluje ugodnijom:

 • u velikoj sobi visoka stropa postavite nekoliko malih stolnih svjetiljki kako biste stvorili niz malenih i niskih izvora svjetlosti i soba će vam biti toplijom i ugodnijom;
 • nemojte osvjetljivati strop.

Blagovaonica - Rasvjeta

Blagovaonica - Rasvjeta

Svejedno radi li se o zasebnu prostoru odnosno odvojenoj blagovaonici ili samo dijelu kuhinje: idealno rješenje za stol za kojim jedemo bio bi izvor svjetlosti postavljen oko 60 cm iznad stola koji bi osvjetljavao cijelu površinu stola bez da zaslijepi ili zasjeni one osobe koje se nalaze u blizini. Za takvu situaciju osobito je pogodna viseća i po dužini namjestiva svjetiljka. Uglavnom se nalaze dva do dri svjetlosna izvora u jednoj visećoj svjetiljci koji se istovremeno uključuju. Prema takvu rasporedu ukupna jačina izvora svjetlosti za stolom u blagovaonici iznosit će od 60 do 120 vati, međutim radi li se o neusmjerenu i ciljanu svjetlu potrebna jačina svjetlosti mogla bi biti i veća. Kao izvedbena rješenja mogu se koristiti svi fiksni nosači s kojih se spuštaju viseće i po dužini pomične i na nekoliko nivoa namjestive svjetiljke. Za ukupan je ugođaj još bolje i ugodnije rješenje ako su izvori svjetlosti opremljeni regulatorom jačine svjetlosti. U tom kontekstu treba naglasiti da stajaće i zidne svjetiljke ukupnom prostoru mogu dati dodatna, snažnija obilježja.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!