podna lampa

 
 
 
 
 
 
 

Inovativne ideje za rasvjetu – redizajnirajte svoj dom! (2. dio)

Zadnji put smo Vas upoznali s malim trikovima unutrašnje rasvjete – kako uštedjeti na žaruljama, kakve vrste rasvjetnih grla postoje, te zašto se baš odlučiti na LED-ice.

Sada je došao red na vanjsku rasvjetu. Ostanite s nama i saznajte kako ideje primijeniti na svoj vrt, dvorište ili terasu!

Vanjska rasvjeta

Kada razgovaramo o uređivanju vrtne rasvjete, primarni nam je cilj stvoriti lijep ugođaj koji će po mraku izgledati odlično. Podne lampe oduševljavaju, kraseći mnoge vrtove.

Najčešće prolazom stazama kroz vrt, ali također mogu voditi dvorištem do kuće. Dekorativne svjetiljke i svjetiljke u boji mogu poslužiti za isticanje posebnih dijelova Vašeg vrta.

Vrt možete učiniti veličanstvenim dodavanjem svjetlećih vodopada i jezera te osvjetljavanjem stabala. Iako cijene sežu i do 3.000 kuna za umjetna jezerca, njihovim postavljanjem znat ćete da ste napravili pravi korak.

Odgovarajućim dizajnom, terasa tijekom ljetnih mjeseci može postati Vaš omiljeni kućni prostor. Inovativna rasvjeta će terasu pretvoriti u produžetak interijera i tamo ćete provoditi puno više vremena od planiranog.

Art Rasvjeta nudi mnoštvo proizvoda ključnih u izradi željene rasvjete: downlightere, stropne svjetiljke, klasične lampe i brojne druge vrste rasvjete za potrebe terase. Zato posjetite stranicu art-rasvjeta.hr za najbolju ponudu rasvjete!

Zadnja, ali jednako bitna je rasvjeta za ulaz u kuću. I dok se tijekom Božićnih blagdana ulazna vrata ukrašavaju adventskim vijencima, lijepo je imati ukrase pred kućnim pragom i tijekom ostatka godine.

Neki se odlučuju za osvjetljenje samih vrata stavljajući lampe iznad ulaza, drugi ipak vole stavljati lampe lijevo i desno od vrata, obično u parnom broju svjetiljaka.

Ako nemate, ni ne želite stavljati svijetlo u neposrednu blizinu vrata, uredite puteljak koji vodi do ulaza modernim downlighterima.

Još idealnije za postavljanje downlightera čine se stepenice, jer i po najvećem mraku imate osvijetljen put do kuće.

Zato, ne čekajte! Odlučite se za navedene metode i uštedite, ali još važnije – budite zadovoljni svojom rasvjetom. 

Koliki je rok trajanja vaših žarulja?

Životni vijek žarulja je jedan od glavnih faktora u odlučivanju i biranju rasvjetnih tijela koje trebate. Sati trajanja ili rok trajanja može se utvrditi na mnogo načina, ovisno o tome koja je žarulja u pitanju. Pogledajmo pobliže kako se utvrđuje životni vijek različitih vrsta žarulja.

Žarulje sa žarnom niti

Očekivani vijek trajanja ovih žarulja računa se  testiranjem stotine žarulja istovremeno, i u trenutku kada preko 50% njih pregori to se vrijeme označi kao prosječno vrijeme trajanja takvih žarulja. Na primjer, ako imate 100 žarulja, pregaranje njih 50 označava rok trajanje te vrste žarulja sa žarnom niti. U usporedbi sa ostalim žaruljama, ove žarulje imaju najkraći rok trajanja.

Fluorescentne cijevi

Testiranje ovih cijevi malo se razlikuje od testiranja običnih žarulja. Osim što se provodi isto testiranje kao u gore navedenom slučaju, dodatno se uzimaju u obzir i neki drugi faktori: tip balasta, emisija i vrijeme gorenja.

rijeme gorenja: vijek fluorescentnih žarulja bazira se na njihovom gorenju u duljini od 3 sata, pa isključivanju od 20 minuta, pa ponovno paljenju na 3 sata. U velikom broju fluo žarulja, recimo 100, kada njih 50 pregori mora se ukalkulirati i taj period od tri sata pa tipične fluo žarulje traju 30 000 sati.

Tu je važno napomenuti i emisijsku pastu. Ona se nalazi na oba kraja fluo žarulje, stavljena na katode koje su slične grlu žarulje i nalaze se na njena oba kraja. Svaki put kada upalite fluo rasvjetu ta pasta izlazi od katode i smanjuje njen rik trajanja. Jednom kada se ptpuno istroši znači da je vijek trajanja žarulje gotov. Stoga je fluo rasvjetu bolje imati uključenu duže vremena nego paliti i gasiti pa tako trošiti emisiju.

Što sa tipom balasta? Balast proizvodi struju koja je potrebna za pokretanje fluorescentne rasvjete. Postoji više balasta između kojih možete birati. Na primjer, instantni balast koristi manje struje tijekom rada žarulje, ali potroši puno struje u samom početnom paljenju lampe. Zbog tog velikog povlačenja struje, veliki dio paste troši se sa katoda, smanjujući prosječni vijek žarulje sa 30,000 na 24,000. Neka druga vrsta balasta troši manje struje za pokretanje, ali koristi više struje tijekom rada pa  s obzirom na manju emisiju sa katoda, vrijeme trajanja ostaje 30,000 sati.

LED žarulje

Njihovo testiranje se provodi na više načina. Mjeri se električna snaga, učinkovitost, distribucija svjetlosti, intenzitet svjetlosti i drugo.

Najvažnije testiranje mjeri količinu svjetlosti koju proizvode LED diode koje se nalaze unutar žarulje i rasvjetnih tijela. Mjerenjem količine svjetlosti svakih 1000 sati za 6-10,000 sati, može se utvrditi koliko će se svjetlosti izgubiti tijekom vremena. Vrijeme trajanja LED diode se obično definira kao točka u kojoj se početna količina svjetlosti povećela za 30-70%. Problem leži u tome da većina LED žarulja traje od 50,000 do 100,000 sati, a proizvođači žarulja ne mogu toliko čekati za stavljanje žarulja na tržište (u pitanju su godine!) pa se njihov rok trajanja utvrđuje grafom i to dodavanjem očekivanog roka trajanja s obzirom na njihov rad u prvom dijelu testiranja.

U svakom slučaju, trenutno su LED žarulje te koje imaju najduži rok trajanja i daju najbolju vrstu svjetlosti, pa se mnogobrojni odlučuju za kupovinu upravo te vrste rasvjete.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!