philips zidne lampe

 
 
 
 
 
 
 

Ima li ova žarulja mogućnost smanjenja jačine svjetla?

U savršenom svijetu, svaka žarulja se može prigušiti na točno određeni nivo koji želite. No stvarnost iziskuje više pokušaja i pogrešaka nego što stvarno imamo vremena koje možemo odvojiti za to. Mogućnost prigušivanja svjetlosti žarulje ne bi trebala biti predmet stalnog uzdisanja. Slijedeći savjeti trebali bi vam pomoći kod biranja rasvjetnih tijela koje služe za to i žarulja koje će podržati reguliranje jačine svjetlosti.

Je li obična žarulja  prigušiva? Da.

Počinjemo sa jednim od najstarijih i najjednostavnijih izvora svjetlosti: sijalice. Odgovor je da: sijalice možemo prigušiti. One  imaju najveći raspon kontroliranja smanjenja ili jačanja emitirane svjetlosti od potpune rasvjete sa 100% do pada do 0%. One proizvode svjetlost dozvoljavajući struji da teče kroz metalno vlakno okruženo neaktivnim dušikom i argonom. Struja zgrijava vlakno i u isto vrijeme proizvodi svjetlost. Smanjenje struje ( smanjenje voltaže), što je ono što standardni regulator rasvjete radi, proizvodi manje svjetlosti ali ne sprečava žarulju u njenom radu. Manja voltaža će koristiti i vašim žaruljama, produžujući njihov standardni radni vijek od 1000 sati za još desetak.

Je li halogena žarulja prigušiva? Da.

Iznenađenje! Sve halogene žarulje su prigušive, uključujući i ksenon i kripton žarulje. Halogene žarulje funkcioniraju na isti način kao i sijalice. No, halogene žarulje imaju kvarcnu kapsulu i dodatni plin koji usporava gorenje i trošenje metalnog vlakna, pa im dozvoljava da traju dvostruko duže od običnih.Vaša žarulja u hodniku i trakasta halogena rasvjeta mogu bez problema dijeliti isti regulator svjetlosti.

Reguliranje rasvjete produžuje vijek običnih žarulja, halogene žarulje mogu trajati čak i kraće. Kad smanjite njihovu jačinu za 20%, plinovi oko metalno vlakna rastu i zadržavaju se na staklu žarulje. Tada halogenka počne raditi kao obična žarulja, uzrokujući pregrijavanje vlakna i njegovo izgaranje.

Je li fluorescentna žarulja prigušiva? Možda.

Samo su neke fluorescentne žarulje prigušive. Na paketu u kojem se nalazi žarulja trebalo bi pisati je li prigušiva i sa kojim je regulatorima rasvjete kompatibilna. Možete dobiti različite rezultate sa različitim kompatibilnim regulatorima. Možda ćete biti srećković i vaš će standardni regulator kojeg koristite za obične žarulje raditi i sa fluorescentnim.Kako bi bili potpuno sigurni i brzo saznali da li regulator odgovara, slobodno postavite fluorescentnu žarulju koja neće zasvijetliti pri niskoj voltaži ukoliko ne pristaje uz vaš regulator.

Je li fluorescentna cijev prigušiva? Vjerojatno.

Sve linearne fluorescentne cijevi su prigušive. No, prije nego što počnete birati zidni prekidač, morate prvo provjeriti svoju sklopku. Kako bi kontrolirali jačinu svjetlosti kod fluorescentnih žarulja, morate nabaviti i instalirati fluorescentni regulator. Danas ih je većina elektronskih i smanjuju svjetlost do 1%.

Je li LED žarulja prigušiva? Možda, ali trebat ćete poseban regulator.

Prvo morate provjeriti jesu li vaše LED žarulje prigušive. To vrijedi baš za sve LED žarulje, od MR16 do dekorativnih žarulja za lustere do vrtnih lampa. LED žarulje se ne mogu regulirati pomoću standardnih prigušivača. One troše puno manje  voltaže od one koju troši obična žarulja, pa je velika vjerojatnost da je regulator neće prepoznati. To može značiti da će svjetlost ostati ista, ili će početi treptati kao u horor filmu ili će se jednostavno ugasiti. Da bi to izbjegli, kupite kompatibilne regulatore jačine.

LED žarulje imaju širok raspon reguliranja, često se mogu prigušiti do 10%, ponekad i do 1%. Nažalost svi LED regulatori ne odgovaraju za korištenje svih LED žarulja, pa je i to nešto na što morate obratiti pažnju. Ponekad, regulator će smanjiti jačinu svjetlosti samo do određenog stupnja, kao na primjer do 30%. Tome je uzrok nekompatibilnost regulatora i žarulje, pa obratite dodatnu pozornost na to.

Zidna rasvjeta

Dobro osvijetljena prostorija ugodna je prostorija. Ali kako postići to da nam naša rasvjetna tijela samo pomažu umjesto da nas smetaju? Jedan od trikova kojima se možete poslužiti korištenje je zidne rasvjete na strateškim mjestima. Koje su točno prednosti ove vrste osvjetljavanja, to jest zašto se odlučiti za nju umjesto za tradicionalne lustere?

Moći ćete uštediti na troškovima

Kad je riječ o rasvjeti, najčešće nismo onoliko praktični i kreativni koliko bismo mogli biti. Danas postoji toliko različitih vrsta rasvjetnih tijela, a većina se nas još uvijek odlučuje skoro isključivo za tradicionalne lustere. Imati samo jedno rasvjetno tijelo u prostoriji ima više nedostataka, a jedan je od njih dosta neočekivan – veća potrošnja električne energije. Što to znači? To znači da kad god boravite u prostoriji s lusterom, morate koristiti luster. Zidna rasvjeta, s druge strane, služi tomu da vam se pruži više opcija. Umjesto da uvijek koristite ono najjače svjetlo, možete uključiti samo jednu zidnu svjetiljku i dobiti svo osvjetljenje koje vam je u tom trenu potrebno, u isto vrijeme smanjujući potrošnju električne energije!

Lakše će vam biti prilagoditi rasvjetu prostoru

Zidna vam rasvjeta pruža više mogućnosti i kad je riječ o osvjetljenju prostora kao takvog. Želite li postići da vam je svaka od prostorija ravnomjerno osvijetljena bez da gubite na jačini svjetlosti potrebnoj za konkretne radnje poput čitanja, teško ćete doći do željenih rezultata odlučite li se isključivo za lustere. Jedna će od prostorija biti prevelika da ju cijelu na taj način osvijetlite, dok će se kod druge to pokazati preteškim zbog kompliciranijeg tlocrta. Nasreću, postoji vrlo jednostavno rješenje za ovaj problem – strateški postavljena zidna rasvjeta, koja može osvijetliti svaki kut prostorije jakim, ali nenametljivim svjetlom!

Dobit ćete veću slobodu prilikom uređivanja

Muči vas onaj zid koji ne znate kako urediti? Umjesto da se mučite biranjem slika ili bušenjem rupa za police koje vam možda ni ne trebaju, naglasite ga lijepim parom ili cijelim nizom zidnih svjetiljki. Kad je riječ o ovoj vrsti rasvjete, svoj prostor možete urediti kako god želite. Sviđaju vam se moderni interijeri? Postavite par neobičnih metalnih svjetiljki. Imate originalne ideje? Iskoristite manja rasvjetna tijela da ih pretočite u stvarnost. U svakom slučaju, ne bojte se pustiti mašti na volju!

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!