lusteri

 
 
 
 
 
 
 

U FOKUSU: Sve o rasvjetnim tijelima - Lusteri

Luster je rasvjetno tijelo u kojem se svjetla nalaze raširena u nekoliko grana, viseći sa stropa pomoću kabela, lanca ili metalne šipke.

Blagavaonica sa lusterom

Iako su svi lusteri jedinstveni stilom, najčešći cilj postavljanja lustera je njegova  dominacija u prostoriji ili podizanjesveukupnog stila prostora. Lusteri se ističu kao centar zabave, svjetlucajući i sjajući od dvije pa do stotinu žaruljica, dodajući dozu drame bilo kojem interijeru.

 

Klasični luster sa svojim mnogim svjetlima, svoju blještavost širi u gornjem dijelu prostorije, stvarajući veliki izvor ambijentalne rasvjete za sobu. Zbog svoje veličine i kitnjavosti lusteri se često postavljaju u visokoprometna područja gdje osiguravaju izuzetan dojam. Najljepše lustere možete vidjeti u grandioznim predvorjoma  ili velikim  formalnim blagavaonicama.

Luster srednje veličine dobro funkcionira u tradicionalnim blagavaonicama i kao centralna točka spavaćih soba, dnevnih boravaka i kuhinja.

Ako je stol u blagavaonici izuzetno dug, razmislite o postavljanju dva lustera srednje veličine umjesto jednog velikog. Tako ćete postići bolji efekt.

Isto tako, impresionirajte sami sebe popularnim trendom postavljanja malog lustera u svoj garderobni ormar. Ovo je jedan  od najdomišljatijih načina za osvjetljavanje garderobe.

Ostala rasvjetna tijela naglašavaju dizajn prostorije, a lusteri preuzimaju glavnu ulogu i daju glavni ton prostoru. Bez obzira na promjene u trendovima većina lustera zadržava jačinu i kvalitetu i uvijek su u modi.

Lusteri se obično kategoriziraju ukupnim brojem žaruljica i stilom. Kao što smo ranije spomenuli, lusteri mogu biti ogromni: stotine žaruljica često ukrašavaju predvorja hotela ili operne kuće.

1.Lusteri sa sjenilima

Svako svjetlo na ovoj vrsti lustera ima svoje sjenilo koje raspršuje i reflektira svjetlost prema dolje. Jednostavno i efektno, sjenila  izrađena od stakla i tekstila, učjepšavaju vaš okoliš.

2. Lusteri kao svijećnjaci

U FOKUSU: Sve  o rasvjetnim tijelima - Lusteri

Ova forma uključuje mnogo stilova a osnovna joj je premisa slaganje svjetla u redove na način da se ti redovi slažu jedan iznad drugoga.

Ovaj tip lustera jedan je od najstarijih oblika u kojem glavnu ulogu imaju uski, dugi svijećnjaci i žarulje E12 oblika plamena ili torpeda. Vrlo često se ovaj oblik rasvjete može naći i u verziji za vanjske prostore.

3.Veliki kristalni luster

Kristalni i puni perli. Kad zamišljate lustere, ovi vam sigurno prvi padaju na um. Ova rasvjetna tijela smatraju se najornamentiranijim tipom lustera:  kristali reflektiraju svjetlost i dodaju glamur prostoru.

Perlice stvaraju malo kapriciozniji stil. Biseri, kuglice u boji ili čak školjke garantiraju elegantno ili sjetno raspoloženje, ovisno o vašem stilu. (U slučaju kupnje kristalnog lustera morate biti svjesni da je kristal potrebno čistiti svakih šest do devet mjeseci da bi zadržali sjaj.)

4.Mali lusteri postali su popularni izbor za garderobe i kupaonice. Njihova mala veličina dozvoljava im da se postave čak i u kuće sa niskim stropovima i u ponešto nekonvencionalnim prostorima.

Kod postavljanja lustera obavezno vodite računa o tome koliko prostora za kretanje ostavljate ispod njega. Nikome vaš lijepi luster neće biti drag ako će morati paziti da ne udare glavom u njega.

Većina lustera ima prilagodljivi lanac ili metalnu šipku i mogu se lako namjestiti.

Kako podići kvalitetu stanovanja odabirom prave lampe

Kvalitetna rasvjeta je nezamjenjiv element pri uređenju – osim praktične uloge, podiže cjelokupni dojam, stvara željeni ugođaj, skriva mane...zapravo radi potpuno na vašoj strani, ako znate iskoristiti sve njene prednosti.

Umjetna rasvjeta još od vremena izuma električne energije i same žarulje postala je nezamjenjiv element pri uređenju svakoga doma. Pomoću nje možemo vizualno povećati, odnosno smanjiti prostor, ali i naglasiti određene elemente. Rasvjeta u jako velikoj mjeri utječe na raspoloženje i ukućana ali i gostiju, djeluje na  učinkovitost i na cjelokupan vizualni dojam doma.

Dobrim planiranjem kućne  rasvjete znatno ćete poboljšati svoju kvalitetu stanovanja i postići ugođaj za kojim težite. Dojam opuštenosti ili romantike postići ćete ako isključite glavnu rasvjetu, a uključite podne i stolne lampe toplog žućkastog tona. Svaka lampa je posebna po nečemu, ali ono što ih međusobno razlikuje je učinak koji ste njome postigli. Bilo da je riječ o visilici, plafonijeri, stojećoj ili stolnoj lampi, njezin dizajn, materijal i način izrade ono je što joj daje posebnost.

Od kojeg materijala ćete izabrati lampu (metal, drvo, staklo, plastika, tkanina), hoće li ona biti dizajnerska, industrijski ili ručno izrađena, s kakvim postoljem i u kojoj boji stvar je vašega osobnog ukusa. Iako je miješanje različitih stilova uređenja interijera zasada u trendu, ako niste vješti u kombiniranju stilova, naš je  prijedlog da lampu stilski prilagodite ostatku uređenja interijera.

U minimalistički interijer modernog štiha stilski će se uklopiti lampa jednostavnih ravnih linija izrađena od metala visokog sjaja ili  samo od stakla ili sintetike. Klasičnom interijeru odgovara pak klasična lampa od mesinga koja može biti u kombinaciji sa staklom ili nekom finom tkaninom. Poznata lampa Tiffany, koju možete naći u našem asortimanu, također će se odlično uklopiti u klasično uređen interijer. U takvom interijeru ne možete pogriješiti niti sakristalnim lampama i lusterima.

Rustikalni  interijer zahtijevamalo manje fine i grublje elemente pa takve moraju biti i lampe.  Upotrijebite lampe sa postoljima od kovanog željeza , stare petrolejske lampe ili Edisonove žarulje.

Stojeće lampe su izvrstan način za postizanje ambijentalnog ugođaja, pa iskoristite tu mogućnost. One se  u pravilu stavljaju u kut prostorije, pokraj komode ili sofe. Možete je smjestiti i u spavaću sobu i hodnik. Posebna, efektna stojeća lampa u hodniku svojom ljepotom plijenit će pozornost posjetitelja već pri samom ulasku u vaš dom.

Dizajnerske lampe možda jesu skupe, ali  jedna dizajnerska lampa zapravo je i umetničko djelo.

Evo nekoliko savjeta za osnovno osvjetljavanje doma:

- Prije nego što kupite lampu koja vam je zapela za oko,  obavezno provjerite kako izgleda kad se uključi,kako biste bili sigurni da će zadovoljiti potrebe osvjetljenja i da je to ono što stvarno trebate.

- Dizajn lampe prilagodite interijeru. U klasičnom interijeru nikako ne pripadaju lampe od  umjetnih materijala niti lampe u modernim, jarkim bojama.

-  Ako vam  mogućnosti dopuštaju, nabavite jednu upečatljivu i dizajnersku lampu jednog  od renomiranih proizvođača poput  Foscarinija ili Artemide jer će  ona biti glavni dekorativni element prostorije i stvorit će vrhunski ugođaj.

U nastavku ćemo nabrojati i neke osnovne savjete koji će vam pomoći u uređenju doma.

- Ako vam nedostaje  svjetlosti, nasuprot prozora možete objesiti ogledala koja će, osim dojma dubine i vizualnog povećanja prostorije, ujedno dati i veću prirodnu osvijetljenost.

- Ako imate suprotni problem a to je previše osvijetljen prostor, nasuprot izvora svjetlosti zid obojite tamnijom bojom.

- Ako je vaš hodnik bez prirodne svjetlosti  prostor „otvorite“ koristeći se staklenim ciglama, mutnim staklom ili nekim otvorenim regalom do stropa.

- Ako imate više stropove, razmislite o velikom i efektom lusteru koji će dominirati prostorom

- Prostor možete izvrsno  osvijetliti i ravnomjerno postavljenom tzv. spot ugradbenom rasvjetom. Ona se posebno lako ugrađuje ako je u potanju viši strop.

Kako izabrati moderan luster?

   Način na koji ćete osvjetliti Vaš dom ostalima  oko Vas predstavit će  Vaš ukus i karakter. Rasvjetno tijelo koje ćete postaviti na ulazu ili u središtu Vaše sobe postat će  fokusna točka Vaših gostiju. Zato je Vaš odabir važan, a kada je u pitanju privlačenje pažnje onda ništa tako dobro ne funkcionira kao lusteri. Oni su šlag na torti što se tiče osvjetljenja.

   Ovaj modernizirani način osvjetljavanja ima duboke tradicijske korijene i donijet će Vašoj kući jedinstveni ugođaj i šarm. Danas je moguće birati između mnogo vrsta lustera i njihovih sjenila i nije teško koordinirati svoj stil sa raznolikom ponudom oblika . Sa ili bez kristala, u obliku svijećnjaka, sa sjenilima, metalnim ukrasima, brončani, kristalni, načinjeni od obojenog stakla, mjedi, nikla ili kovanog željeza...u ovom nizu birate ključne elemente lustera kroz koje ćete pokazati svoj sofisticirani ukus i stil kojem naginjete.

   Osim lokacije, dizajna i oblika prostorije u koju luster dolazi, morate biti i svjesni svrhe kojoj će služiti ( dodatno oplemenjujući dizajn prostorije ) i morate prema tome odabrati boju, materijal, veličinu i oblik koji će odgovarati. Stoga, s obzirom da luster postaje Vaš dragulj prostorije, nemojte ga kupiti dok niste našli savršenog – ne želite da Vam se kasnije dogodi da luster izgleda kao da ne pripada u tu prostoriju ili da je pretjeran s obzirom na ostatak sobe ili pokućstva iznad kojeg se nalazi.

   Postoji trik koji vrijedi za gotovo sve prostorije kako bi otkrili koju veličinu rasvjetnog tijela kupiti: nabavite kompletne mjere sobe i rezultat će biti dijametar lustera. Ako je strop visok, veliko rasvjetno tijelo mora biti obješeno barem 220 cm iznad poda, a ukoliko ima prozora luster mora biti smješten tako da se vidi izvana.

Kako mogu biti siguran da će se luster uklopiti sa ostatkom dekora u sobi?

   Ovo je daleko najčešći problem sa kojim se ljudi susreću pri kupnji lustera. Ne želite biti previše izbirljivi, no ne možete si pomoći nego misliti kako će se novi luster slagati sa ostalim svjetiljkama, plafonjerama, stropnim ventilatorima i slično koje već imate u kući. Jedna od popularnih tehnika koja rješava taj problem je da izaberete luster miješanog kromiranog i nehrđajućeg materijala. To upotpunite sjenilima i staklima različitih nijansi i boja ( crvena, kobaltna, jantarna, bijela) i sigurno ćete naći neki koji će odgovarati Vašim potrebama.

   Još jedan dobar pristup bio bi obraćanje posebne pozornosti na oblike lustera i sjenila za lustere. Probajte biti kreativni. Naime, ovo dvoje će odlično funkcionirati aku kupite slične, ali ne i potpuno jednake oblike. Platnena sjenila imati će različite teksture tkanine a staklena sjenila se mogu naći u različitoj prozirnosti tj. gustoći. Čak i kabel na kojem luster visi može definirati njegov izgled.

Na koje se karakteristike lustera moram fokusirati kako bi savršeno funkcionirao u mom domu?

   Bez obzira je li u pitanju formalan ili neformalan prostor za objed, svatko želi sofisticiran izgled i ugodnu atmosferu. Do problema će doći u slučaju kada osvjetljenje ne funkcionira kako bi trebalo i niste stvorili ambijent kakav želite. Moderni luster u klasičnom stilu može prostor učiniti svježim i dobrodošlim, ali takav je doživljaj obično kratkog vijeka jer većinom ne pristaje stilu i atriju kuće. Također, iako treba biti dosta mjesta ispod lustera kako bi on izgledao kao centralni komad za stolom i iako je  važno da vidite ostale osobe za stolom, morate pripaziti da luster ne objesite previsoko jer će mu to umanjiti vrijednost. Idealna visina bila bi 75 centimetara iznad stola. Nadalje, važno je da shvatite da luster nije jedini izvor svjetla koji imate. Ovisno o individualnim potrebama, uz njega mora postojati neka vrsta zagušenog svjetla, nekog udaljenog izvora svjetlosti ili čak svijećnjaka. Idealno bi bilo da svjetla  imaju  mehanizam za pojačavanje i smanjivanje jačine svjetlosti.

   Jako je važna i  činjenica da veliki lusteri bolje pristaju u veliku prostoriju, ali recimo, u slučaju da imate manji ali jako ornamentirani i ukrašen luster i on može dobro funkcionirati iznad stola u blagavaoni. Ukrasi će ga učiniti grandioznijim nego što zapravo jest. Luster može služiti i kao umjetnička instalacija s obzirom na svoj oblik i izgled.

   Najvažnija stvar je da se luster slaže sa veličinom i oblikom stola, i da je širok otprilike jednu trećinu stola. Budite 100% sigurni da je luster točno u centru stola, čak i kada je stol malo pomaknut i sam nije u centru sobe.

   Konačno, što se tiče stila, proučite posljednje trendove. Kristal divno pristaje kućama viktorijanskog stila, topla boja mjeda izvrsno se slaže sa kućom u kojoj dominiraju srebrni detalji i slično. Ljudi vole miješati stilove i to često zna dobro funkcionirati.  Trenutno su najpopularniji lusteri francuskog stila i lusteri bogati staklom.

Teško razlikujem stilove lustera. Molim pomoć.

Lusteri se odvajaju u slijedeće kategorije:

Francuski lusteri: svjetlucavi, kristalni, elegantni lusteri, Venecijansko staklo, Bobeche

Loggia lusteri: istrošeni, stari izgled, lončasti stalak,rog, kotač vagona ili kola, kovano željezo

Art Deco ili tranzicijski: moderni, sjajni, uglađeni, sa umjetničkim staklom, polirani nikal ili krom

Tradicionalni: vodopad, svijećnjaci, obrađeni kristali, kovano željezo

Kapriciozni: tematski, neobični, oblikovani metal

Tropski: egzotični, od ratane, bambusa ili drva

Jednostavni: obični, drveni, kovano željezo

Tiffany: metal, obojano staklo

Country: metalni cvijet, obojeni vršci lustera, mliječno staklo, iznijansirano staklo, kovano željezo

Primjetila sam da ljudi često koriste lustere u ženskom toaletu. Kako to funkcionira?

Lusteri više nisu rezervirani samo za predvorja i blagavaone. Njihov šarm i sjaj donose eleganciju,  toplinu i obojenost  i ostalim prostorijama pa se sad dizajniraju tako da pristaju svim prostorijama.Dok neki ljudi koriste male lustere za malo elegantnosti, što je zapravo izvrstan način za postizanje intimnosti sa stilom, drugi ih pak koriste kako bi svoje spavaće sobe učinili luksuznim odajama pa onda nije neobično pronaći lustere niti u kupaonama.

   U svakom slučaju morate pripaziti kod biranja jačine žaruljica, težine lustera, kod miješanja materijala i stilova kako bi bili prikazani u svom  punom sjaju.

   Sada kada su ti prekrasni komadi dosta pristupačni cijenom nikome nije teško pronaći prostoriju u koju  će luster dobro pristajati. Budite oprezni, ako niste sigurni u odabir lustera, radije nam se obratite. Pomoći ćemo vam pri izboru i osigurati najatraktivniji komad koji će se uklapati u Vaš interijer.

5 netradicionalnih mjesta za postavljanje lustera

U prošlosti je bilo nezamislivo da se lusteri koriste u drugim prostorijama osim onih glavnih: u predvorju i u blagovaonicama, jer su to bila mjesta dočekivanja i okupljanja gostiju. Također je bilo neobično vidjeti luster u domu koji nije bio elitni i skuplji, jer su tada lusteri bili znak bogatstva. No, vremena su se promijenila. Sada se lusteri mogu kupiti u bilo kojem cjenovnom rangu, a nalazi se isto tako i u svim vrstama kućanstva. Čak je poželjno da ga postavite u neki neočekivani prostor, gdje inače ne nalazimo takvu vrstu rasvjetnog tijela. Iako ih možete postaviti gotovo svugdje, ovo je pet najpopularnijih mjesta za njih.

Iznad kreveta

Parovi uvijek pokušavaju preurediti svoje spavaće sobe na način da budu još elegantnije i romantičnije. Promjena rasvjetnog tijela gotovo im nikada nije u prvom planu, ali utjecaj rasvjete na kompletni izgled i ugođaj u ovoj intimnoj prostoriji mnogo je važniji nego što misle. Postavljanje lustera iznad kreveta može dati dašak romantike, elegancije i karizme koju par želi postići. Sparivanjem lustera sa regulatorom jačine možete postići još ugodniju atmosferu…

Iznad kade

Mali je broj ljudi koji misle da je postavljanje lustera iznad kade dobra ideja, ali ipak se možemo složiti da je kupaona jedna od onih prostorija kojoj je potreban dašak sofisticiranosti. S obzirom da je kada mjesto gdje imate svoj carski tretman, zašto ne ukrasiti prostor zadivljujućim lusterom? Ovo je možda previše za vašu gostinjsku kupaonu, ali za vašu glavnu kupaonicu, gdje vi provodite najviše vremena, sigurno nije.

U sobi za djevojčice

Svaka djevojčica i djevojka voli svoj san o tome da je princeza. Tijare, odijevanja i slično su njihov glavni interes, ali zamislite samo njihova lica kada im u sobu postavite pravi mali luster koji njihovu sobu pretvara u palaču.

U garderobi

Postoji li bolji način za pokazivanje vaše prekrasne garderobe od postavljanja jednako prekrasnog lustera? Dodavanjem lustera pretvorit ćete ovu prostoriju iz spremišta u pravu garderobu. Dodatni plus je svakako izvrsna osvijetljenost koju će pružiti ovo rasvjetno tijelo.

U uredu

Dio kuće koji koristite kao ured je mjesto gdje možete biti produktivni i napraviti posao. Mnogi ljudi misle da micanje viška stvari koristi atmosferi i da će zbog toga biti više usredotočeni na posao, ali luster ne bi trebao biti jedna od tih stvari. On je idealan dodatak za radni okoliš, a da ne spominjemo efekt koji će ostaviti na bilo koju osobu koja stupi u ured.

Sve u svemu, jedna od najboljih stvari kod lustera je ta što dolaze u toliko mnogo raznih oblika, boja i dizajna  da je vrlo teško NE NAĆI jedan koji bi odgovarao vašem životnom prostoru

LED trake rasvjeta budućnosti

Umjetno svjetlo možemo pronaći u puno izvora, no najmoderniji izvor LED, odnosno Led Emitting Diode što bi u prijevodu značilo diode koje emitiraju odnosno stvaraju svjetlost.

Skala boja koju možemo pronaći u ponudi LED rasvjetnih proizvoda je široka, korištenjem RGB sustava koji je široko raširen u svim tehnologijama koje kao jedan od dijelova svojeg rada koriste boje LED tehnologija omogućava milijune nijansi.

RGB sustav boja temelji se na crvenom, zelenom i plavom osnovnom tonu boje čijim se miješanjem u različitim omjerima postiže do 16 milijuna različitih podnijansi triju osnovnih boja, ograničenost, odnosno tromost ljudskog oka

ne može percipirati odstupanja u različitostima tonova od manje od 30% tonaliteta te ne možemo prepoznati sve te tonove no i dalje nam ostaje visoki raspon tonova koje možemo primjetiti i prilagoditi atmosferi u interijeru.

Led trake su zapravo diode, odnosno vodiči koji stvaraju tonove boja te ovisno o fosfornoj presvlaci stvaraju ton boje.

Diode su u ovom slučaju povezane u niz koji čini traku te nam time omogućavaju lakše postavljanje veće količine dioda u ravnomjernom rasporedu u prostor.

Svojevrsna osnovna podjela LED traka temelji se na prostrnoj definiciji istih.

Interijerne LED trake imaju najniži stupanj zaštite odnosno IP20 te nisu  zaštićene od vanjskih utjecaja i vremenskih uvjeta

Eksterijerne LED trake za vanjsku upotrebu imaju zaštitu IP54 te imaju sloj silikonske zaštite sa gornje plohe dioda te eksterijerne LED trake koje imaju zaštitu IP65 koje su u potpunosti obložene silikonskim filmom te su otporne na vanjske uvjete u vidu padalina i vlage iz zraka.

LED trake možemo razlikovati i prema veličini čipa koji se u njima nalazi kao i trake uz koji dolazi daljinski upravljač kojim vam je omogućeno podešavanje tonova boja i podtonaliteta vaših diodnih traka.

Postavljanje LED traka


Prilikom postavljanja LED diodnih traka u prostoru treba paziti na nekoliko pravila:

Prostor - Ovisno o području u koji ih postavljate morati pravilno odabrati one za interijer ili eksterijer kako ne bi došlo do oštećenja istih uslijed vanjskih utjecaja.

Dužina – pobrinite se da pravilno izmjerite područje postavljanja istih te blizinu izvora električne energije kako biste imali dovoljnu dužinu rasvjetnog tijela

Postavljanje – osim LED traka morate izabrati pravilnu vodilicu u koju ćete postaviti diodne trake kako bi one bile postavljene na optimalan način koji će ih štititi od oštećenja i osigurati vam da su postavljene u točnim linijama

Odabir boja – ovisno o interijeru u koji postavljate trake vodite računa o bojama, ukoliko odaberete trake kojima se boje izmjenjuju ne morate o tome razmišljati ali ako birate trake koje se sastoje od dioda u samo jednom tonu pobrinite se da njihova

boja odgovara namještaju i boji zidova vašeg prostora te stvara savršen okvir vašem prostoru i naglašava ga na najbolji mogući način.

Rasvjeta,rasvjetna tijela i lusteri u Art-rasvjeti

Da li ste sigurni da znate što želite? Što sve prostor kojega stvarate mora sadržavati? Kako bi prostor kojega opremate trebao izgledati?

Koja bi se atmosfera u njemu trebala stvoriti?
Mnoga su pitanja koje si investitori ne postavljaju na samom početku kreiranja vlastitog prostora, a još manje je točnih (dobivenih) odgovora na ta pitanja. Stoga, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli pomoći.
Za početak, morate biti svjesni da je danas vrijeme uskih specijalizacija i ne postoje „majstori za sve“! Stoga se za kreaciju Vašeg zdanja obratitie arhitektima!

Za opremanje rasvjetom, obratite se stručnjacima za rasvjetu. Zasigurno se nećete u slučaju zubobolje, obratiti Vašem susjedu veterinaru ili ginekologu, a posebno ne „Štefu“ koji zna sve popraviti.

Naravno, otići ćete stomatologu. Imajte na umu da su najbolja rješenja ona koja izvedu stručnjaci. U konačnici, taj pristup će Vas i najmanje koštati, bez obzira što Vam se može učiniti da ste to u stanju riješiti sami.

Iskustvo govori da vlastita rješenja nikada nisu potpuna a osim toga, na kraju koštaju najviše jer će biti potrebno mnogo toga mijenjati „u hodu“, nakon što se „u živo“ uvjerite da ste pogriješili u procjeni ili prosudbi pa i u nabavci.zidne lampe
Moramo reći da su ponekad upravo detalji onaj presudni jezičac na vagi koji će neki prostor učiniti dobrim, jako dobrim ili savršenim, no da bi se moglo doći do oga, potrebno je veliko iskustvo i godine prakse, te svakodnevnog informiranja. Kada Vam arhitekt ili dizajner rasvjete u kratko vrijeme daju skice prijedloga rješenja, nemojte to devalvirati, jer njima je bilo potrebno malo vremena (ali PLUS desetljeća učenja, iskustva i prakse) da bi do toga došli.

Zato krenite od sebe i procijenite koliko bi nekome naplatili uslugu iz domene kojom se Vi bavite, te koliko Vam je trebalo vremena za doći na ovu poziciju na kojoj ste sada (ako ste s tom pozicijom zadovoljni).
Od tri najvažnije komponente izvedbe Vašeg prostora, ODLIČNA IZVEDBA, JEFTINO i BRZO, nemoguće je dobiti sve tri.

Toga morate biti svjesni. U najboljem slučaju, dobiti ćete dvije, a i s time bi trebali biti zadovoljni, jer mnogi ne dobiju niti jednu od navedenih. Zašto? Zato jer ne planiraju i zato što na samom početku ne traže odgovore na pitanja poput onih s početka ovog teksta.
Najvrijednija rješenja ne nastaju preko noći i često su za njihovu izvedbu potrebni posebni elementi koji se ne drže na skladištima, već izrađuju po narudžbi. Takvi elementi nerijetko imaju i relativno (ili apsolutno) visoku cijenu. Ipak, u suradnji s kvalitetnim etabliranim stručnjakom, počesto se mogu očekivati i „personalizirana“ rješenja koja je možda potrebno izraditi samo za Vas, što Vas ukonačnici ne mora koštati previše, jer, još uvijek je moguće pronaći kvalitetne majstore koji će Vam izraditi komad namještaja ili svjetiljku po nacrtu stručnjaka a koji Vas neće skupo koštati.

Naravno, za to će im biti potrebno dosta vremena, no u konačnici ćete dobiti točno ono što ste tražili.
Tri su načina opremanja Vašeg prostora, pa ćemo Vas podsjetiti na sva tri:
1. Prostor opremate prema vlastitom nahođenju – šanse da na kraju ta kreacija ispadne dobro i jeftino, manje su od 50%, osim ako niste sami stručnjak za opremanje prostora. Ova opcija Vam osigurava najkraće vrijeme čekanja do konačnog rješenja, i  to je sve! Šanse da nakon što opremite svoj prostor sami, na kraju ne budete zadovoljni su jako blizu 100%,  procijenite između svega dostupnoga koje je najbolje rješenje. Tada ćete tražiti drugo rješenje, pa možda i treće, sve dok ne budete zadovoljni, a to će Vas koštati vremena i novca!
2. Prostor Vam opremaju trgovci (namještajem, rasvjetom, dekorima, tepisima, zavjesama, ...) – prostor će po svemu sudeći na kraju ispasti dobro, jer trgovci su danas jako dobro instruirani u smislu pojedinih rješenja. Stoga budite oprezni i ako niste sigurni u kvalitetu ponuđenog rješenja, potražite drugo mišljenje (ako nemate izbora, opet se obratite trgovcu, ali drugome). Šanse da Vaš prostor bude dobro izveden su preko 75%, no također, šanse da to rješenje platite znatno skuplje od onoga što ste očekivali su jako blizu 100%! Vrijeme do konačnog rješenja, na skali od 1 do 5, biti će između 1 i 2 !

Morate znati da se u ekstremnim slučajevima, trgovci trude prilagoditi Vaš prostor svojim proizvodima.
3. Prostor Vam osmišljaju stručnjaci – šanse da dobijete optimalno rješenje po svim kriterijima (cijena, kvaliteta i rok) su najveće! Na primjer, stručnjaci koji dizajniraju rasvjetu će se uvijek konzultirati s Vama ali i s glavnim projektantom (arhitektom) te će tek nakon koncenzusa, dati svoj konačni prijedlog.

Ova opcija Vam nudi 100% najbolje rješenje, s time da bi u cjenovnom smislu (u odnosu na Vaša očekivanja), na skali od 1 do 5, trebali proći s oko 2! Ipak, rokovi će biti nešto duži poradi kvalitetnog projektiranja, čestih konzultacija te izbora iz ogromne ponude koja je dostupna na tržištu.
Na Vama je konačna odluka, ali sada kada smo Vas podsjetili na sve dobre i loše strane pojedine opcije, sami ćete odlučiti za onu koja Vam najviše odgovara. (Nemjote reći da Vam nismo sve rekli !)
Art rasvjeta je trgovačka kuća koji Vam otvoreno daje ovakve savjete, a to nas zasigurno razlikuje od drugih trgovaca.

Procijenite sami! Mi smo se specijalizirali za rasvjetu ali za kvalitetna rješenja sami angažiramo vrhunske stručnjake iz područja dizajna rasvjete, čime svakodnevno povećavamo broj naših zadovoljnih klijenata!

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

rasvjetna tijelapodne lampereflektorirasvjeta

Vanjska rasvjeta

Rasvjeta eksterijera se oštro dijeli na funkcionalnu i dekorativnu. U domenu funkcionalne ulazi cestovna rasvjeta, rasvjeta pothodnika i tunela, rasvjeta industrijskih postrojenja, rasvjeta luka i marina, rasvjeta aerodroma, sportska rasvjeta i

rasvjeta parkova i perivoja. Osim u ovoj zadnjoj kategoriji, gdje je funkcionalna rasvjeta ujedno i dekorativna, u svim ostalim situacijama govori se isključivo o funkcionalnoj dimenziji rasvjete.

U tu svrhu koriste se svjetiljke visokog stupnja zaštite, kako u smislu prodora tekućina i prašine u interijer svjetiljke, tako i u smislu otpornosti na udarce.

Načelno su u uporabi metal halogeni, natrijevi i LED izvori svjetla, dok se zastarjeli izvori na bazi žive, izbacuju iz uporabe poradi skupog zbrinjavanja i recikliranja kao i niskog stupnja efikasnosti.

Svjetiljke se opremaju posebnim optičkim dodacima koji usmjeravaju snop svjetla upravo tamo gdje je to potrebno, jer se danas izrazito pazi na električnu, termalnu i optičku efikasnost svjetiljke.

Time se ostvaruju znatne uštede, te u velikoj mjeri pomaže vlasnicima tako rasvijetljenih objekata da ne troše svoj novac uzalud.


Za funkcionalnu rasvjetu koristi se nekoliko osnovnih tipova svjetiljaka. Cestovne svjetiljke se konstruiraju za različite visine stupova i imaju funkciju distribucije snopa svjetla uz prometnicu koju rasvjetljavaju.

S druge strane svjetiljke za tunele moraju zadovoljiti oštre kriterije suzbijanja blještanja kao i ostvarenja kontinuirane jednolike rasvjetljenosti na kolniku.

Sportski reflektori moraju sa visokih stupova ili sa strehe stadiona osigurati jednoliku rasvjetljenost te toliko visoki stupanj svjetline da moderne kamere mogu bez poteškoća snimati tijek igre.

Za dekorativnu rasvjetu koristi se nekoliko tipova svjetiljaka.

Radi se o reflektorskim svjetiljkama i svjetiljkama ugrađenim u pod.

U oba slučaja postoji nekoliko podvrsta, pa se razlikuju linearne svjetiljke, simetrične, asimetrične i reflektori s posebnim predlećama, za formiranje snopa svjetla u određeni oblik, čime se u znatnoj mjeri smanjuje svjetlosno onečišćenje.

U svakom slučaju, projektiranje vanjske rasvjete zahtjevan je posao za kojega je potrebno angažirati stručnjaka.

Vanjska rasvjetaVanjska rasvjetna tijelavrtna rasvjetaVanjska rasvjeta

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Svjetlo i emocije

Ambijentalna rasvjeta

Priča kreće od našeg oka, jedinstvenog organa, koji je u stanju elektromagnetski val putem očnih živaca i centra u mozgu, koji se zove vizualni korteks, pretvoriti u doživljaj predmeta kojega promatramo. S vremenom mozak stvara banku podataka različitih predmeta i osoba, što nas iznova fascinira, jer je pojedina osoba sposobna razlikovati preko stotinu tisuća različitih lica. Osim toga, naše oko u mozak šalje i signale opasnosti, što nam pomaže u kritičnim situacijama, izbjegavajući opasnost. Naposlijetku, vizualni podražaji pomažu kod stvaranja emocija u našem mozgu, a time i površinskog ponašanja i raspoloženja.
Konstatirajmo još nešto: gdje nema svjetla nema niti okoline. Barem je nismo svjesni.
Danas poznajemo različite izvore umjetnog svjetla kao i jedan snažan izvor prirodnog. Prirodno svjetlo dolazi isključivo od zvijezda, od kojih najbolje poznajemo i najintenzivnije doživljavamo svjetlo s nama najbliže zvijezde, Sunca. Nismo zaboravili na Mjesec, no on je samo zrcalo koje zrcali svjetlo sunca, pa stoga njega ne ubrajamo u izvore prirodnog svjetla. Dakako, postoje još neki sičušni izvori prirodnog svjetla, poput krijesnica, no o tome ovdje nećemo pričati.
Umjetno svjetlo se dobiva iz žarulja, a svaka žarulja ima svoje posebnosti, koje ju razlikuju od svih ostalih izvora. Jedna od posebnosti se naziva „temperatura svjetla“ pod čime se podrazumjeva spektar nijansi od jantarno žute do plavićasto bijele. Nakon brojnih studija i promatranja ljudskih reakcija na pojedinu temperaturu bijelog svjetla, stručnjaci poglavito pri medicinskim i psihijatrijskim institucijama su ustanovili slijedeće:
1. Toplo bijelo svjetlo (poput svijeće ili klasične žarulje) umiruje poradi znatnog udjela crvene boje u svome spektru. Stoga se ovakva boja bijelog svjetla preporuča za dnevne boravke, restorane, hotele i svugdje ondje gdje je potrebno ljudima koji borave u tom prostoru, priuštiti mirnu i opuštajuću atmosferu.
2. U prostorima prolaska ljudi (koridori, hodnici, pasaži) kao i u prostorima gdje se vrši prijenos podataka usmenim putem (učionice, prezentacijske dvorane, prostorije za sastanke, ...), preporuča se uporaba srednje toplog bijelog svjetla, koje se često naziva dnevno svjetlo (barem što se tiče temperature bijele boje svjetla).
3. Za potrebe visoke koncentracije, preporuča se hladnije bijelo svjetlo, poradi visokog udjela plave komponente, koja inhibira emisiju hormona melatonina (hormon sna i odmora – opuštanja) ali i ostvaruje veće zamjećivanje detalja (crteži, dijagrami, tablice, ...). Radi se dakle o uredskoj rasvjeti, koja poradi opisanih specifikuma, osigurava kvalitetno obavljanje posla bez većeg zamora.
Iz navedenoga je razvidno kako se emocijama može upravljati dobrim nadzorom boje svjetla, no postoji još nešto. U načelu, dnevni boravci se opremaju s više manjih izvora toplog svjetla, što asocira na svijeće u našem prostoru odmora i opuštanja, u prostoru naše intime. Koridori i učionice se opremaju s manje uočljivim svjetiljkama različitih formi, kako bi se dodatno upravljalo ponašanjem ljudi. Ako želimo ubrzati promet ljudi kroz pojedine hodnike, postaviti ćemo linearne stropne i/ili zidne svjetiljke usmjerene paralelno smjeru koridora. Ako želimo usporiti taj promet (recimo u hodnicima shopping centara), postaviti ćemo linearne svjetiljke usmjerene okomito na smjer kretanja, često u kombinaciji s točkastim stropnim svjetiljkama. Urede ćemo opremati sa visećim svjetiljkama, poglavito iznad stolova, ali koje ničime ne odvlače pozornost. Preporučljivo je koristiti svjetiljke koje emitiraju svjetlo prema dolje i prema gore, jer ćemo time osigurati i rasvjetu perifernog dijela prostorije.
Ostale prostorije se mahom rasvjetljavaju samo funkcionalno, jer se u njima kratko boravi te se ne uspijevaju potaknuti nikakve posebne emocije, bez obzira na boju svjetla i tip svjetiljke.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Legrand konačni izbor prekidača i utičnica

Legrand

KONAČAN IZBOR PREKIDAČA I UTIČNICA TO JE LEGRAND

Format, boja i funkcije - Legrand ponosno predstavlja programe ožičenja kako bi zadovoljili sve svoje potrebe. Bez obzira na projekt, bez obzira na zemljopisni položaj, tu je niz uređaj kako bi odgovarao vašim potrebama.Poput Céliane ili Axolute mogu ponuditi napredne funkcije kućne automatizacije povezao s luksuzom i vrhunskom kvalitetom.

Uključite CélianePrebacivanje Axolute

BESKRAJNE KOMBINACIJE

1, 2, 3, 4 ... okomito ili vodoravno: Legrand vam pruža rješenja za kombiniranje svoje funkcionalnosti prema Vašim željama.

mnogi exemple

ODABERITE ŽELJENI NAČIN KONTROLE

Od osnovnih sklopki do onih osjetljivih na dodir možete odabrati način na koji želite kontrolirati svoje instalacije. Novi touch screen je sinonim udobnosti i sigurnosti, u rasponu dijagonale ekrana od 1,2 ¨ osjetljivog na dodir do 10 ° zaslona, koji postaje prava "nadzorna ploča" za vaš dom.

Switch - Osjetljiva prekidač - prekidač za prigušivanje - zaslon osjetljiv na dodir

1 - Axial prekidač | 2 - Automatski prekidač | 3 - prekidač za dimanje | 4-1,2 ¨ zaslon osjetljiv na dodir | 5-3,5 ¨ zaslon osjetljiv na dodir | 6-10 ¨ zaslon osjetljiv na dodir

Rasvjeta za dječju sobu

Vesela rasvjeta za svaki dan

Dječja rasvjeta

Iako se na „prvu“ čini kako je dječju sobu, od svih prostorija u stanu li kući, najlakše opremiti namještajem i rasvjetom, upravo je ona jedna od kompliciranijih prostorija za namjestiti. I dok se kod izbora namještaja najveći naglasak stavlja na ostavljanje što većeg prostora za igru, postavljanje rasvjete je značajno zahtjevniji zahvat.

Zbog čega je to tako?
Djeca u svojem prostoru, za razliku od odraslih borave puno više. U njemu spavaju, uče i igraju se te je zbog toga potrebno rasvjetu prilagoditi svim aktivnostima djeteta. Kakva rasvjeta je potrebna djeci?

Dječja rasvjeta

Uz krevet djeteta potrebno je manje rasvjetno tijelo koje će više imati funkciju sprečavanja straha od mraka, koliko potrebu osvjetljavanja. To su obično manje noćne lampe, ponekad mobilne koje svojim bojama i oblicima na zidovima sobe stvaraju zanimljive i smirujuće sjene koje vrlo brzo uspavaju dijete. Isto tako, dobro dođu da roditeljima da ne udare u neki komad namještaja hodajući po mračnom dječjoj sobi kada provjere je li dijete zaspalo.

Dječja rasvjeta

Glavno sobno svjetlo u dječjoj sobi treba omogućiti djetetu dovoljno svjetla, ali i maksimalno uzeti u obzir mogućnosti prirodnog svjetla te se nadopuniti njime. Njegova funkcija je omogućiti djetetu optimalnu količinu svjetla, ali bi istovremeno trebalo biti zabavno, veselo i šareno. Također je važno je glavno svjetlo dobro učvršćeno za zid te da nema previše visećih dijelova kako se prilikom igre ne bi dogodile neke nezgode, a ako ih i ima da je dovoljno visoko kako ne bi došlo do ozljeda.

Dječja rasvjetaDječja rasvjeta

Prilikom učenja za radnim stolom, djetetu je potrebna i kvalitetna stolna rasvjeta kako ne bi naprezalo oči prilikom čitanja i pisanja. Pažnja se treba posvetiti i snazi žarulje kako bi se djetetu pružilo dovoljno svjetla.

Dječja rasvjeta

Izbor rasvjetnih tijela za dječju sobu je zapravo vrlo zabavan posao za roditelje – mogu zajedno s djecom odlučiti o izboru rasvjete: koje će boje biti, hoće li biti vezano uz životinje, prirodu ili junake iz crtanih filmova…Mašti na volju!

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom .

Bling-bling

Raskoš i kristali, kao u dobra stara vremena

Katalog: WOFI 2012

Sjetite li se starih filmova i grandioznih scena balova, prekrasnih haljina, elegantnih odijela i klasične glazbe, sigurno se sjećate i velikih i dobro osvijetljenih balskih dvorana. One su imale velike lustere s tisućama staklenih ukrasa koji su svojim površinama dodatno stvarale magičan ugođaj te pokazivale raskoš i blještavilo, a vrlo često i bogatstvo.
Danas su balovi i takav tip arhitekture daleko iza nas, no ostalo je ono najbolje – raskošna rasvjeta. Tisuće kristala koje reflektiraju svjetlo, kapljice vode i blještavilo poslužili su kao inspiracija za seriju rasvjetnih tijela marke Wofi koje se u potpunosti oslanjaju na refleksiju. 

Katalog: WOFI 2012

Prilikom odabira ovakvog tipa važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Važno je uzeti u obzir veličinu prostorije kako luster ne bi bio prevelik ili premalen. Namjena prostorije je bitna – ako ćete u prostoriji boraviti više danju nego u večernjim satima, možda ovakav luster nije dobro rješenje, budući da se njegov potencijal neće moći u potpunosti iskoristiti. Ovakav tip lustera primjeren je za blagovaone koje se koriste u posebnim prilikama te dnevne boravke koji su površinom veći. Budući da je ovakav tip lustera raskošan i upečatljiv, treba ga promatrati i u odnosu na namještaj. Pokušajte prostoriju u kojoj je luster opremiti s namještajem kojeg prate prirodne linije, uzorci i boje kako dojam cjelokupne prostorije ne bi ispao kičast.

Katalog: WOFI 2012

Jako je važno i napomenuti da je danas dizajn ovakvih lustera moderniji i drugačiji, ali je ideja raskoša i blještavila ostala i u današnjim vremenima. Mali savjet: budući da su ovakvi lusteri prvo što se vidi prilikom ulaska u prostoriju, potrebno ga je redovno čistiti kako bi i dalje ostao blještav i magičan.

Katalog: WOFI 2012

Kvalitetna rasvjetna tijela - najbolja svjetlost našega doma

Kvalitetna rasvjetna tijela

Na psihičko, fizičko i fiziološko zdravlje ljudi utječe svjetlost, kako ona sunčeva tako i ona umjetna, pa onda kada kažemo da naša životna i radna učinkovitost i koncentracija ovise o količini i kvaliteti svjetlosti koje obasjava naše svakodnevne aktivnosti nismo puno pogriješili. Unatoč našemu znanju i razumijevanju važnosti svjetlosti, veoma se često događa da mu ne poklanjamo dovoljno pažnje prilikom osmišljavanja našega životnoga prostora. Prilikom uređenja svoga doma, a kako bismo postigli poseban ugođaj, obično se služimo maštom i posežemo za različitim zidnim bojama, biljkama, zastorima ili nekim drugim dekoracijama. Međutim, samo su najbolji svjesni činjenice da će najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućiti upravo pravilno i stručno postavljeni izvori svjetlosti koji će istaknuti sve prednosti i sakriti sve nedostatke našega prostora, a koji ujedno mogu biti i jedni od najljepših detalja u našem domu. Obično je jedna od najčešćih pojava upravo loš raspored rasvjetnih tijela unutar doma. Najočitiji pokazatelji nekvalitetne ili na krivim mjestima postavljene rasvjete su bol u glavi, bol u očima, razmirice u bračnom krevetu oko toga tko će ugasiti svjetlo prije spavanja, nezadovoljstvo kuhanjem ne zato jer ne volimo kuhati nego zato što nemamo preglednu radnu plohu, gubitak koncentracije u radnoj sobi, dječjoj sobi ili nekom drugom radnom kutku i sl. Dobrom se rasvjetom može nazvati ona rasvjeta koja će nam dom učiniti prostranijim, čišćim, toplijim i svjetlijim, tj. ona rasvjeta koja će pratiti naš prirodni bioritam te se prilagođavati vremenskim uvjetima i specifičnim potrebama. Međutim, najbolji je dodatak svakom interijeru prirodno svjetlo čija kvaliteta uvelike ovisi o položaju našega doma prema različitim stranama svijeta, odnosno mjestu na kojemu se u našem domu nalaze prozori:

  • interijer okrenut k sjeveru: svjetlo je u takvu prostoru hladno i oštro, jer sunčeve zrake ne padaju direktno u prostor. Takvim je prostorima dobra rasvjeta najnužnija.
  • interijer okrenut k istoku: prostor je dobro osvijetljen ujutro, a poslije slijede duge sjene te veoma rani nestanak izravna sunčeva svjetla. Kako bismo povećali količinu upotrebljiva svjetla, takve je prostore potrebno opremiti dobrom umjetnom svjetlošću.
  • interijer okrenut k jugu: takav prostor posjeduje toplo svjetlo tijekom čitava dana iako se njegov intenzitet mijenja kroz dan, a i kroz godinu. Popodnevna je svjetlost obično toliko jaka da prividno smanjuje volumen predmeta u prostoru. Takvi su prostori obično najbolji za kuhinje, dnevne sobe i druge sobe u kojima provodimo najviše svoga vremena.
  • interijer okrenut k zapadu: problem je takvih prostora u tome što oni posjeduju najviše svjetlosti u najtoplijem dijelu dana pa zbog toga većina predmeta u interijeru ima veoma jak odbljesak. Prednost je takva prostora što ćete u predvečerje imati veoma ugodno, meko svjetlo i duge sjene.

Danas je sve nedostatke prirodne svjetlosti moguće kompenzirati različitim oblicima i jačinama žarulja i svjetiljaka koje na sebi svojstven način mogu utjecati na izgled i ugođaj našega doma. Bilo da se radi o običnim žaruljama, plafonjerama, lusterima, zidnim svjetiljkama ili halogenim svjetiljkama (halogenkama), naš životni prostor uvelike ovisi o načinu na koji možemo iskoristili navedene izvore svjetlosti. Kako biste što bolje iskoristili ono što nam pruža današnja rasvjetna tehnika, pročitajte dolje navedene članke i saznajte kako ćete najbolje osvijetliti kupaonicu, kuhinju, sliku ili biljku te kojim sve optičkim trikovima možete vizualno uljepšati svoj dom.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!