led-rasvjeta

 
 
 
 
 
 
 

LED rasvjeta

Led rasvjeta za stepenice

Iako je prva upotrebljiva LED (Light Emitting Diode) ugledala svjetlo dana daleke 1962 godine, trebala su proći desetljeća prije no što je ovaj izvor umjetnog svjetla postao upotrebljiv za rasvjetu. Do tada, LED se koristio isključivo za oznake na instrumentima ili za linearne indikatore.

Danas je LED toliko napredna tehnologija da se koristi gotovo u svim aspektima rasvjete, od malih ručnih baterijskih svjetiljaka, svjetiljakaa za bicikle, zamjenskim žaruljama za halogene žarulje ili klasične žarulje pa sve do rasvjete prometnica. Uskoro se očekuju snage koje bi bile upotrebljive i za najzahtjevniju, sportsku rasvjetu.

LED se proizvodi na bazi poluvodičkog konteksta, pri čemu se tijekom prolaska struje kroz poluvodički element, oslobađaju fotoni koji se emitiraju u okolinu. Tipično za ovaj izvor svjetla jest da se svjetlo emitira na jednu stranu a toplina, kao lateralni proizvod prolaska struje kroz poluvodič, na drugu stranu. Ta činjenica je osigurala mogućnost proizvodnje gotovih izvora svjetla na bazi LED tehnologije, koja ne emitira toplinu u istom smjeru kao i svjetlo, pa time ne zagrijava prostor.

Iako je danas LED tehnologija još uvijek relativno skupa (govorimo o proizvodima renomiranih proizvođača, koji zadovoljavaju standarde kvalitete i sigurnosti), ipak se ova tehnologija sve više uključuje u našu svakodnevnicu. Danas već možete na stalažama bolje opremljenih trgovina pronaći cijelu paletu LED proizvoda koji uspješno zamjenjuju klasičnu žarulju, halogenu žarulju pa i štednu (kompakt fluo; CFL) žarulju. Koje su prednosti LED izvora svjetla?

Efikasnost: LED izvor emitira daleko više svjetla (po potrošenom vatu električne enrgije) od klasične žarulja pa čak i od štedne žarulje. Ovaj izvor svjetla je danas u samom vrhu efikasnih izvora.

zidna led rasvjeta

ON-OFF ciklus: Za razliku od fluo cijevi i štednih žarulja (CFL), broj paljenja i gašenja LED izvora svjetla ne doprinosi naglom skraćivanju radnog vijeka izvora, pa ga čini idealnim za pozicije gdje su česta paljenja i gašenja.

Prigušenje: LED izvor se poput klasične žarulje vrlo lako i kontinuirano prigušuje, pri čemu ne mijenja karakteristike svjetla kojega emitira.

Toplina: LED izvori svjetla emitiraju vrlo malo topline (u odnosu na klasičnu ili halogenu žarulju) i ta se emisija događa u pozadini, čime se ne zagrijava ambijent.

Polagano gašenje: LED izvori svjetla ne prestaju radom uz prasak ili iznenadno gašenje. Nakon isteka deklariranog životnog vijeka, za očekivati je polagano smanjivanje intenziteta svjetla, koji će se konačno potpuno ugasiti nakon puno sati rada.

Životni vijek: Standardno, danas se proizvode LED izvori koji traju i preko 50.000 sati. Što to u stvari znači, pokazuje slijedeća tablica:

sati / dan

godina

24

5,71

18

7,61

16

8,56

12

11,42

10

13,70

8

17,12

4

34,25

 

Za usporedbu, klasična žarulja traje 1000 – 1200 sati, halogena žarulja oko 2000 sati, CFL 10.000 – 15.000 sati, kao i fluo cijev.

Otpornost na udarce: LED izvor je jedini izvor umjetnog svjetla koji je otporan na udarce, jer se ne nalazi u staklenom balonu ili cijevi. To ga čini vrlo prigodnim za naporne sredine gdje može doći do mehaničkih udaraca, stalnih vibracija i drugih „napornih“ sredina.

Ekologija: Dok izvor na bazi fluorescencije (fluo cijev i CFL) sadrže elementarnu živu kao i neke druge toksične komponente, kod LED-a to nije slučaj. Sastav LED-a je isključivo mineralnog konteksta, uz malu količinu metala (najčešće bakar, srebro i zlato), čime se ni na koji način ne može ugroziti okoliš.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Spavaća soba - Rasvjeta

Spavaća soba - Rasvjeta

Spavaća je soba prostorija u kojoj se uistinu možete poigrati rasvjetnim rasporedom jer u njoj možete iskoristiti najrazličitije izvore svjetlosti kako biste dobili poseban ugođaj. U spavaćim sobama odraslih uz glavno rasvjetno tijelo, uz koje ćete se npr. odijevati, pokušajte kombinirati i kakvo meko svjetlo uz koje ćete primjerice lakše utonuti u san. Najvažnije svjetlo u spavaćoj sobi jest ono koje se nalazi uz vaše uzglavlje – noćne su svjetiljke veoma korisne jer se preklapaju s osobnim željama. Noćne se svjetiljke mogu postaviti na stoliće, mogu se fiksirati za zid (zidna svjetiljka) ili se mogu ugraditi u uzglavlje kreveta. Ako osjetite da svjetiljka od Vas zahtjeva neugodan položaj sjedenja ili čitanja, promijenite njezin položaj. Dakle, glavnu rasvjetu u spavaćoj sobi možemo realizirati pomoću stropnih (plafonjera) i zidnih svjetiljaka. Suvremena tehnička rješenja pojačat će ugodnu atmosferu u spavaćoj sobi: regulatori jačine svjetlosti precizno će namjestiti osvjetljenje u sobi. A nalazi li se prekidač glavnoga izvora svjetlosti i pokraj vrata i pokraj kreveta ugođaj će biti potpun. Pokraj kreveta su najbolje rješenje posebne svjetiljke za čitanje koje se mogu okretati i pomicati u svim pravcima (reflektor). Njihova jačina uopće ne mora biti velika - dovoljan je izvor jakosti 20 ili 25 wati. Na taj način Vi navečer možete uživati u čitanju koje knjige dok Vaš partner može normalno spavati. Za osvjetljenje ormara i komoda pobrinut će se ugradbene svjetiljke, ili možda sustavi s više izvora svjetlosti koji osvjetljavaju ne samo prostor ispred ormara nego i njegovu unutrašnjost kao i unutrašnjost ladica. Tko rado navečer gleda televiziju iz kreveta trebao bi u svojoj spavaćoj sobi ugraditi osvjetljenje koje ne zasljepljuje ali ni ono koje pada izravno na ekran televizora. Kada bi se prekidač tog svjetla nalazio u blizini kreveta ugođaj gledanja televizije bio bi doslovce potpun. Savjeti za poboljšanje rasvjete u spavaćoj sobi:

  • postavite intenzitetski regulator (dimer ili potenciometar) na glavno rasvjetno tijelo kako biste najlakše dobili ugođaj kakav želite,
  • ako vas ujutro bude jake zrake sunčeva svjetla, postavite na prozor zastore;
  • prekidač za glavno svjetlo smjestite pokraj vrata, ali i pokraj kreveta, kako ne biste morali ustajati da ga ugasite.

Led-rasvjeta

Led-rasvjeta

Općenito: Led-rasvjeta (eng. light emitting diodes) izvori su svjetlosti čija je tehnologija prvotno konstruirana u Silicijskoj Dolini (SAD). Led-rasvjeta nema pomičnih dijelova ni krhka stakla, ne sadržava živu ni otrovne plinove. Nije podložna iznenadnu pregaranju (diode lagano degradiraju s vremenom) i karakterizira je veoma mala potrošnja električne energije (ušteda od 80 %) i dug radni vijek (do 100 000 sati, tj. pri svakodnevnu neprekidnu radu primjerice od 12 sati, trajala bi oko 11 godina i pritom bi izgubila samo 30% svoje prvotne kvalitete svjetla). Prema izvedbi je možemo podijeliti na nekoliko vrsta:

  • mogu se naručiti u sustavu svjetleće cijevi u nekoliko boja (zalivene u obojenu savitljivu PVC-cijev)
  • u obliku raznih rasvjetnih tijela

Postoje i u kombinaciji tri boje (RGB – crvena, zelena, plava) s posebnim kontrolerima moguće je dobiti raspon od 16,7 milijuna boja. Era LED rasvjete polako kuca na vrata. Iako LED izvori uslijed malih snaga i ograničene efikasnosti u rangu živinih žarulja još imaju problema da preuzmu ključne rasvjetne segmente - unutrašnju i vanjsku funkcionalnu rasvjetu (kojima dominiraju niskotlačni i visokotlačni izbojni izvori - fluo cijevi odnosno natrijeve i metal halogene žarulje), oni nezadrživo prodiru u tradicionalne sfere rasvjete klasičnim i halogenim žaruljama. Prvi prodor LED-ovi su postigli u signalnoj rasvjeti za vozila

(pozicijska svjetla, stop svjetla i žmigavci) i prometnice a sada se šire na akcentnu rasvjetu malih izložaka u trgovinama te na dekorativnu i scensku unutrašnju i vanjsku rasvjetu. Potonja je posebno prikladna za LED izvore zbog niskih zahtjeva na ukupnu angažiranu snagu te visokih zahtjeva na trajnost i jednostavnost održavanja. Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Zaštita od prašine, čvrstih tvari i vode

Svjetiljke moraju pripadati odgovarajućoj klasi zaštite ovisno o vlazi i prašini kojoj su izloženi. Najniža klasa zaštite je "pokrivena"; drugim riječima svjetiljka nema zaštitu protiv vlage ili prašine, ali je pokrivena tako da nije moguće dotaknuti dijelove pod naponom bez korištenja alata.
Svjetiljke za koje zaštitna klasa nije posebno naznačena pripadaju klasi IP 20. Sljedeća tabela prikazuje klase zaštite, njihove definicije i oznake:
IP TIPOVI ZAŠTITE PREMA DIN 40050 Zaštita od stranih tijela i protiv udarca
 

Znamenka Oznaka Opis
2   Zaštita od prodora krutih stranih tijela promjera većeg od 12 mm
4   Zaštita od prodora krutih stranih tijela promjera većeg od 1 mm
5 Zaštita od štetnih naslaga prašine Zaštita od štetnih naslaga prašine. Prodor prašine nije potpuno spriječen, ali prašina ne smije ući u tolikoj mjeri da utječe na pogon svjetiljke.
6 Zaštita od prodora prašine; prahotijesna Zaštita od prodora prašine; prahotijesna

 

 

Znamenka Oznaka Opis
0   Bez posebne zaštite
3 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od vode koja pada pod bilo kojim kutom manjim od 60 stupnjeva
4 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od vode koja šprica pod bilo kojim kutom na svjetiljku
5 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od mlaza vode iz mlaznice usmjerenog u svjetiljku pod bilo kojim kutom
7 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od vode ukoliko je svjetiljka uronjena pod vodu uz određeno trajanje i pritisak
8 Zaštita od vode - oznaka Svjetiljka je pogodna za trajno uranjanje u vodu pod uvjetima koje određuje proizvodac

 

Neke primjeri koji se često koriste kao IP zaštita :

IP20 – najčešća oznaka unutarnje rasvjete
IP40 – najčešća unutarnja stropna ugradna rasvjeta
IP54 – vanjska rasvjeta
IP67 – rasvjeta za bazene do 2 m
IP68 – rasvjeta za bazene preko 2 m

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!