led tehnologija

 
 
 
 
 
 
 

Sve što trebate znati o vrstama rasvjete

Sve što trebate znati o vrstama rasvjete

Prilikom renoviranja ili gradnje kuće osvjetljenje prostora jedan je od najbitnijih faktora u stvaranju savršene kuće i ugođaja.

O načinu na koji osvijetlite predmete, sobe i prostorije u kući ovisit će sveukupni dojam prostora.

Prostorija koja je prepuna neželjenih sjenki zbog loše odabrane rasvjete činit će se starom i zatvorenom, dok će i najmanji prostor uz pravilno rasvjetljenje postati oku ugodno i vama udobno mjesto za život.

Ovaj će članak stoga predstaviti različite vrste svijetla koji će vam pomoći prilikom odabira onoga što najviše pogoduje vama i vašem ukusu.

Postoje tri različita sloja svijetla, jedno se koristi u svakoj sobi, a naziva se ambijentsko, drugo je usmjereno na osvjetljenje koje vam je potrebno za obavljanje nekog zadatka, dok vam treće služi naglašavanju određenih stvari u vašem domu kao što su dijelovi namještaja, fotografije i sl.

Odabir rasvjete ovisit će o veličini i tipu sobe, ali generalno govoreći u jednoj sobi potrebna su najmanje 2 tipa rasvjete.

Ponekada dodavanje malog sloja svijetlosti može činiti ogromnu razliku.

Rasvjeta za osvjetljenje ambijenta tip je rasvjete koji je potreban u svakoj sobi. Takvo svijetlo služi rasvjetljavanju cijele sobe i daje joj poseban ugođaj.

U ovakav tip rasvjete najčešće se ubraja rasvjeta koja se nalazi na stropu kako bi cijela soba dobila sloj svijetlosti i potencijalno se tansformirala u nešto sasvim posebno.

Raspored ovog tipa rasvjete planira se zajedno s gradnjom kuće jer je esencijalan dio svake prostorije. 

Neke od vrsta ovakve rasvjete su: lusteri, moderni lusteri, plafonjerke, viseći lusteri, ugradbena svijetla, zidna svijetla i sl.

Drugi tip rasvjete usmjeren je na prijeko potreban izvor svijetla koji vam omogućuje obavljanje određenog zadatka. Takva rasvjeta sastoji se od vrlo oštrog, jakog i direktnog svijetla koje je potrebno za rad na detaljima.

Zato se ovakva rasvjeta koristi tijekom čitanja, šminkanja, kuhanja, učenja i sličnih aktivnosti koji ne moraju nužno zahtijevati prvu, gore navedenu, vrstu rasvjete. Ovakav tip rasvjete uključuje stolne svjetiljke, dekorativne svjetiljke, LED trake i sl.

Posljednji tip rasvjete omogućuje vam preobrazbu vašeg doma naglašavanjem zanimljivih osobitosti kao što su slike, fotografije, kamin, određeni elementi u kući i sl.

Ujedno se koristi i kao dodatni izvor svijetla kako bi dao dašak kreativnosti i maštovitosti ambijentalnom svijetlu u vašem domu.

Ambijentalno svijetlo pokriva gotovo cijelu prostoriju odozgo, dok ova posljednja vrsta rasvjete služi popunjavanju svega što ambijentalno svijetlo ne može osvijetliti.

Sa svim ovime na umu može se zaključiti da je upravo osvjetljenje i rasvjeta esencijalni dio dekora vašeg doma.

Rasvjeta se treba planirati prilikom gradnje kuće, a ukoliko se renovira, razne vrste rasvjete u ponudi mogu potpuno promijeniti doživljaj i duh vašega doma.

Postoje 3 vrste rasvjete, prva je rasvjeta koja pokriva cijelu prostoru, druga je rasvjeta koja vam pomaže prilikom obavljanja određenog zadatka, a treća vrsta rasvjete popunjava rupe koje nastaju zbog ambijentalne rasvjete dok ujedno naglašava ono najbolje u vašem domu.

Ne treba se bojati eksperimentirati s rasvjetom jer najmanja LED traka ili stolna svjetiljka može učiniti primjetnu razliku u vašem domu i pretvriti ga u potpuno novo mjesto za rad ili uživanje.

LED rasvjeta u prostoru modernog dizajna

Osnovne informacije o LED tehnologiji već smo vam donijeli no općenite pojmove važno je znati prije izbora LED rasvjete, LED, odnosno Led Emitting Diode što bi u prijevodu značilo diode koje emitiraju odnosno stvaraju svjetlost.

Skala boja koju možemo pronaći u ponudi LED rasvjetnih proizvoda je široka, korištenjem RGB sustava koji je široko raširen u svim tehnologijama koje kao jedan od dijelova svojeg rada koriste boje LED tehnologija omogućava milijune nijansi. RGB sustav boja temelji se na crvenom, zelenom i plavom osnovnom tonu boje čijim se miješanjem u različitim omjerima postiže do 16 milijuna različitih podnijansi triju osnovnih boja, ograničenost, odnosno tromost ljudskog oka nemože percipirati odstupanja u različitostima tonova od manje od 30% tonaliteta te ne možemo prepoznati sve te tonove no i dalje nam ostaje visoki raspon tonova koje možemo primjetiti i prilagoditi atmosferi u interijeru.

LED rasvjeta se dijeli na LED trake i LED module odnosno samostalne diode koje se ugrađuju u žarulje ili se postavljaju direktno u kućište rasvjetnog tijela, svjetiljke. Led žarulje ulažemo u kućišta svjetiljke dok LED svjetiljke koristimo kao samostalni objekt.

LED rasvjetu možemo podijeliti na rasvjetu za interijere i vanjske prostore. Rasvjeta namijenjena vanjskim prostorima ima dodatnu zaštitu kako bi izdržala vanjske utjecaje u vidu temperature, padalina, vlažnosti te je otpornija na moguće pritiske.

Unutarnja LED rasvjeta nudi nam široki raspon LED reflektora koji svojim izgledom mogu upotpuniti široki raspon stilova u dizajnu interijera, od modernih prostora do onih uređenih u retro ili vintage stilu reflektori su zaista dobar izbor. Ukoliko odaberete reflektor kružnog dizajna stvoriti ćete živu i razigranu atmosferu koja će savršeno odgovarati u prostore za ručavanje dok reflektor pravocrtnog oblika savršeno odgovara u kuhinjske prostore u kojima se nalaze otoci i stvaraju centralizaciju prostora.  Reflektori koji u sebi imaju samo jednu rasvjetnu diodu biti će savršeni za mladenačke sobe kako bi se stvorilo nekoliko odvojenih prostora, prostor za učenje, za odmor i prostor za zabavu, svjetlosno razdvajanje prostora pomaže pri  fokusiranju a LED metalik reflektori svojim dizajnom i bojom savršeno se uklapaju u sobe za mlade.

Želite ''show stoppera'' kojim ćete upotpuniti svoj dnevni boravak ili ured? Philips Ledino je savršen izbor za vas!

Aluminijski pravokutnik čiji se rubovi pod raznim kutevima svijaju prema sredini podsjeća na čarobno ogledalo iz bajke. Moderan i minimalistički dizajn dopušta vam da ovo LED rasvjetno tijelo uklopite u razne skale boja i razne stilove, sigurni smo bio smješten u minimalistički prostor. Philips Ledino će se savršeno uklopiti i očarati vas!

LED rasvjetnim tijelima možete opremiti svaku prostoriju u svome domu, bilo da odaberete visilicu, stolnu ili stajaću lampu, ili možda led reflekor nećete pogriješiti. Moderan dizajn, predivne boje i ugodno bijelo svjetlo pomoći će vam stvoriti dom iz snova i savršene uvjete za obiteljske fotografije!

 

 

 

 

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom
 

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!