led rasvjeta

 
 
 
 
 
 
 

LED žarulje se na kraju ipak isplate

Mijenjate rasvjetu po kući? Ne želite da to jako utječe na kućni budžet? Proučavate izgled, kvalitetu, trajnost...ne želite standardne žarulje jer ste svjesni regulativa EU-a koji odavno predlaže ukidanje klasičnih žarulja sa žarnom niti.

Iako vam se sviđa ta LED rasvjeta zbunjeni ste po pitanjukolika je snaga potrebna. Jer, za klasične žarulje znate da možete kupiti od 40 pa do 100 Wati snage, ali što sa LED žaruljama?

Zbog toga je potrebno posvetiti pozornosti lumenima koji definiraju količinu vidljivog svjetla koje rasvjetno tijelo proizvodi. Lumeni su označeni na njihovu pakiranju kako bismo lakše usporedili količinu svjetlosti različitih modela žarulja i što je više lumena na kutiji žarulje, samim time je veća i količina svjetlosti koju ta žarulja pruža.

Klasične žarulje sa žarnom niti još su najrasprostranjenije i najčešći izbor jer proizvode toplu i jaku svjetlost i postoje u svim oblicima. Primjenjuju se u mnogim vrstama rasvjetnih tijela, od najmanjih do najvećih i mogu se kupiti u gotovo svim trgovinama.

Ove su žarulje ogodne  i za unutarnju i za vanjsku rasvjetu ali troše jako puno električne energije a  životni vijek im je samo 1200 sati. Ne mogu se koristiti za hladna područja i često zakažu kada su najpotrebnije.

Halogene žarulje su žarulje ispunjene plinovima pa imaju duži životni vijek iako se zapravo računaju pod žarulje sa žarnom niti.

Štedne žarulje se odlikuju  nešto višom cijenom u odnosu na žarulje sa žarnom niti, ali istodobno je trošak njihova rada znatno manji.

U principu, radi se o istoj tehnologiji kao i kod fluorescentnih žarulja, samo je grlo žarulje prilagođeno navojima koji se primjenjuju kod klasičnih žarulja pa ih he moguće instalirati na sva rasvjetna tijela.

Njihov je životni vijek čak do 10 puta veći  u usporedbi s klasičnim žaruljama, ali je potrošnja električne energije i do nekoliko puta niža.

Ova vrsta žarulja također sadrži manje količine žive, pa ih nije uputno odlagati s ostalim smećem.

LED žarulje imaju znatno dulji vijek trajanja od klasičnih žarulja do preko 50 tisuća sati. Ove žarulje ne sadrže živu a troše  samo 2 do 10 vata uz svjetlosnu iskoristivost od 140 lumena po vatu što je izuzetna razlika i id štednih i od klasićnih žarulja.

Zaključak:

- Žarulje sa žarnom niti su jako jeftine, no troše puno struje

-LED rasvjeta je štedljiva i isplativa  ali treba odmah investirati u malo skuplju izvedbu.

S obzirom na vremena koja dolaze najočitiji zaključak je investiranje u LED rasvjetu jer uskoro u ponudi neće biti standardnih žarulja, a i taj jednokratni trošak isplaćuje se uštedom u potrosnji struje.

Dekorativna rasvjeta - rasvjeta u svrhu umjetnosti

Čovjek je od najranijih zapisa imao smisao za lijepo i prostor u kojem se nalazi pokušavao je ukrasiti ponajprije špiljskim crtežima, kasnije dekorativnim predmetima isklesanim iz drveta i kamena, u dvorcima su to već bili portreti, predmeti ukrašeni dragim kamenjem i pojavljuju se svijećnjaci od srebra, zlata i dragog kamenja.

Eksperimentiranje svjetlom kao vidom umjetnosti datira u vrijeme Bauhausa čiju ostavštinu pronalazimo u velikim instalacijama metalnih šipki glatkih oblih oblika u koje su postavljene žarulje. Varijacije koje se postižu jednostavim materijalom kao što je metalna šipka su bezbrojne i vašem prostoru donose moderan, čist i vrlo elegantan izgled. Jedan ovakav luster u središtu prostora dostatan je da zamijeni sve ostale detalje u prostoru.  Svjetiljke od metalnih šipki geometrijskih oblika vašem prostoru donijeti će profinjen i ozbiljan izgled dok će ukoliko odaberete uzorak sa metalnim šipkama slobodnog uzorka vaš prostor dobiti trendi i moderan, vrlo zaigran i slobodan izgled, vrlo svjež i mladenački.

Kombinacije sa stalkom treba birati oprezno, ukoliko je staklo oblikovano i iskorišteno u ''chandelier'' stilu, odnosno lampe koje su bogate rezanim dijelovima stakla i resama načinjenim od istih u prostor ćemo dodati dašak ženstvenosti, elegancije ali i povijesnog, renesansnog stila budući da ovakvi bogati, kristalni lusteri asociraju na stare pariške dvorce u kakvima je Napoleon boravio.
Stakleni lusteri ravnog reza upotpunjeni crnim grubim materijalima koji  spajaju staklene stijenke prostoru daju modernistički izgled, smješteni iznad kuhinjskog šanka, radnog stola, vašeg omiljenog kutka za odmor ili dnevnog boravka, nema pravila, u svaki prostor savršeno će se uklopiti. Ako u vašem prostoru prevladavaju sivi i bijeli tonovi uz dodatak drveta u natural izdanju i bijelog čupavog tepiha ovi će vam lusteri dati izgled interijera kao sa naslovnica arhitektonskih novina!

Vaš prostor za rad može biti pravo mjesto na kojem ćete iskoristiti jednu ovakvu lampu, dizajn ovoga tipa razbiti će monotoniju a igra svjetla i sjene svakoga će dana stvarati nešto novo dok se sunce penje prema horizontu i iz različitih kuteva prolazi kroz staklene stijenke koje vise sa vašega stropa.

Niste tip za prevelike modernističke intervencije u vašem domu ali biste ipak nešto čime ćete zadiviti sve koji dođu u vaš dom? Za vas su savršene male stolne lampe u obliku kugle koje djeluju kao mali roboti u prostoru, ukoliko ste fan tehnologije ili poznate jednog takvog, lampa ovakvog dizajna će ga oduševiti. Svijetliti će u vašoj omiljenoj boji i podići vam raspoloženje kada budete zatrpani poslom i poslovnim sastancima, dašak razigranosti će vas razbuditi i osvježiti za daljnji rad. Prvenstveno su namijenjene najmlađima budući da imaju veliku skalu boja u kojoj mogu osvijetliti prostor to nitko ne mora znati, zar ne?

Zašto moje žarulje kratko traju?

Iako klasične žarulje imaju rok trajanja između 1000 i 3000 sati, u domovima mnogih ljudi češće se događa da žarulje traju puno kraće. Ako u nekim rasvjetnim tijelima žarulju češće mijenjate nego u ostalima, ovo je članak za vas. Iako su ponekad izgorene žarulje posljedica loše proizvodnje, često nije riječ o tome. Zašto ne bi pojednostavili svakodnevicu i isključili ostale moguće razloge pa tako produžili rok trajanja vaše rasvjete? U tekstu ispod nabrojani su neki razlozi zbog kojih vaše žarulje imaju kraći rok trajanja.

Žarulje su nepravilno postavljene u rasvjetnom tijelu

Iako se ovo čini kao glupi razlog, događa se. Možda ste prečvrsto zavrnuli žarulju u njeno grlo. Ako ste na ovo zakolutali očima, prisjetite se da i ako niste vi bili krivac za to, možda je netko drugi u nekom trenutku postavljao žarulju i tako oštetio vezu između rasvjetnog tijela i nje same. U ovom slučaju, vrijeme je za kupnju novog rasvjetnog tijela. Međutim, ta veza može biti uništena i zbog vrste žarulja koje koristite. Ponekad su jeftinije žarulje lošije konstruirane i jednostavno se dobro ne povezuju s grlom rasvjetnog tijela. Uvjerite se da žarulje koje koristite nisu uzrok ovog kvara, tako da ih prvo provjerite u nekom drugom rasvjetnom tijelu.

Rasvjetno tijelo previše vibrira

Još jedan od razloga zašto žarulje mogu kraće trajati jest taj da su one podvrgnute pretjeranim vibracijama. To se može dogoditi u mnogo različitih situacija, ali najčešći je loš ventilacijski sustav u blizini rasvjetnog tijela ili rasvjetno tijelo ispod dječje sobe te sobe za vježbanje. Možda biste čak trebali razmisliti o LED žaruljama, s obzirom da ona nemaju staklo, a i svakako su energetski učinkovitije i isplativije.

Žarulje se previše zagrijavaju

Čak i ako ste kupili žarulju koja ima onu određenu vatažu koju trebate, ona bi još uvijek mogla biti pod previše pritiska zbog pretjeranog zagrijavanja. Ovo je obično slučaj kod onih žarulja koje su prevelike za rasvjetno tijelo ili kad jednostavno koristite žarulju koja nije namijenjena zatvorenom rasvjetnom tijelu. Iako se veća žarulja s ispravnim tipom grla odmah može precizno pričvrstiti u neko rasvjetno tijelo, možda ono ne funkcionira najbolje s njome i dizajnirano je da u njega budu pričvrštene manje žarulje koje ravnomjerno šire toplinu. Ako mislite da je ovo vaš problem, uvjerite se da koristite pravu veličinu žarulja ili probajte žarulje s nižom vatažom.

Vaše žarulje također mogu pregoriti ako ih koristite u prekrivenom rasvjetnom svjetlu koje jednostavno ne dobiva dovoljno zraka (previše prašine na žarulji ili po žicama može umoriti rasvjetno tijelo). U ovom slučaju, trebate dva puta provjeriti svoju žarulju da budete sigurni da je ona namijenjena i za zatvorena rasvjetba svjetla. Ako problem još uvijek nije riješen, možda trebate zamijeniti svoje ugradbene svjetiljke. Jedan način da provjerite zagrijava li se žarulja previše jest da provjerite mjesto gdje se spaja s rasvjetnim tijelom i pogledate ima li kakvih znakova otapanja ili oštećenja materijala uzrokovanog toplinom. Čak i ako žarulja nije oštećena, rasvjetno tijelo možda pati od njenog pregrijavanja.

Visoka voltaža u kući

Ako imate nekoliko novih rasvjetnih svjetla nedavno instaliranih u vašu kuću, možda je problem nastao upravo u prekomjernom korištenju struje tih novih instalacija. Iako su nas učili da struja u kući uvijek ima jačinu 220 volti, to nije potpuno točno. Nekad je kuća preopterećena ili ima oscilacija napona. Za gotovo sve ostalo što u vašoj kući radi na struju, ovo nije problem, ali za žarulje, ovo zaista može biti kobno. Oscilacija napona je normalna, ali ako vidite voltažu koja prelazi 225 volti, postoji velika šansa da ste upravo našli uzrok vaših problema.

Rasvjetna tijela ili žice nisu dobro postavljene

Ako ne vjerujete da je vaš problem u gore navedenim stavkama, onda je lako moguće da su vaša rasvjetna tijela loše postavljena ili su pak žice loše spojene. Isključite strujnu sklopku, maknite rasvjetno tijelo s njegovog položaja i dobro provjerite da su sve žice onako kako bi trebale biti, čvrsto osigurane. Labava žica može rezultirati u svakojakoj oscilaciji kroz žarulju, a to može žarulju istrošiti u samo par dana. Ako su vaše žice sve dobro spojene, čvrsto i fiksno postavljene, vaš problem ne leži u ovome.

Uvod u regulatore rasvjete tzv. dimmere

Shvatili ste da je vrijeme da napredujete sa standardnih on/off prekidača na regulatore jačine rasvjete? Evo što morate učiniti prije toga...

Regulatori su dizajnirani za određenu jačinu napona, struje i/ili vati, koji su vezani uz maksimalno opterećenje strujnog sustava. To određuje koliko žarulja ili rasvjetnih tijela može biti postavljeno na jedan regulator prije nego što se on pregrije ili dođe do kratkog spoja.

Iako se čini jednostavno samo podijeliti to maksimalno korištenje sa brojem wati svake žarulje I tako dobiti broj i jačinu žarulja koje vaš sustav podnosi .Kada se uključi uređaj kao što je npr. rasvjetno tijelo , pojavi se visoki voltni skok koji se opisuje kao uklopna struja. Taj skok  može udvostručiti ili čak utrostručiti količinu struje koja dolazi do žarulja kako bi se žarulje upalile. Najbolja praksa je ostati otprilike 25% ispod max ponuđenog opterećenja  kako bi se izbjegnuo rizik pregrijavanja ili kratkog spoja.

Prelazite na LED žarulje?

Pošto se LED žarulje obično pokreću niskom watažom, zahtijevaju posebne regulatore za LED . Kad bi upotrijebili obične regulatore na LED žaruljama, LED bi greškom vukao više struje pokušavajuci održati  kontinuiranu jačinu. Ovo može rezultirati ili pregaranjem regulatora, treptanjem LED žarulja ili potpunim nefunkcioniranjem regulatora. U nekim slučajevima kompatibilnost LED žarulja i dimmera određuje raspon sposobnosti smanjivanja ili pojačavanja svjetljenja žarulja. Tada se svjetlost žarulje može smanjiti samo na odredeni postotak, a ne na svih 100%.

Ovo je nekoliko uobičajenih simptoma nekompatibilnosti regulatora i LED žarulja:

- ne postoji nikakva promjena u jačini rasvjete čak i kad je regulator isključen

- treperenje ( svjetlost se pojačava ili smanjuje u nepravilnim razmacima)

- svjetlost je prisutna iako je regulator isključen

- svjetla se naglo isključe kod korištenja dimmera

- svjetla se naglo uključe kad pojačate dimmer

Kako bi izbjegli sve ove neugodnosti, potrebno je izabrati izvor svjetlosti i regulator koji su testirani i potvrđeno je da su međusobno  kompatibilni.

Nakon što postavite odabrane regulatore morate pripaziti da ne uključujete druge vrste žarulja kako ne bi uzrokovali  neki kvar.

Savjeti za novu kuhinjsku rasvjetu

Ako ste ikada radili makeover kuhinje znate na što sliči tako veliki zahvat i koliko je zahtjevna njegova izvedba. Trebam li obojiti zidove? Trebam li prvo postaviti nove podove? Bi li najjednostavnije bilo da unajmim radnike? Mnogo je pitanja i izbora vezanih uz taj posao, ali evo nekoliko trikova koji bi vam mogli olakšati taj proces i malo umanjiti zbunjenost i neznanje.

Prije nego što krenete u renoviranje podova ili instalacije novih uređaja u kuhinju, pametno je prvo postaviti nova rasvjetna tijela.

Najefektivniji mogući način osvjetljenja kuhinje sastoji se od četiri dobro kombinirana sloja: funkcija, ambijent, naglasak i dekorativni elementi rasvjete.

Ako tražite vrhunske rasvjetne elemente, ne morate tražiti dalje od Art-rasvjete koja nudi dizajnerska rasvjetna tijela koji će vas ostaviti bez daha. Lusteri, zidne svjetiljke, stropne visilice…vaša kuhinja će zasjati novim sjajem.

Ukoliko zatrebate savjet o uređenju, o električnim instalacijama, montaži, ili bilo čemu drugom vezanim za rasvjetu vaše kuhinje, obratite nam se s povjerenjem. Iskustvo naših djelatnika i širok asortiman rasvjetnih tijela osigurat će vrhunsku izvedbu u kojoj ćete uživati.

Ventilator kao obrana od insekata

Topli dani sa sobom donose razne bube, insekte, kukce, a najgori od svih za toplih ljetnih noći su komarci i tu ćemo se svi složiti. Jeste li znali da vam ventilator može pomoći u obrani od letećih napasti kao jedan od najprirodnijih obrambenih mehanizama?

Zbog načina na koji struji zrak prilikom miješanja koja ventilator stvara komarcima se znatno otežava letenje u prostoriji u koju su uletjeli te će imati malih poteškoća dok dođu do svoje žrtve. Zrak koji kruži dok se spušta prema tlu u obliku svojevrsnog stošca, oblika tornada uvući će ih u svoju ciklonu te će im trebati neko vrijeme da se izvuku iz struje u koju ih je ventilator uvukao i nastave slobodno letjeti dalje po prostoriji.

No još učinkovitija pozitivna strana ventilatora protiv ovih letećih napasti je s kemijske strane. Ventilatori ''spuštaju'' natrag u prostor CO2 koji mi disanjem ispuštamo iz organizma te se time remeti radar komarcu i nije siguran gdje se točno nalazimo. Budući da im je to svojevrsan sustav za pronalaženje ljudi znatno im ometamo plan uključenim ventilatorom jer nas ne mogu pronaći tamo gdje su nas ''nanjušili'' a njihovim lutanjem dobivate na vremenu kako biste ih uočili i na vrijeme se zaštitili preferiranim sredstvom protiv komaraca.

Ventilatore možemo pronaći u nekoliko oblika, odnosno podjela prema prostorno položajnoj namjeni. Oni mogu biti ventilatori za interijere, ventilatori za eksterijere i ventilatori koji se nalaze u poluotvorenim prostorima, raznim sjenicama, verandama, trijemovima. Svojim specifikacijama su prilagođeni prostoru, na vama je samo da odaberete pravi tip, postavite ga i ne morate se više brinuti.

Uz ventilator u prostoriji u kojoj boravite tokom večernjih sati smanjite količinu izvora svjetlosti budući da je i to jedan od razloga zbog kojih komarci dolaze u kuću u većim količinama te se potrudite zaštititi prozore i vrata mrežama protiv kukaca.

Ovoga ljeta otjerajte komarce na prirodan i zdrav način i uživajte u ugodnoj temperaturi.

LED trake rasvjeta budućnosti

Umjetno svjetlo možemo pronaći u puno izvora, no najmoderniji izvor LED, odnosno Led Emitting Diode što bi u prijevodu značilo diode koje emitiraju odnosno stvaraju svjetlost.

Skala boja koju možemo pronaći u ponudi LED rasvjetnih proizvoda je široka, korištenjem RGB sustava koji je široko raširen u svim tehnologijama koje kao jedan od dijelova svojeg rada koriste boje LED tehnologija omogućava milijune nijansi.

RGB sustav boja temelji se na crvenom, zelenom i plavom osnovnom tonu boje čijim se miješanjem u različitim omjerima postiže do 16 milijuna različitih podnijansi triju osnovnih boja, ograničenost, odnosno tromost ljudskog oka

ne može percipirati odstupanja u različitostima tonova od manje od 30% tonaliteta te ne možemo prepoznati sve te tonove no i dalje nam ostaje visoki raspon tonova koje možemo primjetiti i prilagoditi atmosferi u interijeru.

Led trake su zapravo diode, odnosno vodiči koji stvaraju tonove boja te ovisno o fosfornoj presvlaci stvaraju ton boje.

Diode su u ovom slučaju povezane u niz koji čini traku te nam time omogućavaju lakše postavljanje veće količine dioda u ravnomjernom rasporedu u prostor.

Svojevrsna osnovna podjela LED traka temelji se na prostrnoj definiciji istih.

Interijerne LED trake imaju najniži stupanj zaštite odnosno IP20 te nisu  zaštićene od vanjskih utjecaja i vremenskih uvjeta

Eksterijerne LED trake za vanjsku upotrebu imaju zaštitu IP54 te imaju sloj silikonske zaštite sa gornje plohe dioda te eksterijerne LED trake koje imaju zaštitu IP65 koje su u potpunosti obložene silikonskim filmom te su otporne na vanjske uvjete u vidu padalina i vlage iz zraka.

LED trake možemo razlikovati i prema veličini čipa koji se u njima nalazi kao i trake uz koji dolazi daljinski upravljač kojim vam je omogućeno podešavanje tonova boja i podtonaliteta vaših diodnih traka.

Postavljanje LED traka


Prilikom postavljanja LED diodnih traka u prostoru treba paziti na nekoliko pravila:

Prostor - Ovisno o području u koji ih postavljate morati pravilno odabrati one za interijer ili eksterijer kako ne bi došlo do oštećenja istih uslijed vanjskih utjecaja.

Dužina – pobrinite se da pravilno izmjerite područje postavljanja istih te blizinu izvora električne energije kako biste imali dovoljnu dužinu rasvjetnog tijela

Postavljanje – osim LED traka morate izabrati pravilnu vodilicu u koju ćete postaviti diodne trake kako bi one bile postavljene na optimalan način koji će ih štititi od oštećenja i osigurati vam da su postavljene u točnim linijama

Odabir boja – ovisno o interijeru u koji postavljate trake vodite računa o bojama, ukoliko odaberete trake kojima se boje izmjenjuju ne morate o tome razmišljati ali ako birate trake koje se sastoje od dioda u samo jednom tonu pobrinite se da njihova

boja odgovara namještaju i boji zidova vašeg prostora te stvara savršen okvir vašem prostoru i naglašava ga na najbolji mogući način.

LED rasvjeta u prostoru modernog dizajna

Osnovne informacije o LED tehnologiji već smo vam donijeli no općenite pojmove važno je znati prije izbora LED rasvjete, LED, odnosno Led Emitting Diode što bi u prijevodu značilo diode koje emitiraju odnosno stvaraju svjetlost.

Skala boja koju možemo pronaći u ponudi LED rasvjetnih proizvoda je široka, korištenjem RGB sustava koji je široko raširen u svim tehnologijama koje kao jedan od dijelova svojeg rada koriste boje LED tehnologija omogućava milijune nijansi. RGB sustav boja temelji se na crvenom, zelenom i plavom osnovnom tonu boje čijim se miješanjem u različitim omjerima postiže do 16 milijuna različitih podnijansi triju osnovnih boja, ograničenost, odnosno tromost ljudskog oka nemože percipirati odstupanja u različitostima tonova od manje od 30% tonaliteta te ne možemo prepoznati sve te tonove no i dalje nam ostaje visoki raspon tonova koje možemo primjetiti i prilagoditi atmosferi u interijeru.

LED rasvjeta se dijeli na LED trake i LED module odnosno samostalne diode koje se ugrađuju u žarulje ili se postavljaju direktno u kućište rasvjetnog tijela, svjetiljke. Led žarulje ulažemo u kućišta svjetiljke dok LED svjetiljke koristimo kao samostalni objekt.

LED rasvjetu možemo podijeliti na rasvjetu za interijere i vanjske prostore. Rasvjeta namijenjena vanjskim prostorima ima dodatnu zaštitu kako bi izdržala vanjske utjecaje u vidu temperature, padalina, vlažnosti te je otpornija na moguće pritiske.

Unutarnja LED rasvjeta nudi nam široki raspon LED reflektora koji svojim izgledom mogu upotpuniti široki raspon stilova u dizajnu interijera, od modernih prostora do onih uređenih u retro ili vintage stilu reflektori su zaista dobar izbor. Ukoliko odaberete reflektor kružnog dizajna stvoriti ćete živu i razigranu atmosferu koja će savršeno odgovarati u prostore za ručavanje dok reflektor pravocrtnog oblika savršeno odgovara u kuhinjske prostore u kojima se nalaze otoci i stvaraju centralizaciju prostora.  Reflektori koji u sebi imaju samo jednu rasvjetnu diodu biti će savršeni za mladenačke sobe kako bi se stvorilo nekoliko odvojenih prostora, prostor za učenje, za odmor i prostor za zabavu, svjetlosno razdvajanje prostora pomaže pri  fokusiranju a LED metalik reflektori svojim dizajnom i bojom savršeno se uklapaju u sobe za mlade.

Želite ''show stoppera'' kojim ćete upotpuniti svoj dnevni boravak ili ured? Philips Ledino je savršen izbor za vas!

Aluminijski pravokutnik čiji se rubovi pod raznim kutevima svijaju prema sredini podsjeća na čarobno ogledalo iz bajke. Moderan i minimalistički dizajn dopušta vam da ovo LED rasvjetno tijelo uklopite u razne skale boja i razne stilove, sigurni smo bio smješten u minimalistički prostor. Philips Ledino će se savršeno uklopiti i očarati vas!

LED rasvjetnim tijelima možete opremiti svaku prostoriju u svome domu, bilo da odaberete visilicu, stolnu ili stajaću lampu, ili možda led reflekor nećete pogriješiti. Moderan dizajn, predivne boje i ugodno bijelo svjetlo pomoći će vam stvoriti dom iz snova i savršene uvjete za obiteljske fotografije!

 

 

 

 

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom
 

Nekoliko činjenica koje niste znali o LED rasvjeti

LED žarulje postala su sve popularnija te su gotovo u potpunosti zamijenila halogene žarulje kojima mnogi imaju zbog nečega prigovoriti. Iako su LED žarulje preplavila tržište te sve više kućanstava odlučuje koristiti ovaj relativno novi i bolji izvor umjetnog svijetla mnogi to rade jer ima halogene žarulje nisu dostupne, a i dalje ostaju bez osnovnih informacija u rasvjeti koju koriste. Budući da svakako treba biti informiran prije korištenja bilo kakvog proizvoda ovaj članak vam donosi nekoliko činjenica koje vam možda nisu bile poznate o LED rasvjeti i LED žaruljama.

Prva činjenica: prvi vidljivi LED spektar izumio je Nick Holonyak mlađi, 1962. Od tada, tehnologija se tako ubrzano počela razvijati da je takav pomak doveo do velikog pada cijena čime su LED žarulje i LED rasvjeta postali isplativo i vrlo dobro rješenje za osvjetljavanje prostora. Između 2011. i 2012. godine, globalna prodala LED žarulja kao zamjena za halogene porasla je za 22%, a cijena LED žarulje od 60 watta pala je za čak 40%. Predviđa se da će do 2030. LED žarulje činiti oko 75% ukupne prodaje rasvjetnih tijela.

Druga činjenica: poznata je činjenica da „štedne“ žarulje sadrže živu, tako da se tu otvara mjesto za LED žarulje koje ne sadrže štetne tvari. Dokazano je da LED žarulje puno manje utječu na okoliš, u smislu onečišćenja, nego „obične“ halogene žarulje te se zbog toga mnogo bolje za korištenje ako se na umu ima čuvanje prirode i okoliša.

Treća činjenica: LED žarulje se mogu koristiti i koriste se kao rasvjeta u mnogim područjima. Tako ih nalazimo u semaforima, televizorima, svjetiljkama za bicikle, ukrasnim displejima i sl. Razlog tako širokog korištenja LED rasvjete je ponajviše zbog njezinih karakteristika: kompaktne su veličine, lake su za održavanje, otporne su na lom, lako se može fokusirati svijetlo u jednom pravcu umjesto da ispunja cijeli prostor bespotrebno.

Četvrta činjenica: LED žarulja dobre kvalitete može trajati 25 000 sati i više, što znači da zapravo traju 25 puta dulje od tradicionalnih žarulja. Što znači da će im se vijek trajanja računati u godinama, a ne u tjednima ili manjem broju mjeseci. LED žarulje ne emitiraju toplinu, dok tradicionalne žarulje troše 90% svoje energije u obliku topline. LED žarulje mogu smanjiti vaš račun za struju jer im treba manje energije kako bi obavile isti i puno bolji posao od ostalih žarulja.

Sve više ljudi koristi LED žarulje u svojim domovima kao svijetla kojima će naglasiti detalje svoga doma, koja će usmjeriti za obavljanje određenog zadatka ili koja će im poslužiti za osvjetljavanje čitavog prostora u kući. Mnogi koriste LED žarulje bez ikakvog teoretskog znanja o njima koje je prijeko potrebno kako bi znali što to zapravo uvode u svoj dom. Trenutno se bilježi velik porat u prodaju LED žarulja koje će za nekoliko godina potpuno zamijeniti druge žarulje, LED žarulje su sigurnije za okoliš jer ne koriste nikakve štetne tvari, a ujedno čuvaju električnu energiju te ne emitiraju toplinu, LED žarulje imaju iznimno dug rok trajanja koji se mjeri u godinama te su izdržljivije, kvalitetnije i sigurnije od tradicionalnih vrsta rasvjete.

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

MASTER LEDtube Value InstantFit led fluo cijev

Odmah učinkovita, odmah održiva

LED sve više ulazi u domenu zamjenskih izvora svjetla za fluorescentnu cijev, a najbrži razvoj u tom segment nudi Philips, svojim LEDtube Value InstantFit proizvodom.

Kreiran od strane vrhunskih stručnjaka, MASTER LEDtube Value InstantFit, nudi LED izvor svjetla u tradicionalnoj dimenziji fluorescentnih cijevi, koje su sigurne i jednostavne za montažu. Ovo je prvi ovskav proizvod na svijetu koji ne zahtjeva nikakvu intervenciju u svjetiljci, i odgovarajući je gotovo svim svjetiljkama s HF prigušnicom. Zamjena se obavlja u doslovno par minuta, koliko je potrebno da staru cijev izvadite iz ležišta i na njezino mjesto umetnete MASTER LEDtube Value InstantFit. Ovom intervencijom potrošnja energije se smanjuje i do 50%. Poradi iznimno dugog vijeka trajanja (40.000 sati), MASTER LEDtube Value InstantFit ne zahtjeva nikakvo održavanje godinama. Kada se u obzir uzmu svi elementi, povrat investicije je maksimalno 3 godine, što ovaj proizvod kategorizira u najatraktivniji segment.

MASTER LEDtube Value InstantFit je certificirani proizvod za uporabu u cijeloj Europi, čime se garantira sigurnost, trajnost i kompatibilnost.


Prva zamjenska LED cijev na svijetu koja ne zahtjeva posebno ožičenje , MASTER LEDtube Value InstantFit kompatibilna je sa HF instalacijama i linernoj fluorescentnoj rasvjeti. Jednostavan prekidač smanjuje vrijeme potrebno da se zamijeni fluorescentna sa LED rasvjetom u samo nekoliko minuta.

LEDtube - LED zamjena za
TL-D fluorescentne svjetiljke

Novo dostupan od travnja 2014:
Izravno LED zamjena za TL-D fluorescentne svjetiljke s elektroničkom kontrolom prijenosnika (1200mm)

Uz MASTER LEDtube InstantFit EKG Philips je prvi veliki brand proizvođači zamjena za TL-D fluorescentne svjetiljke u svjetiljkama s elektronskom prigušnicom (EVG).

Razvijen od strane stručnjaka na području LED rasvjete, to je plug-and-play rješenje koje može raditi na prigušnicu i uklapa se u postojeće ožičenje.

Novi LEDtube InstantFit prigušnice su kompatibilne sa svim standardnim elektronskim prigušnicama, tako da se može izostaviti ožičenja. S vremenom instalacije od nekoliko minuta možete ostvariti uštedu električne energije i do 50%.

Zašto Philips LEDtube

Plug-and-Play

Jednostavna zamjena svjetiljki s KVG / VVG - a sada i verzija za elektroničke rasvjete balasta (1200mm)

Dugi vijek trajanja

Do 3 x duži život od TL-D fluorescentne svjetiljke

Trenutno svjetlo

Trenutni start, ne treperenje, nema zuji

Ušteda energije

Ušteda do 61% energije u odnosu na TL-D fluorescentne svjetiljke (za aplikacije s konvencionalnim balasta)

Održivost

LEDtubes Philips su bez žive i na taj način zaštititi okoliš

Philips rasvjeta

Jedan od naših najvažnijih i najjačih principala, svakako je tvrtka Philips, dobro poznata širom Europe. Izuzetno bogati asortiman svjetiljaka i izvora svjetla, svrstava Philips u vodeće svjetske proizvođače. Iako u ponudi imamo cjelokupni Philips-ov program, a taj je većinom dobro poznat svim našim kupcima, svejedno Vas pozivamo da s nama dogovorite posebne konzultacije ako Vas zanima Philips. Razloga je nekoliko ali jedan od najvažnijih svakako je osiguranje ušteda u nabavci no prije svega, naši Vam stručnjaci mogu pomoći u definiranju najboljeg svjetlotehničkog rješenja za Vaš prostor.

Philips nudi izvore svjetla u svim tehnologijama, od halogene žarulje visoko energetski efikasnog razreda, preko štednih žarulja pa sve do LED žarulja za kućanstva i profesionalnu primjenu. U proizvodnom programu postoji potpuna ponuda fluorescentnih cijevi a možemo Vam ponuditi i profesionalne žarulje na izboje, koje se u glavnom koriste u cestovnoj i sportskoj rasvjeti.

Svjetiljke proizvodnog programa Philips, pokrivaju sve prohtjeve naših klijenata, pa tako nudimo rasvjetu za kućanstva, škole, industriju, hotele, restorane, ... sve do atraktivnih proizvda za rasvjetu spomenika povijesti i kulture. U mogućnosti smo udovoljiti i najzahtjevnijim projektima, nudeći vrhunsku stručnu pomoć u smislu dizajna svjetla.

Osim dobro poznatog proizvođača Philips, napominjemo kako se u istoj grupaciji nalaze i dodatni programi tvrtki Modular, Massive, Esseo i Lirio

Investitori koji planiraju krenuti u zahtjevne graditeljske investicije, su također, dobro došli, jer iz iskustva koje traje desetljećima, sa sigurnošću možemo reći kako je planiranje investicije uz eksperte, najjeftinije u realizaciji. Razlog je što stručnjaci, uz veliku dozu sigurnosti, mogu procijeniti optimalne potrebe investitora, kako u smislu konkretne tehnologije tako i u smislu cijene.

Rasvjeta,rasvjetna tijela i lusteri u Art-rasvjeti

Da li ste sigurni da znate što želite? Što sve prostor kojega stvarate mora sadržavati? Kako bi prostor kojega opremate trebao izgledati?

Koja bi se atmosfera u njemu trebala stvoriti?
Mnoga su pitanja koje si investitori ne postavljaju na samom početku kreiranja vlastitog prostora, a još manje je točnih (dobivenih) odgovora na ta pitanja. Stoga, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli pomoći.
Za početak, morate biti svjesni da je danas vrijeme uskih specijalizacija i ne postoje „majstori za sve“! Stoga se za kreaciju Vašeg zdanja obratitie arhitektima!

Za opremanje rasvjetom, obratite se stručnjacima za rasvjetu. Zasigurno se nećete u slučaju zubobolje, obratiti Vašem susjedu veterinaru ili ginekologu, a posebno ne „Štefu“ koji zna sve popraviti.

Naravno, otići ćete stomatologu. Imajte na umu da su najbolja rješenja ona koja izvedu stručnjaci. U konačnici, taj pristup će Vas i najmanje koštati, bez obzira što Vam se može učiniti da ste to u stanju riješiti sami.

Iskustvo govori da vlastita rješenja nikada nisu potpuna a osim toga, na kraju koštaju najviše jer će biti potrebno mnogo toga mijenjati „u hodu“, nakon što se „u živo“ uvjerite da ste pogriješili u procjeni ili prosudbi pa i u nabavci.zidne lampe
Moramo reći da su ponekad upravo detalji onaj presudni jezičac na vagi koji će neki prostor učiniti dobrim, jako dobrim ili savršenim, no da bi se moglo doći do oga, potrebno je veliko iskustvo i godine prakse, te svakodnevnog informiranja. Kada Vam arhitekt ili dizajner rasvjete u kratko vrijeme daju skice prijedloga rješenja, nemojte to devalvirati, jer njima je bilo potrebno malo vremena (ali PLUS desetljeća učenja, iskustva i prakse) da bi do toga došli.

Zato krenite od sebe i procijenite koliko bi nekome naplatili uslugu iz domene kojom se Vi bavite, te koliko Vam je trebalo vremena za doći na ovu poziciju na kojoj ste sada (ako ste s tom pozicijom zadovoljni).
Od tri najvažnije komponente izvedbe Vašeg prostora, ODLIČNA IZVEDBA, JEFTINO i BRZO, nemoguće je dobiti sve tri.

Toga morate biti svjesni. U najboljem slučaju, dobiti ćete dvije, a i s time bi trebali biti zadovoljni, jer mnogi ne dobiju niti jednu od navedenih. Zašto? Zato jer ne planiraju i zato što na samom početku ne traže odgovore na pitanja poput onih s početka ovog teksta.
Najvrijednija rješenja ne nastaju preko noći i često su za njihovu izvedbu potrebni posebni elementi koji se ne drže na skladištima, već izrađuju po narudžbi. Takvi elementi nerijetko imaju i relativno (ili apsolutno) visoku cijenu. Ipak, u suradnji s kvalitetnim etabliranim stručnjakom, počesto se mogu očekivati i „personalizirana“ rješenja koja je možda potrebno izraditi samo za Vas, što Vas ukonačnici ne mora koštati previše, jer, još uvijek je moguće pronaći kvalitetne majstore koji će Vam izraditi komad namještaja ili svjetiljku po nacrtu stručnjaka a koji Vas neće skupo koštati.

Naravno, za to će im biti potrebno dosta vremena, no u konačnici ćete dobiti točno ono što ste tražili.
Tri su načina opremanja Vašeg prostora, pa ćemo Vas podsjetiti na sva tri:
1. Prostor opremate prema vlastitom nahođenju – šanse da na kraju ta kreacija ispadne dobro i jeftino, manje su od 50%, osim ako niste sami stručnjak za opremanje prostora. Ova opcija Vam osigurava najkraće vrijeme čekanja do konačnog rješenja, i  to je sve! Šanse da nakon što opremite svoj prostor sami, na kraju ne budete zadovoljni su jako blizu 100%,  procijenite između svega dostupnoga koje je najbolje rješenje. Tada ćete tražiti drugo rješenje, pa možda i treće, sve dok ne budete zadovoljni, a to će Vas koštati vremena i novca!
2. Prostor Vam opremaju trgovci (namještajem, rasvjetom, dekorima, tepisima, zavjesama, ...) – prostor će po svemu sudeći na kraju ispasti dobro, jer trgovci su danas jako dobro instruirani u smislu pojedinih rješenja. Stoga budite oprezni i ako niste sigurni u kvalitetu ponuđenog rješenja, potražite drugo mišljenje (ako nemate izbora, opet se obratite trgovcu, ali drugome). Šanse da Vaš prostor bude dobro izveden su preko 75%, no također, šanse da to rješenje platite znatno skuplje od onoga što ste očekivali su jako blizu 100%! Vrijeme do konačnog rješenja, na skali od 1 do 5, biti će između 1 i 2 !

Morate znati da se u ekstremnim slučajevima, trgovci trude prilagoditi Vaš prostor svojim proizvodima.
3. Prostor Vam osmišljaju stručnjaci – šanse da dobijete optimalno rješenje po svim kriterijima (cijena, kvaliteta i rok) su najveće! Na primjer, stručnjaci koji dizajniraju rasvjetu će se uvijek konzultirati s Vama ali i s glavnim projektantom (arhitektom) te će tek nakon koncenzusa, dati svoj konačni prijedlog.

Ova opcija Vam nudi 100% najbolje rješenje, s time da bi u cjenovnom smislu (u odnosu na Vaša očekivanja), na skali od 1 do 5, trebali proći s oko 2! Ipak, rokovi će biti nešto duži poradi kvalitetnog projektiranja, čestih konzultacija te izbora iz ogromne ponude koja je dostupna na tržištu.
Na Vama je konačna odluka, ali sada kada smo Vas podsjetili na sve dobre i loše strane pojedine opcije, sami ćete odlučiti za onu koja Vam najviše odgovara. (Nemjote reći da Vam nismo sve rekli !)
Art rasvjeta je trgovačka kuća koji Vam otvoreno daje ovakve savjete, a to nas zasigurno razlikuje od drugih trgovaca.

Procijenite sami! Mi smo se specijalizirali za rasvjetu ali za kvalitetna rješenja sami angažiramo vrhunske stručnjake iz područja dizajna rasvjete, čime svakodnevno povećavamo broj naših zadovoljnih klijenata!

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

rasvjetna tijelapodne lampereflektorirasvjeta

Unutarnja rasvjeta

Pod pojmom untarnja rasvjeta, podrazumijevaju se svi sustavi rasvjete namijenjeni zatvorenim i natkritim prostorima. Rasvjeta za interijere se bazira na gotovo svim tipovima izvora svjetla, osim jakih žarulja na izboj. Razlog je prevelika snaga kao i nemogućnost trenutnog paljenja i gašenja, poradi tehnologije stvaranja svjetla. Svi ostali izvor svjetla, pronašli su svoju primjenu u rasvjeti interijera. Tako generalno možemo reći da vrijedi slijedeća tablica:

Klasična žarulja

Prostori opuštanja

Radni prostori

Hotelske sobe

Wellness prostori

Restorani, Caffe barovi

Fluorescentna cijev

Uredi

Vrtići, škole, fakulteti

Shopping centri

Bolnice, ambulante, poliklinike

Trgovine

Servisi, industrija

Štedna fluo žarulja

Uredi

Vrtići, škole, fakulteti

Shopping centri

Bolnice, ambulante, poliklinike

Radni prostori

Hotelske sobe, hotelski hodnici

Restorani, Caffe barovi

Javni prostori

Trgovine

Metal halogena žarulja

Trgovine višeg razreda (boutique, zlatarnice, kozmetičke trgovine, ordinacije, ...

Muzeji, galerije

Halogena žarulja

Privatne rezidencije

Trgovine višeg razreda

Restorani, caffe barovi, ...

Hotelske sobe

Wellness prostori, prostori opuštanja gostiju

LED rasvjeta

Svi prostori

unutarnja rasvjetaunutarnja rasvjetastropna rasvjeta

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Što bismo bez svjetla?

Kratka povijest žarulje

Osram Special pygmy T 26/57 CL 15, E 14, 15 Wata

Današnje, moderno vrijeme od nas je stvorilo ljude koje neke prednosti tehnologije uzimamo zdravo za gotovo – kao što su struja, voda, svjetlost, hrana…O njima razmišljamo samo kada ostanemo bez njih i pitamo se kako su ljudi u prošlosti živjeli bez svega toga što je nama danas dostupno.  Jedna od ne toliko egzistencijalno nužnih, no svakako važnih je svjetlost.
U prošlosti su se ljudi najčešće svjetlost dobivali vatrom odnosno direktnim plamenom – bakljom, svijećom, lampionom te plinskom lampom. Žarulja, u svom prvotnom obliku nastala je početkom 19. stoljeća kada je engleski kemičar Humphrey Davy otkrio kako baterije velike snage proizvode svjetlost između dva ugljena štapića.

Osram Special pygmy T 26/57 CL 15, E 14, 15 Wata

Dvadesetak godina kasnije Warren De la Rue pokušao je napraviti žarulju sa žarnom niti tako da je kroz platinastu zavojnicu proveo struju. Jedini problem u cijelom ovom izumu bila je visoka cijena platine. Mnogi su znastvenici pokušali doći do praktičnog i jeftinog rješenja koje će imati neku veće vremensko razdoblje trajanja. Najveći problem bio je stupanj zagrijavanja žarulja te nepostojanje materijala koji bi imali višu temperaturu taljenja. Napokon su do pametnijeg rješenja došli Edison i Swan u 1879., kada su uspješno razvili prvu žarulju koja je trajala neko duže vrijeme, u onom slučaju „čak“ trinaest i pol sati. Njihova ideja temeljila se nitima ugljičnih vlakana dobivenih od pamuka.

Žarulja, kakvu je danas znamo nastala je u početkom 20. stoljeća kada je tvrtka General Electric Company na čelu s Williamom Coolidgeom razvila žarulju sa volframskim nitima.

Osram Special pygmy T 26/57 CL 15, E 14, 15 Wata

Najdugovječnija žarulja koja svijetli nevjerojatnih 110 godina, nalazi se u vatrogasnoj stanici u gradiću Livermore u Kaliforniji. Žarulja se navodno gasila samo nekoliko puta, a zbog stoljetne dugotrajnosti uvrštena je u Guinessovu knjigu rekorda. Ova žarulja govori u korist teoriji da su se s vremenom žarulje proizvodile sve manje kvalitetne kako bi se osigurala njihova stalna uporaba odnosno prodaja.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom .

LED fleksibilna traka kao led rasvjeta

LED fleksibilna traka
U našem asortimanu imamo širok raspon boja LED trake , koje su primjerene njihovim svojstvima za gotovo bilo koju upotrebu.

Koristimo samo visoko selekcionirani 3528 SMD LED diode i 5050 LED .  To su na uskom, fleksibilanoj podlozi led čipovi ,niska debljina podloge LED traka je izuzetno fleksibilna te omogućava instalaciju na neravnim površinama ili u kutovima, jednostavno i bez alata , LED trake su samoljepljive.  Osim toga, LED čipovi su toliko mali da je ukupna visina traka samo 2,5 mm.  Ovo svojstvo omogućava,  da se štedi prostoru rasvjete za staklene police s leđa ili kao skrivena rasvjeta .

LED fleksibilna traka.

Općenito, fleksibilni LED trake su posebno pogodni za prostor te su učinkoviti kao rasvjeta u malim prostorima. LED rasvjeta je uvijek prvi izbor, jer u slučaju LED rasvjeta u odnosu na konvencionalni izvori svjetlosti, kao što su žarulje ili halogena svjetla, nema gubitka topline.

Led trake također se mogu koristiti kao modni akcenti na staklu u mat boji ili u udubljeljenju u podu ili zidu.

Konkretno, male veličine i čini korištenje LED trake s neizravnim rasvjeta u ograničenom prostoru .  Ostala područja primjene, kao što su unutarnji prostor ili ambijentalno osvjetljenje u automobilu.

LED trake Standard

LED diode na ovim LED trake koristiti samo 700mA ili 350mA na 24V, a to ime omougućava duži životni vijek.
Općenito, možemo vam ponuditi i toplo i hladno bijele i RGB-trake u standardne dužine od pet metara.  Budući da je LED-Stripes-traka svakih pet centimetara (RGB traka svakih deset centimetara), mogu rezati i imate mogućnost duljine trake točno prilagođene njihovom projektu ili Vašoj potrebi.

LED svjetla su učinkoviti izvori svjetlosti

LED svjetla, su kao učinkoviti izvori svjetlosti u različitim područjima primjene kao što su LED rasvjeta i LED strop .  Osim toga, naša LED svjetljke ili LED trake RGB , fleksibilan strip LED RGB, LED RGB mogu mijenja boju u barovima ili u drugoj verziji s vrlo niskom potrošnjom energije.
Naša LED svjetla imaju dug život i zahtijeva vrlo malo prostora.  Ova svojstva omogućavaju uključujući LED svjetljke kao vodootporan IP65 WallWasher.  Pogotovo za dnevne sobe, nudimo vam topla bijela LED strip.
Dovoljno je pogledati naš asortiman istražiti i pronaći različite LED svjetiljke u obliku samoljepljivih LED traka, LED strip ili LED aluminijski profili ili LED RGB kontrolera i driveri


Posebna rješenja

Imate poseban uvjet za proizvod ili varijante prikazan ovdje nije ono što tražite?

Ne ustručavajte se pitati!  Mi ćemo Vas se telefonom ili putem e-mail-a savjetovati.  Imamo niz rješenja i ideje koje se još ne mogu vidjeti ovdje.

Renomirane dizajnerske brendove kao što su Artemide, Foscarini, Murano Due, Itre, Gallery

Foscarini rasvjeta Artemide Murano Due

U stalnoj ponudi u našem salonu rasvjete u Tratinskoj 37 nudimo renomirane dizajnerske brendove kao što su Artemide, Foscarini, Murano Due, Itre, Gallery, Flos, Fabbiani, Modular i Artemide Arhitectura
   
Artemide –Artemide je pridonio povijesti međunarodnog dizajna s proizvodima kao što su Eclisse (1967, od Vico Magistretti), Tolomeo (1989, od Michele De Lucchi i Giancarlo Fassina) i (2004, od Herzoga & de Meurona), svi ovi proivodi su primili Compasso d’oro nagrade. Godine 1994 dobio Artemide “Compaso d’oro”  i nagradu European Design nagradu za 1997.
Artemide svjetiljke smatraju na međunarodnoj razini kao i dizajn ikona suvremenog dizajna, oni su izloženi u većini muzeja moderne umjetnosti i dizajna zbirke. (MoMA - New York, Metropolitan Museum of Art - New York, Victoria i Albert muzej - Londra, Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica - Milano, Galleria Nazionale d’Arte Moderna - Roma, Parigi, Centre Georges Pompidou ECC).
Artemide je uvijek surađivao s najpoznatijim svjetskim dizajnerima i aktivno promiče radionice s dizajnom školama (npr. Royal College of Art, London), kako bi pronašli najbolje mlade talente.

Foscarini-Istraživanje i inovacije, pozornost na kvalitete u proizvodnji i uslugama, međunarodni fokus, maksimalnu fleksibilnost i, iznad svega, proizvod usmjeren ka kulturi koja je rezultat dobrog dizajna: to su elementi koji karakteriziraju Foscarini. Foscarini je identitet tvrtke.
Kao rezultat tih osobina, Foscarini je uspio razviti svoju kolekciju modela s jakom osobnošću, plod usklađenosti između dizajna i proizvodnje.
Partnerstvo s velemajstorima i mladim talentima iz međunarodnog dizajnerskog kruga, s različitim vrstama profesionalnog iskustva i kreativnosti, projekta i fleksibilnost, doveli su do originalnih proizvoda i posebnog dizajna.
Foscarinijev međunarodni fokus je doveo do razvija čvrste prodajne mreže, s više od 2500 prodajnih mjesta multibrend u 50 zemalja, uz potporu visoke kvalitete usluga korisnicima, UNI EN ISO 9001 certifikat od 1996.
Sve to je omogućilo Foscarini-u lansirati svoj \“Successful Living from Diesel with Foscarini« zbirka, rezultat partnerstva s Diesel, međunarodni brand i stil života voditelj: novi jezik i nove estetike.

Murano Due- FDV grupa je osnovana 2002, sa ciljem pristupanja udruženo nekoliko brandova koji su prisutni na tržištu rasvjetnih tijela, FDV Group SpA namjerava graditi novi pristup rasvjeti za dom i stan, te povećati svoju prisutnost u talijanskom i međunarodnom tržištu:  I Tre, Murano due, Aureliano Tos o Illuminazione Dal 1938, Galerija di Vetri i Alt Lucialternative, Luxit i Leucos, sedam međunarodno priznatih brendova, kako bi svjetlo bilo oblik dizajna.

I Tre je osnovan 1975 godine i potvrdio svoj identitet kroz modele vrhunske kvalitete, tehničke performanse i dizajn rasvjete, koristeći široku paletu različitih materijala daje nova tehnološka tumačenje na svjetlo i staklo.
Murano due je osnovan 1982 i slijedi stoljeća \“stare tradicije Murano stakla\”, dovodeći ga do danas sa suvremenim tehnikama i novim idejama. Moderni profinjenog dizajna i vrhunske kvalitete materijala su jake točke ove marke.

Aureliano Toso Illuminazione dal 1938 proizvodi opremu s jednostavnim linijama ipak u modernom stilu: stara tradicija proizvodnje Murano stakla samo ime sugerira da su napredni na stvaranju konkurentnog brand koji je ponosan na svoju staru tradiciju.

Galerija Vetri d\‘Arte je rezultat istraživanja koji poštuje tradicionalne vrijednosti i dodaje odličan način interpretiranja bezvremenskog stila koji daje novu vrijednost klasično-modernoj rasvjeti. Jedinstveni elegantan dizajn.

Zadnji brend je Alt Lucialternative, osnovan je u Murano u 1963 kao umjetnički glassmaker: ovaj brand sada proizvodi rasvjetu od puhanog stakla i eksperimentiranje s novim materijalima i tehnologijama. Jedinstvenim dizajnom, plemeniti metali, istraživanja i inovativni duh su temeljna obilježja za svaki novi projekt iz ove zbirke orginalnog Murano stakla.

Flos- Flos je međunarodna kompanija koja nudi kompletnu paletu rasvjetnih tijela za stambene, poslovne, pa čak i posebno prilagođena rasvjetna tijela, rasvjeta koja se može neprimjetno uklopiti u bilo koji ured, hotel, trgovine ili, zajedno s posebno dizajniranim linijama rasvjetnih tijela.
Flos je usko vezan sa najpoznatijim arhitektima,  s know-how je stekao sa više od četrdeset godina iskustva ne samo kao proizvođač,nego i kao dizajner rasvjeta sa širokim rasponom proizvoda za izazovna okruženja, kao što su muzeji, trgovine, i kazališta.

Fabbian-Osnovana prije gotovo 50 godina. Fabbian je u mogućnosti proizvesti neke od najljepših talijanskih modernih rasvjetnih tijela. Sjedištem u Veneciji, Fabbian specijaliziran za inovativne tehnike staklo manafacturing tehnike koji se temelje na Murano tradiciji i vještine u 21. stoljeću. Rezultat je kolekcija rasvjete, koji uključuje najnovija arhitektonska rješenja sa ljepotom od murano stakla.
Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Što je LED dioda?

Što je LED dioda ? LED (dioda koja emitira svjetlost) je poluvodička dioda koja emitira svjetlo čim se kroz nju pusti električna energija. Tijekom posljednjeg desetljeća ta je tehnologija doživjela revoluciju. Početkom devedesetih LED diode bile su dostupne samo u crvenoj i zelenoj boji. Poslije je postalo moguće proizvesti plave LED diode i tako na kraju proizvesti bijelo svjetlo na jedan od dva načina: kombinacijom crvene, plave i zelene (RGB) ili korištenjem plave LED diode u kombinaciji sa slojem bijelog fosfora.

LED dioda LED dioda LED dioda

Koje su prednosti korištenja LED dioda?
•Visoke razine svjetline i intenziteta svjetla
•Ušteda energije
•Mogućnost novog dizajna
•Rad pri niskom DC naponu
•Osvjetljenje pri niskim temperaturama
•Nema žive u izvoru svjetla
•Izdržljiva, čvrsta rasvjetna tijela otporna na vibracije
•Svjetlost ne sadrži infracrveno niti UV zračenje
•Izuzetno dugotrajan izvor svjetla
Koje se LED diode koriste u Ledino rasvjetnim tijelima?

Philips koristi LumiLed Luxeon Rebel LED diode u cijelom Ledino asortimanu. Luxeon Rebel LED diode trenutno su LED izvor svjetla najpogodniji za korištenje u rasvjetnim tijelima za široku potrošnju s obzirom na dimenzije, snagu svjetla u lumenima po watu i indeksu uzvrata boje.


LED dioda

Je li svjetlo LED dioda slabije kvalitete? •
LED tehnologija prošla je značajna poboljšanja i sada se po pitanju funkcionalnosti može usporediti s klasičnom rasvjetom.
LED diode sada traju duže, manje su, učinkovitije, sigurnije i jeftinije no što su to bile prije nekoliko godina.
•Svjetlosni moduli koji se koriste u Philips Ledino rasvjetnim tijelima pružaju svjetlo koje se kvalitetom može usporediti s klasičnom rasvjetom. Indeks uzvrata boje (CRI) je kvantitativna mjera mogućnosti izvora svjetla da precizno reproducira boje u usporedbi s prirodnim izvorom svjetla (npr. sunčevim svjetlom).
Žarulja ima CRI vrijednost od 100, kao i štedne halogene žarulje.
LED moduli koji se koriste u Ledino asortimanu imaju CRI vrijednost od 85 - 90. •Temperatura boje, izražena u Kelvinima, je 3100 K, a emitirano svjetlo bojom je slično sjajnom svjetlu koje emitiraju halogeni izvori svjetla niskog napona.
Koja je snaga svjetla Ledino svjetlosnog modula?
Posljednjih godina mnogo se napredovalo na području snage svjetla LED dioda. Danas, Ledino LED modul snage 7,5 W (tri LED diode zajedno) stvara jednaku snagu svjetla kao i standardni izvor svjetla snage 40 W (žarulja/halogena žarulja).
Koliko traju Ledino rasvjetna tijela?
Prosječno trajanje Luxeon Rebel LED dioda je 50.000 sati, uz održavanje više od 70% snage svjetla.
Ako se u obzir uzme kombinirana elektronika potrebna za kontrolu LED dioda, trajanje je 20.000 sati, što odgovara vremenu od 20 godina uz prosječno korištenje od tri sata dnevno. Može li se LED modul zamijeniti kada mu istekne rok trajanja?
LED moduli koji se koriste u Ledino proizvodima dizajnirani su tako da su potpuno integrirani u rasvjetno tijelo.
Razlog je izuzetno dugo trajanje LED dioda, što eliminira potrebu za zamjenom.
Koliko mogu uštedjeti ako koristim Ledino rasvjetna tijela?
•Ovisno o broju rasvjetnih tijela i potrebama korištenja, potrošač može uštedjeti do 100 eura po rasvjetnom tijelu tijekom vijeka trajanja rasvjetnog tijela prelaskom sa standardnog izvora svjetla snage 40 W na Ledino snage 7,5 W. •Standardne svjetiljke mogu se prigušivati pomoću podnog prekidača za prigušivanje (u kompletu).
Smanjuje li se vijek trajanja čestim uključivanjem i isključivanjem rasvjetnog tijela?
Utjecaj čestog uključivanja i isključivanja na vijek trajanja Ledino rasvjetnih tijela je zanemariv.
Zahtijevaju li Ledino rasvjetna tijela više energije za uključivanje?
Ledino rasvjetna tijela ne zahtijevaju dodatnu energiju za uključivanje i učinkovita su već u prvih nekoliko sekundi.
Što je snažna LED dioda tvrtke Philips?
U tvrtki Philips koristimo LED diode velike snage.
One omogućavaju proizvodnju rasvjetnih tijela za široku potrošnju koja su učinkovitija, pouzdanija i dugotrajnija nego ikad prije.

LED dioda


Philips podržava globalna nastojanja u smanjenju emisije CO2 i proizvodi ekološki prihvatljivije proizvode.
Nekada svjetlosni izvor budućnosti, ove LED diode velike snage predstavljaju svjetlosni izvor današnjice.
Predivno toplo svjetlo - NOVO Za klasifikaciju raznih vrsta bijelog svjetla koristi se pojam “temperatura boje”. Ta temperatura boje mjeri se u Kelvinima (K). Što je vrijednost u Kelvinima niža, to je temperatura boje toplija (više žuto-crvena).
I suprotno, što je vrijednost viša, to je temperatura boje hladnija (više bijelo-plava). Toplo bijelo svjetlo je standard za stvaranje ugodne kućne atmosfere.

Ledino predstavlja najnoviju generaciju LED rasvjetnih tijela s toplim bijelim svjetlom koje doseže temperaturu boje od 2700 Kelvina.
Ova inovacija LED rasvjetu prenosi na sljedeću razinu, kombinirajući eleganciju, stvaranje ugođaja i energetsku učinkovitost u jednom rasvjetnom tijelu.
Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom .

Temperatura LED rasvjetna tijela

LED žarulja /LED žarulje PHILIPS MASTER LED

Pojava LED rasvjete značila je velik preokret u rasvjetnoj industriji, u prvom redu kao energetski efikasnija zamjena postojećih rješenja, a zatim donosivši dotada nezamislive mogućnosti novih atraktivnih svjetlosnih efekata.

LED žarulja /LED žarulje Pojava LED rasvjete značila je velik preokret u rasvjetnoj industriji, u prvom redu kao energetski efikasnija zamjena postojećih rješenja, a zatim donosivši dotada nezamislive mogućnosti novih atraktivnih svjetlosnih efekata. Philips je vodeći svjetski proizvođač LED svjetiljki i žarulja kao i pionir u korištenju LED tehnologije u proizvodnji kućanskih uređaja.
Proizvodimo preko milijardu LED izvora svjetlosti godišnje, te LED izvore svih boja, od plave, crvene, zelene, narančaste do bijele.
Bijeli LED izvori svjetlosti Pouzdani bijeli LED izvori svjetlosti s temperaturom boje od 2700 Kelvina (topla bijela boja) do 550 Kelvina (hladna bijela boja) sada su dostupni zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom procesu. Bijeli LED se proizvodi nanošenjem sloja fosfora na plavi LED i ovisno o koncentraciji dobivamo različite temperature boje bijelog LEDa.
Energetski efikasni izvori LED izvori svjetlosti su, mali po veličini, ali visoko efikasni. LED tehnologija omogućila je da iz dosad nezamislivih dimenzija dobivamo vrlo velike količine svjetlosnog toka.
To je jedan od glavnih razloga zašto se pridjev efikasnosti uvijek veže uz LED tehnologiju, koja sve više ulazi u opću i dekorativnu rasvjetu.
Minimalni troškovi održavanja Philips LED izvori svjetlosti dolaze u nekoliko formi. LED proizvodi mogu zamjeniti tradicionalnu rasvjetnu instalaciju, ali se isto tako mogu koristiti i kao zamjena postojećih neefikasnih izvora svjetlosti.
Dug životni vijek LED izvora totalno minimizira troškove održavanja.
Životni vijek od 50000 sati znači da kompletno možete zaboraviti na održavanje sustava sljedećih nekoliko godina.
MASTER LED žarulje pomoću Philips MASTER LED žarulja sada je moguće u potpunosti reducirati troškove energije i održavanja bez gubitka na kvaliteti svjetla. MASTER LED žarulje svojim jednostavnim načinom instalacije i dugim životnim vijekom garantiraju povrat investicije unutar godinu dana. Tipične aplikacije za ove žarulje su hoteli, restorani, kafići itd.
Led žarulja ne emitira UV zračenje, toplinu ni infracrveno zračenje.
Ne sadrži živu, olovo te u tom pogledu potpuno zadovoljava sve preporuke EU vezane za rasvjetu!

PHILIPS MASTER LEDspot 7W GU10

PHILIPS MASTER LEDspot 7W GU10

• Ušteda energije U usporedbi sa halogenom žaruljom i žaruljom sa žarnom niti troši 80% manje energije
• Minimalni troškovi održavanja
• Dug životni vijek – 45000 radnih sati; 45 puta dulje nego kod žarulje sa žarnom niti, 25 puta dulje nego kod halogene žarulje i 10 puta dulje nego kod štedne žarulje.
• Ekstremno energetski efikasno rješenje za standardne dikroičke halogene žarulje 230V i komplaktne fluorescentne žarulje snage 9W
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Optika 25 i 40 stupnjeva, topla i hladna bijela boja
• Ne emitira toplinu ni UV zračenje
• Regulabilna PHILIPS MASTER LED 6W E27 A55

• Minimalni troškovi održavanja Dug životni vijek – 45000 radnih sati; 45 puta dulje nego kod žarulje sa žarnom niti, 25 puta dulje nego kod halogene žarulje i 10 puta dulje nego kod štedne žarulje.
• Ekstremno energetski efikasno rješenje za žarulje se žarnom niti do 40W snage
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Trenutno propaljivanje
• Dostupno u toploj i hladnoj bijeloj boji
• Regulabilna PHILIPS MASTER LEDspot 4W GU5.3 MR16

• Ekstremno energetski efikasno rješenje za standardne dikroičke halogene žarulje 12V
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Optika 24 stupnjeva, dostupno u toploj i hladnoj bijeloj boji
• Regulabilna PHILIPS MASTER LEDspot 7W E27 NR63

PHILIPS MASTER LED

• Ekstremno energetski efikasno rješenje za žarulje se žarnom niti do 40W snage i štedne žarulje do 9W
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Optika 25 i 40 stupnjeva, dostupno u toploj i hladnoj bijeloj boji
• Regulabilna

Štedljiva rasvjetna tijela - štedna žarulja

Žarulje sa žarnom niti (klasične ili „obične“ žarulje) energetski su daleko najlošiji oblik rasvjete, jer one od svoje ukupne energije za dobivanje svjetlosti potroše samo 5 %, a ostatak se njihove energije pretvara u toplinu. Postoje međutim i žarulje koje mnogo učinkovitije iskorištavaju energiju. Važno je znati svrhu određene žarulje, budući da svjetlost ne određuje samo jačina osvjetljenja već i tzv. temperatura svjetla.
Najbolje je svjetlo ono koje je nalik sunčevoj svjetlosti, tj. onoj kojoj je naš vid i prilagođen.
Za neke primjene međutim, kao što je primjerice vanjska rasvjeta, temperatura svjetla nije osobito bitna, pa je vanjska rasvjeta, jer joj je jedina funkcija da osigura vidljivost, najčešće žute boje i lošije kvalitete.
Te, natrijeve žarulje, ekonomski su najisplativije.

Od rasvjetnih tijela koja zamjenjuju „obične“ žarulje najštedljivije su fluocijevi

,čija je iskoristivost oko 5 puta veća od one u „obične“ žarulje. Na taj način primjerice fluocijev snage 50 W zamjenjuje žarulju sa žarnom niti od 250 W, a uz veliku uštedu energije daje i kvalitetnije svjetlo. Cijena je fluocijevi zbog toga i višestruko viša od cijene obične žarulje, ali je i njezina trajnost oko 20 puta dulja, pa je dakle i energetski i financijski isplativija.
Problem fluocijevi je u tome što one zahtijevaju posebne svjetiljke, što veoma često može biti problemom.

Zbog toga su osmišljene štedljive žarulje koje rade na istom principu, a može ih se spojiti na iste svjetiljke kao i „obične“ (klasične) žarulje.

Štedne žarulje ili fluokompaktne žarulje (štedna žarulja) također troše oko 5 puta manje električne energije od klasičnih žarulja

, ali je njihov životni vijek nešto kraći od vijeka fluocijevi (do 15000 sati rada ili čak 15 puta duže od klasičnih).
Usto ih je moguće ugraditi u bilo koju svjetiljku u kojoj su prije bile klasične žarulje.

Bitno je naglasiti da i fluokompaktne žarulje postoje u velikom broju varijacija, i da se također razlikuju u cijeni. Njihova štedljivost i kvaliteta svjetla nije upitna, pa je bolje i isplativije kupiti štednu žarulju provjerenoga proizvođača bez obzira na višu cijenu.
Halogene su žarulje također bolje od klasičnih, a prikladne za stolne svjetiljke i reflektore.
One su oko 50 % učinkovitije i višestruko dulje traju.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Svjetlost-svjetiljke

Svjetlost

Kako će boje, različite plohe i oblici u stambenom prostoru djelovati na ljudsko oko ovisi ili o prirodnoj ili o umjetnoj svjetlosti. Maštovita i dobra rasvjeta pridonosi izgledu cjelokupna doma. Oblici, veličina i ugođaj određenoga prostora izravno ovise o vrsti svjetlosti kojom je prostor osvijetljen. U planiranju bi rasvjete trebalo podjednako voditi računa o prirodnoj i o umjetnoj svjetlosti. Može zvučati neobično, ali neophodno je razmjestiti pokućstvo u stanu prije izbora rasvjete i postavljanja rasvjetnih tijela. U dnevnoj se sobi oko toga ne treba previše zamarati ali u kuhinji, gdje je rasvjeta povezana s određenim aktivnostima, budite mnogo pažljiviji. Vodite računa i o vanjskoj rasvjeti, tj. onoj izvan kuće, ispred ulaznih vrata, u garaži itd. Sve električne radove i rasvjetne instalacije i postavljanje rasvjetnih tijela trebao bi obaviti kvalificirani električar. Odnos svjetla i sjene također igra vrlo važnu ulogu u osvjetljavanju prostorija. Ravnomjerno osvijetljena prostorija s malo ili nimalo sjena ubrzo postaje nezanimljiva, a boravak u njoj zamoran. Struktura i boja osvijetljene površine mijenjaju se ovisno o vrsti i jačini svjetlosnoga izvora i kutu pod kojim svjetlost pada na nju. Primjerice, neravan zid ili zidni vijenac obasjan izravnom, punom svjetlošću postaje ravan i gubi se treća dimenzija. Zid osvijetljen iskosa, pomoću usmjerena svjetlosnoga izvora sa stropa, djeluje sasvim drukčije. Na sličan način mijenja se i boja osvijetljene površine, ali u tome dodatnu ulogu ima jačina svjetlosti i vrsta žarulje. Kupujte svjetiljke koje odgovaraju stilu prostorije, koje dugo traju, koje se lako čiste i održavaju i s kojima se spretno i lako rukuje. Prije bilo kakve konačne odluke u odabiru pojedinih rasvjetnih tijela, treba planirati rasvjetu za svaku prostoriju pojedinačno, vodeći računa o njezinu rasporedu i djelovanju. Brojne i raznovrsne svjetiljke i žarulje u trgovini mogu zbuniti kupca, ali u osnovu postoji samo nekoliko vrsta rasvjetnih tijela. Slično je i s tehničkim nazivljem (terminologijom) koja veoma često zbunjuje i stručnjake, a kako onda ne bi i laike. U sljedećim ćemo Vam rubrikama pokušati razotkriti sve tajne vezane uz rasvjetu i razvrstati ih u jednostavne grupe kako bismo vam olakšali snalaženje. Također ćemo se pokušati služiti i što jednostavnijim izrazima kako bismo Vas poštedjeli terminološke zbrke. Objavljeno 15.12.2006.

Kuhinja - Rasvjeta

Kuhinja - RasvjetaZa većinu ljudi kuhinjski prostor predstavlja dio stana u kojem se najviše vremena provodi pripremajući i konzumirajući hranu, pa će primjerena i dobra rasvjeta pomoći da kuhinja bude još sigurnija, čišća i ugodnija. U kuhinji bi trebalo biti više rasvjetnih tijela, naime samo jedno stropno svjetlo nije dovoljno jer ćete zapravo jesti i kuhati u mraku. Koliko god velika bila vaša kuhinja, svjetlost bi trebala dolaziti i sa strane ili iza mjesta na kojemu radite i kuhate, a nikako vam ne bi trebala biti usmjerena u lice. Dobra Vam je rasvjeta potrebna i iznad sudopera, pećnice, hladnjaka i ostalih radnih površina (fluo svjetiljka ili halogena svjetiljka). Kuhinjsko bi svjetlo trebalo odgovarati prirodnu svjetlu jer biste morali biti u mogućnosti dobro vidjeti kulinarske namirnice kako biste ih mogli usporediti s onim kako one djeluju u prirodi. Dakle, iz zdravstvenih, ali i iz estetskih razloga. Ako u kuhinji/blagovaonici imate viseću svjetiljku (visilica), postavite je na dug pomičan kabel i prilagodite je ugođaju koji želite postići prilikom objeda – svjetiljku nemojte spuštati prenisko nad stol kako ne bi zaslijepila ljude koji jedu

, ali nemojte je fiksirati ni previsoko kako biste što bolje vidjeli jelo na tanjuru. Kao dodatno svjetlo možete upotrijebiti i kakvu svjetiljku koja se veoma lako prilagođuje Vašim potrebama (npr. tzv. „štipaljka-kvačica“ ili reflektor (spotlight)).

Led-rasvjeta

Led-rasvjeta

Općenito: Led-rasvjeta (eng. light emitting diodes) izvori su svjetlosti čija je tehnologija prvotno konstruirana u Silicijskoj Dolini (SAD). Led-rasvjeta nema pomičnih dijelova ni krhka stakla, ne sadržava živu ni otrovne plinove. Nije podložna iznenadnu pregaranju (diode lagano degradiraju s vremenom) i karakterizira je veoma mala potrošnja električne energije (ušteda od 80 %) i dug radni vijek (do 100 000 sati, tj. pri svakodnevnu neprekidnu radu primjerice od 12 sati, trajala bi oko 11 godina i pritom bi izgubila samo 30% svoje prvotne kvalitete svjetla). Prema izvedbi je možemo podijeliti na nekoliko vrsta:

  • mogu se naručiti u sustavu svjetleće cijevi u nekoliko boja (zalivene u obojenu savitljivu PVC-cijev)
  • u obliku raznih rasvjetnih tijela

Postoje i u kombinaciji tri boje (RGB – crvena, zelena, plava) s posebnim kontrolerima moguće je dobiti raspon od 16,7 milijuna boja. Era LED rasvjete polako kuca na vrata. Iako LED izvori uslijed malih snaga i ograničene efikasnosti u rangu živinih žarulja još imaju problema da preuzmu ključne rasvjetne segmente - unutrašnju i vanjsku funkcionalnu rasvjetu (kojima dominiraju niskotlačni i visokotlačni izbojni izvori - fluo cijevi odnosno natrijeve i metal halogene žarulje), oni nezadrživo prodiru u tradicionalne sfere rasvjete klasičnim i halogenim žaruljama. Prvi prodor LED-ovi su postigli u signalnoj rasvjeti za vozila

(pozicijska svjetla, stop svjetla i žmigavci) i prometnice a sada se šire na akcentnu rasvjetu malih izložaka u trgovinama te na dekorativnu i scensku unutrašnju i vanjsku rasvjetu. Potonja je posebno prikladna za LED izvore zbog niskih zahtjeva na ukupnu angažiranu snagu te visokih zahtjeva na trajnost i jednostavnost održavanja. Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Zaštita od prašine, čvrstih tvari i vode

Svjetiljke moraju pripadati odgovarajućoj klasi zaštite ovisno o vlazi i prašini kojoj su izloženi. Najniža klasa zaštite je "pokrivena"; drugim riječima svjetiljka nema zaštitu protiv vlage ili prašine, ali je pokrivena tako da nije moguće dotaknuti dijelove pod naponom bez korištenja alata.
Svjetiljke za koje zaštitna klasa nije posebno naznačena pripadaju klasi IP 20. Sljedeća tabela prikazuje klase zaštite, njihove definicije i oznake:
IP TIPOVI ZAŠTITE PREMA DIN 40050 Zaštita od stranih tijela i protiv udarca
 

Znamenka Oznaka Opis
2   Zaštita od prodora krutih stranih tijela promjera većeg od 12 mm
4   Zaštita od prodora krutih stranih tijela promjera većeg od 1 mm
5 Zaštita od štetnih naslaga prašine Zaštita od štetnih naslaga prašine. Prodor prašine nije potpuno spriječen, ali prašina ne smije ući u tolikoj mjeri da utječe na pogon svjetiljke.
6 Zaštita od prodora prašine; prahotijesna Zaštita od prodora prašine; prahotijesna

 

 

Znamenka Oznaka Opis
0   Bez posebne zaštite
3 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od vode koja pada pod bilo kojim kutom manjim od 60 stupnjeva
4 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od vode koja šprica pod bilo kojim kutom na svjetiljku
5 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od mlaza vode iz mlaznice usmjerenog u svjetiljku pod bilo kojim kutom
7 Zaštita od vode - oznaka Zaštita od vode ukoliko je svjetiljka uronjena pod vodu uz određeno trajanje i pritisak
8 Zaštita od vode - oznaka Svjetiljka je pogodna za trajno uranjanje u vodu pod uvjetima koje određuje proizvodac

 

Neke primjeri koji se često koriste kao IP zaštita :

IP20 – najčešća oznaka unutarnje rasvjete
IP40 – najčešća unutarnja stropna ugradna rasvjeta
IP54 – vanjska rasvjeta
IP67 – rasvjeta za bazene do 2 m
IP68 – rasvjeta za bazene preko 2 m

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Zaštita protiv paljenja i vatre

Svjetiljke generiraju toplinu. Sljedeće oznake se koriste za svjetiljke koje je moguće montirati na zapaljive materijale:
KLASE ZAŠTITE S OBZIROM NA PALJENJE
 

Oznaka Opis
Zaštita protiv paljenja i vatre - oznaka Svjetiljke su pogodne za direktnu montažu na inace zapaljive materijale. Maksimalna temperature na podlozi je 180 °C.
Zaštita protiv paljenja i vatre - oznaka Svjetiljke su pogodne za direktnu montažu na materijale koji imaju normalnu ili smanjenu zapaljivost. Maksimalna temperature na podlozi je 130 °C.
Zaštita protiv paljenja i vatre - oznaka Svjetiljke su pogodne za direktnu montažu na materijale kojima zapaljivost nije poznata.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom .

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!