led žarulje philips

 
 
 
 
 
 
 

U FOKUSU: Sve o rasvjetnim tijelima - Lusteri

Luster je rasvjetno tijelo u kojem se svjetla nalaze raširena u nekoliko grana, viseći sa stropa pomoću kabela, lanca ili metalne šipke.

Blagavaonica sa lusterom

Iako su svi lusteri jedinstveni stilom, najčešći cilj postavljanja lustera je njegova  dominacija u prostoriji ili podizanjesveukupnog stila prostora. Lusteri se ističu kao centar zabave, svjetlucajući i sjajući od dvije pa do stotinu žaruljica, dodajući dozu drame bilo kojem interijeru.

 

Klasični luster sa svojim mnogim svjetlima, svoju blještavost širi u gornjem dijelu prostorije, stvarajući veliki izvor ambijentalne rasvjete za sobu. Zbog svoje veličine i kitnjavosti lusteri se često postavljaju u visokoprometna područja gdje osiguravaju izuzetan dojam. Najljepše lustere možete vidjeti u grandioznim predvorjoma  ili velikim  formalnim blagavaonicama.

Luster srednje veličine dobro funkcionira u tradicionalnim blagavaonicama i kao centralna točka spavaćih soba, dnevnih boravaka i kuhinja.

Ako je stol u blagavaonici izuzetno dug, razmislite o postavljanju dva lustera srednje veličine umjesto jednog velikog. Tako ćete postići bolji efekt.

Isto tako, impresionirajte sami sebe popularnim trendom postavljanja malog lustera u svoj garderobni ormar. Ovo je jedan  od najdomišljatijih načina za osvjetljavanje garderobe.

Ostala rasvjetna tijela naglašavaju dizajn prostorije, a lusteri preuzimaju glavnu ulogu i daju glavni ton prostoru. Bez obzira na promjene u trendovima većina lustera zadržava jačinu i kvalitetu i uvijek su u modi.

Lusteri se obično kategoriziraju ukupnim brojem žaruljica i stilom. Kao što smo ranije spomenuli, lusteri mogu biti ogromni: stotine žaruljica često ukrašavaju predvorja hotela ili operne kuće.

1.Lusteri sa sjenilima

Svako svjetlo na ovoj vrsti lustera ima svoje sjenilo koje raspršuje i reflektira svjetlost prema dolje. Jednostavno i efektno, sjenila  izrađena od stakla i tekstila, učjepšavaju vaš okoliš.

2. Lusteri kao svijećnjaci

U FOKUSU: Sve  o rasvjetnim tijelima - Lusteri

Ova forma uključuje mnogo stilova a osnovna joj je premisa slaganje svjetla u redove na način da se ti redovi slažu jedan iznad drugoga.

Ovaj tip lustera jedan je od najstarijih oblika u kojem glavnu ulogu imaju uski, dugi svijećnjaci i žarulje E12 oblika plamena ili torpeda. Vrlo često se ovaj oblik rasvjete može naći i u verziji za vanjske prostore.

3.Veliki kristalni luster

Kristalni i puni perli. Kad zamišljate lustere, ovi vam sigurno prvi padaju na um. Ova rasvjetna tijela smatraju se najornamentiranijim tipom lustera:  kristali reflektiraju svjetlost i dodaju glamur prostoru. Perlice stvaraju malo kapriciozniji stil. Biseri, kuglice u boji ili čak školjke garantiraju elegantno ili sjetno raspoloženje, ovisno o vašem stilu. (U slučaju kupnje kristalnog lustera morate biti svjesni da je kristal potrebno čistiti svakih šest do devet mjeseci da bi zadržali sjaj.)

4.Mali lusteri postali su popularni izbor za garderobe i kupaonice. Njihova mala veličina dozvoljava im da se postave čak i u kuće sa niskim stropovima i u ponešto nekonvencionalnim prostorima.

Kod postavljanja lustera obavezno vodite računa o tome koliko prostora za kretanje ostavljate ispod njega. Nikome vaš lijepi luster neće biti drag ako će morati paziti da ne udare glavom u njega. Većona lustera ima prilagodljivi lanac ili metalnu šipku i mogu se lako namjestiti.

LED žarulje se na kraju ipak isplate

Mijenjate rasvjetu po kući? Ne želite da to jako utječe na kućni budžet? Proučavate izgled, kvalitetu, trajnost...ne želite standardne žarulje jer ste svjesni regulativa EU-a koji odavno predlaže ukidanje klasičnih žarulja sa žarnom niti.

Iako vam se sviđa ta LED rasvjeta zbunjeni ste po pitanjukolika je snaga potrebna. Jer, za klasične žarulje znate da možete kupiti od 40 pa do 100 Wati snage, ali što sa LED žaruljama?

Zbog toga je potrebno posvetiti pozornosti lumenima koji definiraju količinu vidljivog svjetla koje rasvjetno tijelo proizvodi. Lumeni su označeni na njihovu pakiranju kako bismo lakše usporedili količinu svjetlosti različitih modela žarulja i što je više lumena na kutiji žarulje, samim time je veća i količina svjetlosti koju ta žarulja pruža.

Klasične žarulje sa žarnom niti još su najrasprostranjenije i najčešći izbor jer proizvode toplu i jaku svjetlost i postoje u svim oblicima. Primjenjuju se u mnogim vrstama rasvjetnih tijela, od najmanjih do najvećih i mogu se kupiti u gotovo svim trgovinama.

Ovecsu žarulje ogodne  i za unutarnju i za vanjsku rasvjetu ali troše jako puno električne energije a  životni vijek im je samo 1200 sati. Ne mogu se koristiti za hladna područja i često zakažu kada su najpotrebnije.

Halogene žarulje su žarulje ispunjene plinovima pa imaju duži životni vijek iako se zapravo računaju pod žarulje sa žarnom niti.

Štedne žarulje se odlikuju  nešto višom cijenom u odnosu na žarulje sa žarnom niti, ali istodobno je trošak njihova rada znatno manji.

U principu, radi se o istoj tehnologiji kao i kod fluorescentnih žarulja, samo je grlo žarulje prilagođeno navojima koji se primjenjuju kod klasičnih žarulja pa ih he moguće instalirati na sva rasvjetna tijela.

Njihov je životni vijek čak do 10 puta veći  u usporedbi s klasičnim žaruljama, ali je potrošnja električne energije i do nekoliko puta niža.

Ova vrsta žarulja također sadrži manje količine žive, pa ih nije uputno odlagati s ostalim smećem.

LED žarulje imaju znatno dulji vijek trajanja od klasičnih žarulja do preko 50 tisuća sati. Ove žarulje ne sadrže živu a troše  samo 2 do 10 vata uz svjetlosnu iskoristivost od 140 lumena po vatu što je izuzetna razlika i id štednih i od klasićnih žarulja.

Zaključak:

- Žarulje sa žarnom niti su jako jeftine, no troše puno struje

-LED rasvjeta je štedljiva i isplativa  ali treba odmah investirati u malo skuplju izvedbu.

S obzirom na vremena koja dolaze najočitiji zaključak je investiranje u LED rasvjetu jer uskoro u ponudi neće biti standardnih žarulja, a i taj jednokratni trošak isplaćuje se uštedom u potrosnji struje.

Nekoliko činjenica koje niste znali o LED rasvjeti

LED žarulje postala su sve popularnija te su gotovo u potpunosti zamijenila halogene žarulje kojima mnogi imaju zbog nečega prigovoriti. Iako su LED žarulje preplavila tržište te sve više kućanstava odlučuje koristiti ovaj relativno novi i bolji izvor umjetnog svijetla mnogi to rade jer ima halogene žarulje nisu dostupne, a i dalje ostaju bez osnovnih informacija u rasvjeti koju koriste. Budući da svakako treba biti informiran prije korištenja bilo kakvog proizvoda ovaj članak vam donosi nekoliko činjenica koje vam možda nisu bile poznate o LED rasvjeti i LED žaruljama.

Prva činjenica: prvi vidljivi LED spektar izumio je Nick Holonyak mlađi, 1962. Od tada, tehnologija se tako ubrzano počela razvijati da je takav pomak doveo do velikog pada cijena čime su LED žarulje i LED rasvjeta postali isplativo i vrlo dobro rješenje za osvjetljavanje prostora. Između 2011. i 2012. godine, globalna prodala LED žarulja kao zamjena za halogene porasla je za 22%, a cijena LED žarulje od 60 watta pala je za čak 40%. Predviđa se da će do 2030. LED žarulje činiti oko 75% ukupne prodaje rasvjetnih tijela.

Druga činjenica: poznata je činjenica da „štedne“ žarulje sadrže živu, tako da se tu otvara mjesto za LED žarulje koje ne sadrže štetne tvari. Dokazano je da LED žarulje puno manje utječu na okoliš, u smislu onečišćenja, nego „obične“ halogene žarulje te se zbog toga mnogo bolje za korištenje ako se na umu ima čuvanje prirode i okoliša.

Treća činjenica: LED žarulje se mogu koristiti i koriste se kao rasvjeta u mnogim područjima. Tako ih nalazimo u semaforima, televizorima, svjetiljkama za bicikle, ukrasnim displejima i sl. Razlog tako širokog korištenja LED rasvjete je ponajviše zbog njezinih karakteristika: kompaktne su veličine, lake su za održavanje, otporne su na lom, lako se može fokusirati svijetlo u jednom pravcu umjesto da ispunja cijeli prostor bespotrebno.

Četvrta činjenica: LED žarulja dobre kvalitete može trajati 25 000 sati i više, što znači da zapravo traju 25 puta dulje od tradicionalnih žarulja. Što znači da će im se vijek trajanja računati u godinama, a ne u tjednima ili manjem broju mjeseci. LED žarulje ne emitiraju toplinu, dok tradicionalne žarulje troše 90% svoje energije u obliku topline. LED žarulje mogu smanjiti vaš račun za struju jer im treba manje energije kako bi obavile isti i puno bolji posao od ostalih žarulja.

Sve više ljudi koristi LED žarulje u svojim domovima kao svijetla kojima će naglasiti detalje svoga doma, koja će usmjeriti za obavljanje određenog zadatka ili koja će im poslužiti za osvjetljavanje čitavog prostora u kući. Mnogi koriste LED žarulje bez ikakvog teoretskog znanja o njima koje je prijeko potrebno kako bi znali što to zapravo uvode u svoj dom. Trenutno se bilježi velik porat u prodaju LED žarulja koje će za nekoliko godina potpuno zamijeniti druge žarulje, LED žarulje su sigurnije za okoliš jer ne koriste nikakve štetne tvari, a ujedno čuvaju električnu energiju te ne emitiraju toplinu, LED žarulje imaju iznimno dug rok trajanja koji se mjeri u godinama te su izdržljivije, kvalitetnije i sigurnije od tradicionalnih vrsta rasvjete.

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

LED rasvjeta

Led rasvjeta za stepenice

Iako je prva upotrebljiva LED (Light Emitting Diode) ugledala svjetlo dana daleke 1962 godine, trebala su proći desetljeća prije no što je ovaj izvor umjetnog svjetla postao upotrebljiv za rasvjetu. Do tada, LED se koristio isključivo za oznake na instrumentima ili za linearne indikatore.

Danas je LED toliko napredna tehnologija da se koristi gotovo u svim aspektima rasvjete, od malih ručnih baterijskih svjetiljaka, svjetiljakaa za bicikle, zamjenskim žaruljama za halogene žarulje ili klasične žarulje pa sve do rasvjete prometnica. Uskoro se očekuju snage koje bi bile upotrebljive i za najzahtjevniju, sportsku rasvjetu.

LED se proizvodi na bazi poluvodičkog konteksta, pri čemu se tijekom prolaska struje kroz poluvodički element, oslobađaju fotoni koji se emitiraju u okolinu. Tipično za ovaj izvor svjetla jest da se svjetlo emitira na jednu stranu a toplina, kao lateralni proizvod prolaska struje kroz poluvodič, na drugu stranu. Ta činjenica je osigurala mogućnost proizvodnje gotovih izvora svjetla na bazi LED tehnologije, koja ne emitira toplinu u istom smjeru kao i svjetlo, pa time ne zagrijava prostor.

Iako je danas LED tehnologija još uvijek relativno skupa (govorimo o proizvodima renomiranih proizvođača, koji zadovoljavaju standarde kvalitete i sigurnosti), ipak se ova tehnologija sve više uključuje u našu svakodnevnicu. Danas već možete na stalažama bolje opremljenih trgovina pronaći cijelu paletu LED proizvoda koji uspješno zamjenjuju klasičnu žarulju, halogenu žarulju pa i štednu (kompakt fluo; CFL) žarulju. Koje su prednosti LED izvora svjetla?

Efikasnost: LED izvor emitira daleko više svjetla (po potrošenom vatu električne enrgije) od klasične žarulja pa čak i od štedne žarulje. Ovaj izvor svjetla je danas u samom vrhu efikasnih izvora.

zidna led rasvjeta

ON-OFF ciklus: Za razliku od fluo cijevi i štednih žarulja (CFL), broj paljenja i gašenja LED izvora svjetla ne doprinosi naglom skraćivanju radnog vijeka izvora, pa ga čini idealnim za pozicije gdje su česta paljenja i gašenja.

Prigušenje: LED izvor se poput klasične žarulje vrlo lako i kontinuirano prigušuje, pri čemu ne mijenja karakteristike svjetla kojega emitira.

Toplina: LED izvori svjetla emitiraju vrlo malo topline (u odnosu na klasičnu ili halogenu žarulju) i ta se emisija događa u pozadini, čime se ne zagrijava ambijent.

Polagano gašenje: LED izvori svjetla ne prestaju radom uz prasak ili iznenadno gašenje. Nakon isteka deklariranog životnog vijeka, za očekivati je polagano smanjivanje intenziteta svjetla, koji će se konačno potpuno ugasiti nakon puno sati rada.

Životni vijek: Standardno, danas se proizvode LED izvori koji traju i preko 50.000 sati. Što to u stvari znači, pokazuje slijedeća tablica:

sati / dan

godina

24

5,71

18

7,61

16

8,56

12

11,42

10

13,70

8

17,12

4

34,25

 

Za usporedbu, klasična žarulja traje 1000 – 1200 sati, halogena žarulja oko 2000 sati, CFL 10.000 – 15.000 sati, kao i fluo cijev.

Otpornost na udarce: LED izvor je jedini izvor umjetnog svjetla koji je otporan na udarce, jer se ne nalazi u staklenom balonu ili cijevi. To ga čini vrlo prigodnim za naporne sredine gdje može doći do mehaničkih udaraca, stalnih vibracija i drugih „napornih“ sredina.

Ekologija: Dok izvor na bazi fluorescencije (fluo cijev i CFL) sadrže elementarnu živu kao i neke druge toksične komponente, kod LED-a to nije slučaj. Sastav LED-a je isključivo mineralnog konteksta, uz malu količinu metala (najčešće bakar, srebro i zlato), čime se ni na koji način ne može ugroziti okoliš.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

LED žarulja /LED žarulje PHILIPS MASTER LED

Pojava LED rasvjete značila je velik preokret u rasvjetnoj industriji, u prvom redu kao energetski efikasnija zamjena postojećih rješenja, a zatim donosivši dotada nezamislive mogućnosti novih atraktivnih svjetlosnih efekata.

LED žarulja /LED žarulje Pojava LED rasvjete značila je velik preokret u rasvjetnoj industriji, u prvom redu kao energetski efikasnija zamjena postojećih rješenja, a zatim donosivši dotada nezamislive mogućnosti novih atraktivnih svjetlosnih efekata. Philips je vodeći svjetski proizvođač LED svjetiljki i žarulja kao i pionir u korištenju LED tehnologije u proizvodnji kućanskih uređaja.
Proizvodimo preko milijardu LED izvora svjetlosti godišnje, te LED izvore svih boja, od plave, crvene, zelene, narančaste do bijele.
Bijeli LED izvori svjetlosti Pouzdani bijeli LED izvori svjetlosti s temperaturom boje od 2700 Kelvina (topla bijela boja) do 550 Kelvina (hladna bijela boja) sada su dostupni zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom procesu. Bijeli LED se proizvodi nanošenjem sloja fosfora na plavi LED i ovisno o koncentraciji dobivamo različite temperature boje bijelog LEDa.
Energetski efikasni izvori LED izvori svjetlosti su, mali po veličini, ali visoko efikasni. LED tehnologija omogućila je da iz dosad nezamislivih dimenzija dobivamo vrlo velike količine svjetlosnog toka.
To je jedan od glavnih razloga zašto se pridjev efikasnosti uvijek veže uz LED tehnologiju, koja sve više ulazi u opću i dekorativnu rasvjetu.
Minimalni troškovi održavanja Philips LED izvori svjetlosti dolaze u nekoliko formi. LED proizvodi mogu zamjeniti tradicionalnu rasvjetnu instalaciju, ali se isto tako mogu koristiti i kao zamjena postojećih neefikasnih izvora svjetlosti.
Dug životni vijek LED izvora totalno minimizira troškove održavanja.
Životni vijek od 50000 sati znači da kompletno možete zaboraviti na održavanje sustava sljedećih nekoliko godina.
MASTER LED žarulje pomoću Philips MASTER LED žarulja sada je moguće u potpunosti reducirati troškove energije i održavanja bez gubitka na kvaliteti svjetla. MASTER LED žarulje svojim jednostavnim načinom instalacije i dugim životnim vijekom garantiraju povrat investicije unutar godinu dana. Tipične aplikacije za ove žarulje su hoteli, restorani, kafići itd.
Led žarulja ne emitira UV zračenje, toplinu ni infracrveno zračenje.
Ne sadrži živu, olovo te u tom pogledu potpuno zadovoljava sve preporuke EU vezane za rasvjetu!

PHILIPS MASTER LEDspot 7W GU10

PHILIPS MASTER LEDspot 7W GU10

• Ušteda energije U usporedbi sa halogenom žaruljom i žaruljom sa žarnom niti troši 80% manje energije
• Minimalni troškovi održavanja
• Dug životni vijek – 45000 radnih sati; 45 puta dulje nego kod žarulje sa žarnom niti, 25 puta dulje nego kod halogene žarulje i 10 puta dulje nego kod štedne žarulje.
• Ekstremno energetski efikasno rješenje za standardne dikroičke halogene žarulje 230V i komplaktne fluorescentne žarulje snage 9W
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Optika 25 i 40 stupnjeva, topla i hladna bijela boja
• Ne emitira toplinu ni UV zračenje
• Regulabilna PHILIPS MASTER LED 6W E27 A55

• Minimalni troškovi održavanja Dug životni vijek – 45000 radnih sati; 45 puta dulje nego kod žarulje sa žarnom niti, 25 puta dulje nego kod halogene žarulje i 10 puta dulje nego kod štedne žarulje.
• Ekstremno energetski efikasno rješenje za žarulje se žarnom niti do 40W snage
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Trenutno propaljivanje
• Dostupno u toploj i hladnoj bijeloj boji
• Regulabilna PHILIPS MASTER LEDspot 4W GU5.3 MR16

• Ekstremno energetski efikasno rješenje za standardne dikroičke halogene žarulje 12V
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Optika 24 stupnjeva, dostupno u toploj i hladnoj bijeloj boji
• Regulabilna PHILIPS MASTER LEDspot 7W E27 NR63

PHILIPS MASTER LED

• Ekstremno energetski efikasno rješenje za žarulje se žarnom niti do 40W snage i štedne žarulje do 9W
• Životni vijek:45000 radnih sati!
• Ne sadrži živu
• Optika 25 i 40 stupnjeva, dostupno u toploj i hladnoj bijeloj boji
• Regulabilna

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!