koja led žarulja zamjenjuje običnu od 100w

 
 
 
 
 
 
 

Sve što trebate znati o vrstama rasvjete

Sve što trebate znati o vrstama rasvjete

Prilikom renoviranja ili gradnje kuće osvjetljenje prostora jedan je od najbitnijih faktora u stvaranju savršene kuće i ugođaja.

O načinu na koji osvijetlite predmete, sobe i prostorije u kući ovisit će sveukupni dojam prostora.

Prostorija koja je prepuna neželjenih sjenki zbog loše odabrane rasvjete činit će se starom i zatvorenom, dok će i najmanji prostor uz pravilno rasvjetljenje postati oku ugodno i vama udobno mjesto za život.

Ovaj će članak stoga predstaviti različite vrste svijetla koji će vam pomoći prilikom odabira onoga što najviše pogoduje vama i vašem ukusu.

Postoje tri različita sloja svijetla, jedno se koristi u svakoj sobi, a naziva se ambijentsko, drugo je usmjereno na osvjetljenje koje vam je potrebno za obavljanje nekog zadatka, dok vam treće služi naglašavanju određenih stvari u vašem domu kao što su dijelovi namještaja, fotografije i sl.

Odabir rasvjete ovisit će o veličini i tipu sobe, ali generalno govoreći u jednoj sobi potrebna su najmanje 2 tipa rasvjete.

Ponekada dodavanje malog sloja svijetlosti može činiti ogromnu razliku.

Rasvjeta za osvjetljenje ambijenta tip je rasvjete koji je potreban u svakoj sobi. Takvo svijetlo služi rasvjetljavanju cijele sobe i daje joj poseban ugođaj.

U ovakav tip rasvjete najčešće se ubraja rasvjeta koja se nalazi na stropu kako bi cijela soba dobila sloj svijetlosti i potencijalno se tansformirala u nešto sasvim posebno.

Raspored ovog tipa rasvjete planira se zajedno s gradnjom kuće jer je esencijalan dio svake prostorije. 

Neke od vrsta ovakve rasvjete su: lusteri, moderni lusteri, plafonjerke, viseći lusteri, ugradbena svijetla, zidna svijetla i sl.

Drugi tip rasvjete usmjeren je na prijeko potreban izvor svijetla koji vam omogućuje obavljanje određenog zadatka. Takva rasvjeta sastoji se od vrlo oštrog, jakog i direktnog svijetla koje je potrebno za rad na detaljima.

Zato se ovakva rasvjeta koristi tijekom čitanja, šminkanja, kuhanja, učenja i sličnih aktivnosti koji ne moraju nužno zahtijevati prvu, gore navedenu, vrstu rasvjete. Ovakav tip rasvjete uključuje stolne svjetiljke, dekorativne svjetiljke, LED trake i sl.

Posljednji tip rasvjete omogućuje vam preobrazbu vašeg doma naglašavanjem zanimljivih osobitosti kao što su slike, fotografije, kamin, određeni elementi u kući i sl.

Ujedno se koristi i kao dodatni izvor svijetla kako bi dao dašak kreativnosti i maštovitosti ambijentalnom svijetlu u vašem domu.

Ambijentalno svijetlo pokriva gotovo cijelu prostoriju odozgo, dok ova posljednja vrsta rasvjete služi popunjavanju svega što ambijentalno svijetlo ne može osvijetliti.

Sa svim ovime na umu može se zaključiti da je upravo osvjetljenje i rasvjeta esencijalni dio dekora vašeg doma.

Rasvjeta se treba planirati prilikom gradnje kuće, a ukoliko se renovira, razne vrste rasvjete u ponudi mogu potpuno promijeniti doživljaj i duh vašega doma.

Postoje 3 vrste rasvjete, prva je rasvjeta koja pokriva cijelu prostoru, druga je rasvjeta koja vam pomaže prilikom obavljanja određenog zadatka, a treća vrsta rasvjete popunjava rupe koje nastaju zbog ambijentalne rasvjete dok ujedno naglašava ono najbolje u vašem domu.

Ne treba se bojati eksperimentirati s rasvjetom jer najmanja LED traka ili stolna svjetiljka može učiniti primjetnu razliku u vašem domu i pretvriti ga u potpuno novo mjesto za rad ili uživanje.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!