halogene lampe

 
 
 
 
 
 
 

Ima li ova žarulja mogućnost smanjenja jačine svjetla?

U savršenom svijetu, svaka žarulja se može prigušiti na točno određeni nivo koji želite. No stvarnost iziskuje više pokušaja i pogrešaka nego što stvarno imamo vremena koje možemo odvojiti za to. Mogućnost prigušivanja svjetlosti žarulje ne bi trebala biti predmet stalnog uzdisanja. Slijedeći savjeti trebali bi vam pomoći kod biranja rasvjetnih tijela koje služe za to i žarulja koje će podržati reguliranje jačine svjetlosti.

Je li obična žarulja  prigušiva? Da.

Počinjemo sa jednim od najstarijih i najjednostavnijih izvora svjetlosti: sijalice. Odgovor je da: sijalice možemo prigušiti. One  imaju najveći raspon kontroliranja smanjenja ili jačanja emitirane svjetlosti od potpune rasvjete sa 100% do pada do 0%. One proizvode svjetlost dozvoljavajući struji da teče kroz metalno vlakno okruženo neaktivnim dušikom i argonom. Struja zgrijava vlakno i u isto vrijeme proizvodi svjetlost. Smanjenje struje ( smanjenje voltaže), što je ono što standardni regulator rasvjete radi, proizvodi manje svjetlosti ali ne sprečava žarulju u njenom radu. Manja voltaža će koristiti i vašim žaruljama, produžujući njihov standardni radni vijek od 1000 sati za još desetak.

Je li halogena žarulja prigušiva? Da.

Iznenađenje! Sve halogene žarulje su prigušive, uključujući i ksenon i kripton žarulje. Halogene žarulje funkcioniraju na isti način kao i sijalice. No, halogene žarulje imaju kvarcnu kapsulu i dodatni plin koji usporava gorenje i trošenje metalnog vlakna, pa im dozvoljava da traju dvostruko duže od običnih.Vaša žarulja u hodniku i trakasta halogena rasvjeta mogu bez problema dijeliti isti regulator svjetlosti.

Reguliranje rasvjete produžuje vijek običnih žarulja, halogene žarulje mogu trajati čak i kraće. Kad smanjite njihovu jačinu za 20%, plinovi oko metalno vlakna rastu i zadržavaju se na staklu žarulje. Tada halogenka počne raditi kao obična žarulja, uzrokujući pregrijavanje vlakna i njegovo izgaranje.

Je li fluorescentna žarulja prigušiva? Možda.

Samo su neke fluorescentne žarulje prigušive. Na paketu u kojem se nalazi žarulja trebalo bi pisati je li prigušiva i sa kojim je regulatorima rasvjete kompatibilna. Možete dobiti različite rezultate sa različitim kompatibilnim regulatorima. Možda ćete biti srećković i vaš će standardni regulator kojeg koristite za obične žarulje raditi i sa fluorescentnim.Kako bi bili potpuno sigurni i brzo saznali da li regulator odgovara, slobodno postavite fluorescentnu žarulju koja neće zasvijetliti pri niskoj voltaži ukoliko ne pristaje uz vaš regulator.

Je li fluorescentna cijev prigušiva? Vjerojatno.

Sve linearne fluorescentne cijevi su prigušive. No, prije nego što počnete birati zidni prekidač, morate prvo provjeriti svoju sklopku. Kako bi kontrolirali jačinu svjetlosti kod fluorescentnih žarulja, morate nabaviti i instalirati fluorescentni regulator. Danas ih je većina elektronskih i smanjuju svjetlost do 1%.

Je li LED žarulja prigušiva? Možda, ali trebat ćete poseban regulator.

Prvo morate provjeriti jesu li vaše LED žarulje prigušive. To vrijedi baš za sve LED žarulje, od MR16 do dekorativnih žarulja za lustere do vrtnih lampa. LED žarulje se ne mogu regulirati pomoću standardnih prigušivača. One troše puno manje  voltaže od one koju troši obična žarulja, pa je velika vjerojatnost da je regulator neće prepoznati. To može značiti da će svjetlost ostati ista, ili će početi treptati kao u horor filmu ili će se jednostavno ugasiti. Da bi to izbjegli, kupite kompatibilne regulatore jačine.

LED žarulje imaju širok raspon reguliranja, često se mogu prigušiti do 10%, ponekad i do 1%. Nažalost svi LED regulatori ne odgovaraju za korištenje svih LED žarulja, pa je i to nešto na što morate obratiti pažnju. Ponekad, regulator će smanjiti jačinu svjetlosti samo do određenog stupnja, kao na primjer do 30%. Tome je uzrok nekompatibilnost regulatora i žarulje, pa obratite dodatnu pozornost na to.

Što je halogena žarulja

Od kada je Thomas Alva Edison patentirao prvu komercijalnu žarulju, prije više od 120 godina, žarna je ostala jedna od osnovnih komponenti proizvodnje umjetnog svjetla. Nakon prvih eksperimenata s različitim materijalima, od ugljene niti, grafitne niti, čak i vlakana životinjskog i biljnog podrijetla, proizvođači ovog tipa žarulja su se odlučili za volframovu nit. Volfram je metal koji je bio dostupan uz sposobnost visokog odolijevanja temperaturama pa je time bio najpogodniji. Klasična žarulja dakle ima volframovu nit u staklenom balonu koji je u vakumskoj atmosferi, što znači bez ikakvih plinova. Time se produljilo trajanje volframove niti. Ipak, činjenica je da se preko 90% ukupno privedene energije pretvara u infracrveni dio spektra a tek oko 8% u vidljivi dio spektra, dakle svjetlo. Ta činjenica je klasičnu (inkandescentnu) žarulju svrstala u ne-efikasne izvore svjetla. U biti se govori o grijaćem tijelu koje proizvodi i nešto svjetla! Poradi tih argumenata, klasična (inkandescentna) žarulja je stavljena van uporabe a naslijedila ju je efikasnija, halogena žarulja. Princip fukcioniranja je sličan uz razliku što atmosferu unutar staklenog balona čine halogeni plinovi (jod, brom). Kombinacija volframove niti  s halogenim plinovima stvaraju tzv. Halogeni ciklus tijekom kojega se ispareni tungsten ponovno deponira na nit, produljujući vijek trajanja te zadržavajući prozirnost balona. Poradi tih pojava, halogena žarulja funkcionira na dosta višim temperaturama od klasične žarulje, dajući više svjetla kao i nešto višu temperaturu bijelog svjetla, uz produljeni vijek trajanja.
Svjetiljke s halogenim žaruljama treba zato držati dalje od mogućeg dodira kao i od zapaljivih materijala. Najmanja dozvoljena udaljenost od zapaljivih tvari je pola metra, jer tek na toj udaljenosti se ne očekuje nikakav utjecaj topline na osvjetljeni materijal.halogena žarulja 12V
Naša je preporuka da se prije odluke o kupovini svjetiljke u koju se ugrađuju halogene žarulje, konzultirate sa stručnjacima, jer nerijetko se kupci razočaraju nakon kratkog vremena, jer efekt kojega su željeli nije u potpunosti ostvaren. Najčešći defekt koji se manifestira, je tamnjenje stropa iznad svjetiljke ili zida iza svjetiljke koja ima ugrađene halogene žarulje. Razlog leži u velikoj emisije topline čime se mijenja osnovna karakteristika boje. Kod svih ostalih tipova svjetiljaka s halogenom žaruljom nepogoda može nastati samo ako se rukom dotakne goruća ili netom ugašena halogena žarulja. Podsjećamo, temperatura stakla kod halogene žarulje može dostići i preko 300 stupnjeva!
U slučajevima kada se u ambijentu nalazi veliki broj halogenih žarulja, treba razmišljati i o zagrijavanju prostora, odnosno troškovima hlađenja prostora. Iz energetskih bilanci kao i termodinamičkih formula znamo kako je za hlađenje jediničnog volumena zraka potrebno utrošiti oko tri puta više energije nego li je potrebno za grijanje istog volumena. Stoga se velike prostore ne preporuča rasvjetljavati halogenim žaruljama već modernim LED žaruljama.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!