halogene žarulje

 
 
 
 
 
 
 

Ima li ova žarulja mogućnost smanjenja jačine svjetla?

U savršenom svijetu, svaka žarulja se može prigušiti na točno određeni nivo koji želite. No stvarnost iziskuje više pokušaja i pogrešaka nego što stvarno imamo vremena koje možemo odvojiti za to. Mogućnost prigušivanja svjetlosti žarulje ne bi trebala biti predmet stalnog uzdisanja. Slijedeći savjeti trebali bi vam pomoći kod biranja rasvjetnih tijela koje služe za to i žarulja koje će podržati reguliranje jačine svjetlosti.

Je li obična žarulja  prigušiva? Da.

Počinjemo sa jednim od najstarijih i najjednostavnijih izvora svjetlosti: sijalice. Odgovor je da: sijalice možemo prigušiti. One  imaju najveći raspon kontroliranja smanjenja ili jačanja emitirane svjetlosti od potpune rasvjete sa 100% do pada do 0%. One proizvode svjetlost dozvoljavajući struji da teče kroz metalno vlakno okruženo neaktivnim dušikom i argonom. Struja zgrijava vlakno i u isto vrijeme proizvodi svjetlost. Smanjenje struje ( smanjenje voltaže), što je ono što standardni regulator rasvjete radi, proizvodi manje svjetlosti ali ne sprečava žarulju u njenom radu. Manja voltaža će koristiti i vašim žaruljama, produžujući njihov standardni radni vijek od 1000 sati za još desetak.

Je li halogena žarulja prigušiva? Da.

Iznenađenje! Sve halogene žarulje su prigušive, uključujući i ksenon i kripton žarulje. Halogene žarulje funkcioniraju na isti način kao i sijalice. No, halogene žarulje imaju kvarcnu kapsulu i dodatni plin koji usporava gorenje i trošenje metalnog vlakna, pa im dozvoljava da traju dvostruko duže od običnih.Vaša žarulja u hodniku i trakasta halogena rasvjeta mogu bez problema dijeliti isti regulator svjetlosti.

Reguliranje rasvjete produžuje vijek običnih žarulja, halogene žarulje mogu trajati čak i kraće. Kad smanjite njihovu jačinu za 20%, plinovi oko metalno vlakna rastu i zadržavaju se na staklu žarulje. Tada halogenka počne raditi kao obična žarulja, uzrokujući pregrijavanje vlakna i njegovo izgaranje.

Je li fluorescentna žarulja prigušiva? Možda.

Samo su neke fluorescentne žarulje prigušive. Na paketu u kojem se nalazi žarulja trebalo bi pisati je li prigušiva i sa kojim je regulatorima rasvjete kompatibilna. Možete dobiti različite rezultate sa različitim kompatibilnim regulatorima. Možda ćete biti srećković i vaš će standardni regulator kojeg koristite za obične žarulje raditi i sa fluorescentnim.Kako bi bili potpuno sigurni i brzo saznali da li regulator odgovara, slobodno postavite fluorescentnu žarulju koja neće zasvijetliti pri niskoj voltaži ukoliko ne pristaje uz vaš regulator.

Je li fluorescentna cijev prigušiva? Vjerojatno.

Sve linearne fluorescentne cijevi su prigušive. No, prije nego što počnete birati zidni prekidač, morate prvo provjeriti svoju sklopku. Kako bi kontrolirali jačinu svjetlosti kod fluorescentnih žarulja, morate nabaviti i instalirati fluorescentni regulator. Danas ih je većina elektronskih i smanjuju svjetlost do 1%.

Je li LED žarulja prigušiva? Možda, ali trebat ćete poseban regulator.

Prvo morate provjeriti jesu li vaše LED žarulje prigušive. To vrijedi baš za sve LED žarulje, od MR16 do dekorativnih žarulja za lustere do vrtnih lampa. LED žarulje se ne mogu regulirati pomoću standardnih prigušivača. One troše puno manje  voltaže od one koju troši obična žarulja, pa je velika vjerojatnost da je regulator neće prepoznati. To može značiti da će svjetlost ostati ista, ili će početi treptati kao u horor filmu ili će se jednostavno ugasiti. Da bi to izbjegli, kupite kompatibilne regulatore jačine.

LED žarulje imaju širok raspon reguliranja, često se mogu prigušiti do 10%, ponekad i do 1%. Nažalost svi LED regulatori ne odgovaraju za korištenje svih LED žarulja, pa je i to nešto na što morate obratiti pažnju. Ponekad, regulator će smanjiti jačinu svjetlosti samo do određenog stupnja, kao na primjer do 30%. Tome je uzrok nekompatibilnost regulatora i žarulje, pa obratite dodatnu pozornost na to.

Zašto moje žarulje kratko traju?

Iako klasične žarulje imaju rok trajanja između 1000 i 3000 sati, u domovima mnogih ljudi češće se događa da žarulje traju puno kraće. Ako u nekim rasvjetnim tijelima žarulju češće mijenjate nego u ostalima, ovo je članak za vas. Iako su ponekad izgorene žarulje posljedica loše proizvodnje, često nije riječ o tome. Zašto ne bi pojednostavili svakodnevicu i isključili ostale moguće razloge pa tako produžili rok trajanja vaše rasvjete? U tekstu ispod nabrojani su neki razlozi zbog kojih vaše žarulje imaju kraći rok trajanja.

Žarulje su nepravilno postavljene u rasvjetnom tijelu

Iako se ovo čini kao glupi razlog, događa se. Možda ste prečvrsto zavrnuli žarulju u njeno grlo. Ako ste na ovo zakolutali očima, prisjetite se da i ako niste vi bili krivac za to, možda je netko drugi u nekom trenutku postavljao žarulju i tako oštetio vezu između rasvjetnog tijela i nje same. U ovom slučaju, vrijeme je za kupnju novog rasvjetnog tijela. Međutim, ta veza može biti uništena i zbog vrste žarulja koje koristite. Ponekad su jeftinije žarulje lošije konstruirane i jednostavno se dobro ne povezuju s grlom rasvjetnog tijela. Uvjerite se da žarulje koje koristite nisu uzrok ovog kvara, tako da ih prvo provjerite u nekom drugom rasvjetnom tijelu.

Rasvjetno tijelo previše vibrira

Još jedan od razloga zašto žarulje mogu kraće trajati jest taj da su one podvrgnute pretjeranim vibracijama. To se može dogoditi u mnogo različitih situacija, ali najčešći je loš ventilacijski sustav u blizini rasvjetnog tijela ili rasvjetno tijelo ispod dječje sobe te sobe za vježbanje. Možda biste čak trebali razmisliti o LED žaruljama, s obzirom da ona nemaju staklo, a i svakako su energetski učinkovitije i isplativije.

Žarulje se previše zagrijavaju

Čak i ako ste kupili žarulju koja ima onu određenu vatažu koju trebate, ona bi još uvijek mogla biti pod previše pritiska zbog pretjeranog zagrijavanja. Ovo je obično slučaj kod onih žarulja koje su prevelike za rasvjetno tijelo ili kad jednostavno koristite žarulju koja nije namijenjena zatvorenom rasvjetnom tijelu. Iako se veća žarulja s ispravnim tipom grla odmah može precizno pričvrstiti u neko rasvjetno tijelo, možda ono ne funkcionira najbolje s njome i dizajnirano je da u njega budu pričvrštene manje žarulje koje ravnomjerno šire toplinu. Ako mislite da je ovo vaš problem, uvjerite se da koristite pravu veličinu žarulja ili probajte žarulje s nižom vatažom.

Vaše žarulje također mogu pregoriti ako ih koristite u prekrivenom rasvjetnom svjetlu koje jednostavno ne dobiva dovoljno zraka (previše prašine na žarulji ili po žicama može umoriti rasvjetno tijelo). U ovom slučaju, trebate dva puta provjeriti svoju žarulju da budete sigurni da je ona namijenjena i za zatvorena rasvjetba svjetla. Ako problem još uvijek nije riješen, možda trebate zamijeniti svoje ugradbene svjetiljke. Jedan način da provjerite zagrijava li se žarulja previše jest da provjerite mjesto gdje se spaja s rasvjetnim tijelom i pogledate ima li kakvih znakova otapanja ili oštećenja materijala uzrokovanog toplinom. Čak i ako žarulja nije oštećena, rasvjetno tijelo možda pati od njenog pregrijavanja.

Visoka voltaža u kući

Ako imate nekoliko novih rasvjetnih svjetla nedavno instaliranih u vašu kuću, možda je problem nastao upravo u prekomjernom korištenju struje tih novih instalacija. Iako su nas učili da struja u kući uvijek ima jačinu 220 volti, to nije potpuno točno. Nekad je kuća preopterećena ili ima oscilacija napona. Za gotovo sve ostalo što u vašoj kući radi na struju, ovo nije problem, ali za žarulje, ovo zaista može biti kobno. Oscilacija napona je normalna, ali ako vidite voltažu koja prelazi 225 volti, postoji velika šansa da ste upravo našli uzrok vaših problema.

Rasvjetna tijela ili žice nisu dobro postavljene

Ako ne vjerujete da je vaš problem u gore navedenim stavkama, onda je lako moguće da su vaša rasvjetna tijela loše postavljena ili su pak žice loše spojene. Isključite strujnu sklopku, maknite rasvjetno tijelo s njegovog položaja i dobro provjerite da su sve žice onako kako bi trebale biti, čvrsto osigurane. Labava žica može rezultirati u svakojakoj oscilaciji kroz žarulju, a to može žarulju istrošiti u samo par dana. Ako su vaše žice sve dobro spojene, čvrsto i fiksno postavljene, vaš problem ne leži u ovome.

Rasvjeta,rasvjetna tijela i lusteri u Art-rasvjeti

Da li ste sigurni da znate što želite? Što sve prostor kojega stvarate mora sadržavati? Kako bi prostor kojega opremate trebao izgledati?

Koja bi se atmosfera u njemu trebala stvoriti?
Mnoga su pitanja koje si investitori ne postavljaju na samom početku kreiranja vlastitog prostora, a još manje je točnih (dobivenih) odgovora na ta pitanja. Stoga, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli pomoći.
Za početak, morate biti svjesni da je danas vrijeme uskih specijalizacija i ne postoje „majstori za sve“! Stoga se za kreaciju Vašeg zdanja obratitie arhitektima!

Za opremanje rasvjetom, obratite se stručnjacima za rasvjetu. Zasigurno se nećete u slučaju zubobolje, obratiti Vašem susjedu veterinaru ili ginekologu, a posebno ne „Štefu“ koji zna sve popraviti.

Naravno, otići ćete stomatologu. Imajte na umu da su najbolja rješenja ona koja izvedu stručnjaci. U konačnici, taj pristup će Vas i najmanje koštati, bez obzira što Vam se može učiniti da ste to u stanju riješiti sami.

Iskustvo govori da vlastita rješenja nikada nisu potpuna a osim toga, na kraju koštaju najviše jer će biti potrebno mnogo toga mijenjati „u hodu“, nakon što se „u živo“ uvjerite da ste pogriješili u procjeni ili prosudbi pa i u nabavci.zidne lampe
Moramo reći da su ponekad upravo detalji onaj presudni jezičac na vagi koji će neki prostor učiniti dobrim, jako dobrim ili savršenim, no da bi se moglo doći do oga, potrebno je veliko iskustvo i godine prakse, te svakodnevnog informiranja. Kada Vam arhitekt ili dizajner rasvjete u kratko vrijeme daju skice prijedloga rješenja, nemojte to devalvirati, jer njima je bilo potrebno malo vremena (ali PLUS desetljeća učenja, iskustva i prakse) da bi do toga došli.

Zato krenite od sebe i procijenite koliko bi nekome naplatili uslugu iz domene kojom se Vi bavite, te koliko Vam je trebalo vremena za doći na ovu poziciju na kojoj ste sada (ako ste s tom pozicijom zadovoljni).
Od tri najvažnije komponente izvedbe Vašeg prostora, ODLIČNA IZVEDBA, JEFTINO i BRZO, nemoguće je dobiti sve tri.

Toga morate biti svjesni. U najboljem slučaju, dobiti ćete dvije, a i s time bi trebali biti zadovoljni, jer mnogi ne dobiju niti jednu od navedenih. Zašto? Zato jer ne planiraju i zato što na samom početku ne traže odgovore na pitanja poput onih s početka ovog teksta.
Najvrijednija rješenja ne nastaju preko noći i često su za njihovu izvedbu potrebni posebni elementi koji se ne drže na skladištima, već izrađuju po narudžbi. Takvi elementi nerijetko imaju i relativno (ili apsolutno) visoku cijenu. Ipak, u suradnji s kvalitetnim etabliranim stručnjakom, počesto se mogu očekivati i „personalizirana“ rješenja koja je možda potrebno izraditi samo za Vas, što Vas ukonačnici ne mora koštati previše, jer, još uvijek je moguće pronaći kvalitetne majstore koji će Vam izraditi komad namještaja ili svjetiljku po nacrtu stručnjaka a koji Vas neće skupo koštati.

Naravno, za to će im biti potrebno dosta vremena, no u konačnici ćete dobiti točno ono što ste tražili.
Tri su načina opremanja Vašeg prostora, pa ćemo Vas podsjetiti na sva tri:
1. Prostor opremate prema vlastitom nahođenju – šanse da na kraju ta kreacija ispadne dobro i jeftino, manje su od 50%, osim ako niste sami stručnjak za opremanje prostora. Ova opcija Vam osigurava najkraće vrijeme čekanja do konačnog rješenja, i  to je sve! Šanse da nakon što opremite svoj prostor sami, na kraju ne budete zadovoljni su jako blizu 100%,  procijenite između svega dostupnoga koje je najbolje rješenje. Tada ćete tražiti drugo rješenje, pa možda i treće, sve dok ne budete zadovoljni, a to će Vas koštati vremena i novca!
2. Prostor Vam opremaju trgovci (namještajem, rasvjetom, dekorima, tepisima, zavjesama, ...) – prostor će po svemu sudeći na kraju ispasti dobro, jer trgovci su danas jako dobro instruirani u smislu pojedinih rješenja. Stoga budite oprezni i ako niste sigurni u kvalitetu ponuđenog rješenja, potražite drugo mišljenje (ako nemate izbora, opet se obratite trgovcu, ali drugome). Šanse da Vaš prostor bude dobro izveden su preko 75%, no također, šanse da to rješenje platite znatno skuplje od onoga što ste očekivali su jako blizu 100%! Vrijeme do konačnog rješenja, na skali od 1 do 5, biti će između 1 i 2 !

Morate znati da se u ekstremnim slučajevima, trgovci trude prilagoditi Vaš prostor svojim proizvodima.
3. Prostor Vam osmišljaju stručnjaci – šanse da dobijete optimalno rješenje po svim kriterijima (cijena, kvaliteta i rok) su najveće! Na primjer, stručnjaci koji dizajniraju rasvjetu će se uvijek konzultirati s Vama ali i s glavnim projektantom (arhitektom) te će tek nakon koncenzusa, dati svoj konačni prijedlog.

Ova opcija Vam nudi 100% najbolje rješenje, s time da bi u cjenovnom smislu (u odnosu na Vaša očekivanja), na skali od 1 do 5, trebali proći s oko 2! Ipak, rokovi će biti nešto duži poradi kvalitetnog projektiranja, čestih konzultacija te izbora iz ogromne ponude koja je dostupna na tržištu.
Na Vama je konačna odluka, ali sada kada smo Vas podsjetili na sve dobre i loše strane pojedine opcije, sami ćete odlučiti za onu koja Vam najviše odgovara. (Nemjote reći da Vam nismo sve rekli !)
Art rasvjeta je trgovačka kuća koji Vam otvoreno daje ovakve savjete, a to nas zasigurno razlikuje od drugih trgovaca.

Procijenite sami! Mi smo se specijalizirali za rasvjetu ali za kvalitetna rješenja sami angažiramo vrhunske stručnjake iz područja dizajna rasvjete, čime svakodnevno povećavamo broj naših zadovoljnih klijenata!

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

rasvjetna tijelapodne lampereflektorirasvjeta

Ambijentalna rasvjeta

Ambijentalnom rasvjetom nazivamo rasvjetu koja služi za ostvarenje opće rasvjetljenosti sa svrhom stvaranja osjećaja sigurnosti, ali i ublažavanja prejakih kontrasta.


U domeni interijera, radi se u glavnom o stropnoj rasvjeti, na bazi fluorescetnih cijevi ili kompatnih fluorescentnih izvora (štedne žarulje). Za poneke prostorije u stanu, ova rasvjeta je ujedno i radna rasvjeta, pa mora biti brižno isplanirana, kako se ne bi ugrozio efekt aktivnosti koja se u tom svjetlu odvija, a ujedno kako se ne bi trošilo previše energije. Ambijentalna odnosno radna rasvjeta je i rasvjeta garaže tj tavana i podruma, gdje nam nije potrebno ostvarivati posebne efekte, već samo osigurati dovoljnu razinu rasvjetljenosti. Govoreći o uštedama na energiji, savjetujemo Vam uporabu senzora prisutnosti, koji će automatski paliti rasvjetu kada netko uđe, te ju ugasiti kada u prostoru nema nikoga. Osim ušteda, senzori će Ambijentalna i dekorativna rasvjetaVam osigurati nesmetano nošenje stvari, bez potreba da uporabom sklopke uključujete odnosno isključujete rasvjetu.ambijentalna rasvjeta
Osim navedenih, postoje i drugi prostori u stanu kojima je dovoljno osigurati ambijentalnu rasvjetu, a to su sanitarije, hodnici, kuhinje ... U tim prostorima ili ne boravimo dugo ili nam je potrebna relativno visoka razina rasvjetljenosti bez posebnih efekata. Naravno ovo vrijedi i za vrtiće, škole, urede, ...
Ambijentalna rasvjeta otvorenih vanjskih prostora načelno je cestovna rasvjeta, kojom se osigurava potrebna rasvjetljenost za sudionike u prometu, bilo da se govori o motornom ili pješačkom prometu. Ove svjetiljke se u načelu uključuju automatski, kada prirodna rasvjetljenost padne ispod određene razine. Ambijentalna rasvjeta eksterijera ima funkciju osiguravanja sigurnosti i osjećaja ugode za sve osobe koje se nađu u respektivnoj zoni.
Osim navedenoga, ambijentalna rasvjeta se koristi i u kontekstu dekorativne rasvjete pročelja povijesnih zgrada, kada se njome ispunjavaju pretamna mjesta ostala nakon rasvjetljavanja detalja. Time se ublažava preveliki kontrast i ostvaruje mekana percepcija plastike rasvjetljenog objekta.

Ambijentalna rasvjetaAmbijentalna rasvjetaAmbijentalna i dekorativna rasvjeta

 

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom

Što je halogena žarulja

Od kada je Thomas Alva Edison patentirao prvu komercijalnu žarulju, prije više od 120 godina, žarna je ostala jedna od osnovnih komponenti proizvodnje umjetnog svjetla. Nakon prvih eksperimenata s različitim materijalima, od ugljene niti, grafitne niti, čak i vlakana životinjskog i biljnog podrijetla, proizvođači ovog tipa žarulja su se odlučili za volframovu nit. Volfram je metal koji je bio dostupan uz sposobnost visokog odolijevanja temperaturama pa je time bio najpogodniji. Klasična žarulja dakle ima volframovu nit u staklenom balonu koji je u vakumskoj atmosferi, što znači bez ikakvih plinova. Time se produljilo trajanje volframove niti. Ipak, činjenica je da se preko 90% ukupno privedene energije pretvara u infracrveni dio spektra a tek oko 8% u vidljivi dio spektra, dakle svjetlo. Ta činjenica je klasičnu (inkandescentnu) žarulju svrstala u ne-efikasne izvore svjetla. U biti se govori o grijaćem tijelu koje proizvodi i nešto svjetla! Poradi tih argumenata, klasična (inkandescentna) žarulja je stavljena van uporabe a naslijedila ju je efikasnija, halogena žarulja. Princip fukcioniranja je sličan uz razliku što atmosferu unutar staklenog balona čine halogeni plinovi (jod, brom). Kombinacija volframove niti  s halogenim plinovima stvaraju tzv. Halogeni ciklus tijekom kojega se ispareni tungsten ponovno deponira na nit, produljujući vijek trajanja te zadržavajući prozirnost balona. Poradi tih pojava, halogena žarulja funkcionira na dosta višim temperaturama od klasične žarulje, dajući više svjetla kao i nešto višu temperaturu bijelog svjetla, uz produljeni vijek trajanja.
Svjetiljke s halogenim žaruljama treba zato držati dalje od mogućeg dodira kao i od zapaljivih materijala. Najmanja dozvoljena udaljenost od zapaljivih tvari je pola metra, jer tek na toj udaljenosti se ne očekuje nikakav utjecaj topline na osvjetljeni materijal.halogena žarulja 12V
Naša je preporuka da se prije odluke o kupovini svjetiljke u koju se ugrađuju halogene žarulje, konzultirate sa stručnjacima, jer nerijetko se kupci razočaraju nakon kratkog vremena, jer efekt kojega su željeli nije u potpunosti ostvaren. Najčešći defekt koji se manifestira, je tamnjenje stropa iznad svjetiljke ili zida iza svjetiljke koja ima ugrađene halogene žarulje. Razlog leži u velikoj emisije topline čime se mijenja osnovna karakteristika boje. Kod svih ostalih tipova svjetiljaka s halogenom žaruljom nepogoda može nastati samo ako se rukom dotakne goruća ili netom ugašena halogena žarulja. Podsjećamo, temperatura stakla kod halogene žarulje može dostići i preko 300 stupnjeva!
U slučajevima kada se u ambijentu nalazi veliki broj halogenih žarulja, treba razmišljati i o zagrijavanju prostora, odnosno troškovima hlađenja prostora. Iz energetskih bilanci kao i termodinamičkih formula znamo kako je za hlađenje jediničnog volumena zraka potrebno utrošiti oko tri puta više energije nego li je potrebno za grijanje istog volumena. Stoga se velike prostore ne preporuča rasvjetljavati halogenim žaruljama već modernim LED žaruljama.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!