štednja energije

 
 
 
 
 
 
 

Što je štedna žarulja i kako pravilno odabrati

Štedna žarulja, među stručnjacima koji se bave rasvjetom zvana jednostavno CFL (Compact Fluorescent Lamp), u osnovi je tanka fluo cijev, savijena na manji volumen, te opremljena grlom koje postoji u domaćinstvu, iz doba klasične (inkandescentne žarulje).

Štedna žarulja
Ovaj izvor umjetnog svjetla funkcionira na način da se u cijevi generira ultraljubičasto svjetlo koje pobudi plin u cijevi na visoko titranje čime se ubrzavaju elektroni. Oni se sudaraju s fosfornim slojem, kojime je iznutra presvučena staklena cijev. U tom sudaru, oslobađa se foton koji izlazi iz cijevi u okolinu. Emisija fotona je svjetlo koje vidimo. Dakle, princip funkcioniranja je jednostavan.
No, na žalost danas se susreću svakojaki proizvodi na tržištu, koji se uvelike razlikuju po cijeni. Da ne bi bilo zabune. Budite sigurni da svaka cijena ima svoj smisao. Proizvodi renomiranih proizvođača izvora svjetla su proizvedeni u nadziranim uvjetima. Ti su proizvodi u potpunosti sigurni za uporabu te sukladni svim aktualnim norama i standardima.
Dakle, u čemu je trik kod jeftinih „štednih žarulja“?
Znatan udio cijene proizvoda, kada govorimo o štednoj žarulji, ima fosfor. On se miješa sa elementima iz periodnog sustava elemenata poznatih pod nazivom „rijetke zemlje“. Tek brižno komponirani sastav premaza kojime se premazuje interijer staklene cijevi kod štedne žarulje osigurava kvalitetno svjetlo kao i inhibiciju emisije ultra ljubičastih zraka. Osim toga, količina elementarne žive koja se nalazi u cijevi (kako bi se lakše potaknula emisija elektrona), danas je ograničena Europskim normama, dok tu obvezu nemaju dalekoistočni proizvođači. I treći faktor koji utječe na cijenu, je elektronski sklop koji se nalazi u grlu žarulje. Tek visoko rangirani elektronski elementi osiguravaju dobru i postojanu kvalitetu svjetla kojega emitira žarulja kao i njezin životni vijek. No, ove su komponente ujedno 90 % cijene štedne žarulje. Izvjesno je, dakle, da se štednjom na spomenutim faktorima može znatno umanjiti cijena štedne žarulje. Tim trikovima pribjegavaju anonimni i nisko rangirani proizvođači žarulja, prvenstveno daleko istočni. Posljedica je znatna emisija UV zraka, jer dalekoistočni proizvođači ne prekrivaju cijelu staklenu cijev fosforom i ostalim elementima potrebnim za nadzor emisije UV zraka, pa se mjere znatne količine UV-A i UV-B zraka koje su štedne po ljudsko zdravlje. Ovakve žarulje trebaju preko minute da bi ostvarile svoj puni sjaj i nerijetko traju znatno kraće od istovjetnih proizvoda renomiranih proizvođača. Konačno, potrošnja energije kod tih suspektnih proizvoda je znatno veća od deklarirane, što je utvrđeno na nebrojenom broju slučajeva, konkretnim mjerenjem.
Naš je savjet, kupite proizvode renomiranih proizvođača jer ćete time štedjeti energiju i čuvati zdravlje ako i kućni budžet.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

Bling-bling

Raskoš i kristali, kao u dobra stara vremena

Katalog: WOFI 2012

Sjetite li se starih filmova i grandioznih scena balova, prekrasnih haljina, elegantnih odijela i klasične glazbe, sigurno se sjećate i velikih i dobro osvijetljenih balskih dvorana. One su imale velike lustere s tisućama staklenih ukrasa koji su svojim površinama dodatno stvarale magičan ugođaj te pokazivale raskoš i blještavilo, a vrlo često i bogatstvo.
Danas su balovi i takav tip arhitekture daleko iza nas, no ostalo je ono najbolje – raskošna rasvjeta. Tisuće kristala koje reflektiraju svjetlo, kapljice vode i blještavilo poslužili su kao inspiracija za seriju rasvjetnih tijela marke Wofi koje se u potpunosti oslanjaju na refleksiju. 

Katalog: WOFI 2012

Prilikom odabira ovakvog tipa važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Važno je uzeti u obzir veličinu prostorije kako luster ne bi bio prevelik ili premalen. Namjena prostorije je bitna – ako ćete u prostoriji boraviti više danju nego u večernjim satima, možda ovakav luster nije dobro rješenje, budući da se njegov potencijal neće moći u potpunosti iskoristiti. Ovakav tip lustera primjeren je za blagovaone koje se koriste u posebnim prilikama te dnevne boravke koji su površinom veći. Budući da je ovakav tip lustera raskošan i upečatljiv, treba ga promatrati i u odnosu na namještaj. Pokušajte prostoriju u kojoj je luster opremiti s namještajem kojeg prate prirodne linije, uzorci i boje kako dojam cjelokupne prostorije ne bi ispao kičast.

Katalog: WOFI 2012

Jako je važno i napomenuti da je danas dizajn ovakvih lustera moderniji i drugačiji, ali je ideja raskoša i blještavila ostala i u današnjim vremenima. Mali savjet: budući da su ovakvi lusteri prvo što se vidi prilikom ulaska u prostoriju, potrebno ga je redovno čistiti kako bi i dalje ostao blještav i magičan.

Katalog: WOFI 2012

LED fleksibilna traka kao led rasvjeta

LED fleksibilna traka
U našem asortimanu imamo širok raspon boja LED trake , koje su primjerene njihovim svojstvima za gotovo bilo koju upotrebu.

Koristimo samo visoko selekcionirani 3528 SMD LED diode i 5050 LED .  To su na uskom, fleksibilanoj podlozi led čipovi ,niska debljina podloge LED traka je izuzetno fleksibilna te omogućava instalaciju na neravnim površinama ili u kutovima, jednostavno i bez alata , LED trake su samoljepljive.  Osim toga, LED čipovi su toliko mali da je ukupna visina traka samo 2,5 mm.  Ovo svojstvo omogućava,  da se štedi prostoru rasvjete za staklene police s leđa ili kao skrivena rasvjeta .

LED fleksibilna traka.

Općenito, fleksibilni LED trake su posebno pogodni za prostor te su učinkoviti kao rasvjeta u malim prostorima. LED rasvjeta je uvijek prvi izbor, jer u slučaju LED rasvjeta u odnosu na konvencionalni izvori svjetlosti, kao što su žarulje ili halogena svjetla, nema gubitka topline.

Led trake također se mogu koristiti kao modni akcenti na staklu u mat boji ili u udubljeljenju u podu ili zidu.

Konkretno, male veličine i čini korištenje LED trake s neizravnim rasvjeta u ograničenom prostoru .  Ostala područja primjene, kao što su unutarnji prostor ili ambijentalno osvjetljenje u automobilu.

LED trake Standard

LED diode na ovim LED trake koristiti samo 700mA ili 350mA na 24V, a to ime omougućava duži životni vijek.
Općenito, možemo vam ponuditi i toplo i hladno bijele i RGB-trake u standardne dužine od pet metara.  Budući da je LED-Stripes-traka svakih pet centimetara (RGB traka svakih deset centimetara), mogu rezati i imate mogućnost duljine trake točno prilagođene njihovom projektu ili Vašoj potrebi.

LED svjetla su učinkoviti izvori svjetlosti

LED svjetla, su kao učinkoviti izvori svjetlosti u različitim područjima primjene kao što su LED rasvjeta i LED strop .  Osim toga, naša LED svjetljke ili LED trake RGB , fleksibilan strip LED RGB, LED RGB mogu mijenja boju u barovima ili u drugoj verziji s vrlo niskom potrošnjom energije.
Naša LED svjetla imaju dug život i zahtijeva vrlo malo prostora.  Ova svojstva omogućavaju uključujući LED svjetljke kao vodootporan IP65 WallWasher.  Pogotovo za dnevne sobe, nudimo vam topla bijela LED strip.
Dovoljno je pogledati naš asortiman istražiti i pronaći različite LED svjetiljke u obliku samoljepljivih LED traka, LED strip ili LED aluminijski profili ili LED RGB kontrolera i driveri


Posebna rješenja

Imate poseban uvjet za proizvod ili varijante prikazan ovdje nije ono što tražite?

Ne ustručavajte se pitati!  Mi ćemo Vas se telefonom ili putem e-mail-a savjetovati.  Imamo niz rješenja i ideje koje se još ne mogu vidjeti ovdje.

Zapamtite

Bez obzira što ćete svaku sobu svoga doma tretirati kao osoban prostor, trebali biste također razmišljati što općenitije o tome kakav ugođaj želite postići rasvjetom u cijelom prostoru. Primjerice nije dobro da u jednoj sobi postoji veoma jaka, a u drugoj veoma slaba rasvjeta jer su nagli prelazi iz jake u slabu svjetlost iznimno neugodni. Svjetlo morate iskoristiti tako da spoji elemente vašega doma u jedinstvenu cjelinu. Nemojte previše zakomplicirati svoj plan. Naime, ponekad možete samo jednu žarulju postići nekoliko namjena tako da njezinu svjetlosti usmjerite u različitim smjerovima. Na taj način načinjen rasvjetni plan ponesite sa sobom kada se odlučite krenuti u kupovinu rasvjetnih tijela. Isto tako, upitajte se želite li upaliti sva svjetla u stanu pritiskom na jedan prekidač ili želite koristiti svjetla svako posebno? Što je s prigušivačima svjetla? Idealno bi bilo da u svaku prostoriju svoga stana ili kuće postavite nekoliko svjetlosnih krugova s po dva izvora svjetlosti kojima bi se upravljalo preko glavne sklopke na zidu. Pokušajte ne staviti više od tri prekidača na sklopku jer ćete veoma teško moći razlikovati pojedine prekidače i njihovu funkciju.

Web trgovina

Proizvođači

Pretraživanje

Download cjenika i kataloga

Download cjenika i kataloga {ime}
Cjenici i katalozi:
- rasvjeta
- prekidači
- utičnice
- žarulje

Izdvojeno iz ponude

Stručno savjetovanje

Prijavite se za savjetovanje!! Najočitiju promjenu u izgledu našega interijera omogućava upravo pravilno i stručno postavljena rasvjeta.

Prijavi se odmah!