Učitavanje sadržaja... Brzina učitavanja ovisi o brzini interneta!

Savjeti o rasvjeti

Što je Kelvin?

Što je Kelvin?

Nakon mjeseci odgađanja, odlučili ste se baciti ukoštac sa osvjetljenjem biblioteke? Trenutne žarulje izgledaju dosadno, a kako ovaj prostor koristite za rad, želite bolje i jače osvjetljenje. Kako bi ispravno izabarali rasvjetno tijelo koje će odgovarati vašim potrebama, morate prvo upoznati pojam Kelvina. Pogledajmo kako temperatura boja utječe na vaš izbor.

U stvarnosti ova temperatura nema nikakve veze sa stvarnom temperaturom vaših žarulja. Ona se osnosi na karakteristike emitirane svjetlosti vezane uz to kako boje predmeta, na koje dolazi svjetlost žarulja, izgledaju pod tom rasvjetom. Za to se koristi sustav za mjerenje u Kelvinima Što je veći broj Kelvina, to je svjetlost koju žarulja emitira bliže sunčevoj svjetlosti. Na primjer, žarulja sa temperaturom boja bližim 5000 Kelvina prikazivat će stvari izgledom bližim jakoj sinčevoj svjetlosti, nego žarulja od 2700K. Rječnikom laika, što je viša temperatura boja svjetlost postaje plavija i hladnija, dok se kod manje temperature stvara toplija svjetlost.

Topla svjetlost (2700K -3500K) : Ova se količina Kelvina koristi za unutarnje prostorije u kojima svakodnevno boravimo kao što su blagavaonica, dnevna soba i spavaća soba, jer ne zahtijevaju jače osvjetljenje. To je rasvjeta za ugodu i toplinu prostora. Zbog svoji narančasto-crvenkastih tonova stvara se ugodnija atmosfera.

Hladna svjetlost(4000-4500K): Ova se svjetlost koristi za kuhinje, kupaonice i radne prostore. Ovi se Kelvini koriste u prostorima gdje se rade naki detaljniji, namjenski poslovi kao što su  sjeckanje u kuhinji ili šminkanje u kupaonici. Dodatni bonus ovim Kelvinima je  što prekrasno osvjetle predmete u zelenim, plavim i jako svjetlim tonovima.

Potpuni spektar( 5000-6500K) rezerviran je za garaže, urede i izloge. Ova vrišteća jaka svjetlost zapravo predstavlja najjaču dnevnu svjetlost koja se može dobiti na sunčani dan. Zbog svoje jačine, ne nalazi se u kućama, ali je dobar izbor za isvjetljavanje garaže ili nekog drugog područja koje treba dobro osvjetliti. Idealna je za prostore u kojima je važna sigurnost u radu. Neke moderne galerije znaju upotrebljavati ovako jaku svjetlost za privlačenje pogleda na umjetnička djela ( najčešće su u pitanju skulpture i moderne instalacije). Često ju možete naći i u jarko osvjetljenim uredskim prostorijama.

Kod slijedeće kupnje žarulje morate točno znati što želite od rasvjete? Tako nećete pogriješiti i kupiti žarulju koja će davati jaku svjetlost, a vi ste ciljali na relaksirajuću toplu žutu svjetlost...